La Universitatea Ovidius din Constanţa, preocupări ştiinţifice pentru recuperarea şi reabilitarea prin sport a persoanelor cu tulburări mintale

Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC) a găzduit, în perioada 20 - 21 mai 2022, cea de-a doua întâlnire transnaţională din cadrul proiectului European Alliance for Sport and Mental Health (EASMH), cod 622832-EPP-1-2020-1-IT-SPO-SCP, finanţat cu 398.450 euro prin Programul european Erasmus Plus, informează prof. univ. dr. Ionel Melenco, managerul proiectului din partea UOC.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii a fost efectuată o evaluare a stadiului în care se află activităţile din proiect şi au fost stabilite noi acţiuni ce vor fi organizate în perioada următoare.

"Întâlnirea a debutat cu prezentarea noului partener, Asociaţia Europeană de Psihiatrie, care s-a alăturat demersului nostru. Astfel, am devenit un consorţiu mai puternic şi suntem convinşi că împreună vom contribui la elaborarea unor rezultate intelectuale cât mai valoroase. Totodată, am stabilit calendarul pentru antrenorii sportivi care vor participa la un program de instruire în vederea desfăşurării de activităţi cu pacienţi din comunităţile terapeutice", a adăugat prof. univ. dr. Ionel Melenco.

În cea de-a doua zi a întâlnirii a fost organizat un eveniment de multiplicare, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, unde a fost amplasat un stand la care persoanele interesate au primit informaţii cu privire la obiectivele şi activităţile proiectului. La acţiune au participat şi specialişti din domeniul sănătăţii mintale din ţară care au oferit detalii despre situaţia acestui sector în România şi au făcut un apel către persoanele interesate de a să alătura proiectului.

Proiectul EASMH include, pe de-o parte, activităţi de sensibilizare axate pe valoarea adăugată a sportului şi a activităţii fizice în psihiatrie, iar pe de altă parte, acţiuni care promovează sinergii inovatoare între organizaţiile sportive şi domeniul sănătăţii.

Proiectul este implementat în perioada 01.01.2021-31.12.2023, în cadrul unui consorţiu din care fac parte Universitatea Ovidius din Constanţa (România), European Culture and Sport Organization (Italia - lider de proiect), European Platform for Sports and Innovation (Belgia), Everton in the Community (Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord), UniversitĂ  degli studi della Campania Luigi Vanvitelli (Italia), Hameen Liikunta ja Urheilu ry (Finlanda) şi European Psychiatric Association (Franţa).

Biroul de presă al Universităţii Ovidius din Constanţa