Finaliştii programului Sportul pentru toţi: Două săli de sport reabilitate şi două terenuri performante de sport înfiinţate în Braşov în 2022

Fundaţia Comunitară Braşov împreună cu Decathlon România anunţă cele patru proiecte finanţate în cadrul fondului "Sportul pentru toţi", programul care pune în mişcare anul acesta comunităţi din trei oraşe din ţară.

Valoarea totală a fondului de finanţare pentru anul 2022 pentru Braşov este de 247.290 lei.

Programul se adresează instituţiilor de învăţământ şi asociaţiilor de părinţi şi vizează proiecte care fac sportul mai uşor de practicat în şcolile şi liceele din oraşul nostru.

În cadrul programului sunt oferite finanţări pentru reamenajarea şi îmbunătăţirea facilităţilor pentru sport din şcolile gimnaziale şi liceele din Braşov. Vor fi susţinute o şcoală şi trei licee la nivelul oraşului care îşi vor reamenaja şi îmbunătăţi facilităţile sportive, fie că sunt terenuri în aer liber sau săli de sport.

Iată cine sunt câştigătorii care vor implementa aceste proiecte în perioada 1 iunie - 31 octombrie 2022.

1. Colegiul Naţional de Informatică "Grigore Moisil" - valoare finanţare: 64.733 lei

Reamenajarea bazei sportive a Colegiului Naţional de Informatică "Grigore Moisil" - amenajarea unui teren de volei outdoor marcat conform normelor sportive. Acest teren va fi utilizat de cei 709 de elevi ai liceului şi de cei 120 de copii şi adolescenţi ai Clubului de volei BRAVOL. Terenul va avea o suprafaţă modulară cu dale rezistente la solicitări şi factori atmosferici având o garanţie acordată de 36 de luni. Totodată pe marginea terenurilor de baschet existente vor fi montate copertine, vor fi făcute achiziţii de echipamente sportive, astfel întreaga infrastructură sportivă outdoor a colegiului va trece printr-o transformare vizibilă.

2. Colegiul Tehnic de Transporturi Braşov - valoare finanţare: 79.630 lei

"Sport şi performanţă"- Reamenajarea sălii de sport de la Colegiul Tehnic de Transporturi Braşov - reamenajarea sălii de sport prin refacerea tencuielii şi prin vopsirea pereţilor, recondiţionarea pardoselii şi trasarea de marcaje sportive pentru sporturile handbal, baschet, volei şi fotbal, respectiv înlocuirea corpurilor de iluminat cu reflectoare cu LED pentru o eficienţă energetică mai bună şi o rezistenţă în timp mai ridicată. Astfel se va reînnoi întreaga sală de sport ce va fi utilizată de cei 818 elevi ai colegiului, de cei 92 de copii şi adolescenţi ai celor 3 cluburi sportive partenere - ASC Transilvania, Clubul Sportiv CSS Făgăraş şi Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară, precum şi de cei 198 de elevi ai internatului.

3. Şcoala Gimnazială Nr. 13 Braşov - valoare finanţare: 86.625 lei

Împreună pentru joc şi mişcare în siguranţă pe terenul nostru! - extinderea spaţiului destinat activităţilor sportive prin amenajarea cu gazon artificial a unui teren multifuncţional unde se pot practica fotbalul, handbalul şi voleiul, ce va fi utilizat de cei 866 de elevi ai şcolii, respectiv de cei 90 de copii ai celor 2 cluburi sportive partenere ASC Transilvania şi CSS Dinamo. Această amenajare va permite practicarea sportului în condiţii optime pe o perioad de minim 5 ani.

4. Colegiul Naţional Áprily Lajos - valoare finanţare: 16.302 lei

Sănătate prin mişcare - reabilitarea sălii mari de sport de 200 mp prin demontarea lambriului degradat, vopsirea pereţilor şi montarea a 10 spaliere pentru a crea un mediu optim în care 660 elevi ai liceului, 400 de elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 6 Iacob Mureşianu vor putea practica sportul cu plăcere şi în siguranţă. Totodată, sala va fi utilizată şi de cei 60 de copii ai Clubului de arte marţiale Carpathian Eagles, respectiv de cei 90 de tineri şi adulţi ai celor 2 ansambluri de dans Buzavirag şi Sirulo.

Despre programul "Sportul pentru toţi"

Integrarea sportului în educaţie are un impact major pentru viitorul copiilor. Spaţiile atractive şi bine dotate în şcoli oferă acces tuturor copiilor la activităţi fizice şi sportive. Beneficiile mişcării merg mai departe de sănătatea fizică, construind încredere în sine, capacitate de atenţie şi reacţie, reducerea stresului şi abilităţi de colaborare şi de leadership.

Programul "Sportul pentru toţi", derulat de Fundaţia Comunitară Bucureşti, Fundaţia Comunitară Timişoara şi Fundaţia Comunitară Braşov împreună cu Decathlon România, urmăreşte crearea unor condiţii şi contexte mai bune pentru ca cetăţenii să poată practica sport din plăcere şi în siguranţă. În 2022, iniţiatorii fac echipă pentru a oferi copiilor şi tinerilor facilităţi sportive atractive în şcoli şi licee, pentru o creştere sănătoasă.

Programul se află la a doua ediţie în Bucureşti şi Braşov şi la prima ediţie în Timişoara.

Etapa de jurizare

În perioada 10 - 19 mai 2022 - a avut loc procesul de evaluare si jurizare, care a presupus următoarele etape:

1. Preselecţia proiectelor: analiza eligibilităţii, evaluarea proiectelor eligibile pe baza grilei de evaluare.

2. Selecţia proiectelor finaliste de către juriul independent al fondului.

3. Organizarea de interviuri finale de selecţie cu aplicanţii de pe lista scurtă dacă juriul consideră necesar.

Juriul reuneşte un grup independent de persoane fizice specializate sau experte în domeniile de interes ale Fondului "Sportul pentru toţi", desemnate de către echipa Fundaţiei Comunitare Braşov pentru a realiza procesul de selecţie şi jurizarea proiectelor finaliste.

Echipa Fundaţiei Comunitare Braşov mulţumeşte membrilor juriului pentru implicare:
- Iulia Ordeanu - Lider CSR Decathlon România
- Marius Cosma - Inspector de sport Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov
- Daniel Petrule - Profesor sport şi director Şcoala Gimnazială Sânpetru
- Rareş Dumitrescu - Antrenor de scrimă
- Ovidiu Holoc - Inginer Kasper Development
- Nicoleta Chichernea - Vicepreşedinte Fundaţia Comunitară Braşov

"A fost o reală plăcere şi o satisfacţie deosebită experienţa jurizării alături de juraţii Fondului Sportul pentru toţi, finanţat de către Decathlon. Argumentele au fost relevante şi valoroase, analiza impactului realizată conştiincios şi cu multă implicare, toate acestea pentru beneficiul comunităţii locale dat fiind că prin aceste intervenţii vom schimba în bine contextul în care generaţii întregi de tineri vor practica sportul în următorii ani. Le mulţumim juraţilor şi instituţiilor care au aplicat cu proiecte! Împreună creştem comunitatea noastră!" - Laura Popeea, Director Executiv Fundaţia Comunitară Braşov

"Scopul nostru CSR Decathlon România este acela de a face accesibile unui număr cât mai mare de oameni plăcerea şi beneficiile practicării sportului.

Misiunea noastră este aceea de a fi utili oamenilor şi planetei, iar în contextul în care sedentarismul devine o problemă în România, iar educaţia sportivă este insuficientă, am lansat programul " Sportul pentru toţi", program care urmăreşte crearea unor condiţii şi contexte mai bune pentru ca tinerii şi copiii din România să poată practica sportul din plăcere şi în siguranţă.

Suntem bucuroşi să aflăm că avem patru proiecte finaliste care vor beneficia de îmbunătăţirea facilităţilor de sport, astfel, începând cu noul an şcolar, 4190 de elevi ai şcolilor şi cluburilor sportive care practică sport pe infrastructurile respective vor beneficia de condiţii mai bune de sport." - Iulia Ordeanu, Lider CSR Decathlon Romania

Pentru a urmări evoluţia şi stadiul implementării proiectelor câştigătoare din cele 3 oraşe, comunitatea este invitată să urmărească site-urile dedicate:

pentru Braşov, accesaţi https://sportulpentrutoti.fundatiacomunitarabrasov.ro

pentru Timişoara, accesaţi https://www.fundatiacomunitaratimisoara.ro/sportul-pentru-toti/

pentru Bucureşti, accesaţi https://fundatiacomunitarabucuresti.ro/proiect/sportul-pentru-toti-2022/

Braşov:

Erika Andrasi, Program Manager, Fundaţia Comunitară Braşov

Despre Decathlon

Decathlon, cel mai important retailer european de articole sportive, deţine în momentul de faţă 28 de magazine la nivel naţional, la care se adaugă şi platforma online, fiind prezent pe piaţa de retail sportiv din România încă din 2009, cu aproximativ 1500 de colaboratori în 2021. Decathlon oferă iubitorilor de sport articole şi echipamente pentru mai mult de 80 de sporturi, conform celor mai înalte standarde de calitate şi inovaţie în domeniu, păstrând în permanenţă obiectivul strategic de a face sportul accesibil cât mai multor români prin oferirea unui raport calitate - preţ foarte bun.

Magazinele includ produse aparţinând mărcilor proprii, precum: Quechua, Btwin, Domyos, Nabaiji, etc, dar şi altor mărci internaţionale, adresându-se atât începătorilor, cât şi sportivilor de nivel avansat sau profesionist. Incepand cu 2005, Decathlon colaborează cu mai mulţi producători industriali, fabricând astfel chiar în România produse marcă proprie pentru drumeţii montane, trekking şi escaladă (încălţăminte), dar şi pentru ciclism (articole textile şi biciclete pentru adulţi şi copii), vândute în întreaga Europă cu eticheta" Fabricat în România

Despre Fundaţia Comunitară Braşov

Fundaţia Comunitară Braşov are misiunea de a crea punţi între nevoile şi resursele locale şi de a acţiona ca un catalizator pentru o comunitate mai unită, mai generoasă şi mai solidară.

În activitatea noastră de 7 ani, am finanţat şi mentorat 200 de proiecte comunitare şi am acordat un buget de 2.745.929 lei prin mobilizarea donatorilor corporate, a celor individuali şi a persoanelor resursă din comunitate.

Fundaţia Comunitară Braşov este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 18 fundaţii comunitare din ţară.

Pentru mai multe detalii, vizitaţi www.fundatiacomunitarabrasov.ro

Detalii despre mişcarea de fundaţii comunitare, puteţi găsi, accesând: https://ffcr.ro/fundatii-comunitare/