Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

De Ziua Naţională, la Alba Iulia, după 103 ani, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a proclamat din nou Unirea românilor

La 1 decembrie 1918, Fericitul Episcop greco-catolic Iuliu Hossu proclama, în faţa celor peste 100.000 de români adunaţi la Alba-Iulia, Declaraţia Unirii: "Astăzi, prin hotărârea noastră, se înfăptuieşte România Mare, una şi nedespărţită, rostind fericiţi, toţi românii de pe aceste plaiuri: Ne unim pe veci cu Ţara-Mamă, România!" A fost mare bucuria românilor atunci. A fost mare bucuria tânărului ierarh care proclama: "A biruit dreptatea! Acesta-i ceasul bucuriei noastre, bucuria unui neam întreg pentru suferinţele veacurilor, purtate de un neam cu credinţă în Dumnezeu şi cu nădejdea în dreptatea Lui".

Pentru prima dată de la acel moment, la invitaţia Primăriei Alba-Iulia, succesorul Fericitului Episcop Iuliu Hossu, Preasfinţia Sa Claudiu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, a dat citire documentului Rezoluţiei Adunării Naţionale de la Alba Iulia.

Evenimentul a avut loc la 1 decembrie 2021, la ora 13.30, când, în faţa monumentului Unirii din Alba Iulia, Preasfinţia Sa Claudiu a reluat cuvintele rostite, în 1918, de tânărul atunci Episcop Iuliu Hossu (aici)

Episcopul de Cluj-Gherla a adăugat: "Există un moment minunat după acest discurs, în care Iuliu Hossu, episcop greco-catolic şi Miron Cristea, episcop ortodox, se îmbrăţişează în faţa mulţimii. După această îmbrăţişare, au urmat cuvintele: ‘precum ne vedeţi aici îmbrăţişaţi frăţeşte, aşa să rămână îmbrăţişaţi pe veci toţi fraţii români'.

Apoi, în cuvântul din Sărbătoarea Naţională care marchează 103 ani de la Unire, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a încheiat, cu tristeţe, dar cu speranţă în glas:

"Iubiţi credincioşi, oare ce s-a întâmplat cu noi? Oare ce mai e astăzi de acea îmbrăţişare a inimilor de care vorbeşte Episcopul Iuliu Hossu? Cu siguranţă, tăvălugul comunist, diabolic, a distrus nu doar ţara noastră ci şi cetăţile din sufletele noastre. Cu siguranţă, acel regim diabolic a distrus încrederea între noi, ne-a făcut să ne fie dificil să ne privim ca fraţi şi prieteni. A semănat ura, neîncrederea, duşmănia. Şi, pentru că aceste răni să se vindece, avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Dar e nevoie ca şi noi să facem paşii pe care îi putem face. Nu e suficient să ne bucurăm doar de Unirea de acum 103 ani, ci trebuie să ne întrebăm ce putem face şi noi, acum, astăzi, aici, pentru că această Unire să continue.

Avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, dar nu ne putem preface că nu ne pasă, că nu depinde şi de noi. Sunt paşi pe care doar noi putem să-i facem. Şi dacă ne bucurăm astăzi de această sărbătoare binecuvântată, să ne aducem aminte că, cei care au făurit-o, au fost dispuşi nu doar să se bucure, ci şi să plătească, cu propria viaţă, această unire: Unirea cu Dumnezeu şi Unirea cu neamul; iubirea de Dumnezeu şi iubirea de Ţară; întotdeauna legate, niciodată despărţite.

Dragii mei, iubiţi credincioşi, port în piept cu mândrie, cu umilinţă, crucea Cardinalului Iuliu Hossu. Astăzi, Cardinalul Iuliu Hossu este fericit, este sfânt şi îmbrăţişarea de acum 103 ani e doar pe jumătate. Fiindcă eu rămân cu braţele deschise şi aşa trebuie să rămânem cu toţii, cu braţele deschise faţă de fraţii noştri; niciodată cu braţele închise, întotdeauna deschise pentru a lăsa, pentru a dărui, pentru a invita.

Aş îndrăzni să vă invit să cerem cu toţii acest mare miracol de la Sfântul Cardinal Iuliu Hossu. Să ne ajute ca Unirea pecetluită acum 103 ani, să devină vie în vieţile noastre, să devină, cu adevărat, o unire a inimilor.

Avem în faţa noastră Catedrala ortodoxă, în dreapta Catedrala romano-catolică, la nu mare distanţă de aici, Catedrala Blajului. Se află aici autorităţi de stat, locale, oameni politici. Să cerem, iubiţi credincioşi, acest miracol: toţi să fim una, toţi să fim o inimă şi un suflet pentru Dumnezeu şi pentru România.

La mulţi ani România!

Lăudat să fie Isus Hristos!

Preasfinţia Sa Claudiu, urmaşul Arhiereului fericit Iuliu Hossu, a întregit acest nou moment istoric petrecut la Alba Iulia, prin cuvântul încredinţat Bisericii Greco-Catolice -, pentru întâia dată după 103 ani - cu o rugăciune, rostind "Tatăl nostru" şi invocând binecuvântarea şi îndurarea Părintelui Ceresc peste România.

Biroul de Comunicaţii Sociale al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.