logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Ministerul Afacerilor Interne

La 10 ianuarie 2025, secretarul pentru securitate internă al Statelor Unite ale Americii, domnul Alejandro MAYORKAS, a anunțat includerea României în Programul Visa Waiver, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Washington.

Apartenența României la Program presupune că cetățenii români vor putea călători în SUA fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri, singura obligativitate fiind înregistrarea în Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA).

Procesul de aderare a României la Programul Visa Waiver a fost un proces complex, la care MAI a avut o contribuție determinantă, care a presupus îndeplinirea mai multor criterii tehnice prevăzute de legislația americană, precum și alinierea prevederilor și politicilor interne în domeniul securității la standardele și cerințele Programului, pe linie de contraterorism, schimb de informații polițienești, imigrație, documente de călătorie și de identitate, screeningul călătorilor.

Asigurarea integrității procesului de eliberare a documentelor de călătorie, precum și introducerea biometriei în acordarea cetățeniei române au reprezentat, de asemenea, criterii de securitate importante care au fost îndeplinite de autoritățile române.

Programul Visa Waiver nu este numai un program de facilitare a călătoriilor ci și unul de securitate, prin implementarea unor instrumente avansate pentru identificarea rapidă și prevenirea amenințărilor la adresa securității, respectiv Parteneriatul Consolidat pentru Securizarea Frontierei (EBSP) și programul Automated Targeting System - Global (ATS-G).

România, prin Ministerul Afacerilor Interne, și-a asumat implementarea acestor instrumente, care vor consolida capabilitățile existente de asigurare a securității și combaterea terorismului și a migrației ilegale. Totodată, în vederea intensificării cooperării polițienești cu SUA, a fost creată la nivelul Poliției Române, Unitatea de Investigații Criminale Transfrontaliere, cu scopul de a combate infracțiunile transfrontaliere și traficul de migranți, aceasta fiind singura structură de acest fel din regiune.

Un criteriu esențial a fost și rata de refuz a vizelor, care în anul fiscal 2024 (1 octombrie 2023 - 30 septembrie 2024) a fost de 2,61%, sub pragul de 3% prevăzut de legislația SUA, ca urmare a campaniei de informare derulate la nivel guvernamental, pentru reușita căreia MAI a avut un rol esențial.

Toate aceste demersuri au fost susținute de un dialog permanent cu autoritățile americane, sub îndrumarea Coordonatorului Național de la nivelul Guvernului României, atât cu ocazia vizitelor de evaluare, ale consultărilor periodice, cât și în cadrul formatelor de discuții la nivel înalt în care au fost abordate aspecte ce necesitau progres, respectiv capitolele considerate încheiate în cadrul procesului, precum și chestiunile de natură juridică ce trebuiau armonizate.

Decizia autorităților americane reprezintă o recunoaștere a eforturilor intense la nivelul administrației române, rezultatul excelentei cooperări bilaterale și a Parteneriatului Strategic stabilit între România și Statele Unite ale Americii, fiind totodată, un important pas spre consolidarea relațiilor de cooperare în domeniul securității și a celor de natură economică.

Nu în ultimul rând, este important de evidențiat că facilitarea călătoriilor prin acest Program implică și responsabilitate din partea cetățenilor români, prin respectarea condițiilor de acces pe teritoriul SUA, care în fapt reprezintă măsuri pentru propria siguranță.

Anunțul autorităților americane vine la scurt timp după aderarea deplină a României la spațiul Schengen și confirmă faptul că acțiunile coordonate ale Guvernului României pe aceste două dosare au fost un succes, de care vor beneficia toți cetățenii români.

***

Ministerul Afacerilor Interne acționează pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului, apărarea proprietății publice și private, protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență, menținerea ordinii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, respectarea regimului juridic la frontierele de stat, gestionarea statutului juridic al străinilor și îndeplinirea altor atribuții potrivit legii.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Afisari: 58

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].