Comunicat de presă - Ambasada României la Lisabona
Ziua Culturii Naționale celebrată la Fundația Jose Saramago din Lisabona
Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită anul acesta în capitala portugheză printr-un eveniment cultural inedit, găzduit de renumita Fundație Jose Saramago din Lisabona și care aduce împreună poezia, muzica și valorile culturale românești în spațiul lusitan.
Seara culturală va avea loc la 16 ianuarie 2025 și este organizată de Institutul Cultural Român de la Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză.
Programul evenimentului va fi întregit de ceremonia de înmânare a decorației conferite doamnei Elena Covasan, profesor al cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească, în semn de deosebită apreciere pentru profesionalismul și dăruirea puse în slujba educației românilor, pentru contribuția importantă avută la promovarea limbii și culturii române și a imaginii României în Republica Portugheză.
De asemenea, în cadrul evenimentului, vor fi acordate titlurile onorifice 'Amicus Romaniae' unor personalități portugheze: domnul David Galego (Primarul Municipiului Redondo), domnul Mario Antas (fostul director al Muzeului Național al Trăsurilor din Lisabona) și domnul Jose Manuel de Vasconcelos (poet, eseist și traducător, vicepreședinte al Asociației Scriitorilor Portughezi).
Jose Manuel de Vasconcelos va aduce, totodată, un omagiu poetului național Mihai Eminescu și culturii române, recitând o selecție de poeme traduse pentru prima dată în portugheză de reputatul filolog Victor Buescu (exilat în Portugalia după instaurarea regimului comunist în România) și publicate în 1950, la Lisabona.
Pianista Dana Radu, membră a Lisbon Contemporary Music Group și pianist acompaniator la Academia Națională Superioară de Orchestră din Portugalia va completa seara culturală cu un recital de muzică clasică.
Informații de context
Fundația Jose Saramago a fost înființată în anul 2007 de însuși scriitorul portughez și este situată în Casa dos Bicos, edificiu de influență renascentistă și manuelină, ridicat în secolul XVI, una dintre puținele clădiri care a supraviețuit cutremurului devastator din 1755. Situată în districtul Alfama, Casa dos Bicos atrage atenția vizitatorilor încă de la începutul secolului al XVI-lea, când a fost construită la ordinul lui Bras de Albuquerque (fiul lui Afonso de Albuquerque). Din punct de vedere arhitectural, edificiul uimește prin fațada sa acoperită cu peste 1000 pietre șlefuite în formă de diamant. Pe lângă toate activitățile și manifestările dedicate lui Jose Saramago, Fundația găzduiește numeroase alte evenimente culturale din capitala lusitană, precum lansări de carte, conferințe, concerte.
Titlul onorific 'Amicus Romaniae' a fost instituit în 2009, ca semn al recunoașterii și aprecierii față de personalități din mediul cultural și artistic portughez, susținători ai valorilor culturii române în spațiul lusitan. Cele trei personalități 'Amicus Romaniae' 2025 vor primi o gravură semnată de artistul Roland Pangrati, parte a expoziției 'Drum de Apă și de Piatră', organizată în 2024 de ICR Lisabona, în parteneriat cu Ambasadele României și Japoniei în Republica Portugheză.
Dana Radu este născută în România și a absolvit Universitatea de Muzică din București. A câștigat mai multe premii și a înregistrat programe pentru Radio și TV București, precum și pentru TV Cultura din Brazilia. Între 2000 și 2018, a locuit în Brazilia, unde a performat ca pianistă pentru Fundația OSESP (Orchestra Simfonică de Stat din Sao Paulo) și ca profesor la Școala Municipală din Sao Paulo. De-a lungul carierei sale, a participat la diverse festivaluri și concursuri internaționale. În 2018, s-a mutat în Portugalia, unde predă la Conservatorul Național din Lisabona și activează ca pianist acompaniator la Academia Națională Superioară de Orchestră. Este membră a Lisbon Contemporary Music Group și susține recitaluri solo și de muzică de cameră.
Ambasada României la Lisabona
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].