Comunicat de presă - Deputat Ana Loredana Predescu
Camera Deputaţilor
Birou Parlamentar Ana Loredana Predescu
Încă din 2022 deputatul Ana Loredana Predescu, membru în Comisia pentru învăţământ de la Camera Deputaţilor, a iniţiat un proiect de lege pentru acordarea de burse de merit şi burse de performanţă pentru elevii şcolilor particulare.
Potrivit legislaţiei în vigoare, doar elevii din învăţământul preuniversitar de stat cu medii de peste 9,50 sau care obţin premii şi distincţii la olimpiade şi concursuri internaţionale pot beneficia lunar de burse de performanţă şi de burse de merit.
'Am gândit acest proiect de lege pentru a stimula competitivitatea în şcoli şi, implicit, pentru a contribui la creşterea nivelului de performanţă a învăţământului din România.
Totodată, proiectul de lege îşi propune să îndrepte o inechitate, chiar o discriminare aş putea spune, faţă de elevii înscrişi la şcolile private acreditate care, deşi au rezultate bune la învăţătură şi participă la olimpiade şi concursuri internaţionale, alături de colegii lor din învăţământul preuniversitar de stat, nu beneficiază de burse de merit sau de performanţă.
Sunt de părere că performanţele la învăţătură ale elevilor din învăţământul particular nu trebuie sancţionate din cauza unei presupuse bunăstări a părinţilor. Toţi elevii sunt egali şi trebuie trataţi fără discriminare.'
Joi, 07.11.2024 print-un comunicat de presă, Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, că este neconstituţională legea care prevede că pot beneficia de bursă de performanţă doar elevii înscrişi în sistemul de învăţământ preuniversitar de stat.
CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională sintagma 'de stat' din cuprinsul dispoziţiilor art. 82 alin. (1) din Legea educaţiei naţionale 1/ 2011, anterior modificării prin art. I pct. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 69/ 2022 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale 1/2011 şi prorogarea unor termene.
'În esenţă, Curtea a reţinut că sintagma 'de stat' din cuprinsul dispoziţiilor art. 82 alin. (1) din Legea educaţiei naţionale 1/ 2011 permite acordarea bursei de performanţă doar cu privire la elevii înscrişi în sistemul de învăţământ preuniversitar de stat, creându-se astfel o discriminare nejustificată în mod obiectiv şi rezonabil a elevilor ce urmează cursurile în cadrul sistemului de învăţământ particular sau confesional, discriminare contrară art. 16 alin. (1) raportat la art. 32 şi art. 49 din Constituţie', explică judecătorii constituţionali.'
Mă bucură că amendamentul meu la Legea Educaţiei Naţionale este demonstrat a fi în întregime justificat prin decizia CCR. Mergând astfel pe principii corecte şi în literă şi spiritul legii, dar mai ales în avantajul copiilor noştri, sper şi îmi doresc ca CCR să adopte aceeaşi decizie de neconstituţionalitate privind instituirea unui prag pentru acordarea de burse familiilor monoparentale. Aceştia fiind practic pedepsiţi dacă părintele câştiga mai mult decât de 2300 lei/lună.
Pe 11 septembrie 2024 am depus şi în acest sens o interpelare care sesizează faptul că şi în cazul burselor sociale s-a creat o inechitate, în urma căreia mulţi elevi sunt privaţi de suma de 300 de lei/lună.
Răspunsul a venit extrem de ambigu din partea reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, ceea ce mă face să cred, că în interiorul instituţiei întâlnim suficienţi analfabeţi funcţionali, tocmai de aceea sper ca şi în cazul burselor sociale, CCR să se pronunţe tot în beneficiul acestor copii.
Revin cu afirmaţia conform căreia orice sumă alocată unui elev nu reprezintă o cheltuială, ci o investiţie ! Nu consider că Statul trebuie 'să facă economie' tocmai de la elevii noştri, privându-i de banii care li se cuvin, cu atât mai mult cu cât trăim în ţara abandonului şcolar !
Ana Loredana Predescu - Deputat
Circumscripţia electorală nr. 8 - Braşov
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].