Popa: Pentru ca reducerea inflației să continue într-un mod sustenabil este necesar ca deficitul fiscal să fie redus

Banca Națională a României a făcut și face tot ceea ce ține de ea, însă, pentru ca reducerea inflației să continue într-un mod sustenabil, este cu siguranță necesar ca deficitul fiscal să fie redus, la fel ca și nivelul ridicat de incertitudine în care operăm, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), într-un articol de opinie postat pe Linkedin.
'În presa online, dar și în cea scrisă, pe burtiere la TV, dar și la conferințele de profil economic, tema obsesiv repetată și panicard redată a 'celui mai scump Paște din istorie' sau a 'exploziei prețurilor' va inunda în curând spațiul public. Alături, va apărea probabil și tema 'celei mai mari inflații din Europa', deși România se află pe locul al doilea (după Ungaria), iar Polonia este cot la cot cu noi. Discuția este rareori echilibrată sau bine argumentată, cei câțiva formatori de opinie, cu un discurs preponderent negativist, creează percepția că 'e rău și urmează criza', iar această percepție mai că pare realitate', scrie Cristian Popa, în articolul 'Despre 'cel mai scump Paște din istorie'.
Potrivit acestuia, mesajele băncii centrale, bine și corect argumentate, factual corecte, susținute de date, dar lipsite de senzațional nu reușesc să răzbată și să străpungă zgomotul mediatic. El oferă în articol câteva observații.
'Repetarea obsesivă a unor mesaje părtinitoare, factual incorecte sau scoase din context poate genera percepții total diferite de realitate, poate induce panică și iritare, asta nu face însă ca mesajele să fie și reale, și/sau adevărate. Realitatea este că știrile negative se vând mai bine, sunt mai citite, mai distribuite, irită și intrigă publicul. Totuși, trebuie să stăm strâmb și să judecăm drept. Inflația este o rată de creștere: când rata inflației era de 16,8%, coșul de consum se scumpea cu 16,8%; când rata inflației este 5%, coșul de consum continuă să se scumpească, dar doar cu 5%. Desigur, faptul că inflația a scăzut nu înseamnă că prețurile s-au ieftinit - înseamnă că acestea continuă să crească, însă cu o rată de creștere mai mică. Scăderea inflației nu înseamnă scăderea prețurilor', explică autorul articolului.
Cristian Popa menționează că băncile centrale 'vor' să avem 'cel mai scump Paște din istorie' în fiecare an, pentru că țintesc o rată pozitivă a inflației. O fac transparent și asumat, pentru a evita deflația.
'Așa funcționează sistemul monetar actual, dacă este bine sau rău este o altă discuție, am părerile mele. Până atunci, acest regim, de țintire a inflației, este adoptat peste tot în lume. Ținta este declarată - de exemplu, în România, țintim 2,5%, plus/minus un punct procentual (dar nu 16,8%, sau chiar 5%). Așadar, Paștele va fi mereu mai scump de la an la an. Și acest lucru nu este, în niciun caz, un secret. Trebuie însă să știți acest lucru: atunci când vă negociați creșterea salarială, când faceți un depozit sau când luați un credit, calculul corect include ajustarea cu inflația. Dobânda de politică monetară a BNR, de 6,5%, este de fapt 1,5% dacă o ajustați cu rata inflației, care este în jur de 5%. Există, desigur, o diferență uriașă între 16,8% și 5% la nivelul coșului de consum: în primul caz, prețurile se dublează în aproximativ 4 ani, iar în al doilea, în 14 ani. La o inflație de 2%, dublarea prețurilor ar avea loc în circa 35 de ani. De aceea, o inflație de 5% - cât este în prezent, cu o tendință de scădere și fără a fi un 'capăt de drum' - nu reprezintă un motiv real pentru titluri senzaționale. Este necesar ca ea să continue să scadă desigur', scrie Cristian Popa.
El precizează că, dacă e să ne jucăm cu cifrele, 'inflație dublă' este și 2% față de 1%, cum este în unele țări din zona euro, dar și 16% față de 8%, cum a fost, dar nu mai este, la noi. Titlul senzațional poate rămâne același: 's-a dublat inflația!'.
'Sigur că apare întrebarea: de ce suntem la 5% și nu 2,5%? Nivelul ridicat de incertitudine, deficitul fiscal ridicat, precum și o economie care încearcă să evite recesiunea - toate acestea contribuie, alături de alți factori fundamentali. Când costurile salariale cresc cu 10-15%, este destul de greu pentru producători să reducă prețurile la raft sau în meniuri. Convergența către mediile europene este, de asemenea, o realitate și contribuie la acest fenomen. Convergența economică nu poate avea loc fără o anumită convergență nominală a prețurilor. Dau adesea exemplul cu frizerul: pentru ca un frizer român să aibă același salariu ca unul german - simplificând mult, dar nu departe de adevăr - fie prețul unei tunsori trebuie să fie același, fie frizerul român ar trebui să tundă mult mai mulți clienți în aceleași 8 ore, deci să fie semnificativ mai productiv. Altfel nu se poate. Am avea tunsori urâte, e cam greu să tunzi de 2-3 ori mai mult pentru ca salariul să fie ca în Germania', explică Cristian Popa.
El afirmă că nu merge nimeni la Munchen pentru o tunsoare ieftină - și nici invers, iar prețurile la servicii converg mai greu. Aceste servicii nu pot fi 'importate' cu ușurință. În schimb, prețurile la bunuri care pot fi ușor exportate (tradeables, în termeni economici) concurează într-o piață liberă: cel mai bun și cel mai ieftin câștigă. Prin urmare, ajungem din nou la aceeași ecuație: pentru salarii ca în Germania, trebuie să fim productivi ca în Germania - și, desigur, să avem un stoc de capital similar: fabrici, tehnologie, rețete, infrastructură... și foarfeci.
'Nivelul prețurilor, un subiect despre care se vorbește surprinzător de puțin. România are încă cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, în medie, cu excepția Bulgariei. Indicele nivelului prețurilor, raportat la media UE și calculat pentru achizițiile individuale de bunuri și servicii de către gospodăriile populației, este de 61,1%. Doar Bulgaria se află sub acest nivel, la 59,2%. Media Uniunii Europene este, desigur, 100. Se poate întâmpla, desigur, ca un produs - într-un magazin, sau chiar mai multe - să aibă un preț mai mare decât cel pe care l-ați văzut în Germania. Vedem postarea pe rețelele sociale și ne enervăm. Însă, dacă ne uităm la toate prețurile, în medie, atât la oraș cât și la sat, realitatea este cea din infografic: încă este mai ieftin să trăiești în România. Coșul fiecăruia dintre noi este diferit, deci și inflația resimțită variază. În funcție de preferințe, localizarea geografică, evoluția fiecărui preț în parte etc., inflația dumneavoastră este diferită de a mea. Însă, ca economiști, nu putem lucra decât cu medii', susține Cristian Popa.
El precizează că inflația trebuie raportată la venituri. În ultimii 3 ani, salariul mediu brut a crescut de la 6.000 la aproape 9.000 de lei - o creștere de 50%. În 2024, inflația medie a fost de 5,6%, în timp ce salariul mediu a crescut cu 11,4%, iar pensia medie cu 40%! Per total, în ultimii 3 ani, prețurile au crescut cu 30%, salariile cu 48%, iar pensiile cu 58%!
'Toate acestea fac că putem trece cu bine peste încă un 'cel mai scump Paște din istorie' - fără panică, și cu încrederea că inflația va continua să scadă. Vom închide anul la 3,8%, iar anul viitor, pe vremea asta, vom reintra în țintă, sub 3,5%. Chiar dacă, și la anul, vom avea parte de un nou sezon de 'cel mai scump Paște din istorie'. BNR a făcut și face tot ceea ce ține de ea. Însă, pentru ca reducerea inflației să continue într-un mod sustenabil, este cu siguranță necesar ca deficitul fiscal să fie redus, la fel ca și nivelul ridicat de incertitudine în care operăm. Consolidarea fiscală nu mai poate aștepta, și vine, iar reducerea deficitului va avea o contribuție importantă la scăderea ratei inflației. Explicarea fenomenului pare ușoară, dar este dificilă, mai ales într-o lume în care senzaționalul vinde, iar apetitul jurnalistic pentru explicații corecte, dar lipsite de senzațional, nu este foarte mare. Este însă datoria băncilor centrale să continue să explice. Am făcut o încercare mai sus', a mai scris Cristian Popa. AGERPRES/(AS - redactor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Jianu: IMM-urile au început să investească în noile tehnologii, nu și în resursele umane
Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) au început să investească mai mult în noile tehnologii, dar mai puțin în resursele umane, a afirmat, luni, senatorul PSD Florin Jianu, fost președinte al Consiliului Național al IMM-urilor, la
Satu Mare: Un tânăr de 28 de ani, cu studii în Japonia, numit administrator public al județului
Un tânăr de 28 de ani, absolvent de studii economice în Japonia, a devenit, începând de luni, administrator public al județului Satu Mare, a anunțat președintele Consiliului Județean (CJ), Pataki Csaba, într-o conferință de presă. Pataki a spus că noul administrator public, Kovacs Attila, va implementa în instituție cultura
Bihor: Reabilitare energetică a Liceului german din Oradea, cu peste 8 milioane de lei
Primăria Oradea a anunțat luni începerea lucrărilor de reabilitare energetică la Liceul Teoretic German 'Friedrich Schiller' din Oradea, singura școală cu predare în limba lui Goethe din Bihor. Potrivit unui comunicat remis de Primăria Oradea, ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în data de 07.04.2025, durata de execuție
Sector 5: Un consilier local USR propune accesul cu animale de companie în sediile administrației locale
Consilierul local USR Iustinian Roșca a inițiat un proiect de hotărâre prin care accesul cu animale de companie să fie permis în sediile administrației locale. Proiectul include și un regulament privind condițiile în care este permis accesul în instituții cu animale de companie,
Termoenergetica anunță reparații la conducte în cinci sectoare; unele datează din anii '60
Termoenergetica București anunță că în următoarele zile se vor efectua lucrări de reabilitare pe conducte ale rețelei termice din Sectoarele 1, 3, 4, 5 și 6. 'Intervențiile au durate diferite de realizare, în funcție de complexitatea fiecărei lucrări. Aceste lucrări de reparații sunt urgente și esențiale pentru menținerea funcționării optime a
INS: 101.755 de grupuri de întreprinderi existau în România în 2023, dintre care 96.298 multinaționale
Un număr de 101.755 grupuri de întreprinderi a fost identificat în România, în 2023, din care 5.457 rezidente și 96.298 multinaționale (707 controlate din interior, respectiv 95.591 controlate din străinătate), conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică. Potrivit sursei citate, Germania, Franța și Statele Unite
INS: Numărul de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 3,4%, în primele două luni din 2025
Numărul de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut, în primele două luni din 2025, cu 3,4%, comparativ cu aceeași perioadă din 2024, fiind eliberate 4.535 astfel de autorizații, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică. Potrivit sursei citate, creșteri s-au înregistrat în regiunile de dezvolt
Burduja: Excelentă producție astăzi în sistemul energetic național; acum avem un record de aproape 8000MW, exportăm 180MW
România are, vineri, o producție record în sistemul energetic național, de 8000MW, care îi permite să acopere consumul și să exporte 180MW, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Excelentă producție astăzi în sistemul energetic național. A bătut bine vântul încă de azi-noapte, iar acum avem o producție record
Ministerul Transporturilor reduce numărul secretarilor de stat: 4 în loc de 5 (proiect)
Noul număr de posturi de demnitate publică în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii va fi de patru secretari de stat, prevede proiectul de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea și funcționarea instituției, publicat vineri în transparență decizională. Proiectul a venit la o zi
Agenția Fitch Ratings a îmbunătățit perspectiva ratingului Electrica de la 'BBB-' 'negativă' la 'BBB-' 'stabilă'
Agenția internațională Fitch Ratings a îmbunătățit perspectiva ratingului Electrica de la 'negativă' la 'stabilă' și a confirmat ratingul pe termen lung la nivelul 'BBB-', a anunțat vineri compania Electrica. 'Această evoluție pozitivă vine după o perioadă complexă, marcată de provocări economice și energetice globale. Astfel,
Pistol: Avans bun pe șantierul secțiunii 4 Tigveni-Curtea de Argeș a autostrăzii Sibiu-Pitești; stadiul lucrărilor se apropie de 70%
Stadiul lucrărilor pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a autostrăzii Sibiu - Pitești (A1) se apropie de 70%, existând premisele să se deschidă circulația pe acest tronson anul viitor, înainte de termenul contractual, a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol.
Ministrul Investițiilor a vorbit, la Bruxelles, despre necesitatea unei viitoare politici de coeziune puternice
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, a pledat la Bruxelles pentru o viitoare Politică de Coeziune puternică, care să rămână în continuare principala politică de investiții structurale pe termen lung a UE, în sprijinul unei dezvoltări armonioase și eliminării disparităților de dezvoltare, a anunțat vineri ministerul de resort
Hunedoara: CJ și Primăria Petrila dezvoltă cel mai mare parc fotovoltaic administrat public din județ
Consiliul Județean (CJ) Hunedoara și Primăria Petrila vor dezvolta cel mai mare parc fotovoltaic din județ, care va fi gestionat de o entitate publică, proiectul depus de cele două autorități locale fiind acceptat la finanțare de Ministerul Energiei. Proiectul privind realizarea de noi capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile, depus
Chițac: Noul CET completează proiectul de reabilitare a rețelei de termoficare și transformă Constanța într-un oraș modern
Noua centrală termoelectrică care se construiește la Constanța, proiect care vine în completarea celui de reabilitare a rețelei de transport și distribuție termică, va transforma orașul într-unul modern, a declarat vineri primarul municipiului, Vergil Chițac. Potrivit edilului, după finalizarea construirii noului CET, apa caldă va fi furnizată non-