Agenția Fitch Ratings a îmbunătățit perspectiva ratingului Electrica de la 'BBB-' 'negativă' la 'BBB-' 'stabilă'

Agenția internațională Fitch Ratings a îmbunătățit perspectiva ratingului Electrica de la 'negativă' la 'stabilă' și a confirmat ratingul pe termen lung la nivelul 'BBB-', a anunțat vineri compania Electrica.
'Această evoluție pozitivă vine după o perioadă complexă, marcată de provocări economice și energetice globale. Astfel, ratingul Electrica este similar celui suveran al României, însă perspectiva companiei este mai bună decât cea atașată ratingului suveran, care rămâne 'negativă'. În plus, există potențialul ca ratingul Electrica să devină superior cu până la două trepte față de cel suveran', se menționează în comunicat.
Potrivit sursei citate, de la prima evaluare realizată de Fitch Ratings în 2019 și până în anul 2022, Electrica a avut un rating superior celui suveran, respectiv 'BBB' cu perspectivă inițial 'stabilă' și ulterior 'negativă', comparativ cu ratingul suveran 'BBB-'.
Din 2022, odată cu revizuirea ratingului Electrica la 'BBB-' cu perspectivă 'negativă', evaluarea companiei a devenit 'similară' cu cea suverană până în 2023, când perspectiva ratingului suveran a fost îmbunătățită la 'stabilă', susțin reprezentanții companiei.
În decembrie 2024, când perspectiva ratingului suveran a revenit la 'negativă', Electrica a fost din nou aliniată ratingului suveran.
Conform reprezentanților Electrica, în prezent, odată cu confirmarea ratingului pe termen lung al Electrica la nivelul 'BBB-' și îmbunătățirea perspectivei la 'stabilă', compania deține un rating similar cu cel suveran, însă beneficiază de o perspectivă mai bună, în condițiile în care cea a ratingului suveran se menține 'negativă'.
'Revenirea la o perspectivă 'stabilă' vine după un parcurs complex, pe fondul incertitudinilor generate de pandemie și criza energetică. Faptul că astăzi avem o perspectivă superioară ratingului suveran confirmă reziliența și capacitatea de adaptare a companiei. Decizia Fitch Ratings validează eforturile noastre susținute pentru consolidarea poziției financiare a Grupului Electrica și ne sprijină în implementarea planurilor strategice, inclusiv în realizarea emisiunii de obligațiuni verzi, aprobată la sfârșitul anului 2024 și programată pentru anul acesta', a afirmat Alexandru Chiriță, CEO Electrica, în comunicat.
Potrivit analizei Fitch, îmbunătățirea perspectivei Electrica se bazează, în principal, pe anumiți factori, reprezentanții companiei menționând structura de finanțare îmbunătățită.
'Electrica și-a optimizat structura de finanțare, reducând ponderea datoriei pe termen scurt de la 80% la aproximativ 60% din datoria totală până la finalul anului 2024', se mai precizează în document.
În acest context, compania a contractat recent un împrumut pe termen lung în valoare de 200 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI), destinat susținerii investițiilor în segmentul de distribuție. În plus, Electrica intenționează să semneze în aprilie o facilitate de credit sindicalizată în valoare de 3,1 miliarde de lei, ce va fi utilizată atât pentru refinanțarea parțială a datoriei pe termen scurt existente, cât și pentru finanțarea investițiilor în segmentele de producție și distribuție, menționează sursa citată.
Printre factorii enunțați se numără performanța financiară solidă, performanță sustenabilă pe segmentul de distribuție, în condițiile în care circa 80% din EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare, n.r.) a fost derivat din distribuția reglementată și predictibilă a energiei electrice.
'Se estimează menținerea gradului de îndatorare netă al companiei (efectul de levier net) în intervalul stabilit de agenția de rating, între 3x și 4x în perioada 2025-2029, ca urmare a unui EBITDA constant și a unei generări solide a fondurilor din operațiuni (FFO)', se arată în comunicat.
Un alt factor menționat este creștere EBITDA proiectată începând cu 2025, în contextul în care se prognozează o ușoară îmbunătățire a EBITDA pentru 2025 la aproximativ 1,5 miliarde de lei, cu beneficii suplimentare așteptate din segmentul de generare începând cu 2027.
'Electrica derulează un program ambițios de investiții în energie regenerabilă, cu un buget estimat de aproximativ 1,6 miliarde de lei până în anul 2029. Aceste investiții urmăresc creșterea capacității proprii de generare a energiei electrice, asigurând astfel o protecție eficientă împotriva volatilității prețurilor la energie și contribuind la realizarea obiectivelor naționale privind sustenabilitatea energetică', susțin reprezentanții companiei.
Conform sursei citate, se estimează că segmentul de generare va contribui cu circa 10% la EBITDA companiei începând cu 2027, odată cu punerea în funcțiune a proiectelor planificate.
'În anul 2014, Electrica a făcut istorie prin lansarea celei mai mari oferte publice primare inițiale (IPO) din palmaresul Bursei de Valori București, atrăgând aproape 2 miliarde lei (444 milioane euro). Aceasta a fost singura privatizare cu pachet majoritar realizată prin bursă și singura listare din portofoliul statului român cu emisiune de noi acțiuni', se mai arată în comunicat.
În cei 10 ani de la listare, Electrica a înregistrat o creștere semnificativă, dublând numărul acționarilor la peste 13.700 în 2024. Până în prezent, tranzacțiile acțiunilor Electrica au totalizat aproximativ 6,2 miliarde de lei, reprezentând 4,7% din lichiditatea înregistrată în ultimii 10 ani pe Piața Principală a Bursei de Valori București. Tot în acest interval, este de subliniat și faptul că Electrica a investit peste 6 miliarde de lei în modernizarea și extinderea infrastructurii energetice.
Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piața de distribuție, furnizare și producție a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice. Grupul Electrica oferă servicii la aproximativ 3,9 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională - cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru furnizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor:Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bihor: Reabilitare energetică a Liceului german din Oradea, cu peste 8 milioane de lei
Primăria Oradea a anunțat luni începerea lucrărilor de reabilitare energetică la Liceul Teoretic German 'Friedrich Schiller' din Oradea, singura școală cu predare în limba lui Goethe din Bihor. Potrivit unui comunicat remis de Primăria Oradea, ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în data de 07.04.2025, durata de execuție
Sector 5: Un consilier local USR propune accesul cu animale de companie în sediile administrației locale
Consilierul local USR Iustinian Roșca a inițiat un proiect de hotărâre prin care accesul cu animale de companie să fie permis în sediile administrației locale. Proiectul include și un regulament privind condițiile în care este permis accesul în instituții cu animale de companie,
Termoenergetica anunță reparații la conducte în cinci sectoare; unele datează din anii '60
Termoenergetica București anunță că în următoarele zile se vor efectua lucrări de reabilitare pe conducte ale rețelei termice din Sectoarele 1, 3, 4, 5 și 6. 'Intervențiile au durate diferite de realizare, în funcție de complexitatea fiecărei lucrări. Aceste lucrări de reparații sunt urgente și esențiale pentru menținerea funcționării optime a
INS: 101.755 de grupuri de întreprinderi existau în România în 2023, dintre care 96.298 multinaționale
Un număr de 101.755 grupuri de întreprinderi a fost identificat în România, în 2023, din care 5.457 rezidente și 96.298 multinaționale (707 controlate din interior, respectiv 95.591 controlate din străinătate), conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică. Potrivit sursei citate, Germania, Franța și Statele Unite
INS: Numărul de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 3,4%, în primele două luni din 2025
Numărul de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut, în primele două luni din 2025, cu 3,4%, comparativ cu aceeași perioadă din 2024, fiind eliberate 4.535 astfel de autorizații, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică. Potrivit sursei citate, creșteri s-au înregistrat în regiunile de dezvolt
Burduja: Excelentă producție astăzi în sistemul energetic național; acum avem un record de aproape 8000MW, exportăm 180MW
România are, vineri, o producție record în sistemul energetic național, de 8000MW, care îi permite să acopere consumul și să exporte 180MW, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Excelentă producție astăzi în sistemul energetic național. A bătut bine vântul încă de azi-noapte, iar acum avem o producție record
Popa: Pentru ca reducerea inflației să continue într-un mod sustenabil este necesar ca deficitul fiscal să fie redus
Banca Națională a României a făcut și face tot ceea ce ține de ea, însă, pentru ca reducerea inflației să continue într-un mod sustenabil, este cu siguranță necesar ca deficitul fiscal să fie redus, la fel ca și nivelul ridicat de incertitudine în care operăm, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a Rom&
Ministerul Transporturilor reduce numărul secretarilor de stat: 4 în loc de 5 (proiect)
Noul număr de posturi de demnitate publică în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii va fi de patru secretari de stat, prevede proiectul de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea și funcționarea instituției, publicat vineri în transparență decizională. Proiectul a venit la o zi
Pistol: Avans bun pe șantierul secțiunii 4 Tigveni-Curtea de Argeș a autostrăzii Sibiu-Pitești; stadiul lucrărilor se apropie de 70%
Stadiul lucrărilor pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a autostrăzii Sibiu - Pitești (A1) se apropie de 70%, existând premisele să se deschidă circulația pe acest tronson anul viitor, înainte de termenul contractual, a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol.
Ministrul Investițiilor a vorbit, la Bruxelles, despre necesitatea unei viitoare politici de coeziune puternice
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, a pledat la Bruxelles pentru o viitoare Politică de Coeziune puternică, care să rămână în continuare principala politică de investiții structurale pe termen lung a UE, în sprijinul unei dezvoltări armonioase și eliminării disparităților de dezvoltare, a anunțat vineri ministerul de resort
Hunedoara: CJ și Primăria Petrila dezvoltă cel mai mare parc fotovoltaic administrat public din județ
Consiliul Județean (CJ) Hunedoara și Primăria Petrila vor dezvolta cel mai mare parc fotovoltaic din județ, care va fi gestionat de o entitate publică, proiectul depus de cele două autorități locale fiind acceptat la finanțare de Ministerul Energiei. Proiectul privind realizarea de noi capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile, depus
Chițac: Noul CET completează proiectul de reabilitare a rețelei de termoficare și transformă Constanța într-un oraș modern
Noua centrală termoelectrică care se construiește la Constanța, proiect care vine în completarea celui de reabilitare a rețelei de transport și distribuție termică, va transforma orașul într-unul modern, a declarat vineri primarul municipiului, Vergil Chițac. Potrivit edilului, după finalizarea construirii noului CET, apa caldă va fi furnizată non-
Galați: Consiliul Județean reia organizarea curselor de agrement pe Dunăre cu nava de pasageri 'Camelia'
Consiliul Județean Galați reia duminică, 30 martie, organizarea curselor de agrement pe Dunăre cu nava de pasageri 'Camelia', a anunțat vineri instituția. Acesta este al doilea sezon în care cei ce doresc să se bucure de o minicroazieră pe Dunăre o pot face cu nava deținută de Consiliul Județean, 'în condiții de confort, siguranță și la
Vrancea: Aproape 30 de imobile neîngrijite, impozitate cu până la 500%, la Focșani; primăria a demarat o nouă campanie de identificare
Primăria municipiului Focșani a demarat o campanie pentru identificarea terenurilor și imobilelor neîngrijite din oraș, în prezent aproape 30 de clădiri și terenuri neîngrijite fiind impozitate suplimentar cu până la 500% după ce proprietarii nu s-au achitat de obligația de a le întreține, potrivit administrației locale.