logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Burnete: Concordia a contribuit semnificativ, în 2024, la promovarea unui cadru de afaceri competitiv și durabil

Imagine din galeria Agerpres

Anul 2024 a adus provocări majore pentru economia românească, însă Concordia a reușit să contribuie semnificativ la promovarea unui cadru de afaceri competitiv și durabil, susține Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.

Confederația Patronală Concordia, organizație care reprezintă 20 de sectoare economice, a publicat marți Raportul Anual 2024, document care prezintă activitățile și realizările organizației pe parcursul anului precedent.

'Anul 2024 a adus provocări majore pentru economia românească, însă Concordia a reușit să contribuie semnificativ la promovarea unui cadru de afaceri competitiv și durabil. Ne-am consolidat organizațional, dar și rolul de partener indispensabil în dialogul dintre mediul politic și economia privată, în dialogul civic și social' a declarat Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, citat în comunicat.

Raportul evidențiază, de asemenea, intervenția Concordia în contextul turbulențelor politice de la finalul anului 2024, când confederația a reafirmat susținerea pentru valorile democratice și a solicitat responsabilitate din partea liderilor politici pentru menținerea încrederii în economia românească, propunând un set de priorități pentru noul Guvern.

Conform sursei citate, la baza agendei mediului privat de anul trecut s-a situat predictibilitatea fiscală și sustenabilitatea finanțelor, prilej cu care Concordia a publicat o serie de analize și a dialogat intens cu Guvernul și cu partidele de guvernare.

'Concordia a continuat dialogul cu autoritățile pe toate temele prioritare ale membrilor noștri, fie că a fost vorba de digitalizare, tranziția la o economie verde sau protecția consumatorilor, cât și a susținut efortul de a oferi avize adecvate pentru proiectele legislative ajunse la Consiliul Economic și Social. De asemenea, în 2024 a avut loc o dezvoltare instituțională a confederației. Numărul de sectoare și companii pe care le reprezentăm a continuat să crească, la fel și echipa Concordia', se menționează în comunicat.

Potrivit documentului, un pas important pentru confederație este desfășurarea în bune condiții a activităților primului an din proiectul de consolidare a capacității finanțat din fonduri europene nerambursabile, a cărui implementare se va derula până în 2029.

Totodată, raportul subliniază 'rolul esențial al Concordia în contextul unui an intens pentru România, marcat de patru scrutinuri electorale, într-un context global și regional cu provocări semnificative'.

'Economia a avut o evoluție sub așteptări, cu un deficit ridicat, inflație crescută și o absorbție scăzută a fondurilor europene. Concordia a menținut un dialog constant cu autoritățile pe teme precum fiscalitatea, piața muncii, digitalizarea, tranziția verde și protecția consumatorilor. Mandatul președintelui Dan Șucu a marcat o extindere a reprezentativității sectoriale și întărirea rolului Concordia ca partener de dialog social', se mai precizează în comunicat.

Astfel, printre realizările importante din 2024 se numără: creșterea numărului de sectoare reprezentate la 18, consolidând diversitatea și reprezentativitatea organizației și demararea proiectului 'Consolidarea capacității Concordia pentru dialog social', finanțat prin Programul Educație și Ocupare, cu un buget de 7,5 milioane de euro care va fi implementat pe o durată de 5 ani.

Pe lista de realizări se mai află: lansarea studiului 'Politica salariului minim în România' și contribuția la transpunerea Directivei UE privind salariile minime adecvate și intrarea în vigoare a unui mecanism pentru stabilirea salariului minim și publicarea documentului 'Agenda Europeană 2024-2029' sub motto-ul 'Economie puternică, Europa puternică', prioritățile confederației pentru noul mandat al instituțiilor europene.

Reprezentanții organizației au menționat și participarea activă la dialogul social la nivel teritorial, național, european și internațional.

'Din 2024 am devenit membri deplini la BusinessEurope și ne-am consolidat poziția la Organizația Internațională a Muncii cu un membru supleant în organismul de conducere (Governing body)', menționează sursa citată. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 460

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 16-04-2025 15:28

Galați: CJ a alocat 150.000 lei pentru refacerea Școlii din Malu Alb distrusă de incendiu pe 30 martie

Consiliul Județean Galați a alocat suma de 150.000 lei pentru refacerea Școlii din localitatea Malu Alb, distrusă într-un incendiu provocat cu intenție de un localnic în vârstă de 35 de ani, în noaptea de 30 martie. 'Am alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea Școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Dră

Administratie 16-04-2025 14:54

Timiș: A fost predat amplasamentul pentru viitorul Institut Oncologic Regional

Administrația județeană a predat miercuri, către firma constructoare, amplasamentul pe care va fi ridicat viitorul Institut Oncologic Regional din Timișoara (IORT). Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat că lucrările vor începe cu demolarea ruinelor a ceea ce s-a dorit a fi, în urmă cu 30 de ani, u

Administratie 16-04-2025 14:09

Iași: Programul Primăriei și al instituțiilor din subordine, modificat în perioada Pascală

Primarul Mihai Chirica a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că în perioada 18-21 aprilie, inclusiv, va fi modificat programul municipalității și al societăților furnizoare de servicii publice. 'Conform reglementărilor legale, Primăria Municipiului Iași nu va avea program de lucru de vineri, 18 aprilie, până lu

Administratie 15-04-2025 16:23

Arad: Zece tramvaie noi vor fi cumpărate de la fabrica locală Astra Călători

Primăria Arad va cumpăra zece tramvaie Imperio noi de la fabrica Astra Călători, după ce a obținut finanțare europeană totală de 90 de milioane de lei, a informat, marți, administrația locală. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Arad, au fost semnate două contracte de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, fie

Administratie 15-04-2025 15:47

Timiș: Conacul de la Banloc, al Principesei Elisabeta, va fi administrat de Consiliul Județean și Mitropolia Banatului

Conacul din comuna timișeană Banloc, al cărui proprietar a fost Principesa Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand și a Regiei Maria, va fi administrat de Consiliul Județean (CJ) Timiș și Mitropolia Banatului, care vor să îl transforme într-un centru cultural și turistic. 'Consilierii județeni au votat în plenul extraordinar d

Administratie 15-04-2025 14:26

Timiș: Viceprimarul Timișoarei cere Prefecturii controale în internatele școlilor, după ce a descoperit muncitori cazați ilegal

Viceprimarul municipiului Timișoara, Ruben Lațcău, a cerut, marți, Prefecturii Timiș și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) să elaboreze pe parcursul zilei un plan de control în toate internatele și căminele din oraș, după ce a descoperit într-un internat, în noaptea de luni spre marți, muncitori în construcții cazați ilegal, sedii de firme

Administratie 14-04-2025 14:40

Bistrița-Năsăud: Referendum local în comuna Parva, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Cetățenii comunei Parva din județul Bistrița-Năsăud vor fi chemați la urne în 18 mai, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pentru a se pronunța și cu privire la o intenție a administrației locale de a schimba categoria de folosință pentru o suprafață de 50 de hectare de pășune, în vederea dezvoltării unor investiții turistice.

Administratie 14-04-2025 12:45

Gorj: Prefectul, despre relocarea activității din Palatul Administrativ - O problemă destul de complicat de rezolvat și de durată

Prefectul județului Gorj, Șerban Predescu, a declarat, luni, cu privire relocarea activității din instituția care urmează să fie reabilitată, că 'această problemă este destul de complicat de rezolvat și de durată'. El a menționat, într-o conferință de presă, că până la sfârșitul anului se va cunoaște constructorul care se va ocupa de

Administratie 11-04-2025 13:54

Bihor: Sistem video de înaltă rezoluție în Sala ghișeelor din Primăria Oradea

Primăria municipiului Oradea a implementat un nou sistem de supraveghere video în Sala Ghișeelor (Piramida), menit să ofere suportul tehnic adecvat, atât pentru securitatea incintei, cât și pentru orice tip de situații neprevăzute, a informat vineri, într-un comunicat, Biroul de presă al primăriei.

Administratie 11-04-2025 09:50

Maramureș: Investiție de 2,3 miliarde de lei în rețele de apă din județ

Rețeaua de apă din municipiul Baia Mare și alte 30 de localități urbane și rurale va fi schimbată și modernizată în urma unei investiții de 2,3 miliarde de lei, a informat, vineri, președintele Consiliul Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. ''Pentru prima dată în ultimii 35 de ani, Consiliul Județean Maramureș și Primări

Administratie 10-04-2025 21:39

Olguța Vasilescu (AMR): Faptul că nu există nicio variantă să se prelungească PNRR nu este o veste bună

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, președintele Asociației Municipiilor din România, a declarat, joi, că faptul că nu există nicio variantă să se prelungească durata Planului Național pentru Redresarea și Reziliență (PNRR) nu este o veste bună pentru marile orașe, în condițiile în care toate proiectele începute trebuie finalizate la

Administratie 10-04-2025 16:26

Start-Up Nation: Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat debutează pe 15 aprilie

Înscrierile pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale încep de marți, 15 aprilie, ora 10:00, conform unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT). Cursurile sunt destinate persoanelor care doresc să își dezvolte abilități esențiale pentru a înființa și conduce o

Administratie 10-04-2025 15:29

Sector 3: Târg de Florii, în weekend, în Parcul IOR

Oamenii vor putea cumpăra bunătăți culinare de la Târgul de Florii care va avea loc, de vineri până duminică, în zona 'Biserica Maramureșeană' din Parcul IOR. Reprezentanții Primăriei Sectorului 3

Administratie 10-04-2025 15:21

Peste 62% dintre români susțin realizarea de investiții mai mari în rețelele de distribuție a energiei electrice (studiu)

Peste 62% dintre români susțin realizarea de investiții mai mari în rețelele de distribuție a energiei electrice, în timp ce 27,5% consideră că ar trebui să fie încurajați mai mult cei care doresc să devină independenți energetic, reiese dintr-o cercetare sociologică realizată pentru platforma despre-energie.ro. 'Calitatea serviciul

Administratie 10-04-2025 14:52

Linia 483, deviată de pe strada Rezervelor în perioada 11 - 23 aprilie

Linia de autobuz 483 va funcționa pe un traseu deviat în perioada 11 - 23 aprilie 2025, pentru a permite efectuarea unor lucrări la rețeaua de apă potabilă și canalizare de pe strada Rezervelor, din comuna Chiajna. Potrivit unui comunicat al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI), în intervalul men