logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Harghita: Peste 2.000 de persoane, la un eveniment care a marcat finalizarea reabilitării unei străzi la Miercurea-Ciuc

Image

Peste 2.000 de persoane au participat, duminică, la Miercurea-Ciuc, la un 'picnic pe asfalt', organizat de municipalitate pentru a marca finalizarea lucrărilor de reabilitare a unei artere rutiere importante din zona industrială vestică a orașului.

În cadrul evenimentului, intitulat 'Forfota de primăvară pe Strada Harghita', participanții au putut să afle informații despre firmele care activează în zonă, au participat la sesiuni de test-drive sau la întreceri sportive.


Pe un segment din Strada Harghita, care a fost închis traficului, au fost expuse vehicule retro și motociclete, iar participanții au putut vedea utilajele folosite în timpul procesului de modernizare a drumului.

Totodată, au fost amenajate mini-terenuri în care copiii au jucat fotbal sau 'hochei pe asfalt', iar din program nu au lipsit o paradă pe biciclete, ciclism de îndemânare sau aruncări la coș.


De asemenea, pentru cei mici au fost organizate activități diverse, inclusiv pictură pe față, ateliere de creație sau jocuri variate.

Fanfara din Miercurea-Ciuc a susținut mini-concerte, iar cei prezenți au putut participa și la flash mob-uri, organizate de Teatrului Coregrafic Secuiesc Harghita și un studio de dans din oraș.



La eveniment au fost prezente și mai multe instituții și organizații neguvernamentele, printre care asociațiile persoanelor cu dizabilități locomotorii și deficiențe de vedere, care și-au prezentat activitatea.

Tronsonul reabilitat din Strada Harghita are 1.370 de metri, investiția de reabilitare având o valoare de aproape 23 de milioane de lei, din care cea mai mare parte a fost finanțată din bugetul orașului, cu peste 15,6 milioane de lei. Restul banilor au venit din fonduri europene și din bugetul național.

 



Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat, pentru AGERPRES, că este important ca firmele din zona industrială să prospere, motiv pentru care municipalitatea s-a gândit ca, după finalizarea lucrărilor la artera respectivă, să organizeze un eveniment prin care companiile și locuitorii din oraș și din regiune să se cunoască.

Potrivit primarului, că ar fi normal ca, în fiecare an, să existe o zi a porților deschise în zona industrială, iar oamenii să poată vizita capacitățile industriale și poate unii vor alege un loc de muncă sau o profesie care este legată de aceste activități.

Korodi a precizat că firmele din Strada Harghita oferă aproximativ 3.000 de locuri de muncă, în vreme ce în toată zona industrială vestică sunt 5.000, iar pentru Primărie a fost important să construiască o infrastructură care să ajute companiile să se dezvolte.

'Numai pe artera aceasta, la companiile care sunt arondate arterei acesteia, au fost investiții private în tehnologie și în centre de producție de 30 milioane de euro în ultimii doi ani. Știm că, în următorii doi - trei ani, va fi încă un lot de 20 milioane de euro investiții. (...) Dacă noi ajutăm ca zona să crească, atunci și zona atrage investițiile aferente. Așa că, pentru noi, investiția de 22 milioane de lei (în reabilitare), din care șase milioane au fost finanțări din fonduri europene, este foarte importantă', a explicat Korodi Attila, pentru AGERPRES.

La eveniment a participat și președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a apreciat ideea de a organiza un astfel de eveniment după finalizarea unei investiții mari, spunând că este una mai 'inedită', dar foarte bună.


'Investiția a fost deja finalizată, de jumătate de an se circulă pe acest drum, dar important este să existe și un moment simbolic și să nu fie așa cum s-a obișnuit lumea, cu panglică, cu festivități din astea inutile. Vin toate firmele, au posibilitatea de a se prezenta și se vede forța economică, pe de o parte, pe de altă parte, întâlnirea firmelor cu cetățenii, fiindcă de foarte multe ori, în afară de cei care lucrează la acele firme, poate că locuitorii unui oraș nici nu știu de bogăția orașului din punct de vedere economic. (...) Deci, este ceva foarte interesant și mă bucur că am fost prezent. A fost o investiție mare din fonduri europene, fonduri naționale, dar marea parte a banilor au venit de la bugetul local și s-a schimbat mult fața intrării în oraș dinspre vest, dar și investițiile realizate și care se vor realiza în această zonă industrială sunt extrem de importante', a declarat Kelemen Hunor, pentru AGERPRES.

El a evidențiat importanța fondurilor europene pentru dezvoltarea comunităților, adăugând că se vede în cifre ceea ce s-a întâmplat în ultimele decenii, dar mai ales după intrarea României în Uniunea Europeană.


'Putem să fim nemulțumiți și e în natura umană să fie nemulțumiri, nu poți să fii tot timpul mulțumit de tot, dar nu poți să nu vezi schimbarea, nu poți să nu vezi creșterea economică, nu poți să nu vezi că nu a existat niciodată în istoria României, indiferent ce perioadă analizăm, când nivelul de trai și veniturile erau la nivelul de azi sau securitatea cetățeanului era la acest nivel. Dar, asta nu înseamnă că așa rămâne. (...) Geografia e un lucru care, prin forța noastră umană, nu se va schimba. România, Ținutul Secuiesc, Transilvania, Moldova, Oltenia, toate aceste regiuni istorice, rămân la periferie și trebuie să rămână la periferia Occidentului, nu sub influența rusească. Asta este important și pentru asta trebuie să facem fiecare o muncă enormă în această perioadă', a transmis liderul UDMR. AGERPRES/(A, AS - redactor: Gina Ștefan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Foto: (c) Gina Ștefan/AGERPRES

Afisari: 645

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Administratie 24-04-2025 14:20

Iașiul ar putea fi primul oraș din România cu autobuze fără șofer, dacă ar fi schimbată legislația

Iașiul ar putea fi primul oraș din România în care va circula un autobuz electric autonom, fără șofer, însă pentru transpunerea în realitate a acestui deziderat este nevoie de schimbarea legislației actuale, a declarat, joi, primarul Mihai Chirica. În cadrul unei conferințe de presă, primarul Mihai Chirica și reprezentanții Compan

Administratie 24-04-2025 12:10

Timiș: Municipalitatea timișoreană a colectat în şase săptămâni aproape cinci tone de haine uzate

Municipalitatea timișoreană a colectat aproape cinci tone de haine vechi, în ultimele șase săptămâni, care vor fi reciclate în baza unui parteneriat încheiat de primărie și o societate privată de reciclare a produselor textile. În lipsa acestui parteneriat, cele cinci tone de textile uzate s-ar fi putut transforma

Administratie 23-04-2025 18:18

Constanța: Festivalul Neversea nu va avea loc în acest an pentru că organizatorii nu au găsit un sector de plajă necontractat

Organizatorii Neversea anunță că ediția a VII-a a festivalului se amână pentru 2026, evenimentul neputându-se desfășura în vara acestui an la Constanța pentru că nu a fost găsit un sector de plajă necontractat și care să corespundă conceptului manifestării. Potrivit sursei citate, după șase ediții spectaculoase și sute de mii de fani care au

Administratie 23-04-2025 16:15

Sector 1: Apel de idei pentru transformarea clădirii administrative a Pieței Amzei în hub pentru industrii creative

Primăria Sectorului 1 și filiala București a Ordinului Arhitecților din România au lansat, miercuri, un apel de idei pentru transformarea a cinci săli din clădirea administrativă a Pieței Amzei într-un hub pentru industriile creative, suma maximă pentru această investiție fiind estimată la un milion de lei. 'Ne aflăm într-o clădire istori

Administratie 23-04-2025 16:11

Nicușor Dan: Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt datorii care se vor stinge pe parcursul anului

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că datoriile între Primăria Generală și Termoenergetica se vor stinge pe parcursul anului. 'Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt ca în fiecare început de an datorii care se vor stinge pe parcursul anului, pentru că în lunile de iarnă sunt facturile m

Administratie 23-04-2025 15:50

Timiș: A fost desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu'

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că a fost desemnat, prin licitație, câștigătorul contractului pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu' din Timișoara. 'Procedurile pentru stabilirea câștigătorului licitației de proiectare și construcție a stadionului 'D

Administratie 23-04-2025 10:33

Maramureș: Casa Iancu de Hunedoara va intra în proces de restaurare și la final, în circuitul turistic local

Casa Iancu de Hunedoara, clădire istorică situată în centrul vechi al municipiului Baia Mare, va intra în proces de restaurare, ca apoi să fie introdusă în circuitul turistic, a informat primarul Doru Dăncuș. 'Am demarat procedura de achiziție publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare a Casei Iancu H

Administratie 22-04-2025 12:00

Arad: Noul pod peste Mureș din municipiu, investiție de 165 de milioane de lei, va fi deschis în vară (GALERIE FOTO)

Noul pod peste Mureș din municipiul Arad, care a costat peste 165 de milioane de lei, este aproape finalizat, fiind necesare mici lucrări precum cele la rosturile de dilatație, urmând să fie deschis traficului în vara acestui an și astfel să lege mai multe cartiere mari.

Administratie 22-04-2025 09:38

CJ Ilfov efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente pentru combaterea țânțarilor

Consiliul Județean (CJ) Ilfov, prin Direcția de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov, efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente terestre pentru combaterea țânțarilor adulți în județ, pe spațiul public, inclusiv pe zonele verzi din interiorul localităților, în intervalul orar 21:00-5:00. Reprezentanții CJ Ilf

Administratie 22-04-2025 08:59

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică

Primăria municipiului Tulcea așteaptă, până miercuri, sugestiile locuitorilor cu privire la proiectul de hotărâre pentru modificarea unei decizii luate anul trecut privind pescuitul recreativ-sportiv pe lacul Ciuperca și intenționează să monitorizeze video zona de agrement reamenajată în urmă cu aproximativ 15 ani. Proiectul

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Administratie 17-04-2025 17:37

Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita