Autoritățile române și reprezentanții Băncii Mondiale lucrează la actualizarea studiului referitor la reforma fiscală

Actualul Guvern va păstra cota unică și în prezent autoritățile române lucrează cu reprezentanții Băncii Mondiale și au alți parteneri pentru o actualizare a studiului inițial cu privire la reforma fiscală, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Andrieș.
'În planul structural există câteva elemente ce țin de politica fiscală. Pe de o parte este taxarea proprietăților, cu obiectiv 2026, pe de altă parte este îmbunătățirea colectării și, în al treilea rând, este așa-numita reformă fiscală, care are la bază studiul realizat de către Banca Mondială. (...)
În planul de guvernare care este, să spunem, acordul între cele trei partide aflate la guvernare, cota unică este un pilon principal. Din perspectivă politică și mai ales din perspectiva unui partid din coaliția de guvernare, este o linie roșie și astfel s-a decis ca actualul guvern să păstreze cota unică.
În momentul de față lucrăm cu colegii de la Banca Mondială și cu alți parteneri, astfel încât să updateze studiul inițial cu privire la reforma fiscală', a precizat joi Andrieș, la Conferința Anuală de Taxe PwC România, potrivit unui comunicat al companiei de consultanță.
El a menționat că studiul abordează toate taxele și impozitele aplicabile și modalități alternative de îmbunătățire în vederea creării unui sistem fiscal mult mai corect pentru toți participanții, urmând ca, după ce va apărea varianta actualizată, să se poarte discuții la nivelul Ministerului Finanțelor cu Comisia Europeană și cu toți partenerii, astfel încât să fie înaintat un set de propuneri.
'Urmează după aceea să avem discuțiile cu partenerii sociali, cu mediul de afaceri. În momentul de față, nu există o decizie politică. Singura decizie politică cu privire la taxare sau în domeniul fiscal care a fost adoptată de Guvern a fost în luna decembrie, când s-a discutat și s-a adoptat Ordonanța de Guvern, trenuleț care a presupus o serie de măsuri', a mai precizat secretarul de stat din Finanțe.
La rândul său, Geti Toma, șef serviciu, Direcția Generală de Legislație Fiscală și Reglementări Vamale și Contabile din Ministerul Finanțelor, a vorbit, în cadrul conferinței PwC, despre impozitul pe construcții. Potrivit acesteia, cadrul de reglementare din acest an diferă în anumite elemente importante față de cadrul aplicat în anul 2016.
'Ministerul Finanțelor a derulat în cursul săptămânii trecute și la sfârșitul lunii februarie o serie de întâlniri sectoriale pentru a cunoaște modul în care acest impozit pe construcții impactează sectoarele de activitate. Cadrul de reglementare din acest an diferă în anumite elemente importante față de cadrul pe care l-am aplicat în anul 2016 și pentru acești contribuabili a fost de interes modul în care vor fi stabilite categoriile de construcții. În cadrul normelor, punctele să zicem esențiale care vor fi definitivate vor viza valoarea de impozitare, regimul fiscal al acelor lucrări, să spunem, de modernizare sau a altor lucrări care se fac în general la partea de construcții care se află în utilizare în baza unui contract de chirie sau în baza altei forme de folosință. Și un alt aspect a fost legat de faptul că în anumite sectoare de activitate sau în conexiune cu impozitele sau cu valoarea care se plătește pentru clădirile din sfera de impozite locale trebuie realizate aceste conexiuni de valoare. După cum știm, impozitul pe construcții se stabilește printr-o diferență în raport cu acele clădiri pentru care se datorează impozit la autoritatea locală. Eventualele modificări urmează să fie comunicate și va exista înaintea promovării acestora o dezbatere amplă cu organizațiile reprezentative ale mediului de afaceri', a subliniat Toma.
Daniela Tănase, director general adjunct Ministerul Finanțelor Publice, a anunțat că este în curs de aprobare o Ordonanță de urgență a Guvernului pentru transpunerea unor directive europene precum aceea care se referă la regimul special de scutire pentru întreprinderile mici și mijlocii și care trebuia transpusă de la 1 ianuarie 2025.
'Și mai sunt câteva prevederi din Directiva referitoare la cotele de TVA care se regăsesc în acest proiect de ordonanță de urgență. Proiectul este publicat pe site-ul ministerului, în transparență decizională și sperăm ca în cel mai scurt timp să fie adoptat. Sunt măsuri benefice mediului de afaceri, pentru că, o dată crește plafonul de scutire pentru micii întreprinderi de la 300.000 lei la 325.000 de lei și apoi se introduce posibilitatea operatorilor economici din România de a solicita aplicarea regimului de scutire și în alte state membre în care desfășoară operațiuni, cu condiția să nu depășească la nivelul Uniunii Europene un plafon de 100.000 de euro anual. Dacă vorbim de directive cu modificări ulterioare în legislație, tocmai ce a fost adoptată directiva referitoare la TVA în era digitală. Directiva a fost adoptată de către Consiliul Uniunii Europene în data de 11 martie, dar transpunerea acesteia se va face în timp. De exemplu, măsurile referitoare la raportarea anumitor informații din facturi, mai ales pentru tranzacțiile intracomunitare, vor trebui transpuse din 2030', a susținut Daniela Tănase.
Conferința Anuală de Taxe PwC România i-a avut ca invitați pe Alin Andrieș, secretar de stat Ministerul de Finanțe, Alexandru Drăghici, vicepreședinte Agenția Națională de Administrare Fiscală, Teodor Georgescu, Inspector General, DGAF, Daniela Tănase, Director general adjunct Ministerul Finanțelor Publice, și Geti Toma, Șef Serviciu, Direcția Generală de Legislație Fiscală și Reglementări Vamale și Contabile, Ministerul Finanțelor. Discuția a fost moderată de Daniel Anghel, Country Managing Partner PwC România, Ruxandra Târlescu, Liderul departamentului de servicii fiscale și juridice, și Ionuț Simion, Partener Taxe. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Botoșani: Direcția Silvică produce anual aproximativ un milion de puieți
Aproape un milion de puieți se produc, anual, în pepinierele Direcției Silvice Botoșani, iar cea mai mare parte din puietul silvic este utilizat pentru regenerarea fondului forestier al statului, a declarat, marți, pentru AGERPRES, directorul instituției, Marius Havriș. Potrivit acestuia, există specii de arbori, precum frasin, paltin, g
Olt: Primăria Slatina va face exproprieri pentru a construi o parcare pe spațiul unei piscine
Primăria Slatina va face exproprieri în cel mai nou cartier de blocuri din municipiu, 'Eugen Ionescu', pentru a putea construi o parcare pe locul unei piscine ce nu mai este folosită și aparține locatarilor din imobilele din proximitate, a declarat marți, pentru AGERPRES, administratorul public al municipiului, Diana Crețu. '
Vâlcea: Peste 3.000 de familii vor beneficia de vouchere pentru a-și instala panouri fotovoltaice
Peste 3.000 de familii din județul Vâlcea vor beneficia de vouchere de 10.000 de euro pentru a-și instala panouri fotovoltaice și baterii de stocare, în cadrul programului, finanțat din PNRR, RePowerEu, demarat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru persoanele vulnerabile, a anunțat marți președintele Consiliului Județean (CJ), Constan
Tulcea: Autoritățile vor să dea fructe elevilor și preșcolarilor, dar sumele sunt restrictive
Consiliul Județean (CJ) Tulcea va relua în perioada următoare licitația pentru achiziția de mere pentru ca aceste fructe să fie distribuite elevilor din județ, după ce în urmă cu doi ani, la ultimele tranzacții cu acest scop, nu s-a prezentat niciun producător agricol, din cauza prețului redus. Prefectura județului Tulcea a găzduit
Cluj: Aeroportul 'Avram Iancu' ar putea să emită obligațiuni, pentru a atrage banii necesari realizării investițiilor
Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca ar putea să emită obligațiuni prin Bursa de Valori București (BVB), pentru a atrage fondurile necesare pentru o serie de investiții prin care să ajungă la chiar 20 de milioane de pasageri anual. 'Am avut o discuție cu directorul aeroportului, care, urmare a discuției cu mine, a
Harghita: Finalizarea reabilitării unei străzi va fi sărbătorită printr-un eveniment special, organizat de Primăria Miercurea-Ciuc
Primăria Miercurea-Ciuc organizează un eveniment special, intitulat 'Forfota de primăvară pe strada Harghita', pentru a marca finalizarea lucrărilor de reabilitare a unei artere rutiere importante din zona industrială a orașului, fiind programate sesiuni de test-drive, întreceri sportive, momente artistice sau activități pentru cei mici.
Galați: Reabilitarea Unității Medico-Sociale de la Gănești, investiție de 10 milioane lei, se apropie de final
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat marți că lucrările de reabilitare și modernizare a Unității Medico-Sociale de la Gănești, o investiție în valoare de 10 milioane lei realizată cu fonduri europene obținute prin PNRR, se apropie de final. Potrivit sursei citate, după finalizarea lucrărilor la Pavilionul I ș
Primăria Satu Mare anunță un buget mai mare pe investiții și mai mic pe cheltuieli de funcționare
Bugetul local al municipiului Satu Mare pe anul 2025 prevede sume mai mari pe investiții și mai mici pe cheltuieli privind funcționarea administrației, a declarat marți, într-o conferință de presă, primarul Kereskenyi Gabor. 'Anul 2025, din punct de vedere al bugetului local de venituri și cheltuieli al municipiului Satu Mare, este g
Timiș: STP Timișoara retrage trotinetele electrice din circulație; au fost prea puțin folosite
Serviciul de trotinete electrice TroTM al Societății de Transport Public Timișoara (STPT) va fi retras din acest an întrucât au fost folosite de prea puține persoane și nu se justifică costurile aferente întreținerii lor, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al STPT, Cosmin Bradu. O alternativă mult mai eficientă va fi VeloTM, potriv
Olt: Primăria Slatina va înființa un serviciu medical și de ambulanță
Primăria Slatina va înființa în cadrul Direcției de Asistență Socială un serviciu medical și unul de ambulanță, potrivit unui proiect de hotărâre ce va fi discutat în ședința Consiliului Local din această săptămână. Potrivit documentului, Direcția de Asistență Socială Slatina își va schimba denumirea î
Autoritățile din Vâlcea solicită reluarea discuțiilor cu asociațiile de proprietari să se reia furnizarea apei în Drăgășani
Prefectul județului Vâlcea și președintele Consiliului Județean (CJ) fac apel la administrația publică locală din Drăgășani să convingă cetățenii municipiului care stau la bloc să încheie contracte prin asociațiile de proprietari cu operatorul regional de apă și canal, care a anunțat deja că va sista acest serviciu pe perioadă nedeterminată încep&ac
Covasna: Tren metropolitan prevăzut pe ruta Sfântu Gheorghe-Brașov-Aeroportul Ghimbav
Construirea unui drum de legătură între Sfântu Gheorghe și viitoarea Autostradă A13, precum și lansarea unui tren metropolitan care va lega capitala județului Covasna de municipiul Brașov și de Aeroportul Internațional de la Ghimbav se numără printre proiectele majore de infrastructură ce vor fi implementate în următorii patru-cinci ani, a declarat
Galați: A fost semnat contractul pentru instalarea în municipiu a 159 de stații de reîncărcare pentru mașinile electrice
Primăria municipiului Galați a anunțat luni că a fost semnat contractul pentru instalarea în oraș a 159 de stații de reîncărcare pentru mașinile electrice. Valoarea contractului este de 16,7 milioane de lei iar fondurile sunt obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Stațiile de reîncărcare vor fi amplasate &i
Covasna/ Antal Arpad: Nu am sugerat că în Transilvania ar exista un conflict armat; afirmația descrie realitatea complexă pe care o traversăm
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a precizat, luni, că în discursul său din 15 martie nu s-a referit la un ''conflict armat sau la o stare de război'' atunci când a spus ''ceea ce trăim acum în Transilvania nu este război, dar nici pace nu putem numi'', ci la ''o realitate complexă'
Sector 1: Cabinet unde vor fi tratați gratuit câinii fără stăpân, deschis la Centrul de Adopție Odăi
Un cabinet unde vor fi tratați gratuit câinii fără stăpân și vor fi formați viitori medici veterinari a fost deschis la Centrul de Adopție Odăi, prin proiectul ''Căsuța Veterinarului'', lansat, luni, de Primăria Sectorului 1, în colaborare cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV).