logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Tulcea: Programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic, o șansă pentru școlile cu toalete în exterior

Image

Școala gimnazială Chilia Veche, județul Tulcea, una din unitățile de învățământ cu toaletă în exteriorul clădirii, va deveni anul acesta o școală inteligentă, dacă autoritatea locală primește sprijinul financiar al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Unitatea de învățământ din Delta Dunării are 104 elevi, de aproape trei ori mai puțini decât în urmă cu aproape opt ani, iar directoarea Alina Șavlovschi dorește digitalizarea lecțiilor și modernizarea condițiilor de care au parte elevii.


'În corpul B, cum îl numim noi, în Școala nr. 2, grupurile sanitare sunt în curte. În perioada iernii, pentru că sunt în curte, apa este oprită, fiindcă îngheață și ne crapă țevile. În schimb, nu suntem racordați la rețeaua de canalizare, aceea fiind în preajma blocurilor din sat. Aici ar fi nevoie de o investiție privind aducerea grupurilor sanitare la standardele în vigoare. De asemenea, acest corp ar avea nevoie de reparații cauzate de tasarea sau prăbușirea terenului. Sobele de teracotă nu mai sunt în parametrii tehnici normali și ne-am dori o centrală. Am trimis și o solicitare către primărie', a declarat pentru AGERPRES directoarea școlii gimnaziale din sat.


Șavlovschi a amintit că școala pe care o conduce are trei clădiri, una dintre ele aflată în conservare, alta, Școala nr. 2, îi găzduiește pe elevii de gimnaziu, iar cea de-a treia clădire, Școala nr. 1, modernizată recent, în care-și desfășoară cursurile elevii din ciclul primar și preșcolarii.

'În Școala nr. 1, printr-un proiect cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean și al Primăriei comunei Chilia Veche, s-a reparat acoperișul care a fost luat de vânt. Are toaletele în interior. De anul trecut, folosim acel corp, iar copiii au fost foarte încântați. Ne-am luptat o bună bucată de timp cu faptul că doar se duceau și trăgeau apa, pentru că foarte mulți copii nu au acasă și nu au văzut așa ceva. Acum sunt încântați că au apă caldă și vin să se spele pe mânuțe, chiar dacă nu au avut nicio activitate', a mai spus directoarea școlii generale.


În curtea Școlii nr. 2, fenomenul de tasare a terenului a fost stopat, iar în urma lucrărilor realizate au rămas două bucăți din fier care încearcă să prevină un eventual pericol pentru elevii care merg la toaletă, zona fiind monitorizată video. De altfel, care merg la toaleta din curte trebuie să fie atenție să nu se lovească de barele din fier, dacă sunt înalți, și să ocolească un perimetru restrâns care altădată a fost cel mai probabil o toaletă.


La rândul lui, primarul comunei Chilia Veche, Timur Ciauș, a declarat că de doi ani are pregătite studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru reabilitarea școlii în care învață elevii de gimnaziu.

'Suntem în implementarea unui proiect de modernizare a mobilierului unității de învățământ. În același timp, am depus și cred că ni se aprobă proiectul de școală nouă. Avem studiul de fezabilitate și proiectul tehnic făcute de doi ani, dar până acum nu a fost nicio măsură pentru școli. Au fost mai demult (măsuri, surse de finanțare, n.red.), dar dacă Primăria nu a depus nicio solicitare, nu e vina mea. Eu știu sigur că facem școala', a afirmat primarul Timur Ciauș.

Proiectul depus de autoritatea locală la MDLPA are o valoare totală de 1,5 milioane de euro.

'Școala nr. 2 va fi o școală nouă. Vreau o școală smart. O văd cu sală de sport, cu toalete în interior, cabinete de informatică, biologie. Dacă ne mișcăm bine, cred că în 2026 va fi recepționată. Nu stăm la discuție, mai ales că are un zid sprijinit', a mai spus primarul comunei Chilia Veche, Timur Ciauș.

Autoritatea locală dorește să preia în administrare de la Ministerul Educației una din cele trei clădiri care aparține școlii, cea aflată în conservare, și, cu sprijinul fondurilor europene, intenționează să o transforme într-un centru pentru persoanele vârstnice.

Școala nr 1 din satul Chilia Veche care-i găzduiește pe elevii din ciclul primar și pe preșcolari a fost construită în anul 1903, în timpul regelui Carol I, potrivit plăcii din marmură aflată la intrarea în clădire.

MDLPA derulează, în baza legii nr. 212/2022, Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat care are două subprograme, unul dedicat clădirilor cu destinația principală de locuință și celălalt dedicat clădirilor de interes și utilitate publică.

Imobilele din a doua categorie vor fi incluse în program în funcție de importanța lor și de valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur, localitatea Chilia Veche având un grad de accelerație de 0,20, potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, cu 0.05 mai mare decât cel admis.

În județul Tulcea, mai multe instituții de învățământ au toalete în exteriorul clădirilor în care elevii își desfășoară orele, de-a lungul timpului autoritățile locale încercând să rezolve problemele ridicate de acestea, în funcție de bugetele pe care le au. AGERPRES / ( A, AS - redactor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 575

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 12-05-2025 19:04

Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness

Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa

Administratie 12-05-2025 18:18

Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările

Administratie 12-05-2025 16:46

Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac

Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve

Administratie 12-05-2025 16:42

Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR

În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun

Administratie 12-05-2025 16:38

Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a două noi obiective strategice necesare pentru exerciții militare NATO

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) a anunțat luni că acordă finanțare pentru reabilitarea unor străzi de interes strategic din municipiul Brașov. Ordinul a fost semnat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, iar investițiile vor fi finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a 2017-2026.

Administratie 12-05-2025 14:51

Timiș: Piața istorică Alexandru Mocioni va intra în proces de regenerare urbană, cu fonduri UE

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat, luni, că proiectul de regenerare urbană a Pieței Mocioni, Pieței Maria și a zece străzi adiacente are autorizație de construire, municipalitatea urmând să înainteze dosarul pentru obținerea unei finanțări europene pentru investiție și apoi să demareze licitația pentru constructor.

Administratie 12-05-2025 14:24

Tulcea: Primăria așteaptă soluții privind furnizorul de căldură în sistem centralizat din municipiu

Consiliul local al municipiului Tulcea va decide, la finele lunii viitoare, ce se va întâmpla cu societatea Energoterm SA, singurul furnizor de energie termică în sistem centralizat din oraș, după ce o comisie formată la nivelul Primăriei municipiului va finaliza un raport care va propune soluții pentru actualii beneficiari ai serviciilor acestei so

Administratie 12-05-2025 14:12

Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară

Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, informații detaliate fiind disponibile pe platforma găzduită pe site-ul www.primarie3.ro. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis luni, e-mail

Administratie 09-05-2025 18:40

Maramureș: Viitorul tinerilor este în Europa, afirmă primarul băimărean Doru Dăncuș

Viitorul familiilor este în Europa, iar viitorul tinerilor și realizarea profesională a acestora se poate întâmpla doar în spațiul european, a afirmat, vineri, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Baia Mare este și va rămâne Europa! Suntem Europa prin tot ceea ce facem, zi de zi, prin ceea ce construim, prin viitorul

Administratie 09-05-2025 15:49

Bistrița-Năsăud: Ministrul Cseke Attila a inaugurat creșa nr.16 din programul guvernamental 'Sfânta Ana', în Bistrița

Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a participat, vineri, la Bistrița, la inaugurarea celei de-a 16-a creșe construite la nivel național prin programul guvernamental 'Sfânta Ana', o investiție în valoare de 12,5 milioane de lei. Creșa este amplasată în cartierul Subcetate din municip

Administratie 09-05-2025 09:23

Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din Moldova, până la ora 12:00

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează în următoarele ore râuri din șase județe din Moldova. Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot

Administratie 08-05-2025 12:34

Bucura-Oprescu: Cu toții simțim nevoia de forță de muncă calificată

Angajatorii români, dar și sindicatele simt nevoia de forță de muncă calificată, iar pentru a putea plăti beneficii sociale corecte este important să avem o piață a muncii puternică, care să ne ofere sustenabilitate, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''Angaja

Administratie 08-05-2025 12:09

Timiș: Mai multe terase din centrul Timișoarei, care funcționau fără autorizație, au fost desființate

Primăria Municipiului Timișoara a început, joi, să ridice 12 terase din centrul orașului, care își desfășurau activitatea fără autorizație, deși primarul Dominic Fritz a avertizat de săptămâna trecută că trebuie să intre în legalitate. 'Transmitem astăzi un semnal foarte clar tuturor antreprenorilor corecți din Timi

Administratie 08-05-2025 10:59

Sector 3: Fântânile arteziene vor fi repornite de vineri în Parcul Alexandru Ioan Cuza

Fântânile arteziene montate pe luciul apei din Parcul Alexandru Ioan Cuza vor fi repornite de vineri, spectacole acvatice fiind programate zilnic, de la ora 12:00, până în luna noiembrie. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis joi, pe seară, în fiecare săptămână, de joi până duminic

Administratie 08-05-2025 09:50

Maramureș: Tot mai multe pensiuni și hoteluri folosesc lemnul pentru a se încadra în tradițional, susține președintele CJ

Din ce în ce mai multe pensiuni construite în zonele rurale și hoteluri aleg să folosească lemnul ca element de bază, acest lucru reprezentând o întoarcere la identitate, a precizat, joi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. 'În Maramur