Bihor: Câinii de rasă comună pot fi sterilizați gratuit printr-un program al Primăriei Oradea

Un număr de 800 de câini de rasă comună vor putea fi sterilizați gratuit, timp de un an, printr-un amplu program susținut financiar de Primăria Oradea.
Potrivit consilierului în cadrul Direcției Tehnice, Mircea Stejeran, campania va începe vineri, 7 martie, și se va desfășura pe parcursul unui an, în colaborare cu cabinetul veterinar SC Physiovet SRL, situat în Oradea, strada Horea nr. 67. În urma unei achiziții publice, municipalitatea a încheiat cu managerii cabinetului în luna februarie 2025 un contract în valoare de 440.000 lei fără TVA pentru sterilizarea a 800 de câini cu stăpân care aparțin rasei comune sau metișilor.
Foto: (c) EUGENIA PAŞCA / AGERPRES FOTO
Lansarea proiectului a avut loc miercuri, într-o conferință de presă, la sediul acestei clinici veterinare, singura din județ care oferă și servicii medicale de fizioterapie pentru animale și deservită de trei medici veterinari: Patricia Rațiu, Roxana Săutiuț și Andreea Ardeleanu.
''Ne bucurăm că suntem prestatorii acestui proiect, deoarece sterilizarea animalului de companie este o intervenție chirurgicală cu minime riscuri, dar cu multiple beneficii pentru patruped și stăpân. Ar fi păcat ca atunci când avem un astfel de beneficiu, noi, ca orădeni responsabili, să nu ne folosim de el'', a declarat dr. Roxana Săutiuț.
Foto: (c) EUGENIA PAŞCA / AGERPRES FOTO
Scopul programului este reducerea numărului de câini fără stăpân, stoparea înmulțirii necontrolate a câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului și pierderii acestora, promovarea deținerii responsabile a câinilor, reducerea apariției rabiei și a altor zoonoze, precum și reducerea riscurilor asupra sănătății locuitorilor din municipiul Oradea.
Solicitanții trebuie să depună o cerere în scris către Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Oradea, menționând numele, prenumele, adresa, numărul de câini deținuți care urmează să fie sterilizați și un număr de telefon pentru contact. Cererile pot fi transmise fie prin e-mail, prin poștă sau depusă în sala ghișeelor din primărie. Primăria va transmite solicitările către cabinetul veterinar, care va contacta cetățenii pentru programare. Deținătorii de câini au obligația să se prezinte la sterilizare conform programării, prezentând o copie a adresei transmise către municipalitate, cartea de identitate și completând fișa individuală a câinelui.
Dr. Roxana Săutiuț și dr. Patricia Rațiu au subliniat că procedura de sterilizare este una de rutină, desfășurată zilnic la cabinetul veterinar. Intervenția se realizează sub anestezie generală, injectabil. Pentru siguranța animalelor, medicii recomandă efectuarea unor analize de sânge opționale (pentru funcția ficatului și a rinichilor), costul acestora (150 de lei) fiind suportat de proprietarul câinelui. La femele se îndepărtează ovarele, parte din uter și coarnele uterine, iar la mascul se efectuează ablația testiculelor în pungile scrotale. Durata intervenției la mascul este de circa 20 de minute, respectiv 40 de minute la femele.
Foto: (c) EUGENIA PAŞCA / AGERPRES FOTO
Îndepărtarea organelor reproducătoare, deci și a hormonilor produși, predispune animalul la îngrășare, însă, afirmă medicii, cu mișcare și nutriție adecvată, se poate ține sub control.
''Sterilizarea este benefică pentru sănătatea animalelor. La femele se reduce riscul de apariție a tumorilor mamare, la o vârstă mai înaintată, cu 80% dacă se efectuează mai timpuriu. La masculi, se reduce riscul de tumori testiculare, de hiperplazie prostatică și efectele ei. Studiile arată o creștere a duratei de viață a animalelor sterilizate cu aproape 20%. Iar în comportament, observăm că animalele sunt mai blânde, se reduce efectul de marcare a teritoriului, agresivitatea între masculi în lupta pentru teritoriu și obiceiurile de împerechere, adeseori deranjante sau deviante'', a explicat dr. Patricia Rațiu.
După sterilizare, animalele vor fi supravegheate până se trezesc din anestezie și redate stăpânului, în aceeași zi. Specialiștii recomandă sterilizarea câinilor începând cu vârsta de 7-8 luni, la masculi și femelele de talie mică, respectiv de la 1 an, la cele de talie mare.
O intervenție de sterilizare costă, în mod normal, în funcție de greutatea animalului, între 400 și 650 de lei. Prin programul primăriei, stăpânii de câini din rase comune au ocazia de a rezolva această problemă, mai cu seamă că a devenit o prevedere legală.
''Este obligatoriu. Nu poți să ieși în spațiile publice dacă nu ai câinele de rasă comună sterilizat, microcipat, vaccinat și cu carnet de sănătate'', a precizat Mircea Stejeran.
Potrivit datelor estimate de DSVSA Bihor, în municipiul Oradea ar exista în jur de 10.000 de câini, din care 2.500 ar fi nesterilizați. ''Am început acest program pentru 800 de câini și vom vedea pe parcurs ce mai e de făcut'', a afirmat reprezentantul primăriei.
Potrivit prevederilor OUG nr. 155/2001, ''este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență''. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. AGERPRES/(A,AS - redactor: Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR
În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun
Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a două noi obiective strategice necesare pentru exerciții militare NATO
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) a anunțat luni că acordă finanțare pentru reabilitarea unor străzi de interes strategic din municipiul Brașov. Ordinul a fost semnat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, iar investițiile vor fi finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a 2017-2026.
Timiș: Piața istorică Alexandru Mocioni va intra în proces de regenerare urbană, cu fonduri UE
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat, luni, că proiectul de regenerare urbană a Pieței Mocioni, Pieței Maria și a zece străzi adiacente are autorizație de construire, municipalitatea urmând să înainteze dosarul pentru obținerea unei finanțări europene pentru investiție și apoi să demareze licitația pentru constructor.
Tulcea: Primăria așteaptă soluții privind furnizorul de căldură în sistem centralizat din municipiu
Consiliul local al municipiului Tulcea va decide, la finele lunii viitoare, ce se va întâmpla cu societatea Energoterm SA, singurul furnizor de energie termică în sistem centralizat din oraș, după ce o comisie formată la nivelul Primăriei municipiului va finaliza un raport care va propune soluții pentru actualii beneficiari ai serviciilor acestei so
Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară
Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, informații detaliate fiind disponibile pe platforma găzduită pe site-ul www.primarie3.ro. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis luni, e-mail
Maramureș: Viitorul tinerilor este în Europa, afirmă primarul băimărean Doru Dăncuș
Viitorul familiilor este în Europa, iar viitorul tinerilor și realizarea profesională a acestora se poate întâmpla doar în spațiul european, a afirmat, vineri, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Baia Mare este și va rămâne Europa! Suntem Europa prin tot ceea ce facem, zi de zi, prin ceea ce construim, prin viitorul
Bistrița-Năsăud: Ministrul Cseke Attila a inaugurat creșa nr.16 din programul guvernamental 'Sfânta Ana', în Bistrița
Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a participat, vineri, la Bistrița, la inaugurarea celei de-a 16-a creșe construite la nivel național prin programul guvernamental 'Sfânta Ana', o investiție în valoare de 12,5 milioane de lei. Creșa este amplasată în cartierul Subcetate din municip
Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din Moldova, până la ora 12:00
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează în următoarele ore râuri din șase județe din Moldova. Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot
Bucura-Oprescu: Cu toții simțim nevoia de forță de muncă calificată
Angajatorii români, dar și sindicatele simt nevoia de forță de muncă calificată, iar pentru a putea plăti beneficii sociale corecte este important să avem o piață a muncii puternică, care să ne ofere sustenabilitate, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''Angaja
Timiș: Mai multe terase din centrul Timișoarei, care funcționau fără autorizație, au fost desființate
Primăria Municipiului Timișoara a început, joi, să ridice 12 terase din centrul orașului, care își desfășurau activitatea fără autorizație, deși primarul Dominic Fritz a avertizat de săptămâna trecută că trebuie să intre în legalitate. 'Transmitem astăzi un semnal foarte clar tuturor antreprenorilor corecți din Timi
Sector 3: Fântânile arteziene vor fi repornite de vineri în Parcul Alexandru Ioan Cuza
Fântânile arteziene montate pe luciul apei din Parcul Alexandru Ioan Cuza vor fi repornite de vineri, spectacole acvatice fiind programate zilnic, de la ora 12:00, până în luna noiembrie. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis joi, pe seară, în fiecare săptămână, de joi până duminic
Maramureș: Tot mai multe pensiuni și hoteluri folosesc lemnul pentru a se încadra în tradițional, susține președintele CJ
Din ce în ce mai multe pensiuni construite în zonele rurale și hoteluri aleg să folosească lemnul ca element de bază, acest lucru reprezentând o întoarcere la identitate, a precizat, joi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. 'În Maramur
Olt: Primarul Slatinei susține că fosta administrație a cumpărat containere de gunoi fără stabilirea amplasamentelor
Primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, a declarat miercuri seara referitor la colectarea selectivă a deșeurilor din municipiu că, deși anul trecut fosta administrație a achiziționat containere de 37 de milioane de lei, ele nu pot fi folosite pentru că nu au fost identificate și locurile de amplasare. 'Au achiziționat (fosta adminis
Tanczos Barna: Deficitul în prezent este în parametri normali; ne putem încadra în 7%, cu condiția să realizăm veniturile prognozate
Deficitul bugetar este în momentul de față în parametri normali și ne putem încadra în ținta de 7% cu condiția să poată fi realizate veniturile prognozate, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'La patru luni nu am calculat deficitul și nu am finalizat calculele pentru aprilie. Deficitul, î
Buzău: Un viceprimar propune evaluarea psihologică a candidaților la alegeri; cetățenii să aibă garanția că sunt echilibrați și sănătoși
Viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, a lansat o propunere potrivit căreia toți candidații care participă la alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale să fie evaluați de specialiști din punct de vedere psihologic, astfel încât cetățenii cărora li se cere girul prin vot, să aibă siguranța că sunt echilibrați și sănătoși.