Peste 200 de potențiale surse de căldură regenerabilă și reziduală, identificate în Capitală; acestea ar acoperi 5% din sistem

În București au fost identificate 210 potențiale surse de căldură regenerabilă și reziduală, totalizând aproximativ 187.000 de gigacalorii pe an, a precizat marți Adrian Untea, director în cadrul Termoenergetica și membru al unității de implementare a proiectului Set Heat finanțat prin Programul LIFE - Tranziție la energie curată.
În acest fel, Bucureștiul ar putea asigura 5% energie neconvențională în cadrul sistemului de încălzire centralizată, în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2023/1791 privind eficiența energetică.
Precizările au fost făcute în cadrul seminarului 'Sprijinirea tranziției energetice și a decarbonizării în sectorul termoficării', organizat de Compania Municipală Termoenergetica.
Adrian Untea a explicat că, potrivit directivei europene, până în anul 2050 sistemele de termoficare ar trebui să se bazeze exclusiv pe surse de căldură regenerabilă și căldură reziduală. El a menționat că, în cadrul proiectului Set Heat, a fost elaborată harta termică a Capitalei, pe care au fost indicate potențiale surse de căldură.
'Hărțile termice reprezintă un instrument foarte util, deoarece pe harta localității respective sunt suprapuse, pe coordonatele reale, potențiale surse de căldură. Acest instrument este în continuă dezvoltare. În momentul de față, în București s-au identificat 210 surse potențiale de căldură regenerabilă și căldură reziduală, totalizând aproximativ 187.000 de gigacalorii pe an. În ce privește partea de energie regenerabilă, la nivelul Municipiului București s-au identificat: surse de energie solară și căldură ce poate fi recuperată din lacuri prin pompe de căldură; există un potențial geotermal. Iar pe partea de căldură reziduală s-au identificat până în prezent două soluții: recuperare de căldură de la stații de metrou și de la clădiri unde există servere și, la fel, se generează căldură. Bineînțeles, acestea implică de asemenea introducerea unei pompe de căldură', a spus el.
Adrian Untea a menționat că necesarul sistemului de termoficare din București este de peste 3 milioane de gigacalorii, iar în prezent au fost identificate aproximativ 5% potențiale surse de energie neconvențională. Dintre acestea, 91% reprezintă energie regenerabilă, iar 9% căldură reziduală. Cea mai mare pondere o au panourile solare amplasate în zona punctelor termice, iar până în prezent au fost identificate 198 de astfel de locații.
Coordonatorul proiectului Set Heat, Jacek Kalina, a declarat că în cadrul seminarului de la București, desfășurat în perioada 4-6 martie, se vor formula propuneri pentru un model de lucru, bazat pe studiile realizate până în prezent.
'Ce pot să spun până în prezent este că Bucureștiul are un potențial interesant în vederea decarbonizării. Urmărim obiectivele prevăzute în Directiva UE privind eficiența energetică. Potrivit acesteia, în 2028 trebuie să aveți cel puțin 5% energii regenerabile în sistemul de încălzire centralizată. Puteți să spuneți că nu vizați atingerea acestui obiectiv, dar asta înseamnă că nu veți îndeplini criteriile pentru un sistem eficient de încălzire centralizată și nu veți fi eligibili pentru finanțări publice. Asta înseamnă că, dacă București vrea să obțină finanțări europene, atunci trebuie să să conformeze acestui regulament', a explicat Jacek Kalina.
Potrivit acestuia, îndeplinirea obiectivului de 5% nu este foarte dificilă, însă până în 2035 trebuie să se ajungă la un nivel de 35% energie neconvențională, iar atingerea acestei ținte este ceva mai complicată.
'Asta înseamnă că veți avea nevoie de multă tehnologie și resurse. Iar în următorii ani, în 2040, în 2045 și în 2050, pragurile urcă. Astfel, în 2050 sistemul de încălzire centralizată trebuie să se bazeze în proporție de 100% pe energie regenerabilă și reziduală. În acest moment vizăm 2035 și vedem că în acest an este dificil. Aveți nevoie de multă tehnologie: tehnologii solare, biomasă, incinerarea deșeurilor, recuperarea căldurii din diverse surse disponibile. Deci sistemul va avea mai multe surse și va necesita un control. Va avea nevoie de instrumente software, pentru a controla fluxul de energie. Însă, în primul rând, este necesară reabilitarea conductele de termoficare, aflate într-o stare teribilă. (...) De asemenea, este necesară renovarea surselor de căldură pe care le aveți', a spus el.
Directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica București (CMTEB), Adrian Teodorescu, a declarat la rândul lui că proiectul Set Heat vizează tranziția energetică și decarbonizarea sistemelor de termoficare. Acestea se pot realiza 'doar prin integrarea unor surse regenerabile de căldură' și reprezintă o provocare 'extrem de complexă, dar necesară', a spus el.
'Faptul că suntem obligați să atingem niște ținte care țin de această decarbonizare și de implementarea unor surse de energie regenerabilă constituie pentru noi o provocare. Sperăm ca toți actorii implicați în realizarea acestor proiecte - mă refer la realizarea SACET - precum și autoritățile publice locale și guvernanții să ne acorde tot suportul și să putem să ajungem să implementăm aceste proiecte, care constituie pentru noi o prioritate maximă', a spus el.
Proiectul LIFE22-SET_HEAT este coordonat de Silesian University of Technology din Gliwice și reunește un consorțiu format din 12 parteneri din cinci țări: Croația, Lituania, Danemarca, Polonia și România. Durata proiectului este de 36 de luni (octombrie 2023 - septembrie 2026). AGERPRES/(A - redactor: Irinela Vișan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea
Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.
Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'
Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru
Mașinile de salubritate - scutite de taxa de tonaj greu pentru traversarea zonei centrale a Capitalei
Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului Genera
Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american
Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c
Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'
ONRC: 309 societăți cu capital străin au fost înființate în ianuarie 2025
Un număr de 309 societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în ianuarie 2025, în scădere cu 15,76% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 309 de societăți noi aveau un capital so
Consiliul Concurenței analizează preluarea unor active Land Motors de către Bavaria Cars și AB Immo Cluj
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Bavaria Cars SRL și AB Immo Cluj SRL intenționează să preia unele active deținute de Land Motors SRL, conform unui comunicat de presă. Activitatea principală a Land Motors SRL o reprezintă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușoare sub 3,5 tone. Pe lângă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușo
Opt linii de transport în comun vor avea programul prelungit pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid-Dinamo
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) prelungește, duminică seara, programul a opt linii de transport în comun, pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid - Dinamo, iar la dispoziția Brigăzii Rutiere, liniile 86, 90, 104 și 143 vor fi deviate. Potrivit unui comunicat al TPBI, liniile 1, 10, 40, 55, 86
Sectorul 2, împuternicit să se asocieze cu Metrorex pentru extinderea magistralei de metrou Pipera-Petricani
Consiliul Local al Sectorului 2 a fost împuternicit să se asocieze cu Metrorex în vederea realizării în comun a proiectului de extindere a Magistralei M2 de metrou Pipera - Petricani. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului General al Capitalei, proiectul fiind introdus pe ordinea de zi
Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de tranzacționare de vineri
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de vineri, iar rulajul se cifra la 7,1 milioane de lei (1,4 milioane de euro), după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,35%, iar indicele BET-Plus, care arată e
ANAF: Prejudiciu de peste 3 milioane lei, identificat la un operator economic din Iași
Un prejudiciu de peste 3 milioane de lei a fost identificat la un operator economic din Iași care desfășoară activități de comerț cu ridicata al mărfurilor de uz gospodăresc provenite din importuri, a anunțat, vineri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Cu ocazia controlului derulat la un operator economic de pe raza județului Iași ce desfăș
Start-Up Nation: Ministerul Economiei a publicat lista furnizorilor de formare profesională
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a publicat lista celor 151 de furnizori de formare profesională selectați care vor organiza cursuri de pregătire antreprenorială pentru persoanele interesate să obțină finanțare prin intermediul programului Start-Up Nation. 'Pentru prima dată, finanțăm în Start-Up Nation nu
Nicușor Dan spune că Daniel Băluță va primi vineri avizul pentru reabilitarea Planșeului Unirii
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că vineri dimineața va semna avizul Comisiei Tehnice de Circulație necesar pentru demararea lucrărilor de reabilitare la Planșeul Unirii. Precizările au fost făcute joi seara la finalul ședinței Consiliului General al Municipiului București în care a fost adoptat
Nicușor Dan: Bugetul Capitalei este unul minimal; prevede foarte puțini bani pentru investiții
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a apreciat joi seara că bugetul Bucureștiului pentru anul 2025, aprobat de Consiliul General, este unul 'minimal', care prevede 'foarte puțini bani' pentru investiții.
Primarul Sectorului 1 mulțumește CGMB pentru aprobarea modernizării Clubului 'Cireșarii'
Primarul Sectorului 1, George Tuță, a salutat joi seara votul exprimat în unanimitate în Consiliul General al Municipiului București pentru modernizarea Clubului 'Cireșarii'. 'O veste cu adevărat bună: Consi