logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prahova: Prefectul nu declară stare de alertă la Ploiești în contextul crizei deșeurilor

Imagine din galeria Agerpres

Prefectul județului Prahova nu își dă acordul pentru declararea stării de alertă la Ploiești în contextul crizei deșeurilor care nu au mai fost ridicate de mai mult de o săptămână, invocând faptul că nu au fost respectate prevederile legale în materie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de Prefectura Prahova, în urma analizei făcute la nivelul instituției, în cuprinsul hotărârii Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Ploiești cu privire la declararea stării de alertă au fost identificate măsuri care contravin prevederilor legale în materie.

De asemenea, pentru fundamentarea analizei efectuate, Prefectul județului Prahova a solicitat puncte de vedere de la instituțiile abilitate/cu atribuții de control în domeniul salubrității, arată sursa citată.

Astfel, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a comunicat Prefecturii faptul că nu a fost informată dacă municipiul Ploiești a solicitat înainte de ieșirea din ADI Deșeuri retragerea unilaterală din cele trei contracte încheiate de ADI - colectare, sortare și tratare și depozitare a deșeurilor, încheiate și în baza mandatului acordat de către Primăria Ploiești, unul dintre contracte fiind valabil până în anul 2027.

'Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, prin adresa nr. 2162/24.02.2025, ne comunică următoarele: referitor la măsurile dispuse prin Hotărârea nr. 1/21.02.2025 de către CLSU Ploiești, operatorii Stațiilor de Sortare a deșeurilor Boldești Scăeni, a stației de tratare mecano-biologică a deșeurilor biodegradabile, respectiv SWO SRL și a eliminării prin depozitare SC Vitalia Servicii pentru Mediu SRL nu pot fi obligați să încalce cadrul legal privind atribuirea contractelor de delegare, cu atât mai mult cu cât cei doi operatori prestează în acest moment în baza contractelor de delegare încheiate cu ADI Deșeuri Prahova și anume, contractul de sortare, tratare nr. 10506/15.05.2019 valabil până la 31.07.2027 și contractul nr. 5973/30.12.2021, prelungit prin act adițional nr. 5/30.12.2024 valabil până la 31.03.2025, contracte care deservesc zona 2 a SMID Prahova în cadrul căreia a fost inclus și Municpiul Ploiești', precizează comunicatul Prefecturii Prahova.

Totodată, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a comunicat Prefecturii că Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) 'nu avizează intenția de ieșire din ADI a UAT-urilor, având în vedere faptul că sunt afectate substanțial condițiile inițiale care au stat la baza aprobării finanțării'.

În context, se menționează că unitatea administrativ-teritorială care iese din ADI va trebui să despăgubească toți membrii ADI, cel puțin pentru creșterea tarifului de operare a infrastructurii (cantitățile de deșeuri care vor intra în instalațiile SMID fiind mai mici, costul de operare crește).

Ministerul punctează și că ieșirea municipiului Ploiești din ADI Deșeuri Prahova implică faptul că municipiul nu va mai putea utiliza stațiile de tratare din cadrul SMID, respectiv stațiile de sortare, stația de compostare, instalația de tratare mecano-biologică și depozitul de deșeuri, iar tratarea și depozitarea deșeurilor în alte instalații decât cele incluse în SMID contravine Planului Județean de Gestionarea a Deșeurilor Prahova.

La rândul său, ADI Deșeuri Prahova a transmis Prefecturii că la acest moment nu există un document care să ateste, conform statutului, retragerea Ploieștiului din cadrul ADI, după îndeplinirea condițiilor statutare, incluzând plata despăgubirilor datorate conform art. 12 din Statutul Asociației.

Comunicatul indicat citează și răspunsul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Prahova, care spune că SC Brantner - SC Roeco, operator cu care municipalitatea a încheiat un contract după ieșirea din ADI, nu deține autorizație de mediu pentru prestarea serviciului pe raza municipiului, fiind în procedură de revizuire a autorizației de mediu la APM Mehedinți pentru includerea în aceasta a activității de salubrizare din Ploiești.

'APM Prahova a emis pentru activitatea de salubrizare aferentă zonei 2 Boldești Scăeni- 6 Valea Doftanei zona din care face parte și Municipiul Ploiești, Autorizația de mediu nr. PH-63/15.04.2021, revizuită în 03.12.2024, transferată cu decizia de transfer nr. 9/1669/13.02.2025 valabilă până la data de 15.04.2025, în baza actului adițional nr. 1/10.02.2025 la contractul nr. 1792/13.09.2016. Prin adresa nr. 2932/25.02.2025 APM Prahova a emis punct de vedere privind revizuirea autorizației de mediu a SC Brantner Ecologice-SC Roeco SRL, din documentația depusă de societatea menționată mai sus reiese că aceasta are încheiate acorduri cu Rom West Solutions SA - și Respan Energy SRL, (societăți ce se află în afara județului Prahova, respectiv comuna Dragomirești Vale județul Ilfov și comuna Oarja județul Argeș) ce nu reprezintă contracte ferme. De asemenea, nu se respectă fluxul deșeurilor municipale prevăzut în planul județean de gestionare a deșeurilor Prahova și SMID Prahova', susține APM, citată de Prefectura Prahova.

În acest context, Prefectura Prahova consideră că declararea stării de alertă este o măsură care se poate aplica doar atunci când există un blocaj care nu ține de acțiunea sau inacțiunea emitentului, de dorința sa, ci ține de imposibilitatea reală de a oferi un serviciu de utilitate publică.

'Declararea stării de alertă nu trebuie în niciun caz să favorizeze operatori care nu dețin autorizațiile prevăzute de lege și nici să oblige operatori privați să presteze activități în afara unor contracte cu încălcarea legislației în materie. Față de toate cele de mai sus, ținând seama de faptul că instituțiile cu atribuții în domeniu apreciază în unanimitate că nu au fost respectate prevederile legale în materie, precum și operatorii privați implicați nu recunosc dreptul de tratare/depozitare al deșeurilor colectate de SC Brantner Ecologice-SC Roeco SRL de pe raza municipiului Ploiești, Prefectul județului Prahova nu își dă acordul pentru declararea Stării de Alertă la nivelul Municipiului Ploiești', se precizează în comunicatul transmis de Prefectura Prahova. AGERPRES/(AS - redactor: Anamaria Constantin, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 381

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 01-04-2025 18:31

Vrancea: Stațiunea Soveja, inclusă în Strategia de Dezvoltare a județului pentru perioada 2021 - 2027

Proiectul de revitalizare a stațiunii Soveja a fost inclus în Strategia de Dezvoltare a județului Vrancea pentru perioada 2021-2027, a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean (CJ), Nicușor Halici. 'Turismul este un pilon important pentru dezvoltarea județului Vrancea, însă, di

Administratie 01-04-2025 17:46

Sălaj: Căsuțe pentru păsări realizate de elevi, instalate în parcul central din Zalău

Căsuțe pentru păsări, realizate de elevi de la mai multe unități școlare din Zalău, au fost instalate, marți, în parcul central municipal, pentru a marca astfel Ziua Internațională a Păsărilor. 'Astăzi a fost inaugurat proiectului educativ 'O căsuță pentru păsări, de ziua lor', în Parcul Municipal Central. Cu ajutorul u

Administratie 31-03-2025 17:58

Primarul din Târgu Mureș: Primăriile răspund solicitărilor în 30 de zile, administrația centrală, nici după un an

Primarul din Târgu Mureș, Soos Zoltan, și-a manifestat, luni, nemulțumirea față de lipsa de reacție a administrației centrale la solicitările venite din teritoriu, arătând că dacă primăriile sunt obligate să ofere un răspuns în 30 de zile, ministerele și instituțiile subordonate nu reacționează nici măcar după un an. 'Bin

Administratie 31-03-2025 15:26

Satu Mare: Bugetul județului a fost adoptat

Satu Mare, 31 mar /Agerpres/ - Bugetul județului Satu Mare pe anul 2025 a fost adoptat în ședința Consiliului Județean (CJ) Satu Mare de luni, cu voturile consilierilor majorității UDMR-PSD, în vreme ce consilierii PNL și ai AUR s-au abținut. În timpul dezbaterilor, reprezentanții PNL au propus două amendamente de modificare a proiectului pro

Administratie 31-03-2025 15:14

Dâmbovița: Parc fotovoltaic realizat în Târgoviște pentru a asigura independența energetică a mai multor servicii publice

Primăria Târgoviște anunță, luni, că proiectul privind realizarea unui parc fotovoltaic este în etapa de contractare, investiția urmând să asigura independența energetică pentru iluminat public, unități de învățământ, instituții publice din municipiu. 'Energie verde pentru Târgoviște! În această di

Administratie 31-03-2025 14:58

Dâmbovița: Bibliotecă - hub de dezvoltare a competențelor digitale la Gura Ocniței, realizată cu fonduri PNRR

O bibliotecă - hub de dezvoltare a competențelor digitale a fost inaugurată, luni, în comuna dâmbovițeană Gura Ocniței, o investiție de 450.000 de lei cu fonduri PNRR. 'Investiția a presupus dotarea completă cu mijloace electronice, tablete, laptopuri, sisteme inteligente, imprimante, tabele interactive și așa mai departe și, s

Administratie 31-03-2025 14:25

Soos Zoltan: Municipiul Târgu Mureș, buget de peste 170 de milioane de euro

Bugetul municipiului Târgu Mureș pentru acest an este de peste 170 de milioane de euro, fiind orientat spre modernizare, inovație și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, a declarat, luni, într-o conferință de presă, primarul Soos Zoltan. 'Anul 2025 marchează un nou capitol în dezvoltarea municipiului Tâ

Administratie 31-03-2025 13:05

Satu Mare: Un tânăr de 28 de ani, cu studii în Japonia, numit administrator public al județului

Un tânăr de 28 de ani, absolvent de studii economice în Japonia, a devenit, începând de luni, administrator public al județului Satu Mare, a anunțat președintele Consiliului Județean (CJ), Pataki Csaba, într-o conferință de presă. Pataki a spus că noul administrator public, Kovacs Attila, va implementa în instituție cultura

Administratie 31-03-2025 12:31

Bihor: Reabilitare energetică a Liceului german din Oradea, cu peste 8 milioane de lei

Primăria Oradea a anunțat luni începerea lucrărilor de reabilitare energetică la Liceul Teoretic German 'Friedrich Schiller' din Oradea, singura școală cu predare în limba lui Goethe din Bihor. Potrivit unui comunicat remis de Primăria Oradea, ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în data de 07.04.2025, durata de execuție

Administratie 31-03-2025 11:35

Sector 5: Un consilier local USR propune accesul cu animale de companie în sediile administrației locale

Consilierul local USR Iustinian Roșca a inițiat un proiect de hotărâre prin care accesul cu animale de companie să fie permis în sediile administrației locale. Proiectul include și un regulament privind condițiile în care este permis accesul în instituții cu animale de companie,

Administratie 31-03-2025 10:54

Termoenergetica anunță reparații la conducte în cinci sectoare; unele datează din anii '60

Termoenergetica București anunță că în următoarele zile se vor efectua lucrări de reabilitare pe conducte ale rețelei termice din Sectoarele 1, 3, 4, 5 și 6. 'Intervențiile au durate diferite de realizare, în funcție de complexitatea fiecărei lucrări. Aceste lucrări de reparații sunt urgente și esențiale pentru menținerea funcționării optime a

Administratie 31-03-2025 10:07

INS: 101.755 de grupuri de întreprinderi existau în România în 2023, dintre care 96.298 multinaționale

Un număr de 101.755 grupuri de întreprinderi a fost identificat în România, în 2023, din care 5.457 rezidente și 96.298 multinaționale (707 controlate din interior, respectiv 95.591 controlate din străinătate), conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică. Potrivit sursei citate, Germania, Franța și Statele Unite

Administratie 31-03-2025 09:59

INS: Numărul de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 3,4%, în primele două luni din 2025

Numărul de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut, în primele două luni din 2025, cu 3,4%, comparativ cu aceeași perioadă din 2024, fiind eliberate 4.535 astfel de autorizații, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică. Potrivit sursei citate, creșteri s-au înregistrat în regiunile de dezvolt

Administratie 28-03-2025 19:58

Burduja: Excelentă producție astăzi în sistemul energetic național; acum avem un record de aproape 8000MW, exportăm 180MW

România are, vineri, o producție record în sistemul energetic național, de 8000MW, care îi permite să acopere consumul și să exporte 180MW, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Excelentă producție astăzi în sistemul energetic național. A bătut bine vântul încă de azi-noapte, iar acum avem o producție record

Administratie 28-03-2025 17:43

Popa: Pentru ca reducerea inflației să continue într-un mod sustenabil este necesar ca deficitul fiscal să fie redus

Banca Națională a României a făcut și face tot ceea ce ține de ea, însă, pentru ca reducerea inflației să continue într-un mod sustenabil, este cu siguranță necesar ca deficitul fiscal să fie redus, la fel ca și nivelul ridicat de incertitudine în care operăm, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a Rom&