logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Licitația pentru proiectul de 250 milioane de euro al tram-trenurilor de la Oradea va fi lansată în această primăvară

Image

Licitația pentru proiectul tram-trenului de la Oradea, în valoare de 250 de milioane de euro, cea mai mare investiție în transportul public local, va fi lansată în primăvara acestui an, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, directorul general al SC Oradea Transport Local (OTL) SA, Adrian Revnic.

'După ce au fost realizate caietele de sarcini, în această primăvară se va da drumul la licitația pentru lucrările de execuție, pe opt loturi. Am ajuns cu caietele de sarcini la final și va avea opt loturi, din care șapte pentru infrastructură și un lot pentru material rulant', a afirmat directorul companiei OTL.

Proiectul prevede extinderea rețelei de tramvai pe liniile de tren, prin care Oradea se va conecta Oradea cu localitățile din jur, pe o rută de 32 de kilometri. Noua rețea va conecta Municipiul Oradea, pe mai multe direcții, cu Aeroportul Oradea, Sânmartin - Băile 1 Mai - Băile Felix (Cordău), Borș (Parcul industrial) și Sântandrei - Girișu de Criș - Toboliu - Cheresig. Se va folosi și partea de infrastructură CFR existentă între Oradea Vest, Gara centrală, Oradea Est.

'Prin acest proiect vom reuși să dezvoltăm infrastructura și rețeaua de tramvai din Oradea și zona metropolitană, amplificând potențialul acesteia și mărind numărul de kilometri pe care putem să-i deservim cu flota actuală. Ea este făcută în așa fel încât acele vehicule să poată circula și pe linia de tramvai. Vagoanele de tram-tren nu sunt diferite ca aspect de tramvaie, au același ecartament, sarcina pe osie se încadrează în legislație, cu multe avantaje pentru călători', a afirmat Adrian Revnic.

El a subliniat că acest proiect unic în țară și în regiune va oferi șansa amplificării dezvoltării economice a orașului Oradea și localităților din jur.

'Este un proiect unic în România, unic în Europa centrală vorbind pe partea de vehicule electrice; există un proiect similar, mult mai mic, la Szeged unde folosesc un vehicul cu motor termic. Noi vom avea doar vehicule electrice. Proiectul oferă foarte multe avantaje. Toată zona metropolitană ce va fi deservită de aceste vehicule are șansa de a se dezvolta economic și din punct de vedere al calității vieții, pentru navetiști și afaceri', a afirmat directorul OTL.

Potrivit unei informări a CJ Bihor, ar urma să fie achiziționate 13 astfel de vehicule, în valoare totală de circa 110 milioane de euro, inclusiv TVA. Întregul proiect, estimat la 250 de milioane de euro, ar urma să fie finanțat cu fonduri europene, prin Programul Transporturi - Axa 6 - Trenuri Metropolitane.

Proiectul Tram-train, a punctat Revnic, este și 'o provocare' în privința organizării și derulării, fiind realizat în cadrul unui parteneriat între Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Oradea Transport Local (OTL), Asociația Zona Metropolitană Oradea (ZMO) și Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO). De asemenea, implică o colaborare intensă cu Ministerul Transporturilor și cu CFR.

În cadrul proiectului, se vor reabilita și electrifica două linii de cale ferată neutilizate în prezent, cu o lungime totală de 25,2 kilometri, asigurând legătura între Oradea și localitățile din zona metropolitană, inclusiv stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai.

Rețeaua va fi completată cu două conexiuni noi, cu o lungime totală de 1,8 kilometri, care vor lega liniile feroviare reabilitate de rețeaua municipală de tramvai. De asemenea, se vor construi 5,2 kilometri de linii noi pentru tram-tren, extinzând astfel infrastructura de transport către zonele industriale vest și sud, inclusiv către Aeroportul Internațional Oradea. Proiectul include și electrificarea unei porțiuni de patru kilometri din magistrala Oradea-Arad, unde traseul este comun cu cel al tram-trenului.

Rețeaua va avea 29 de stații moderne, pentru a deservi călătorii pe întreg traseul. De asemenea, se vor amenaja două parcări de tip park&ride la capetele de traseu.

Flota actuală a OTL numără 60 de tramvaie și 120 de autobuze, la care vor mai adăuga, în acest an, 30 autobuze electrice BYD noi, 9 tramvaie noi Astra Imperio și cele 13 tram-trenuri.

Conducerea OTL a informat, în conferința de presă de vineri, că bilanțul anului 2004 cuprinde demararea a două proiecte importante, cu finanțare UE: modernizarea depoului de tramvaie Salca, valoare 22 milioane de euro, și noua autobază pentru autobuzele electrice, din Parcul industrial II, în valoare de 18 milioane euro.

Directorul Revnic a menționat și Școala proprie de șoferi și vatmani, care a produs, anul trecut, prima generație. S-au eliminat astfel o serie de probleme cu personalul navigant, ce trebuia instruit la Arad.

De asemenea, a fost evidențiată o creștere clară a numărului de persoane care folosesc mijloacele de transport în comun, mai ales la elevi și studenți. A crescut foarte mult și numărul kilometrilor efectuați în oraș, ceea ce arată extinderea rețelei către zone și cartiere cu densitate mai mică a populației. OTL a încheiat anul 2024 cu un profit de 2%, circa 600.000 de lei. AGERPRES / (A - redactor: Eugenia Pașca, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 409

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 21-02-2025 19:12

Autoritățile din Capitală au luat măsuri pentru deszăpezire și sprijinirea persoanelor fără adăpost

Autoritățile din Capitală au luat măsuri pentru deszăpezire, verificarea îndeplinirii obligațiilor agenților economici și locatarilor de a îndepărta zăpada și sprijinirea persoanelor fără adăpost. Lucian Judele, administrator public al Municipiului București, a anunțat că în acest weekend va merge pe teren pentru a verifica p

Administratie 21-02-2025 15:27

Prahova: Centura ocolitoare a Comarnicului se apropie de realitate - anunță Consiliul Județean

Construcția centurii ocolitoare a orașului Comarnic, un proiect esențial pentru fluidizarea traficului pe Valea Prahovei, progresează într-un ritm susținut, beneficiind de avize esențiale care permit continuarea lucrărilor fără întârzieri majore, anunță, vineri, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ) Prahova.   <if

Administratie 21-02-2025 14:22

Covasna: CJ va aloca bani mai mulți pentru finanțarea proiectelor organizațiilor nonguvernamentale și unităților de cult

Consiliul Județean (CJ) Covasna va aloca anul acesta mai mulți bani decât în 2024 pentru finanțarea programelor și proiectelor organizațiilor nonguvernamentale și unităților de cult, a declarat vineri, pentru AGERPRES, președintele instituției, Tamas Sandor. Potrivit acestuia, bugetul județului va fi adoptat în data de 19 mar

Administratie 20-02-2025 12:39

Clujenii vor avea un complex balnear pe 6,7 hectare, la Jucu de Sus

Cluj-Napoca, 20 feb /Agerpres/ - Consiliul Județean (CJ) Cluj a aprobat joi Planul Urbanistic Zonal pentru construcția unui complex balnear, pe o suprafață de 6,7 hectare, în localitatea Jucu de Sus. 'Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism a Județului Cluj condusă de președintele Consiliului Județean, domnul Alin Tișe, a aprobat &icir

Administratie 19-02-2025 19:44

Primul parc amenajat după 1989 în Alba Iulia, printr-o finanțare europeană

Fonduri nerambursabile de peste cinci milioane de euro vor fi investite în amenajarea unui parc în municipiul Alba Iulia, primul realizat după 1989, de peste opt hectare, care va avea spații de joacă și trasee pentru plimbare sau alergare, a anunțat, miercuri, primarul Gabriel Pleșa. ''Printr-o finanțare nerambursabilă de c

Administratie 19-02-2025 19:26

Municipalitatea, Primăriile de sector și autoritățile din Ilfov - măsuri pentru deszăpezire și combaterea poleiului

Municipalitatea, Primăriile de sector și autoritățile din Ilfov au anunțat, miercuri, că lucrează în continuare pentru înlăturarea zăpezii și combaterea poleiului, asigurarea furnizării căldurii și apei calde. De asemenea, autoritățile locale atrag atenția cu privire la obligația agenților economici de a deszăpezi domeniul public d

Administratie 19-02-2025 17:02

Timiș: Turnul de apă Iosefin va deveni centru cultural și turistic, din primăvară

Municipiul Timișoara va avea un nou centru cultural și turistic, din luna mai, când se vor finaliza lucrările de refuncționalizare a turnului de apă din cartierul Iosefin, care s-au realizat în proporție de 65%. Investiția Municipalității a ajuns în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, a refacerii î

Administratie 19-02-2025 14:13

Galați: Sistemul de încălzire al Spitalului Județean, schimbat cu finanțare europeană în valoare de 6 milioane de euro

Sistemul de încălzirea al Spitalului Județean de Urgență Galați, vechi de peste 60 de ani, va fi schimbat cu finanțare europeană în valoare de 6 milioane de euro, proiectul fiind deja demarat, informează, miercuri, Consiliul Județean Galați. ''A început schimbarea sistemului de încălzire al Spitalului Județean,

Administratie 19-02-2025 08:54

Operatorii de salubritate din București și autoritățile din Ilfov au deszăpezit străzi, pasaje și stații STB

Operatorii de salubritate din București și autoritățile din Ilfov au deszăpezit străzi, pasaje, poduri, pante și stații ale Societății de Transport București (STB). Operatorii de salubritate au acționat prin pluguire și împrăștiere de material antiderapant pe străzile din Urgența 1 și 2, precum și acolo unde au fost solicitați să intervină, cu precădere

Administratie 18-02-2025 21:25

PMB: Firmele de salubritate deszăpezesc marți noaptea cu peste 250 de utilaje și 450 de operatori

Firmele de salubritate deszăpezesc în noaptea de marți spre miercuri cu peste 250 de utilaje și 450 de operatori. Potrivit unui comunicat al Municipalității transmis marți, operatorii de salubritate au raportat la ora 20,00 că vor acționa pe timpul nopții cu utilaje și lucrători manuali astfel: * Sector 1 - Romprest: 41 de

Administratie 18-02-2025 17:27

Andrieș (MF): Birocrația, suprareglementarea, prețul exponențial al energiei pot fi soluționate la nivelul UE prin 'Busola pentru Competitivitate'

Probleme ca birocrația, suprareglementarea, prețul exponențial al energiei și finanțarea insuficientă trebuie soluționate la nivelul UE prin implementarea 'Busolei pentru Competitivitate', a declarat, marți, secretarul de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, Alin Andrieș, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN)

Administratie 18-02-2025 16:14

Primarul Capitalei: Apreciez că ELCEN a remediat avaria de la CET Vest, însă alimentarea cu agent termic e imprevizibilă

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, apreciază că ELCEN a remediat avaria de la CET Vest, care a lăsat în frig sute de locuitori din Sectorul 6, însă punctează că este a opta avarie din acest sezon rece, ceea ce înseamnă că alimentarea cu agent termic este imprevizibilă, iar cei care au de suferit sunt bucureștenii. &I

Administratie 18-02-2025 13:54

Operatorii de salubritate deszăpezesc în Capitală cu peste 260 de utilaje și circa 1.730 de lucrători manuali

Operatorii de salubritate deszăpezesc, marți, în Capitală, cu peste 260 de utilaje și aproximativ 1.730 de lucrători manuali. * Primăria Capitalei a anunțat că operatorii de salubritate au raportat, la ora 11:00, că acționează, pe timpul zilei, cu utilaje și lucrători manuali: Sector 1 - Romprest: 33 de utilaje și 232 de operatori, Sector 2 - Supercom: 3

Administratie 18-02-2025 13:20

Timișoara ar putea avea un Complex muzeal; actualele muzee să-și păstreze conducerile, dar cu centralizare administrativă

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat marți, pentru AGERPRES, că municipiul Timișoara ar putea avea un complex muzeal, în care cele trei mari muzee, respectiv Muzeul Național de Artă (MNArT), Muzeul Național al Banatului (MNB) și Muzeul Satului Bănățean (MSB) să-și păstreze actualele conduceri, dar să fie comasate serviciile a