Dominic Fritz: Timișoara își poate acoperi cheltuielile necesare, dacă Guvernul nu destabilizează economia țării

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat, pentru AGERPRES, că estimează un buget mai mare decât cel de anul trecut, municipalitatea putând să-și acopere cheltuielile 'dacă Guvernul nu destabilizează economia țării'.
'Dacă Guvernul nu destabilizează economia țării, atunci Timișoara, cu dinamica ei, poate acoperi cheltuielile necesare, mai ales că sunt deja contractate și fonduri europene. Pentru mine este esențial să menținem o dezvoltare economică solidă a Timișoarei și pentru asta am o abordare proactivă pentru a accesa cât mai multe fonduri europene, mai ales că nu avem siguranța că Guvernul nu va intra și mai adânc în buzunarele primăriilor. Este grav când ni se iau și mai multe resurse peste noapte, pierdem 13 milioane de euro cu noua taxă 'pe hărnicie' pentru că avem proiecte majore de infrastructură, pe care le derulăm fără contribuția statului, avem un stadion în execuție fără vreo contribuție a statului. Așteptarea mea este că vom avea un buget mai mare față de anul trecut, dar din care avem minusul de 13 milioane de euro, dar și ambițiile noastre sunt mai mari și am parcurs pași în anii trecuți pentru aceste ambiții. Dacă în 2019, pentru fiecare leu investit cheltuiam 10 lei pentru funcționare, adică majoritatea banilor ajungea la cheltuieli curente, acum raportul este de 4 la 1, adică pentru fiecare leu investit doar 4 lei alocăm pentru funcționare. Am reușit să redirecționez banii orașului spre dezvoltare și investiții pe termen lung, care, la rândul lor, generează venituri suplimentare la buget', a detaliat Dominic Fritz.
El afirma, recent, că un amendament la Legea bugetului, votat de majoritatea parlamentară, 'pedepsește orașele performante prin taxa pe hărnicie', în condițiile în care municipalitatea pe care o conduce ar urma să lase alte 13 milioane de euro la bugetul de stat.
'Au inventat-o și pe asta: o taxă pe hărnicie. Iar Timișoara trebuie să lase încă 13 milioane de euro la bugetul de stat. În mod normal, 63% din impozitul pe venit din munca timișorenilor rămâne aici, la nivel local. Dar majoritatea PSD-PNL a votat un amendament la legea bugetului care pedepsește orașele performante. În caz că veniturile municipiului din cota pe impozitul pe venit sunt peste medie, pentru fiecare leu cu care suntem peste medie, va trebui să virăm 15% extra la bugetul de stat. Deși sună complicat, e simplu: media națională a cotei este preconizată să fie de 2.000 lei impozit pe venit per cap locuitor. La Timișoara, unde nu prea avem șomaj și salariile sunt mai bune, media e estimată la 3.700 lei, aproape dublu decât media națională', explica primarul.
Dominic Fritz subliniază că Timișoara se susține din ceea ce se produce în oraș și din munca depusă aici, aceste componente fiind sursele de bani atât pentru funcționare, cât și pentru investiții.
Legat de buget, primarul punctează că, din cauza schimbărilor neașteptate pe care Guvernul le poate face, încă nu știe exact pe ce venituri se poate baza, dar majoritatea cheltuielile sunt deja asumate.
'Avem deja multe contracte în derulare pentru investiții de anvergură, deci nu regândesc complet bugetul la începutul anului. Nu voi opri lucrările la noul stadion, la pasajul Solventul, nu voi renunța la construcții sau reparații în școli, la achiziția de noi mijloace de transport în comun, la regenerarea urbană a zonei Traian sau la reabilitarea termică a blocurilor. Toate contractele semnate merg mai departe, iar acestea reprezintă deja o bună parte din bugetul Timișoarei. La acestea se adaugă fondurile pentru spații verzi, investițiile în sport, unde chiar am decis că cresc bugetul cu 30% pentru clubul nostru sportiv SCM. Ambițiile noastre cresc odată cu dinamica economică a orașului, dar dacă dintr-o dată Guvernul oprește această dinamică prin măsuri care nu asigură predictibilitate este foarte grav. Reașezăm acum bugetul dar nu sunt dispus să fac compromisuri care să afecteze calitatea vieții timișorenilor. Dacă vor fi necesare tăieri bugetare, în primul rând vom reduce costurile de funcționare ale instituțiilor publice, în special cele legate de personal', explică Fritz.
Potrivit primarului, municipalitatea a încheiat anul precedent cu datorii contractate de 400 de milioane de lei, cea mai mare parte fiind destinată achitării unor restanțe pentru asigurarea încălzirii din iarna 2015-2016, dar și cu un credit de 36 milioane de euro de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cea mai importantă parte fiind alocată continuării unor proiecte de infrastructură mare.
Gradul de îndatorare a municipalității timișorene era, la final de 2024, de 5,46%.
În ședința de plen a Consiliului Local Timișoara de marți a fost aprobată contractarea unui nou credit de la BERD pentru două mari proiecte, care vizează regenerarea unuia dintre cele mai frumoase cartiere istorice ale Timișoarei (Piața Traian - Prințul Turcesc - Piața Romanilor), dar și retehnologizării rețelei de termoficare a orașului.
'Pentru regenerarea urbană a zonei Traian sunt 14 milioane de euro de la Uniunea Europeană, iar noi punem încă 20 de milioane de euro. Vom lansa în curând licitația pentru execuție, iar șantierul ar trebui să înceapă în vară sau cel târziu în toamnă, în funcție de contestații. Este doar una dintre lucrările majore care trebuie să înceapă anul acesta și care nu vor fi amânate sub nicio formă. Mă asigur în același timp că toate investițiile esențiale care generează bunăstare și atrag noi investiții private, precum pasajul și podul Solventul, podul Iuliu Maniu, pasajul din zona Polonă, stadionul sau regenerarea urbană a zonei Mocioni, sunt duse la capăt în ritm susținut. Acesta este rolul nostru ca administrație, să dezvoltăm orașul, iar pentru asta avem nevoie și de acorduri pentru finanțări rambursabile. Ne ajutăm de astfel de acorduri pentru a putea derula într-un ritm alert implementarea proiectelor. Legea stabilește o limită de îndatorare de 30% din veniturile proprii, iar Timișoara are un grad redus de îndatorare, estimat la 5,46% la finalul anului trecut', a arătat Dominic Fritz.
Bugetul municipiului Timișoara a fost de 2,5 miliarde de lei în anul 2024. AGERPRES/(AS - redactor: Otilia Halunga, editor: George Onea, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Florin Barbu: Zootehnia va beneficia de un program de investiții de aproape 4 miliarde de lei
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat vineri, în satul Peșteana din județul Hunedoara, că fermierii din sectorul zootehnic vor beneficia de un program de investiții în valoare de 4 milioane de lei pentru dezvoltare, această schemă de ajutor de stat urmând să înceapă în circa două luni de zile. Vor fi el
Nicușor Dan anunță că a atribuit contractul pentru realizarea unui nou Plan Integrat de Calitate a Aerului
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, vineri, că a atribuit contractul pentru realizarea unui nou Plan Integrat de Calitate a Aerului (PICA), în valoare de 2.234.895 lei. PICA este un document strategic care vizează gestionarea și îmbunătățirea calității aerului în oraș,
Dâmbovița: A fost semnat contractul de proiectare și execuție pentru centura Pucioasa-Fieni
Președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a semnat, vineri, contractul de proiectare și execuție pentru centura ocolitoare Pucioasa-Fieni, investiție de 686 milioane de lei. ''Acest drum de legătură la DN 71 asigură optimizarea traficului nu doar pentru cele două orașe, Pucioasa și Fieni, dar și pentru toate localitățile din D&
Prefectul Maria Forna: Organizarea Campionatului European de Handbal este o reconfirmare a nivelului sportiv al Clujului
Prefectul Maria Forna a declarat, pentru AGERPRES, că organizarea, la Cluj-Napoca, a tragerii la sorți a grupelor preliminare pentru Campionatul European de Handbal Feminin din 2026, precum și a jocurilor unor grupe ale acestuia reprezintă o nouă dovadă a nivelului sportiv la care a ajuns Clujul. 'Pentru județul Cluj reprezintă o reconfirmare a nivelului s
Arad: Un nou pod pietonal peste Mureș, investiție de 17 milioane de lei, va fi deschis înainte de Paști
Un nou pod pietonal construit în municipiul Arad peste râul Mureș va fi deschis înainte de Paști, după o investiție de aproximativ 17 milioane de lei, construcția fiind situată la zona de agrement 'Trei Insule', unde sunt sute de cabane, dar și locuințe permanente. Reprezentanții Primăriei Arad au transmis vineri, la solicitarea AGERP
Botoșani: Un bărbat a fost rănit după ce s-a răsturnat cu camionul în localitatea Vorona
Un bărbat în vârstă de 55 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs, vineri, în localitatea Vorona, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit sursei citate, în camion se afla doar șoferul.
Primăria Piatra-Neamț alocă trei milioane de lei pentru reabilitarea școlii în care s-a prăbușit un tavan
Primăria municipiului Piatra-Neamț a alocat trei milioane de lei pentru lucrări de reabilitare a Școlii 2, necesare după ce, în urmă cu doi ani, tavanul unei săli de clasă s-a prăbușit, în afara orelor de curs.
Tulcea: Primăria municipiului a început procedura de expropriere pentru consolidarea unor blocuri cu risc seismic
Primăria municipiului Tulcea a transmis primele notificări prevăzute de legislație în cadrul procedurii de expropriere a unor persoane care dețin apartamente în blocuri cu risc seismic ridicat și care refuză, de mai mult timp, accesul reprezentanților autorității publice în proprietăți, în vederea execuției lucrărilor de consolidare a imobilelor.
Sector 2: Poliția Locală, ADP și Direcția Buget Local vor fi desființate și preluate de Primărie (proiect în dezbatere)
Poliția Locală, Administrația Domeniului Public și Direcția Generală Venituri Buget Local Sector 2 vor fi desființate ca entități distincte și vor fi preluate integral în cadrul Primăriei Sectorului 2. Un proiect de hotărâre a fost pus joi în consultare publică. Într-un comunicat transmis AGERPRES, primar
Capacitatea adăpostului ASPA Mihăilești - mărită cu 64 de țarcuri, pentru 140 de câini
Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor a anunțat, joi, că au fost finalizate lucrările pentru mărirea capacității de cazare a adăpostului său de la Mihăilești. Lucrările au durat două luni și jumătate și au vizat construirea a 56 de țarcuri comune și opt țarcuri individuale pentru câinii care fac parte din categoriile c
Galați: Investiție de 66 milioane de lei pentru construirea a opt centre de colectare a deșeurilor inerte
Consiliul Județean Galați are în derulare o investiție de 66 milioane de lei, fonduri obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru construirea în județ a opt centre de colectare a deșeurilor inerte. Localitățile din județul Galați unde vor exista astfel de centre de colectare a deșeurilor inerte sunt municipiul Galați, or
Cseke Attila: Cazinoul din Constanța este restaurat; redăm românilor această bijuterie arhitecturală
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat joi că restaurarea Cazinoului din Constanța este finalizată, impresionanta clădire putând fi acum redată Primăriei Constanța, respectiv publicului. 'Cazinoul din Constanța este restaurat, am finalizat recepția lucrării. Urmează în scurt timp să redăm comunității locale, beneficiarului - Primăriei m
Zeci de exemplare de ciobănești românești vor putea fi admirate, duminică, la PetExpo
Zeci de exemplare de ciobănești românești vor putea fi admirate, duminică, de la ora 11.00, în Pavilionul Central de la Romexpo, în cadrul PetExpo 2025. În cadrul evenimentului, ajuns la a 14-a ediție, rasele românești de câini vor avea un loc special, oferind vizitatorilor ocazia să descopere 'tradiția canină autentică&
Burduja: Proiectul Mintia este în grafic, cu cele mai importante elemente pentru realizarea sa deja livrate
Proiectul Mintia este în grafic, cu cele mai importante elemente pentru realizarea sa deja livrate, instalate sau în curs de instalare, a anunțat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi a ajuns pe șantierul centralei de la Mintia al doilea generator uriaș, de aproape 800 de tone, construit pe baza unor tehnolo
Prahova: Primarul Ploieștiului propune disponibilizări și reducerea temporară a salariilor
Primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, va propune Consiliului Local măsuri pentru reducerea cheltuielilor de funcționare ale primăriei, între care disponibilizări și o reducere temporară a salariilor, el arătând că veniturile sunt mai mici decât necesarul de funcționare cu peste 35 de milioane de euro. 'Voi propune Consi