logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dominic Fritz: Timișoara își poate acoperi cheltuielile necesare, dacă Guvernul nu destabilizează economia țării

Imagine din galeria Agerpres

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat, pentru AGERPRES, că estimează un buget mai mare decât cel de anul trecut, municipalitatea putând să-și acopere cheltuielile 'dacă Guvernul nu destabilizează economia țării'.

'Dacă Guvernul nu destabilizează economia țării, atunci Timișoara, cu dinamica ei, poate acoperi cheltuielile necesare, mai ales că sunt deja contractate și fonduri europene. Pentru mine este esențial să menținem o dezvoltare economică solidă a Timișoarei și pentru asta am o abordare proactivă pentru a accesa cât mai multe fonduri europene, mai ales că nu avem siguranța că Guvernul nu va intra și mai adânc în buzunarele primăriilor. Este grav când ni se iau și mai multe resurse peste noapte, pierdem 13 milioane de euro cu noua taxă 'pe hărnicie' pentru că avem proiecte majore de infrastructură, pe care le derulăm fără contribuția statului, avem un stadion în execuție fără vreo contribuție a statului. Așteptarea mea este că vom avea un buget mai mare față de anul trecut, dar din care avem minusul de 13 milioane de euro, dar și ambițiile noastre sunt mai mari și am parcurs pași în anii trecuți pentru aceste ambiții. Dacă în 2019, pentru fiecare leu investit cheltuiam 10 lei pentru funcționare, adică majoritatea banilor ajungea la cheltuieli curente, acum raportul este de 4 la 1, adică pentru fiecare leu investit doar 4 lei alocăm pentru funcționare. Am reușit să redirecționez banii orașului spre dezvoltare și investiții pe termen lung, care, la rândul lor, generează venituri suplimentare la buget', a detaliat Dominic Fritz.

El afirma, recent, că un amendament la Legea bugetului, votat de majoritatea parlamentară, 'pedepsește orașele performante prin taxa pe hărnicie', în condițiile în care municipalitatea pe care o conduce ar urma să lase alte 13 milioane de euro la bugetul de stat.

'Au inventat-o și pe asta: o taxă pe hărnicie. Iar Timișoara trebuie să lase încă 13 milioane de euro la bugetul de stat. În mod normal, 63% din impozitul pe venit din munca timișorenilor rămâne aici, la nivel local. Dar majoritatea PSD-PNL a votat un amendament la legea bugetului care pedepsește orașele performante. În caz că veniturile municipiului din cota pe impozitul pe venit sunt peste medie, pentru fiecare leu cu care suntem peste medie, va trebui să virăm 15% extra la bugetul de stat. Deși sună complicat, e simplu: media națională a cotei este preconizată să fie de 2.000 lei impozit pe venit per cap locuitor. La Timișoara, unde nu prea avem șomaj și salariile sunt mai bune, media e estimată la 3.700 lei, aproape dublu decât media națională', explica primarul.

Dominic Fritz subliniază că Timișoara se susține din ceea ce se produce în oraș și din munca depusă aici, aceste componente fiind sursele de bani atât pentru funcționare, cât și pentru investiții.

Legat de buget, primarul punctează că, din cauza schimbărilor neașteptate pe care Guvernul le poate face, încă nu știe exact pe ce venituri se poate baza, dar majoritatea cheltuielile sunt deja asumate.

'Avem deja multe contracte în derulare pentru investiții de anvergură, deci nu regândesc complet bugetul la începutul anului. Nu voi opri lucrările la noul stadion, la pasajul Solventul, nu voi renunța la construcții sau reparații în școli, la achiziția de noi mijloace de transport în comun, la regenerarea urbană a zonei Traian sau la reabilitarea termică a blocurilor. Toate contractele semnate merg mai departe, iar acestea reprezintă deja o bună parte din bugetul Timișoarei. La acestea se adaugă fondurile pentru spații verzi, investițiile în sport, unde chiar am decis că cresc bugetul cu 30% pentru clubul nostru sportiv SCM. Ambițiile noastre cresc odată cu dinamica economică a orașului, dar dacă dintr-o dată Guvernul oprește această dinamică prin măsuri care nu asigură predictibilitate este foarte grav. Reașezăm acum bugetul dar nu sunt dispus să fac compromisuri care să afecteze calitatea vieții timișorenilor. Dacă vor fi necesare tăieri bugetare, în primul rând vom reduce costurile de funcționare ale instituțiilor publice, în special cele legate de personal', explică Fritz.

Potrivit primarului, municipalitatea a încheiat anul precedent cu datorii contractate de 400 de milioane de lei, cea mai mare parte fiind destinată achitării unor restanțe pentru asigurarea încălzirii din iarna 2015-2016, dar și cu un credit de 36 milioane de euro de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cea mai importantă parte fiind alocată continuării unor proiecte de infrastructură mare.

Gradul de îndatorare a municipalității timișorene era, la final de 2024, de 5,46%.

În ședința de plen a Consiliului Local Timișoara de marți a fost aprobată contractarea unui nou credit de la BERD pentru două mari proiecte, care vizează regenerarea unuia dintre cele mai frumoase cartiere istorice ale Timișoarei (Piața Traian - Prințul Turcesc - Piața Romanilor), dar și retehnologizării rețelei de termoficare a orașului.

'Pentru regenerarea urbană a zonei Traian sunt 14 milioane de euro de la Uniunea Europeană, iar noi punem încă 20 de milioane de euro. Vom lansa în curând licitația pentru execuție, iar șantierul ar trebui să înceapă în vară sau cel târziu în toamnă, în funcție de contestații. Este doar una dintre lucrările majore care trebuie să înceapă anul acesta și care nu vor fi amânate sub nicio formă. Mă asigur în același timp că toate investițiile esențiale care generează bunăstare și atrag noi investiții private, precum pasajul și podul Solventul, podul Iuliu Maniu, pasajul din zona Polonă, stadionul sau regenerarea urbană a zonei Mocioni, sunt duse la capăt în ritm susținut. Acesta este rolul nostru ca administrație, să dezvoltăm orașul, iar pentru asta avem nevoie și de acorduri pentru finanțări rambursabile. Ne ajutăm de astfel de acorduri pentru a putea derula într-un ritm alert implementarea proiectelor. Legea stabilește o limită de îndatorare de 30% din veniturile proprii, iar Timișoara are un grad redus de îndatorare, estimat la 5,46% la finalul anului trecut', a arătat Dominic Fritz.

Bugetul municipiului Timișoara a fost de 2,5 miliarde de lei în anul 2024. AGERPRES/(AS - redactor: Otilia Halunga, editor: George Onea, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 433

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 04-04-2025 17:25

Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea

Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.

Administratie 04-04-2025 15:52

Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'

Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru

Administratie 04-04-2025 14:13

Mașinile de salubritate - scutite de taxa de tonaj greu pentru traversarea zonei centrale a Capitalei

Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului Genera

Administratie 04-04-2025 13:28

Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american

Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c

Administratie 04-04-2025 13:28

Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'

Administratie 04-04-2025 11:56

ONRC: 309 societăți cu capital străin au fost înființate în ianuarie 2025

Un număr de 309 societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în ianuarie 2025, în scădere cu 15,76% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 309 de societăți noi aveau un capital so

Administratie 04-04-2025 11:09

Consiliul Concurenței analizează preluarea unor active Land Motors de către Bavaria Cars și AB Immo Cluj

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Bavaria Cars SRL și AB Immo Cluj SRL intenționează să preia unele active deținute de Land Motors SRL, conform unui comunicat de presă. Activitatea principală a Land Motors SRL o reprezintă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușoare sub 3,5 tone. Pe lângă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușo

Administratie 04-04-2025 11:05

Opt linii de transport în comun vor avea programul prelungit pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid-Dinamo

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) prelungește, duminică seara, programul a opt linii de transport în comun, pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid - Dinamo, iar la dispoziția Brigăzii Rutiere, liniile 86, 90, 104 și 143 vor fi deviate. Potrivit unui comunicat al TPBI, liniile 1, 10, 40, 55, 86

Administratie 04-04-2025 10:53

Sectorul 2, împuternicit să se asocieze cu Metrorex pentru extinderea magistralei de metrou Pipera-Petricani

Consiliul Local al Sectorului 2 a fost împuternicit să se asocieze cu Metrorex în vederea realizării în comun a proiectului de extindere a Magistralei M2 de metrou Pipera - Petricani. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului General al Capitalei, proiectul fiind introdus pe ordinea de zi

Administratie 04-04-2025 10:43

Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de tranzacționare de vineri

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de vineri, iar rulajul se cifra la 7,1 milioane de lei (1,4 milioane de euro), după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,35%, iar indicele BET-Plus, care arată e

Administratie 04-04-2025 10:32

ANAF: Prejudiciu de peste 3 milioane lei, identificat la un operator economic din Iași

Un prejudiciu de peste 3 milioane de lei a fost identificat la un operator economic din Iași care desfășoară activități de comerț cu ridicata al mărfurilor de uz gospodăresc provenite din importuri, a anunțat, vineri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Cu ocazia controlului derulat la un operator economic de pe raza județului Iași ce desfăș

Administratie 04-04-2025 10:03

Start-Up Nation: Ministerul Economiei a publicat lista furnizorilor de formare profesională

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a publicat lista celor 151 de furnizori de formare profesională selectați care vor organiza cursuri de pregătire antreprenorială pentru persoanele interesate să obțină finanțare prin intermediul programului Start-Up Nation. 'Pentru prima dată, finanțăm în Start-Up Nation nu

Administratie 04-04-2025 00:57

Nicușor Dan spune că Daniel Băluță va primi vineri avizul pentru reabilitarea Planșeului Unirii

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că vineri dimineața va semna avizul Comisiei Tehnice de Circulație necesar pentru demararea lucrărilor de reabilitare la Planșeul Unirii. Precizările au fost făcute joi seara la finalul ședinței Consiliului General al Municipiului București în care a fost adoptat

Administratie 04-04-2025 00:41

Nicușor Dan: Bugetul Capitalei este unul minimal; prevede foarte puțini bani pentru investiții

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a apreciat joi seara că bugetul Bucureștiului pentru anul 2025, aprobat de Consiliul General, este unul 'minimal', care prevede 'foarte puțini bani' pentru investiții. 

Administratie 03-04-2025 23:08

Primarul Sectorului 1 mulțumește CGMB pentru aprobarea modernizării Clubului 'Cireșarii'

Primarul Sectorului 1, George Tuță, a salutat joi seara votul exprimat în unanimitate în Consiliul General al Municipiului București pentru modernizarea Clubului 'Cireșarii'. 'O veste cu adevărat bună: Consi