logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dominic Fritz: Timișoara își poate acoperi cheltuielile necesare, dacă Guvernul nu destabilizează economia țării

Imagine din galeria Agerpres

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat, pentru AGERPRES, că estimează un buget mai mare decât cel de anul trecut, municipalitatea putând să-și acopere cheltuielile 'dacă Guvernul nu destabilizează economia țării'.

'Dacă Guvernul nu destabilizează economia țării, atunci Timișoara, cu dinamica ei, poate acoperi cheltuielile necesare, mai ales că sunt deja contractate și fonduri europene. Pentru mine este esențial să menținem o dezvoltare economică solidă a Timișoarei și pentru asta am o abordare proactivă pentru a accesa cât mai multe fonduri europene, mai ales că nu avem siguranța că Guvernul nu va intra și mai adânc în buzunarele primăriilor. Este grav când ni se iau și mai multe resurse peste noapte, pierdem 13 milioane de euro cu noua taxă 'pe hărnicie' pentru că avem proiecte majore de infrastructură, pe care le derulăm fără contribuția statului, avem un stadion în execuție fără vreo contribuție a statului. Așteptarea mea este că vom avea un buget mai mare față de anul trecut, dar din care avem minusul de 13 milioane de euro, dar și ambițiile noastre sunt mai mari și am parcurs pași în anii trecuți pentru aceste ambiții. Dacă în 2019, pentru fiecare leu investit cheltuiam 10 lei pentru funcționare, adică majoritatea banilor ajungea la cheltuieli curente, acum raportul este de 4 la 1, adică pentru fiecare leu investit doar 4 lei alocăm pentru funcționare. Am reușit să redirecționez banii orașului spre dezvoltare și investiții pe termen lung, care, la rândul lor, generează venituri suplimentare la buget', a detaliat Dominic Fritz.

El afirma, recent, că un amendament la Legea bugetului, votat de majoritatea parlamentară, 'pedepsește orașele performante prin taxa pe hărnicie', în condițiile în care municipalitatea pe care o conduce ar urma să lase alte 13 milioane de euro la bugetul de stat.

'Au inventat-o și pe asta: o taxă pe hărnicie. Iar Timișoara trebuie să lase încă 13 milioane de euro la bugetul de stat. În mod normal, 63% din impozitul pe venit din munca timișorenilor rămâne aici, la nivel local. Dar majoritatea PSD-PNL a votat un amendament la legea bugetului care pedepsește orașele performante. În caz că veniturile municipiului din cota pe impozitul pe venit sunt peste medie, pentru fiecare leu cu care suntem peste medie, va trebui să virăm 15% extra la bugetul de stat. Deși sună complicat, e simplu: media națională a cotei este preconizată să fie de 2.000 lei impozit pe venit per cap locuitor. La Timișoara, unde nu prea avem șomaj și salariile sunt mai bune, media e estimată la 3.700 lei, aproape dublu decât media națională', explica primarul.

Dominic Fritz subliniază că Timișoara se susține din ceea ce se produce în oraș și din munca depusă aici, aceste componente fiind sursele de bani atât pentru funcționare, cât și pentru investiții.

Legat de buget, primarul punctează că, din cauza schimbărilor neașteptate pe care Guvernul le poate face, încă nu știe exact pe ce venituri se poate baza, dar majoritatea cheltuielile sunt deja asumate.

'Avem deja multe contracte în derulare pentru investiții de anvergură, deci nu regândesc complet bugetul la începutul anului. Nu voi opri lucrările la noul stadion, la pasajul Solventul, nu voi renunța la construcții sau reparații în școli, la achiziția de noi mijloace de transport în comun, la regenerarea urbană a zonei Traian sau la reabilitarea termică a blocurilor. Toate contractele semnate merg mai departe, iar acestea reprezintă deja o bună parte din bugetul Timișoarei. La acestea se adaugă fondurile pentru spații verzi, investițiile în sport, unde chiar am decis că cresc bugetul cu 30% pentru clubul nostru sportiv SCM. Ambițiile noastre cresc odată cu dinamica economică a orașului, dar dacă dintr-o dată Guvernul oprește această dinamică prin măsuri care nu asigură predictibilitate este foarte grav. Reașezăm acum bugetul dar nu sunt dispus să fac compromisuri care să afecteze calitatea vieții timișorenilor. Dacă vor fi necesare tăieri bugetare, în primul rând vom reduce costurile de funcționare ale instituțiilor publice, în special cele legate de personal', explică Fritz.

Potrivit primarului, municipalitatea a încheiat anul precedent cu datorii contractate de 400 de milioane de lei, cea mai mare parte fiind destinată achitării unor restanțe pentru asigurarea încălzirii din iarna 2015-2016, dar și cu un credit de 36 milioane de euro de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cea mai importantă parte fiind alocată continuării unor proiecte de infrastructură mare.

Gradul de îndatorare a municipalității timișorene era, la final de 2024, de 5,46%.

În ședința de plen a Consiliului Local Timișoara de marți a fost aprobată contractarea unui nou credit de la BERD pentru două mari proiecte, care vizează regenerarea unuia dintre cele mai frumoase cartiere istorice ale Timișoarei (Piața Traian - Prințul Turcesc - Piața Romanilor), dar și retehnologizării rețelei de termoficare a orașului.

'Pentru regenerarea urbană a zonei Traian sunt 14 milioane de euro de la Uniunea Europeană, iar noi punem încă 20 de milioane de euro. Vom lansa în curând licitația pentru execuție, iar șantierul ar trebui să înceapă în vară sau cel târziu în toamnă, în funcție de contestații. Este doar una dintre lucrările majore care trebuie să înceapă anul acesta și care nu vor fi amânate sub nicio formă. Mă asigur în același timp că toate investițiile esențiale care generează bunăstare și atrag noi investiții private, precum pasajul și podul Solventul, podul Iuliu Maniu, pasajul din zona Polonă, stadionul sau regenerarea urbană a zonei Mocioni, sunt duse la capăt în ritm susținut. Acesta este rolul nostru ca administrație, să dezvoltăm orașul, iar pentru asta avem nevoie și de acorduri pentru finanțări rambursabile. Ne ajutăm de astfel de acorduri pentru a putea derula într-un ritm alert implementarea proiectelor. Legea stabilește o limită de îndatorare de 30% din veniturile proprii, iar Timișoara are un grad redus de îndatorare, estimat la 5,46% la finalul anului trecut', a arătat Dominic Fritz.

Bugetul municipiului Timișoara a fost de 2,5 miliarde de lei în anul 2024. AGERPRES/(AS - redactor: Otilia Halunga, editor: George Onea, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 466

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 09-05-2025 09:23

Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din Moldova, până la ora 12:00

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează în următoarele ore râuri din șase județe din Moldova. Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot

Administratie 08-05-2025 12:34

Bucura-Oprescu: Cu toții simțim nevoia de forță de muncă calificată

Angajatorii români, dar și sindicatele simt nevoia de forță de muncă calificată, iar pentru a putea plăti beneficii sociale corecte este important să avem o piață a muncii puternică, care să ne ofere sustenabilitate, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''Angaja

Administratie 08-05-2025 12:09

Timiș: Mai multe terase din centrul Timișoarei, care funcționau fără autorizație, au fost desființate

Primăria Municipiului Timișoara a început, joi, să ridice 12 terase din centrul orașului, care își desfășurau activitatea fără autorizație, deși primarul Dominic Fritz a avertizat de săptămâna trecută că trebuie să intre în legalitate. 'Transmitem astăzi un semnal foarte clar tuturor antreprenorilor corecți din Timi

Administratie 08-05-2025 10:59

Sector 3: Fântânile arteziene vor fi repornite de vineri în Parcul Alexandru Ioan Cuza

Fântânile arteziene montate pe luciul apei din Parcul Alexandru Ioan Cuza vor fi repornite de vineri, spectacole acvatice fiind programate zilnic, de la ora 12:00, până în luna noiembrie. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis joi, pe seară, în fiecare săptămână, de joi până duminic

Administratie 08-05-2025 09:50

Maramureș: Tot mai multe pensiuni și hoteluri folosesc lemnul pentru a se încadra în tradițional, susține președintele CJ

Din ce în ce mai multe pensiuni construite în zonele rurale și hoteluri aleg să folosească lemnul ca element de bază, acest lucru reprezentând o întoarcere la identitate, a precizat, joi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. 'În Maramur

Administratie 07-05-2025 21:53

Olt: Primarul Slatinei susține că fosta administrație a cumpărat containere de gunoi fără stabilirea amplasamentelor

Primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, a declarat miercuri seara referitor la colectarea selectivă a deșeurilor din municipiu că, deși anul trecut fosta administrație a achiziționat containere de 37 de milioane de lei, ele nu pot fi folosite pentru că nu au fost identificate și locurile de amplasare. 'Au achiziționat (fosta adminis

Administratie 07-05-2025 12:46

Tanczos Barna: Deficitul în prezent este în parametri normali; ne putem încadra în 7%, cu condiția să realizăm veniturile prognozate

Deficitul bugetar este în momentul de față în parametri normali și ne putem încadra în ținta de 7% cu condiția să poată fi realizate veniturile prognozate, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'La patru luni nu am calculat deficitul și nu am finalizat calculele pentru aprilie. Deficitul, î

Administratie 07-05-2025 11:36

Buzău: Un viceprimar propune evaluarea psihologică a candidaților la alegeri; cetățenii să aibă garanția că sunt echilibrați și sănătoși

Viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, a lansat o propunere potrivit căreia toți candidații care participă la alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale să fie evaluați de specialiști din punct de vedere psihologic, astfel încât cetățenii cărora li se cere girul prin vot, să aibă siguranța că sunt echilibrați și sănătoși.

Administratie 07-05-2025 09:09

Maramureș: CL Baia Mare a suplimentat bugetul destinat investițiilor; trei bulevarde intră în modernizare

Ultima rectificare bugetară efectuată în Consiliul Local este una pozitivă și prevede alocarea sumei de 56 de milioane de lei pentru investiții în infrastructura urbană, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Aș putea spune, într-un ton optimist, că este o majorare bugetară po

Administratie 07-05-2025 08:31

Maramureș: Investițiile publice vor fi cofinanțate prin credite, anunță președintele CJ

Cofinanțarea proiectelor de investiții aflate în derulare va fi susținută din credite angajate, a informat, miercuri, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. 'Am spus-o clar în fața consilierilor județeni: nu putem muta bani de la funcționare la dezvoltare! Așa că, pentru a susține investițiile și a nu

Administratie 06-05-2025 18:35

Sector 3: Primăria deschide, pe 12 mai, platforma online pentru înscrieri la școli și grădinițe de vară

Primăria Sectorului 3 deschide, pe 12 mai, pe www.primarie3.ro, platforma online pentru înscrieri la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, ce se vor derula, în perioada iulie-august, a căror finanțare este asigurată de autoritatea locală pentru aproximativ 7.000 de copii.

Administratie 06-05-2025 15:18

Timiș: Municipalitatea a alocat 25 milioane de lei către compania de termoficare Colterm, pentru pierderi tehnologice

Aleșii Consiliului Local Timișoara (CLT) au votat, în ședința de marți, alocarea a 25 de milioane de lei de la bugetul local companiei locale de termoficare Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse în anul 2023, apărute în transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, în rețeaua sistemului centralizat de încălzire.

Administratie 05-05-2025 14:58

TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți

Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele

Administratie 05-05-2025 07:51

Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale

Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv

Administratie 05-05-2025 06:51

Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău

Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care