logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Reparaţiile capitale la viitorul sediu al CJ, aproape finalizate pe exterior; se lucrează intens la amenajările interioare

Image

Lucrările exterioare de restaurare şi reabilitare la viitorul sediu al Consiliului Judeţean Bihor, fostul Palat al Finanţelor din Calea Republicii nr.35, au ajuns la 90% stadiu de finalizare, fiind în curs amenajările interioare, realizate în procent de circa 45% până în prezent şi care urmează să fie finalizate până în luna mai 2025, a declarat luni, pentru AGERPRES, arhitectul Cristian Puşcaş, proiectantul lucrării.

Reabilitarea palatului a început în 1 august 2022, licitaţia fiind câştigată de o asociere de trei firme bihorene, proiectul fiind semnat de arhitectul Cristian Puşcaş, de la firma locală Novartis.

Specialist în restaurarea clădirilor de patrimoniu, cu o experienţă profesională de aproape 20 de ani, arhitectul Cristian Puşcaş a precizat că fostul Palat al finanţelor este, din punct de vedere arhitectural, una dintre clădirile eclectice cele mai reprezentative din oraş, "extraordinar de valoroasă", atât datorită configuraţiei planimetrice şi a programului de arhitectură iniţial, anume clădire de birouri, cât şi al bagajului decorativ.

"Faptul că a fost concepută şi ridicată la început de secol XX, în anul 1900, cu o funcţiune de birouri, ca sediu al Finanţelor, face mult mai uşor proiectul de reconversie funcţională în care se găseşte în prezent, ca sediu al Consiliului Judeţean. Atât la interior, cât şi la exterior avem un repertoriu întreg de decoraţii murale, parietale, pictură, feronerie, lambriuri extraordinare, dar în mod special, partea de stucatură, atât la interior, cât şi la exterior, este fabuloasă şi impresionantă", a precizat, pentru AGERPRES, arhitectul Cristian Puşcaş.

Potrivit acestuia, au fost reabilitate faţadele, inclusiv spre curtea interioară, în procent de 90% şi se lucrează intens la interior, acolo unde s-au făcut deja compartimentările, la finisaje şi restaurarea elementelor decorative: pictură, stucaturi, pictura de pe tavanul casei scării principale, feronerie şi altele, atât la finisajele istorice, dar şi la cele contemporane: parchetul pentru birouri, zugrăvelile, corpurile de iluminat.

"Tot ce înseamnă amenajare interioară este acum în lucru, într-un stadiu de circa 35 - 45%. Ce a fost mai complicat şi interesant a fost propunerea de amenajare a sălii de şedinţe, subfuncţiune care nu se regăsea în configuraţia iniţială a clădirii. Aici, condiţionările structurale ne-au determinat să alegem ca amplasament pentru sala de şedinţe etajul doi, unde am reuşit să dezafectăm anumiţi pereţi de rezistenţă", a menţionat arhitectul.

Abandonată timp de 13 ani, în urma unui litigiu, clădirea a suferit însemnate distrugeri, atât din cauza timpului şi a intemperiilor, cât şi a celor care şi-au găsit aici adăpost temporar.

"Am reuşit să recuperăm şi să recreăm toate ornamentele în replici ale celor originale. Tot din ceea ce se vede la exterior este replică a elementelor originale, dar ele sunt făcute de meşteri restauratori. Prin urmare avem această mulţumire a conştiinţei că ceea ce s-a făcut este bine făcut", a conchis arhitectul Cristian Puşcaş.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Mălan a declarat luni, pentru AGERPRES, că în prezent se zugrăveşte ultima faţadă din curtea interioară şi se lucrează la restaurarea ornamentaţiilor interioare, precum şi la integrarea ultimelor instalaţii electrice, urmând zugrăvelile finale şi placarea pardoselilor.

Potrivit acestuia, Primăria Oradea va amenaja spaţiul pietonal din jurul clădirii. Între timp, se lucrează la proiectul pentru mobilier şi se va organiza licitaţie pentru achiziţionarea mobilierului şi a dotărilor necesare.

"Scopul acestui proiect este de a pune în valoare clădirile arhitectonice importante, atât pentru imaginea oraşului nostru, pentru că este amplasată într-un loc cu vizibilitate foarte mare, dar, în acelaşi timp, şi pentru a crea condiţii cât mai bune bihorenilor care apelează la serviciile Consiliului Judeţean şi celor care vor munci, pe viitor, în această clădire", a subliniat vicepreşedintele CJ Bihor.

În plus faţă de lucrările de consolidare şi cele care pun în valoare clădirea din punct de vedere arhitectural, proiectul a presupus şi adoptarea unor soluţii moderne de eficientizare energetică, cum ar fi reabilitarea termică a faţadei şi utilizarea surselor regenerabile de energie. Acestea vor scădea semnificativ cheltuielile de funcţionare.

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Drum Asfalt, Constructorul Sălard şi Drumuri Bihor, valoarea totală a investiţiei fiind de 48.059.810,97 lei, inclusiv TVA. Finanţarea proiectului este asigurată din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Bihor şi din fonduri europene, prin Programul Regional Nord - Vest 2021-2027.

De anul viitor, activitatea Consiliului Judeţean Bihor va fi relocată în acest sediu. În noua clădire administrativă va funcţiona aparatul propriu şi instituţii subordonate - Instituţia Arhitectului Şef, Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, Asociaţia de dezvoltare intercomunitară Ecoland Bihor, o parte din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

Palatul Finanţelor Publice a fost construit în perioada 1899-1900 şi poartă amprenta cunoscutului arhitect Rimanoczy Kalman. Palatul a devenit Policlinica Mare după cel de-al II-lea Război Mondial, până în 2008. Clădirea a intrat în patrimoniul Judeţului Bihor în 2016, după aproape 13 ani de procese privind revendicarea imobilului de către un ordin călugăresc subordonat Bisericii Romano-Catolice. În acest timp, clădirea a ajuns într-o stare avansată de degradare. AGERPRES / (A, AS - autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu) 

 

Sursa foto: www.cjbihor.ro

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Administratie 17-04-2025 17:37

Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita

Administratie 17-04-2025 16:54

Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic

Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de

Administratie 17-04-2025 16:49

Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%

Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede

Administratie 16-04-2025 16:34

Olt: Primarul orașului Balș anunță că o investiție într-o fabrică de aluminiu va genera 400 de locuri de muncă

O nouă investiție pe platforma industrială a orașului Balș începe anul acesta și va genera 400 de locuri de muncă, fiind vorba de o fabrică de aluminiu, a anunțat miercuri, primarul localității, Cătălin Rotea, care a precizat că a semnat certificatul de urbanism pentru obiectiv. Fabrica, o investiție a companiei Delta Aluminium, va fi am

Administratie 16-04-2025 16:30

Iași: Oficiali de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezenți la Festivalul 'Podul de Flori' de la Ungheni

Oficialități de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul orașului Ungheni, din Republica Moldova, pentru a lua parte, începând cu ora 12:00, la Festivalul 'Podul de Flori' organizat cu prilejul începerii lucrărilor construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrad

Administratie 16-04-2025 15:28

Galați: CJ a alocat 150.000 lei pentru refacerea Școlii din Malu Alb distrusă de incendiu pe 30 martie

Consiliul Județean Galați a alocat suma de 150.000 lei pentru refacerea Școlii din localitatea Malu Alb, distrusă într-un incendiu provocat cu intenție de un localnic în vârstă de 35 de ani, în noaptea de 30 martie. 'Am alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea Școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Dră

Administratie 16-04-2025 14:54

Timiș: A fost predat amplasamentul pentru viitorul Institut Oncologic Regional

Administrația județeană a predat miercuri, către firma constructoare, amplasamentul pe care va fi ridicat viitorul Institut Oncologic Regional din Timișoara (IORT). Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat că lucrările vor începe cu demolarea ruinelor a ceea ce s-a dorit a fi, în urmă cu 30 de ani, u

Administratie 16-04-2025 14:09

Iași: Programul Primăriei și al instituțiilor din subordine, modificat în perioada Pascală

Primarul Mihai Chirica a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că în perioada 18-21 aprilie, inclusiv, va fi modificat programul municipalității și al societăților furnizoare de servicii publice. 'Conform reglementărilor legale, Primăria Municipiului Iași nu va avea program de lucru de vineri, 18 aprilie, până lu

Administratie 15-04-2025 16:23

Arad: Zece tramvaie noi vor fi cumpărate de la fabrica locală Astra Călători

Primăria Arad va cumpăra zece tramvaie Imperio noi de la fabrica Astra Călători, după ce a obținut finanțare europeană totală de 90 de milioane de lei, a informat, marți, administrația locală. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Arad, au fost semnate două contracte de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, fie

Administratie 15-04-2025 15:47

Timiș: Conacul de la Banloc, al Principesei Elisabeta, va fi administrat de Consiliul Județean și Mitropolia Banatului

Conacul din comuna timișeană Banloc, al cărui proprietar a fost Principesa Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand și a Regiei Maria, va fi administrat de Consiliul Județean (CJ) Timiș și Mitropolia Banatului, care vor să îl transforme într-un centru cultural și turistic. 'Consilierii județeni au votat în plenul extraordinar d

Administratie 15-04-2025 14:26

Timiș: Viceprimarul Timișoarei cere Prefecturii controale în internatele școlilor, după ce a descoperit muncitori cazați ilegal

Viceprimarul municipiului Timișoara, Ruben Lațcău, a cerut, marți, Prefecturii Timiș și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) să elaboreze pe parcursul zilei un plan de control în toate internatele și căminele din oraș, după ce a descoperit într-un internat, în noaptea de luni spre marți, muncitori în construcții cazați ilegal, sedii de firme