Bihor: A ieşit de sub schele faţada principală a fostului Palat al Finanţelor, clădire monument şi viitor sediu al CJ

Faţada principală a fostului Palat al Finanţelor, clădirea de patrimoniu situată în centrul municipiului Oradea şi care va servi ca sediu pentru Consiliul Judeţean (CJ) Bihor, a fost reabilitată, lucrările de reparaţii capitale ale imobilului, în valoare de 9 milioane de euro, fiind în prezent la un stadiu de 60% şi urmează să fie finalizate în iulie 2025, a declarat vineri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan.
Viitorul sediu al instituţiei administrative a judeţului, fosta Policlinică Mare de pe strada Republicii nr. 35, a fost construit în 1900 ca Palat al Finanţelor. Clădirea care a stat în paragină mai bine de două decenii este acum în şantier, iar faţada dinspre pietonala Republicii este terminată în urma lucrărilor efectuate de o asociere de firme, Drum Asfalt, Constructorul Sălard şi Drumuri Bihor, care au început în 1 august 2022 şi au termen de execuţie 31 de luni.
"Această clădire reprezentativă pentru oraşul nostru s-a aflat în stare avansată de degradare. Am reuşit să obţinem un proiect cu fonduri europene pentru procesul de restaurare astfel încât să-şi recapete frumuseţea de altădată. La finalizare, aici va funcţiona atât Consiliul Judeţean Bihor, cât şi instituţiile aflate în subordine, de exemplu, Instituţia Arhitectului Şef. Bihorenii vor avea astfel condiţii mai bune pentru a interacţiona cu instituţiile publice de la nivelul judeţului", a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan.
Pe lângă lucrările de reabilitare a clădirii, de la lucrări de consolidare la înlocuirea tuturor instalaţiilor existente, a tâmplăriilor, reparaţii la învelitoare şi recompartimentări, proiectul a prevăzut măsuri de creştere a eficienţei energetice, pentru a reduce semnificativ cheltuielile de funcţionare. Astfel, s-a realizat reabilitarea termică a anvelopei, montarea unor sisteme inovative de încălzire şi climatizare şi dotarea centralei termice cu echipamente specifice - surse regenerabile de energie.
Având expertiză europeană în aplicarea tehnologiilor regenerabile în clădirile istorice, firma orădeană Termoline a proiectat şi realizat sistemul de încălzire/climatizare cu pompe de căldură geotermale şi tavane radiante din gipscarton, adaptat acestei clădiri monument, ventilaţia fiind asigurată prin centrale de tratare a aerului cu recuperarea căldurii.
"Aceste sisteme asigură recuperarea energiei din extragerea aerului viciat şi o transferă către aerul proaspăt în proporţie de până la 85%. Aceste soluţii integrate oferă beneficii clare în ce priveşte reducerea emisiilor de bioxid de carbon, comparativ cu tehnologiile convenţionale, dar şi o strategie unică pentru a asigura condiţii de control al temperaturii ambientale în clădiri care, în mod tradiţional, sunt greu de renovat. Un avantaj deosebit este impactul vizual extrem de redus; nu se văd calorifere, aparate etc, căldura şi aerul proaspăt vin prin tavan, fără zgomot, reducerile de costuri sunt considerabile pe toată durata de viaţă a clădirii, iar mentenanţa este zero", a declarat vineri, pentru AGERPRES, inginerul Horia Ban.
Din punct de vedere al instalaţiilor termo-mecanice, lucrarea este aproape finalizată: au fost montate două pompe de căldură geotermale, care au ca sursă de energie primară sonde geotermale amplasate în 37 de foraje situate în jurul clădirii, cu o adâncime de 120 metri. În pod au fost montate două centrale de tratare a aerului cu recuperarea căldurii care vor asigura calitatea aerului din clădire.
Imobilul din Calea Republicii nr. 35 este monument de categoria B şi a fost construit, în stil eclectic, la început de secol XX, ca Palat al Finanţelor, arhitectul fiind Rimanóczy Kálmán. Ulterior, a devenit Policlinica Mare, după cel de-al II-lea Război Mondial.
Clădirea are regim de înălţime D+P+2E (demisol, parter, etaj 1, etaj 2) şi arie desfăşurată de 4.747,31 metri pătraţi. Soluţia propusă de specialişti va modifica actualul regim la D+P+2E+M (demisol, parter, etaj 1, etaj 2, mansardă), iar aria desfăşurată va creşte la 5.363,91 metri pătraţi.
Consiliul Judeţean a câştigat în 2016 definitiv şi irevocabil procesul intentat în 2009 ordinului călugăresc romano-catolic al Mizericordienilor, subordonat Episcopiei Romano-Catolice, care revendicase această clădire.
Iniţial, reabilitarea monumentului urma să fie suportată din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Bihor, printr-un împrumut contractat de fosta conducere a instituţiei. La preluarea mandatului, în toamna anului 2020, actuala conducere a reziliat amiabil contractul de execuţie cu firma de construcţii, cu scopul de a revizui studiul de fezabilitate pentru a obţine finanţare europeană.
Având în vedere starea de degradare a clădirii, în paragină de peste 20 de ani şi pentru a evita distrugerea monumentului, CJ a demarat, din bugetul propriu, lucrările de reparaţii capitale în august 2022, aplicând în paralel pentru finanţare UE. Astfel a reuşit să semneze, pe 5 februarie 2024, contractul de finanţare cu ADR Nord-Vest pentru proiectul "Creşterea eficienţei energetice şi reabilitarea clădirii situate în Oradea strada Republicii nr.35", o investiţie de 48.059.810,97 lei, valoarea eligibilă totală fiind de 23.147.275,27 lei.
În noua clădire administrativă va funcţiona un ghişeu unic, unde vor fi reprezentate toate instituţiile subordonate Consiliului Judeţean Bihor. AGERPRES / (A - autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tulcea: Sala polivalentă din municipiu va fi inaugurată la finele anului
Sala polivalentă din municipiul Tulcea va fi dată în folosință la finele acestui an, a anunțat miercuri, în timpul Galei sportului, președintele Consiliului Județean (CJ), Horia Teodorescu, investiția fiind considerată una dintre cele mai importante realizate în ultimii ani pentru activitatea sportivă. Contractul de finanțare
Giurgiu: Un centru de zi pentru persoane vârstnice va fi deschis la Băneasa
O unitate de îngrijire la domiciliu și un centru de zi pentru persoane vârstnice vor fi înființate în acest an, cu sprijinul Consiliului Județean, în structura DGASPC Giurgiu, prin Programul Operațional Regional - Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate și Servicii Sociale. 'Consilierii județeni au aprobat &ic
Vaslui/Prefectul cere măsuri în instituțiile școlare după ce directoarea unui liceu a descoperit că nu are asigurare de sănătate
Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a cerut, miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural ca în toate instituțiile școlare să fie efectuate verificări și să fie luate măsuri după ce i s-a semnalat cazul directoarei unui liceu care a descoperit că nu figurează ca asigurat în sistemul public de sănătate. Prefectul
Cluj: CJ a predat comunelor din județ 25 de noi microbuze școlare electrice
Consiliul Județean (CJ) Cluj a predat, miercuri, comunelor 25 de microbuze școlare electrice noi, pe care le-a achiziționat din fonduri nerambursabile. 'Consiliul Județean Cluj a predat miercuri, 30 aprilie 2025, către reprezentanții comunelor beneficiare, cele 25 de noi microbuze electrice destinate transportului elevilor. Acestea au fost
Cerere tot mai mare pentru apartamente cu suprafețe generoase, în Capitală; apetit pentru ansambluri cu certificări verzi(raport)
Cererea tot mai mare pentru apartamente cu suprafețe generoase, creșterea încrederii în proiectele aflate în dezvoltare, apetitul crescut pentru ansambluri cu certificări verzi sau interesul sporit de achiziție pentru proiectele finalizate în scop investițional sunt tendințele trimestrului întâi al pieței rezidențiale din București, potriv
ANPIS: 155.698 de beneficiari ai indemnizației pentru creșterea copilului, în martie 2025
Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului a fost, în luna martie 2025, de 155.698 de persoane, în creștere cu 361 de beneficiari față de luna precedentă, când 155.337 de persoane au primit acest tip de beneficiu, conform datelor publicate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). I
Hunedoara: Corvinul ar putea juca sâmbătă ultimul meci oficial pe vechiul stadion din oraș
Echipa Corvinul Hunedoara ar putea juca sâmbătă, 3 mai, ultimul meci oficial pe actualul stadion din oraș, autoritățile pregătindu-se pentru demolarea construcției vechi și demararea lucrărilor la un stadion nou, finanțat de Compania Națională de Investiții (CNI), a anunțat marți primarul Dan Bobouțanu. Potrivit acestuia, CNI a emis luni ordinul de &icir
Olt: Investiție de 6,2 milioane lei la Slatina pentru iluminat pietonal și mobilier urban inteligente
Consilierii locali din municipiul Slatina au aprobat, marți, o investiție de aproximativ 6,2 milioane lei pentru un sistem inteligent de iluminat pietonal și instalarea unor elemente de mobilier urban inteligent, cu panouri de informare și prize de încărcare a dispozitivelor electronice în mai multe puncte din oraș. Primarul municipiului Sl
Argeș: Cetatea Poenari, închisă vizitatorilor după ce urșii au rupt gardul electric; animalele vor fi relocate
Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă publicului pe 14 aprilie după ample lucrări de conservare și restaurare, a fost închisă, marți, după ce gardul electric de protecție a fost rupt de urși. Consiliul Județean (CJ) Argeș a anunțat, într-un comunicat, că s-a decis închiderea temporară a accesului întrucâ
Timiș: Echipa fanion de fotbal a Banatului se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a anunțat, marți, că viitoarea echipă fanion de fotbal a municipiului de pe Bega se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara, numele fiind acceptat de Ministerul Justiției. Săptămâna trecută a început demolarea fostului Stadion 'Dan Păltinișanu', urmând
Prezidențiale2025/ Alba: Sesiuni de instruire cu cei 880 de președinți și locțiitori ai secțiilor de vot
Prefectul de Alba, Nicolae Albu, le-a transmis, luni, în cadrul unor sesiuni de instruire, președinților și locțiitorilor secțiilor de votare din județul Alba, că este ''esențial'' ca fiecare persoană implicată în organizarea alegerilor prezidențiale să cunoască ''în detaliu'' responsabilitățile ce îi revin și s
Satu Mare: Noul pod peste Someș va fi inaugurat în luna mai; se fac testele de rezistență (GALERIE FOTO)
Noul pod peste Someș din municipiul Satu Mare, cea mai mare investiție din ultimii 40 de ani, va fi dat în folosință până la finalul lunii mai, fiind efectuate testele de rezistență, a anunțat luni reprezentantul companiei constructoare, Răzvan Voinea, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila,
Marius Lăcătuș a devenit Cetățean de onoare al orașului său natal, Brașov
Fostul fotbalist de la FC Brașov și FC Steaua, Marius Lăcătuș, a devenit, luni, Cetățean de onoare al municipiului Brașov, după ce Consiliul Local a adoptat o hotărâre în acest sens. Inițiativa acordării acestui titlu fostului jucător al echipei naționale a României din perioada de glorie a fotbalului românesc aparține
Daniel Băluță: Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire a carosabilului pe Bulevardul Dimitrie Cantemir
Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire al unor porțiuni din carosabil din zona bulevardului Dimitrie Cantemir, a anunțat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, context în care a făcut apel la edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, să emită documentele necesare pentru a putea demara lucrările la Planșeul Unirii.
Bacău: Conducerea CJ cere măsuri excepționale de securitate la Maternitatea SJU, după ce o femeie a plecat cu un nou-născut
Conducerea Consiliului Județean (CJ) Bacău a cerut, luni, instituirea de măsuri excepționale de securitate la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU). Solicitarea vine după ce o femeie a intrat, duminică, în secție și a fugit cu un nou-născut. ''Dispariția unui nou-născut din incinta Mate