Canicross-ul, una dintre atracţiile târgului de adopţii de la Arena Naţională; 30 de câini, adoptaţi în prima parte a evenimentului

Canicross-ul a fost una dintre atracţiile târgului de adopţii de animale de companie organizat, duminică, la Arena Naţională, de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), unde nu mai puţin de 50 de persoane au alergat alături de câinii lor pe o distanţă de un kilometru.
Acesta nu a fost însă singurul punct de interes al evenimentului, care a inclus activităţi pentru copii, spectacole susţinute de Opera Comică şi Circul Metropolitan, demonstraţii de dresaj şi de grooming canin. De asemenea, aproximativ 30 de câini au fost adoptaţi în prima parte a zilei.
La Arena Naţională fost prezent şi edilul general, Nicuşor Dan, care a precizat că este vorba despre cel mai mare târg de adopţii organizat în acest an, dar şi un eveniment dedicat familiilor. El a admis că nu poate adopta un câine, având în vedere responsabilităţile pe care le are în calitate de edil.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
"Soţia mea e deja la limită cu un soţ primar şi atunci o să mă abţin, deşi poate mi-aş dori (să adopt un câine, n.r.)", a spus edilul general.
Totodată, a subliniat importanţa responsabilităţii faţă de animale şi a evidenţiat oportunităţile pe care le oferă în acest sens evenimentul de la Arena Naţională.
"E ceva ce noi încurajăm: pe de o parte, ca oamenii să vină să petreacă împreună - Arena Naţională e un loc foarte interesant - şi, bineînţeles, responsabilitatea faţă de animale. Sunt aici ONG-uri, medici veterinari, specialişti care pot să ne înveţe cum să ne purtăm cu animalele, mai ales dacă vrem să adoptăm unul", a explicat edilul general.
Ultramaratonistul Andrei Roşu a fost cel care a dat startul crosului. El a precizat că în străinătate, canicross-urile atrag sute sau chiar mii de participanţi, care parcurg distanţe de 6-8 kilometri. Evenimentele sunt comparabile unor festivaluri, iar recordurile mondiale la canicross (alergare cu câinele) sunt mai bune decât recordurile mondiale la alergare pe pistă.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
"Sunt multe beneficii în a alerga alături de membrul patruped al familiei. În primul rând, sănătatea psihologică a familiei. Eu nu ştiu pe nimeni care să fie trist cu un câine în casă sau cu un animal de companie; îţi fac ziua mult mai luminoasă. Sănătatea fizică e mult mai bună - şi studiile o spun, nu o spun eu - a celor care scot câinele la plimbare de două-trei ori pe zi, pentru că fac mai multă mişcare. (...) Câinii adoră să fie afară; scoteţi-i afară, în parcuri, în păduri şi beneficiaţi şi voi de aerul curat. Eu alerg în fiecare zi alături de câine. (...) E bine să alergi dimineaţa cât mai devreme sau seara, când e o temperatură mai suportabilă - cel puţin vara. Aş evita să alerg la ora prânzului cu câinele sau când e foarte cald. E bine să fie hidratat; e mai bine să alergi în parcuri sau în pădure, la umbră", a spus el.
Câştigătorul canicross-ului a fost Luca Bica, alături de Cash, un brac german, în vârstă de trei ani. Ei au parcurs un kilometru în 3,16 minute. Luca l-a primit pe Cash atunci când acesta avea şapte luni, iar de atunci iese cu el zilnic, fie la alergare, fie pe bicicletă. El locuieşte în afara Bucureştiului.
"Mereu alerg cu el, ies afară. De obicei mă trage cu bicicleta pentru că eu nu prea pot să ţin pasul cu el, e prea rapid. Mereu ieşim la alergare. Şi eu iubesc sportul şi îmi place, dar el e cel mai mare iubitor de mişcare: de fiecare dată când pun mâna pe ham, se bagă cu capul. Mi-a schimbat viaţa câinele acesta. De când l-am primit, dorm cu el, mă ajută foarte mult să fac sport, mă motivează, mă inspiră să fac mai mult sport. Aleargă foarte mult şi mă inspiră şi pe mine", a povestit el.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
Chinţoi Romică, de la Clubul Câinilor Utilitari, le-a recomandat tuturor celor care adoptă să cântărească bine decizia şi să se asigure că vor putea acorda timp suficient câinelui pe care îl iau acasă.
"Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îl înscrii la un medic veterinar; al doilea, să te înscrii la o şcoală de dresaj sau găseşti un instructor care este blând cu câinii şi se poartă frumos cu ei. Dacă simţi că te poţi descurca şi fără şcoală de dresaj sau fără instructor, atunci - recompense în buzunar mereu şi să îl înveţi pe câine treptat tabieturile şi obiceiurile tale, ce aşteptări ai de la el. Dar totul se face cu blândeţe şi treptat, cu recompense multe. (...) Trei luni este o perioadă de acomodare, trebuie să îl înveţi treptat care e rutina, care e programul şi abia apoi poţi să începi să pui condiţii, să spui 'Acum vreau să faci şezi'... dar trei luni de zile doar ne cunoaştem unul pe altul şi abia apoi începe o educare mai aprofundată", a spus el.
Cătălina Trănescu, director general ASPA, a declarat că în prima parte a evenimentului de la Arena Naţională au fost adoptaţi peste 30 de câini. Pe parcursul ultimilor trei ani, au fost adoptaţi peste 5.000 de câini din adăposturile ASPA, atât în urma târgurilor, cât şi direct din adăposturi.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
"În ultimii ani au fost sterilizate peste 15.000 de animale - câini şi pisici cu deţinător. Sterilizarea este cea mai eficientă soluţie de prevenire a înmulţirii necontrolate. Dacă vom steriliza toţi câinii pe care îi avem în gospodării, atunci nu vom mai avea câini pe stradă, iar asta este ceea ce noi ne dorim: să nu mai vedem câini abandonaţi pe stradă, să nu mai avem câini în adăposturi. (...) Alături de poliţia locală a Municipiului Bucureşti, am organizat acţiuni de informare şi control în fiecare săptămână. Aceste acţiuni sunt soluţia pentru a responsabiliza cetăţenii. Ei află de obligaţiile legale pe care le au şi totodată, prin campaniile noastre de sterilizări gratuite, intră în legalitate în mod gratuit. Aceasta este soluţia: informare, verificare şi apoi intrare în legalitate. Da, 70% dintre persoanele cu care s-a discutat până în acest moment au intrat în legalitate, în timp ce 30% au fost sancţionaţi", a spus ea. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tulcea: Sala polivalentă din municipiu va fi inaugurată la finele anului
Sala polivalentă din municipiul Tulcea va fi dată în folosință la finele acestui an, a anunțat miercuri, în timpul Galei sportului, președintele Consiliului Județean (CJ), Horia Teodorescu, investiția fiind considerată una dintre cele mai importante realizate în ultimii ani pentru activitatea sportivă. Contractul de finanțare
Giurgiu: Un centru de zi pentru persoane vârstnice va fi deschis la Băneasa
O unitate de îngrijire la domiciliu și un centru de zi pentru persoane vârstnice vor fi înființate în acest an, cu sprijinul Consiliului Județean, în structura DGASPC Giurgiu, prin Programul Operațional Regional - Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate și Servicii Sociale. 'Consilierii județeni au aprobat &ic
Vaslui/Prefectul cere măsuri în instituțiile școlare după ce directoarea unui liceu a descoperit că nu are asigurare de sănătate
Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a cerut, miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural ca în toate instituțiile școlare să fie efectuate verificări și să fie luate măsuri după ce i s-a semnalat cazul directoarei unui liceu care a descoperit că nu figurează ca asigurat în sistemul public de sănătate. Prefectul
Cluj: CJ a predat comunelor din județ 25 de noi microbuze școlare electrice
Consiliul Județean (CJ) Cluj a predat, miercuri, comunelor 25 de microbuze școlare electrice noi, pe care le-a achiziționat din fonduri nerambursabile. 'Consiliul Județean Cluj a predat miercuri, 30 aprilie 2025, către reprezentanții comunelor beneficiare, cele 25 de noi microbuze electrice destinate transportului elevilor. Acestea au fost
Cerere tot mai mare pentru apartamente cu suprafețe generoase, în Capitală; apetit pentru ansambluri cu certificări verzi(raport)
Cererea tot mai mare pentru apartamente cu suprafețe generoase, creșterea încrederii în proiectele aflate în dezvoltare, apetitul crescut pentru ansambluri cu certificări verzi sau interesul sporit de achiziție pentru proiectele finalizate în scop investițional sunt tendințele trimestrului întâi al pieței rezidențiale din București, potriv
ANPIS: 155.698 de beneficiari ai indemnizației pentru creșterea copilului, în martie 2025
Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului a fost, în luna martie 2025, de 155.698 de persoane, în creștere cu 361 de beneficiari față de luna precedentă, când 155.337 de persoane au primit acest tip de beneficiu, conform datelor publicate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). I
Hunedoara: Corvinul ar putea juca sâmbătă ultimul meci oficial pe vechiul stadion din oraș
Echipa Corvinul Hunedoara ar putea juca sâmbătă, 3 mai, ultimul meci oficial pe actualul stadion din oraș, autoritățile pregătindu-se pentru demolarea construcției vechi și demararea lucrărilor la un stadion nou, finanțat de Compania Națională de Investiții (CNI), a anunțat marți primarul Dan Bobouțanu. Potrivit acestuia, CNI a emis luni ordinul de &icir
Olt: Investiție de 6,2 milioane lei la Slatina pentru iluminat pietonal și mobilier urban inteligente
Consilierii locali din municipiul Slatina au aprobat, marți, o investiție de aproximativ 6,2 milioane lei pentru un sistem inteligent de iluminat pietonal și instalarea unor elemente de mobilier urban inteligent, cu panouri de informare și prize de încărcare a dispozitivelor electronice în mai multe puncte din oraș. Primarul municipiului Sl
Argeș: Cetatea Poenari, închisă vizitatorilor după ce urșii au rupt gardul electric; animalele vor fi relocate
Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă publicului pe 14 aprilie după ample lucrări de conservare și restaurare, a fost închisă, marți, după ce gardul electric de protecție a fost rupt de urși. Consiliul Județean (CJ) Argeș a anunțat, într-un comunicat, că s-a decis închiderea temporară a accesului întrucâ
Timiș: Echipa fanion de fotbal a Banatului se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a anunțat, marți, că viitoarea echipă fanion de fotbal a municipiului de pe Bega se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara, numele fiind acceptat de Ministerul Justiției. Săptămâna trecută a început demolarea fostului Stadion 'Dan Păltinișanu', urmând
Prezidențiale2025/ Alba: Sesiuni de instruire cu cei 880 de președinți și locțiitori ai secțiilor de vot
Prefectul de Alba, Nicolae Albu, le-a transmis, luni, în cadrul unor sesiuni de instruire, președinților și locțiitorilor secțiilor de votare din județul Alba, că este ''esențial'' ca fiecare persoană implicată în organizarea alegerilor prezidențiale să cunoască ''în detaliu'' responsabilitățile ce îi revin și s
Satu Mare: Noul pod peste Someș va fi inaugurat în luna mai; se fac testele de rezistență (GALERIE FOTO)
Noul pod peste Someș din municipiul Satu Mare, cea mai mare investiție din ultimii 40 de ani, va fi dat în folosință până la finalul lunii mai, fiind efectuate testele de rezistență, a anunțat luni reprezentantul companiei constructoare, Răzvan Voinea, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila,
Marius Lăcătuș a devenit Cetățean de onoare al orașului său natal, Brașov
Fostul fotbalist de la FC Brașov și FC Steaua, Marius Lăcătuș, a devenit, luni, Cetățean de onoare al municipiului Brașov, după ce Consiliul Local a adoptat o hotărâre în acest sens. Inițiativa acordării acestui titlu fostului jucător al echipei naționale a României din perioada de glorie a fotbalului românesc aparține
Daniel Băluță: Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire a carosabilului pe Bulevardul Dimitrie Cantemir
Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire al unor porțiuni din carosabil din zona bulevardului Dimitrie Cantemir, a anunțat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, context în care a făcut apel la edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, să emită documentele necesare pentru a putea demara lucrările la Planșeul Unirii.
Bacău: Conducerea CJ cere măsuri excepționale de securitate la Maternitatea SJU, după ce o femeie a plecat cu un nou-născut
Conducerea Consiliului Județean (CJ) Bacău a cerut, luni, instituirea de măsuri excepționale de securitate la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU). Solicitarea vine după ce o femeie a intrat, duminică, în secție și a fugit cu un nou-născut. ''Dispariția unui nou-născut din incinta Mate