logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Noul terminal de pasageri al Aeroportului Internaţional Oradea, investiţie de 40 milioane de euro, dat sâmbătă în funcţiune

Image

Noul terminal de pasageri al Aeroportului Oradea, investiţie de 40 de milioane de euro cu fonduri europene, a fost dat sâmbătă în funcţiune, după un an şi jumătate de lucrări.

Cele două noi construcţii ale terminalului, dezvoltate preponderent la parter, având în unele zone şi etaj/mezanin, au o suprafaţă de patru ori mai mare decât vechiul terminal, anume 12.900 metri pătraţi şi deservesc plecările, respectiv sosirile pe aeroport, cu şase porţi de îmbarcare, trei pentru destinaţii Schengen, trei pentru non-Schengen.

 

 

Potrivit managerului general al Aeroportului, Răzvan Horga, există rezerve modulare de ajustare a capacităţii, în funcţie de nevoi.

 

 

"A fost un proiect temerar, început în toamna lui 2022, un efort susţinut în care s-a lucrat mult, s-a lucrat cu dăruire. Vreau să mulţumesc oamenilor care ne-au fost alături, foarte important Consiliului Judeţean Bihor, autoritatea noastră tutelară, care s-a angajat împreună cu noi în acest proces de a construi înt-un termen scurt o nouă infrastructură obligatorie, necesară, mai ales în contextul intrării României în Spaţiul Schengen, dar şi pentru a eficientiza modul în care deservim pasagerii noştri", a declarat sâmbătă, în conferinţă de presă, Răzvan Horga, alături de managerul de proiect Ionuţ Boldan şi vicepreşedintele CJ Bihor, Călin Gal.

 

 

Pe lângă cele patru fluxuri plecări Schengen/non-Schengen, sosiri Schengen/no-Schengen, dimensionate la 400 pasageri/oră pe fiecare, s-au realizat camere de joacă pentru copii, camere pentru mamă şi copil, toalete, cabine telefonice antifonate, saloane business, spaţii comerciale (ce urmează să fie deservite), birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate şi pentru reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii de control: Poliţia de Frontieră, SRI şi Vamă.

Pasagerii au posibilitatea să efectueze rapid înregistrarea bagajelor, cu ajutorul celor şapte aparate automate self-check-in, dar şi în mod clasic.

 

 

Spaţiile deschise din interior au fost compartimentate cu pereţi transparenţi, din sticlă, pentru orientare facilă. Scaunele din sălile de aşteptare au fost dotate cu prize pentru curent electric şi mufe USB, printre alte dotări, precum automatele multifuncţionale, pentru parcări, taxi, fiind amplasate chiar şi defibrilatoare în caz de urgenţe medicale.

Aeroportul Oradea şi-a sporit eficienţa energetică implementând un sistem de încălzire prin pardoseală folosind apă geotermală şi o centrală fotovoltaică de producere a energiei electrice, cu putere de 1,3 MW, pe acoperiş.

Lucrările efective au fost demarate în iunie 2022 şi executate cu eforturi consistente pentru a se încadra în termenul final de 31 decembrie 2023.

 

 

Investiţiile au cuprins şi extinderea suprafeţelor betonate din faţa terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului şi a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces şi realizarea parcării (capacitate de 320 de locuri, cu 10 surse pentru încărcare autoturisme electrice), achiziţia unui echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scăzute şi alte lucrări conexe.

Vicepreşedintele CJ Bihor Călin Gal a amintit şi celelalte patru proiecte mari, începute în 2021 şi implementate până la finele anului 2023, cu fonduri POIM, de circa 400 milioane de lei, prin care se vizează creşterea siguranţei aeroportuare, fiind realizat un gard perimetral inteligent, extinderea pistei şi a platformei de îmbarcare/debarcare şi dotări specifice aeroportuare.

 

Pe lângă acestea, Călin Gal a menţionat şi investiţia în terminalul de mărfuri (cargo) a unei companii private, care va prelua din 15 iunie activitatea de transport mărfuri, după ce se va da în folosinţă calea de rulare ce leagă aeroportul de platforma terminalului de mărfuri.

Primii pasageri care vor folosi noul terminal vor ateriza sâmbătă cu o cursă charter HiSky de la Hurghada, din Egipt, la ora 16,30, care se va întoarce în aceeaşi destinaţie la ora 17,10.

 

 

În ce priveşte situaţia curselor, managerul general Răzvan Horga a precizat că aeroportul are curse estivale către cinci destinaţii, din patru ţări. Din 3 iunie, aeroportul orădean se va conecta la reţeaua globală de transport aerian folosind hub-ul companiei naţionale poloneze LOT pentru efectuarea a câte patru curse săptămânal Oradea - Varşovia, de unde pasagerii îşi vor putea continua călătoriile, cu un singur bilet şi timpi de conexiune foarte scurţi, spre aeroporturi din Europa, America de Nord, Asia şi Orientul Mijlociu.

 

De asemenea, compania HiSky va opera, din octombrie cel târziu, zboruri către Londra, trei pe săptămână şi alte cinci curse noi interne Oradea - Bucureşti, suplimentând oferta Tarom. În plus, a mai precizat Horga, pe relaţia Oradea-Bucureşti şi retur s-a înscris şi compania aeriană AnimaWings, care a pus în vânzare bilete din a doua jumătate a lunii septembrie. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Anda Badea)

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 30-04-2025 16:24

Tulcea: Sala polivalentă din municipiu va fi inaugurată la finele anului

Sala polivalentă din municipiul Tulcea va fi dată în folosință la finele acestui an, a anunțat miercuri, în timpul Galei sportului, președintele Consiliului Județean (CJ), Horia Teodorescu, investiția fiind considerată una dintre cele mai importante realizate în ultimii ani pentru activitatea sportivă. Contractul de finanțare

Administratie 30-04-2025 15:56

Giurgiu: Un centru de zi pentru persoane vârstnice va fi deschis la Băneasa

O unitate de îngrijire la domiciliu și un centru de zi pentru persoane vârstnice vor fi înființate în acest an, cu sprijinul Consiliului Județean, în structura DGASPC Giurgiu, prin Programul Operațional Regional - Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate și Servicii Sociale. 'Consilierii județeni au aprobat &ic

Administratie 30-04-2025 15:35

Vaslui/Prefectul cere măsuri în instituțiile școlare după ce directoarea unui liceu a descoperit că nu are asigurare de sănătate

Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a cerut, miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural ca în toate instituțiile școlare să fie efectuate verificări și să fie luate măsuri după ce i s-a semnalat cazul directoarei unui liceu care a descoperit că nu figurează ca asigurat în sistemul public de sănătate. Prefectul

Administratie 30-04-2025 15:23

Cluj: CJ a predat comunelor din județ 25 de noi microbuze școlare electrice

Consiliul Județean (CJ) Cluj a predat, miercuri, comunelor 25 de microbuze școlare electrice noi, pe care le-a achiziționat din fonduri nerambursabile. 'Consiliul Județean Cluj a predat miercuri, 30 aprilie 2025, către reprezentanții comunelor beneficiare, cele 25 de noi microbuze electrice destinate transportului elevilor. Acestea au fost

Administratie 30-04-2025 12:30

Cerere tot mai mare pentru apartamente cu suprafețe generoase, în Capitală; apetit pentru ansambluri cu certificări verzi(raport)

Cererea tot mai mare pentru apartamente cu suprafețe generoase, creșterea încrederii în proiectele aflate în dezvoltare, apetitul crescut pentru ansambluri cu certificări verzi sau interesul sporit de achiziție pentru proiectele finalizate în scop investițional sunt tendințele trimestrului întâi al pieței rezidențiale din București, potriv

Administratie 30-04-2025 12:02

ANPIS: 155.698 de beneficiari ai indemnizației pentru creșterea copilului, în martie 2025

Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului a fost, în luna martie 2025, de 155.698 de persoane, în creștere cu 361 de beneficiari față de luna precedentă, când 155.337 de persoane au primit acest tip de beneficiu, conform datelor publicate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). I

Administratie 29-04-2025 19:37

Hunedoara: Corvinul ar putea juca sâmbătă ultimul meci oficial pe vechiul stadion din oraș

Echipa Corvinul Hunedoara ar putea juca sâmbătă, 3 mai, ultimul meci oficial pe actualul stadion din oraș, autoritățile pregătindu-se pentru demolarea construcției vechi și demararea lucrărilor la un stadion nou, finanțat de Compania Națională de Investiții (CNI), a anunțat marți primarul Dan Bobouțanu. Potrivit acestuia, CNI a emis luni ordinul de &icir

Administratie 29-04-2025 19:18

Olt: Investiție de 6,2 milioane lei la Slatina pentru iluminat pietonal și mobilier urban inteligente

Consilierii locali din municipiul Slatina au aprobat, marți, o investiție de aproximativ 6,2 milioane lei pentru un sistem inteligent de iluminat pietonal și instalarea unor elemente de mobilier urban inteligent, cu panouri de informare și prize de încărcare a dispozitivelor electronice în mai multe puncte din oraș. Primarul municipiului Sl

Administratie 29-04-2025 18:31

Argeș: Cetatea Poenari, închisă vizitatorilor după ce urșii au rupt gardul electric; animalele vor fi relocate

Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă publicului pe 14 aprilie după ample lucrări de conservare și restaurare, a fost închisă, marți, după ce gardul electric de protecție a fost rupt de urși. Consiliul Județean (CJ) Argeș a anunțat, într-un comunicat, că s-a decis închiderea temporară a accesului întrucâ

Administratie 29-04-2025 15:07

Timiș: Echipa fanion de fotbal a Banatului se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a anunțat, marți, că viitoarea echipă fanion de fotbal a municipiului de pe Bega se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara, numele fiind acceptat de Ministerul Justiției. Săptămâna trecută a început demolarea fostului Stadion 'Dan Păltinișanu', urmând

Administratie 28-04-2025 19:12

Prezidențiale2025/ Alba: Sesiuni de instruire cu cei 880 de președinți și locțiitori ai secțiilor de vot

Prefectul de Alba, Nicolae Albu, le-a transmis, luni, în cadrul unor sesiuni de instruire, președinților și locțiitorilor secțiilor de votare din județul Alba, că este ''esențial'' ca fiecare persoană implicată în organizarea alegerilor prezidențiale să cunoască ''în detaliu'' responsabilitățile ce îi revin și s

Administratie 28-04-2025 16:04

Satu Mare: Noul pod peste Someș va fi inaugurat în luna mai; se fac testele de rezistență (GALERIE FOTO)

Noul pod peste Someș din municipiul Satu Mare, cea mai mare investiție din ultimii 40 de ani, va fi dat în folosință până la finalul lunii mai, fiind efectuate testele de rezistență, a anunțat luni reprezentantul companiei constructoare, Răzvan Voinea, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila,

Administratie 28-04-2025 14:57

Marius Lăcătuș a devenit Cetățean de onoare al orașului său natal, Brașov

Fostul fotbalist de la FC Brașov și FC Steaua, Marius Lăcătuș, a devenit, luni, Cetățean de onoare al municipiului Brașov, după ce Consiliul Local a adoptat o hotărâre în acest sens. Inițiativa acordării acestui titlu fostului jucător al echipei naționale a României din perioada de glorie a fotbalului românesc aparține

Administratie 28-04-2025 14:55

Daniel Băluță: Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire a carosabilului pe Bulevardul Dimitrie Cantemir

Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire al unor porțiuni din carosabil din zona bulevardului Dimitrie Cantemir, a anunțat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, context în care a făcut apel la edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, să emită documentele necesare pentru a putea demara lucrările la Planșeul Unirii.

Administratie 28-04-2025 14:26

Bacău: Conducerea CJ cere măsuri excepționale de securitate la Maternitatea SJU, după ce o femeie a plecat cu un nou-născut

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Bacău a cerut, luni, instituirea de măsuri excepționale de securitate la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU). Solicitarea vine după ce o femeie a intrat, duminică, în secție și a fugit cu un nou-născut. ''Dispariția unui nou-născut din incinta Mate