RETROSPECTIVĂ 2023/Bucureşti: Lucrări de infrastructură, reabilitări la reţeaua de termoficare, Piedone revine la Sectorul 5

În anul 2023, au fost finalizate proiecte importante, precum incineratorul de nămol de la Glina şi lucrările de extindere şi modernizare a staţiei de epurare, iar Pasajul Doamna Ghica din Capitală a fost deschis circulaţiei rutiere.
Au fost reabilitaţi 45 - 50 de kilometri de reţea de termoficare şi au început lucrările pentru reabilitarea a 210 kilometri de reţea de termoficare din Capitală, finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. De asemenea, au fost livrate 100 de autobuze electrice.
Staţia de metrou "Tudor Arghezi" a fost deschisă călătorilor, în urma unui proiect iniţiat de Primăria Sectorului 4, iar Primăria Sectorului 3 a inaugurat două noi pasaje supraterane, care leagă zona comercială aflată la intersecţia bulevardului Theodor Pallady cu strada Nicolae Teclu.
Cristian Popescu Piedone a revenit în funcţia de primar al Sectorului 5, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în casaţie şi a dispus punerea acestuia în libertate.
Guvernul a aprobat eliberarea lui Toni Greblă din funcţia de prefect al municipiului Bucureşti, după ce acesta fusese numit în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente. În locul său, a fost numit Rareş Hopincă.
ŞTIRILE ANULUI ÎN ADMINISTRAŢIA CAPITALEI
*** IANUARIE
Ana Oros Daraban, o femeie în vârstă de 43 de ani, a fost omorâtă de o haită de câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii, pe 21 ianuarie. Aceasta a fost găsită de poliţişti pe câmp, la 270 de metri distanţă de cea mai apropiată locuinţă, într-o zonă neamenajată aflată la graniţa cu comuna Chiajna. A doua zi, reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) au capturat în zona Lacul Morii 12 câini şi doi pui. În următoarele zece zile, 88 de câini au fost ridicaţi din Bucureşti, iar 54 dintre aceştia au fost capturaţi de pe câmpul din zona Lacul Morii şi de pe străzile adiacente.
În acest context, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că are în vedere alocarea a 10 milioane de lei, în 2023 pentru sterilizarea câinilor.
Pe 7 ianuarie, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, anunţa că Poliţia Română şi Romsilva au decis să închidă drumul locuitorilor din Greenfield, prin Băneasa. Clotilde Armand aprecia că măsura blocării drumului este "greşită". Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a subliniat că nu va face niciun demers pentru un drum permanent prin pădurea Băneasa, dar că va susţine proiectele care prevăd drumuri de ieşire în Şoseaua de centură pentru locuitorii din cartierul Greenfield.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
*** FEBRUARIE
Luna februarie a fost marcată de discuţiile purtate între primarul Nicuşor Dan şi prefectul Toni Greblă pe tema valabilităţii PUZ - zone protejate. Pe 5 februarie, primarul Nicuşor Dan declara că prefectul ar intenţiona să atace în instanţă reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a Capitalei. Acest lucru ar fi însemnat, preciza edilul, că timp de un an sau doi nu vor mai exista "reglementări de urbanism pe zona istorică a Municipiului Bucureşti".
Pe 8 februarie, la sediul PMB a avut loc o întâlnire la care au fost invitaţi: Toni Greblă, ministrul Dezvoltării, rectorul Universităţii de Arhitectură Ion Mincu, preşedintele OAR, precum şi consilierul prezidenţial pe probleme de cultură şi culte. La finalul întâlnirii, ministrul Dezvoltării, Cseke Attilla, afirma că Bucureştiul "nu este în pericol" de a nu avea Planul Urbanistic Zonal - zone protejate (PUZCP), în condiţiile în care PUZ-urile care îl compun sunt "în perfectă legalitate".
Tot în luna februarie a fost aprobată o finanţare PNRR de aproximativ 5,7 milioane euro pentru dotarea staţiilor de transport public cu panouri digitale de informare.
Pe 15 februarie, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, preciza că administraţia locală a început construirea unor platforme subterane pentru colectarea separată a deşeurilor. Lucrările au început în cartierul Pajura, vizând amplasarea unor sisteme inteligente de colectare separată a deşeurilor pe cinci fracţii, dotate cu sistem electronic de acces pentru utilizatorii dedicaţi.
*** MARTIE
Pe 9 martie, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Ilfov, Hubert Thuma, şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, au semnat un contract de peste 190 de milioane de lei pentru sistemul de colectare separată şi transportul deşeurilor menajere. Din aceşti bani CJ Ilfov cumpără pubele şi containere şi peste 30 de autocompactoare.
Pe 23 martie, primarul Nicuşor Dan preciza că actuala administraţie a reuşit, în decurs de doi ani, să atragă pentru Bucureşti fonduri europene şi finanţări din programele naţionale în valoare de aproximativ 1,6 miliarde de lei. Tot în luna martie, Municipalitatea a obţinut finanţare nerambursabilă de la Administraţia Fondului de Mediu de 25 de milioane de lei pentru modernizarea sistemului de iluminat public. Totodată, a fost aprobată consolidarea şi renovarea energetică, prin fonduri PNRR în valoare de 15,4 milioane de euro, a zece clădiri de locuinţe, toate monument istoric sau aflate în zone protejate din Bucureşti.
Pe 29 martie, Guvernul a aprobat o hotărâre privind eliberarea lui Toni Greblă din funcţia de prefect al municipiului Bucureşti, după ce acesta fusese numit în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
*** APRILIE
Două pasaje supraterane nou construite, care leagă zona comercială aflată la intersecţia bulevardului Theodor Pallady cu strada Nicolae Teclu, au fost deschise circulaţiei rutiere pe 27 aprilie. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, declara că valoarea contractului de execuţie efectivă a pasajelor a fost de aproximativ 10 milioane de euro.
Proiectul de fluidizare a traficului din această zonă cuprinde şi un al treilea pasaj suprateran în zona intersecţiei bulevardului Theodor Pallady cu Drumul între Tarlale, din apropierea ieşirii pe Autostrada A2.
În aprilie, Consiliul General al Capitalei a aprobat o hotărâre în baza căreia taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 13,8%, din 2024, pe baza ratei inflaţiei.
*** MAI
Pe 13 mai, Primăria Sectorului 3 a plantat mai mulţi palmieri în Piaţa Unirii. Două zile mai târziu, Nicuşor Dan a dispus sistarea acţiunii de plantare, extragerea palmierilor plantaţi "ilegal" şi transportarea acestora la Primăria Sectorului 3. Robert Negoiţă a replicat că nu era necesar un aviz pentru plantare şi l-a acuzat pe Nicuşor Dan că face "circ ieftin". De asemenea a precizat că Primăria Sectorului 3 va planta aproape 300 de palmieri aclimatizaţi şi că Hala Laminor va deveni grădină botanică cu plante exotice.
Pe 30 mai, Nicuşor Dan preciza că un număr de aproximativ 20.000 de imobile din Bucureşti trebuie evaluate preliminar din punct de vedere al riscului seismic. Este vorba despre blocuri cu cel puţin trei etaje, construite înainte de 1978. El a anunţat, tot în luna mai, că 14 clădiri din zone protejate istoric au fost selectate pentru finanţare în cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS). Valoarea finanţării este de aproximativ 65,7 milioane euro.
În aceeaşi lună, Poliţia Locală Bucureşti a anunţat că este interzis accesul autovehiculelor cu masa maximă admisă mai mare de 3,5 tone în zona Pieţei Unirii. Măsura a vizat protejarea planşeului Unirii, încadrat conform expertizei tehnice, în starea tehnică IV - nesatisfăcător.
Pe 29 mai, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, afirma că va începe sistematizarea străzilor din Cvartalul 3, zonă aflată în centrul istoric, proces în urma căruia va creşte siguranţa rutieră, iar trotuarele vor fi redate pietonilor.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
*** IUNIE
Pe 21 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în casaţie formulat de fostul primar al Sectorului 5 al Capitalei Cristian Popescu Piedone şi a dispus punerea acestuia în libertate. Şase zile mai târziu, după ce prefectura a semnat ordinul prin care s-a constatat lipsa motivelor de încetare a mandatului, Cristian Popescu Piedone revenea în funcţie, la Primărie.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Pe 20 iunie au început lucrările propriu-zise pentru reabilitarea a 210 kilometri de reţea de termoficare din Capitală, finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Nicuşor Dan a precizat că în acest fel se dă startul "marilor lucrări" de termoficare din Capitală, realizate prin contracte cu o valoare totală de 360 de milioane de euro, dintre care 260 de milioane fonduri europene şi contribuţia statului. Alte 100 de milioane de euro vor fi asigurate de către Municipalitate, care intenţionează să obţină aceşti bani din împrumuturi.
Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
La finalul lunii iunie, Consiliul Local Sector 2 a aprobat proiecte privind reamenajarea Parcului şi Insulei Plumbuita, în valoare de 83 de milioane de lei.
Tot în luna iunie a fost inaugurat Parcul Liniei, construit în Sectorul 6 de-a lungul unei foste linii de tren din cartierul Militari.
Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
*** IULIE
Pe 4 iulie, 56 de bătrâni găsiţi în condiţii inumane în trei azile din Voluntari au fost transportaţi de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale. Peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate de poliţişti şi procurori DIICOT, în urma unor percheziţii la mai multe azile, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.
Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile.
Pe 7 iulie, primarul Robert Negoiţă a aprobat suspendarea din funcţie a directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 3.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Pe 10 iulie, a fost demisă conducerea DGASPC Sector 4, în urma deficienţelor constatate de comisia de control la una dintre locaţiile unde erau găzduiţi şase minori aflaţi în grija acestei direcţii.
Totodată, în baza unei decizii a Prefecturii Capitalei, au început verificări la centrele sociale. Au fost aplicate amenzi în valoare de 8.812.500 lei, au fost dispuse 65 de măsuri de suspendare şi şapte măsuri de închidere şi au fost instrumentate cinci dosare penale.
*** AUGUST
Pe 28 august, prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă, anunţa că vor fi demarate controale la toate staţiile de carburanţi şi GPL din Capitală, în urma exploziei de la Crevedia.
Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
Primăria Sectorului 5 a aplicat nouă amenzi în valoare totală de 12.200 lei. În acelaşi sector a fost demontată o staţie GPL amplasată fără autorizaţie de construire la mai puţin de 30 de metri de primărie şi în proximitatea autogării Filaret.
În urma controalelor efectuate de Poliţia Locală Sector 6 s-a descoperit că doar una din cele 40 de benzinării şi staţii GPL are autorizaţie.
Edilul Radu Mihaiu a transmis că trei staţii GPL din Sectorul 2 nu au autorizaţie de securitate la incendiu, iar alte două nu au analiza privind protecţia la explozii. A fost suspendată activitatea a două staţii fără autorizaţie de mediu şi au fost pornite procedurile pentru desfiinţare în cazul staţiilor care nu au autorizaţie de construire.
Pe 25 august, Nicuşor Dan a trimis organizaţiei PNL Bucureşti raportul în 10 puncte pe urgenţe administrative solicitat de liberali. Edilul general preciza că partidele de dreapta vor câştiga alegerile locale în Bucureşti, dacă se unesc. El invoca rezultatele unui sondaj, conform căruia va beneficia de votul a peste 40% dintre bucureşteni, în cazul în care va fi susţinut de către toate partidele de dreapta pentru un nou mandat.
Tot în luna august, Municipalitatea a reluat lucrările de reabilitare şi consolidare a Podului Grant. Acestea au fost întrerupte în 2020, deoarece situaţia financiară era "dezastruoasă" şi nu mai existau fondurile necesare, a anunţat Nicuşor Dan.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Pe 29 august, Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, anunţa că i-a fost adusă calitatea de suspect în legătură cu remuneraţia primită într-un proiect european în care s-au implementat măsuri anticorupţie.
"Am venit la Parchet la solicitarea domnului procuror pentru a lămuri situaţia de la ANI, bazată pe plângerea lui Dan Tudorache. Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect, înţeleg că aceasta este procedura. Cum că aş fi fost remunerată ilegal cu 3.000 euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupţie la Primăria Sectorului 1. Un proiect care a fost finalizat cu succes, la sfârşitul lunii mai", a declarat Clotilde Armand.
*** SEPTEMBRIE
Pe 18 septembrie, Cristian Plută, director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), a fost acuzat de DNA că ar fi primit 20.000 de euro mită de la managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, în schimbul intervenţiei la Primărie pentru numirea acestuia în funcţie.
Cristian Plută mai era acuzat de DNA că a cerut şi primit 60.000 euro mită de la omul de afaceri Dumitru Alexandru Paul, iar la schimb firma acestuia, SC Palex Construcţii Instalaţii SRL, a primit un contract în valoare de 115 milioane lei pentru lucrări de reparaţii la mai multe spitale din Bucureşti.
Pe 22 septembrie, USR Bucureşti anunţa că viceprimarul Capitalei Horia Tomescu şi-a dat demisia din funcţie "din motive personale".
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
"A fost o onoare să reprezint partidul prin această funcţie, mi-am dedicat întreg timpul Primăriei Capitalei, am reuşit să reconstruiesc ceea ce alţii au dărâmat şi să economisesc acolo unde alţii au făcut risipă", a afirmat Tomescu.
Tot în septembrie, Pasajul Doamna Ghica din Capitală a fost deschis circulaţiei rutiere. Ulterior, Primăria Sectorului 2 a anunţat pe SEAP licitaţie pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar creării unei linii de tramvai peste pasaj.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
În aceeaşi lună, Directorul general al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, Daniel Răşică, a fost demis din funcţie, în locul său fiind numit Eduard-Valentin Stroe. Totodată, Nicuşor Dan a anunţat că numărul poliţiştilor locali din teren ar urma să crească de la 130 la 200, ca urmare a modificării organigramei.
La finalul lunii septembrie, Primăria Sectorului 4 a inaugurat Parcul Tudor Arghezi, cu o suprafaţă de patru hectare.
*** OCTOMBRIE
Pe 31 octombrie, primarul Capitalei anunţa că Poliţia Locală a aplicat o amendă de 35 milioane de euro proprietarului terenului retrocedat din Parcul IOR. Amenda a fost dată în baza unui articol din Legea 24/2007 care penalizează schimbarea destinaţiei sau reducerea suprafeţei spaţiului verde.
Anterior, pe 10 octombrie, prefectul Rareş Hopincă informa că a atacat în instanţă Primăria Capitalei, cerând anularea retrocedării unui teren de 12 hectare din Parcul IOR.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Tot în octombrie, Consiliul Local Sector 2 a aprobat achiziţionarea unui teren de aproximativ 41.300 de metri pătraţi, situat pe strada Plumbuita, cu peste 4,3 milioane de euro. Terenul face parte din suprafaţa iniţială a parcului, care însă "a fost diminuată considerabil în ultimii ani", ca urmare a soluţionării cererilor de revendicare din zonă.
În a doua jumătate a lunii octombrie, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunţat că începe montarea ghenelor subterane care permit colectarea deşeurilor pe patru fracţii. Primăria a atras o finanţare de aproximativ 100 milioane lei pentru amenajarea primelor 1.000 de puncte de colectare.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
*** NOIEMBRIE
Pe 15 noiembrie, staţia de metrou "Tudor Arghezi" a fost deschisă călătorilor, circulaţia realizându-se, într-o primă fază, în sistem pendulă, pe o singură linie, între noua staţie şi Berceni.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că în centrul Capitalei au fost amenajate peste 30.000 de locuri de parcare cu plată, exprimându-şi speranţa ca numărul acestora va depăşi 90.000.
În aceeaşi lună, Nicuşor Dan informa că, în ultimii trei ani, primăria a atras fonduri nerambursabile în valoare totală de 3.857.867.111 lei. Din aceasta sumă, 3.194.270.454 lei reprezintă fonduri europene, iar 663.596.656 lei sunt fonduri naţionale. Proiectele vizează achiziţia a 100 de tramvaie, reabilitarea a 210 km de reţea de termoficare, consolidarea şi renovarea clădirilor, modernizarea, dotarea şi construirea de corpuri noi de clădire de spitale; modernizarea sistemului de semaforizare inteligentă; achiziţia a 22 de troleibuze noi sau panouri digitale informare călători STB, modernizarea sistemului de iluminat.
Pe 27 noiembrie, Primăria Sectorului 6 anunţa că automate de plată unde cetăţenii vor putea achita facturile, taxele şi impozitele, atât cu cash, cât şi cu cardul, vor fi montate la staţiile de metrou Grozăveşti, Valea Ialomiţei, Crângaşi, Gorjului, Preciziei, Lujerului, Râul Doamnei şi Romancierilor.
*** DECEMBRIE
Nicuşor Dan a informat pe 8 decembrie că 20 de autobuze electrice dintre cele 100 care au ajuns în Bucureşti au trecut prin testul de anduranţă în trafic şi vor intra pe traseu. Acestea au aer condiţionat, USB pentru telefoane mobile şi oferă posibilitatea achitării călătoriilor cu cardul. Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu estima că în primele luni ale anului viitor toate cele 100 de autobuze electrice ar putea fi pe traseu. Viceprimarul mai preciza că la nivelul Capitalei există aproximativ 23 de km de benzi unice dedicate STB.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Tot în luna decembrie a fost finalizat incineratorul de nămol de la Glina, dar şi lucrările de extindere şi modernizare a staţiei de epurare, după aproximativ şase ani de la debutul acestui proiect. Investiţia, în valoare totală de 650 de milioane de lei, a fost realizată cu finanţare europeană.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Pe de altă parte, în ce priveşte termoficarea, primarul estima că în 2023 au fost reabilitaţi 45 - 50 de kilometri de reţea de termoficare, dintre care 10 - 15 kilometri prin fonduri europene.
"Pentru 2024 sunt mult mai optimist, pentru că pentru multe din tronsoanele care au început pe fonduri europene s-au depăşit multe obstacole fie de proiectare, fie birocratice, fie de proprietate care nu au putut să fie prevăzute la momentul acela", a declarat edilul general.
Pe 11 decembrie, Primăria Sectorului 3 informa că a montat 1.000 de containere cu descărcare automată pentru colectarea selectivă pe trei fracţii.
În Sectorul 4, Pasajul Europa Unită a fost deschis traficului rutier. Valoarea investiţiei se ridică la circa 75 de milioane de lei: 35 milioane de lei au fost obţinute prin Programul "Anghel Saligny", iar restul sumei a provenit din bugetul local. AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Maramureș: Viitorul tinerilor este în Europa, afirmă primarul băimărean Doru Dăncuș
Viitorul familiilor este în Europa, iar viitorul tinerilor și realizarea profesională a acestora se poate întâmpla doar în spațiul european, a afirmat, vineri, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Baia Mare este și va rămâne Europa! Suntem Europa prin tot ceea ce facem, zi de zi, prin ceea ce construim, prin viitorul
Bistrița-Năsăud: Ministrul Cseke Attila a inaugurat creșa nr.16 din programul guvernamental 'Sfânta Ana', în Bistrița
Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a participat, vineri, la Bistrița, la inaugurarea celei de-a 16-a creșe construite la nivel național prin programul guvernamental 'Sfânta Ana', o investiție în valoare de 12,5 milioane de lei. Creșa este amplasată în cartierul Subcetate din municip
Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din Moldova, până la ora 12:00
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează în următoarele ore râuri din șase județe din Moldova. Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot
Bucura-Oprescu: Cu toții simțim nevoia de forță de muncă calificată
Angajatorii români, dar și sindicatele simt nevoia de forță de muncă calificată, iar pentru a putea plăti beneficii sociale corecte este important să avem o piață a muncii puternică, care să ne ofere sustenabilitate, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''Angaja
Timiș: Mai multe terase din centrul Timișoarei, care funcționau fără autorizație, au fost desființate
Primăria Municipiului Timișoara a început, joi, să ridice 12 terase din centrul orașului, care își desfășurau activitatea fără autorizație, deși primarul Dominic Fritz a avertizat de săptămâna trecută că trebuie să intre în legalitate. 'Transmitem astăzi un semnal foarte clar tuturor antreprenorilor corecți din Timi
Sector 3: Fântânile arteziene vor fi repornite de vineri în Parcul Alexandru Ioan Cuza
Fântânile arteziene montate pe luciul apei din Parcul Alexandru Ioan Cuza vor fi repornite de vineri, spectacole acvatice fiind programate zilnic, de la ora 12:00, până în luna noiembrie. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis joi, pe seară, în fiecare săptămână, de joi până duminic
Maramureș: Tot mai multe pensiuni și hoteluri folosesc lemnul pentru a se încadra în tradițional, susține președintele CJ
Din ce în ce mai multe pensiuni construite în zonele rurale și hoteluri aleg să folosească lemnul ca element de bază, acest lucru reprezentând o întoarcere la identitate, a precizat, joi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. 'În Maramur
Olt: Primarul Slatinei susține că fosta administrație a cumpărat containere de gunoi fără stabilirea amplasamentelor
Primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, a declarat miercuri seara referitor la colectarea selectivă a deșeurilor din municipiu că, deși anul trecut fosta administrație a achiziționat containere de 37 de milioane de lei, ele nu pot fi folosite pentru că nu au fost identificate și locurile de amplasare. 'Au achiziționat (fosta adminis
Tanczos Barna: Deficitul în prezent este în parametri normali; ne putem încadra în 7%, cu condiția să realizăm veniturile prognozate
Deficitul bugetar este în momentul de față în parametri normali și ne putem încadra în ținta de 7% cu condiția să poată fi realizate veniturile prognozate, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'La patru luni nu am calculat deficitul și nu am finalizat calculele pentru aprilie. Deficitul, î
Buzău: Un viceprimar propune evaluarea psihologică a candidaților la alegeri; cetățenii să aibă garanția că sunt echilibrați și sănătoși
Viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, a lansat o propunere potrivit căreia toți candidații care participă la alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale să fie evaluați de specialiști din punct de vedere psihologic, astfel încât cetățenii cărora li se cere girul prin vot, să aibă siguranța că sunt echilibrați și sănătoși.
Maramureș: CL Baia Mare a suplimentat bugetul destinat investițiilor; trei bulevarde intră în modernizare
Ultima rectificare bugetară efectuată în Consiliul Local este una pozitivă și prevede alocarea sumei de 56 de milioane de lei pentru investiții în infrastructura urbană, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Aș putea spune, într-un ton optimist, că este o majorare bugetară po
Maramureș: Investițiile publice vor fi cofinanțate prin credite, anunță președintele CJ
Cofinanțarea proiectelor de investiții aflate în derulare va fi susținută din credite angajate, a informat, miercuri, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. 'Am spus-o clar în fața consilierilor județeni: nu putem muta bani de la funcționare la dezvoltare! Așa că, pentru a susține investițiile și a nu
Sector 3: Primăria deschide, pe 12 mai, platforma online pentru înscrieri la școli și grădinițe de vară
Primăria Sectorului 3 deschide, pe 12 mai, pe www.primarie3.ro, platforma online pentru înscrieri la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, ce se vor derula, în perioada iulie-august, a căror finanțare este asigurată de autoritatea locală pentru aproximativ 7.000 de copii.
Timiș: Municipalitatea a alocat 25 milioane de lei către compania de termoficare Colterm, pentru pierderi tehnologice
Aleșii Consiliului Local Timișoara (CLT) au votat, în ședința de marți, alocarea a 25 de milioane de lei de la bugetul local companiei locale de termoficare Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse în anul 2023, apărute în transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, în rețeaua sistemului centralizat de încălzire.
TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți
Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele