Dan Bărbulescu: Pajiştea cu flori de lângă Văcăreşti - rezultate peste aşteptări; va exista un proiect şi în Sectorul 6

Au trecut opt luni de când membrii Asociaţiei Parcul Văcăreşti au plantat flori specifice zonei de câmpie pe o suprafaţă de aproximativ 800 de metri pătraţi de pe malul Dâmboviţei, din dorinţa de a amenaja o pajişte experimentală menită să contribuie la reducerea poluării şi să asigure hrană pentru insectele polenizatoare.
Directorul executiv al asociaţiei, Dan Bărbulescu, a precizat, pentru AGERPRES, că întreţinerea suprafeţei respective, în ciuda vremii secetoase, a necesitat eforturi minime şi a oferit rezultate "mult peste aşteptări".
Potrivit acestuia, a fost remarcată o prezenţă mai mare a fluturilor, albinelor solitare şi muştelor polenizatoare. Totodată, a existat şi o schimbare de percepţie. Dacă la început, unii oameni sugerau că spaţiul aflat în proximitatea Parcului Văcăreşti ar trebui folosit mai degrabă pentru amenajarea unor parcări, după ce au apărut florile, din mai şi până în iulie, mulţi bucureşteni care au ieşit la plimbare pe Cheiul Dâmboviţei au făcut fotografii şi s-au arătat încântaţi de frumuseţea zonei.
Spre deosebire de gazon, astfel de pajişti au nevoie de lucrări minime de îngrijire şi contribuie mult mai eficient la reducerea poluării din oraşe, subliniază reprezentanţii asociaţiei. În aceste zile au fost sădite seminţe de câteva zeci de specii native, precum salvie, trifoi, morcov sălbatic, coada şoricelului, iarba şarpelui, neghina. Dacă în primul an au fost sădite plante anuale, în această toamnă a fost adăugat un mix de plante anuale şi perene, iar anul viitor vor fi însămânţate doar plante perene.
"Pe urmă, intervenţiile vor fi minime. Probabil vom cosi o dată pe an şi, în funcţie de ce precipitaţii vor fi, poate udăm o dată. Dar, în rest, interesul nostru este să dezvoltăm o zonă care să aibă o diversitate mare de plante autohtone şi să nu necesite îngrijire mare. Să fie o chestiune sustenabilă care să aibă impact asupra microfaunei locale, adică zone de habitat şi hrănire pentru insectele polenizatoare. (...) Cu un minim efort, rezultatele sunt cu mult peste aşteptările noastre. Ne-ar plăcea să vedem cât mai multe astfel de proiecte şi iniţiative în Bucureşti şi în marile oraşe", a transmis Dan Bărbulescu.
Deşi vara a fost destul de secetoasă, întreţinerea pajiştii nu a fost dificilă, iar plantele au fost udate o singură dată. Terenul de aproximativ 800 de metri pătraţi se află la un metru de o arteră foarte circulată, cu mult zgomot şi poluare. Costul seminţelor a fost de 3.000 de lei, acestea fiind achiziţionate de la o firmă specializată, iar terenul a fost amenajat cu ajutorul voluntarilor.
"Reacţia oamenilor a fost foarte interesantă. La început se uitau la noi destul de sceptic. Au fost câţiva vecini care ne-au întrebat de ce nu facem locuri de parcare acolo, pentru că nu mai există locuri de parcare în cartier. Când a înflorit zona, începând din mai şi până în iulie, oamenii îşi făceau fotografii cu macii înfloriţi, ne trimiteau poze cu insectele. A fost un fel de explozie de bucurie în momentul în care zona s-a schimbat puţin. Noi am intervenit pe o fostă amenajare de şantier. În trecut au fost nişte containere, terenul era destul de degradat şi, cumva, schimbând culorile zonei, asta a plăcut foarte mult oamenilor", a explicat Bărbulescu.
O pajişte similară va fi amenajată şi în Sectorul 6, într-un mic parc din zona Căii Apeductului. Demersurile vor începe în această toamnă, iar rezultatele se vor vedea la primăvară.
"Colaborăm acum la un proiect în Sectorul 6. Primăria ne-a solicitat colaborarea pentru o pajişte similară, de vreo 3.000 de metri pătraţi. Vom continua sădirea la Dâmboviţa. Încet-încet, poate reuşim, cel puţin în zona adiacentă Parcului Natural Văcăreşti, să colorăm râul, care e foarte important şi pentru oraş, dar şi pentru Parcul Văcăreşti", a afirmat directorul executiv al asociaţiei.
Conform acestuia, suprafeţele verzi din oraşe care necesită multe intervenţii devin "tot mai nesustenabile", în contextul schimbărilor climatice.
"Pe măsură ce se schimbă condiţiile de climă şi apar noi soluţii sustenabile, tendinţa administraţiei oraşelor este să introducă cât mai mult genul acesta de intervenţii care se autosusţin, care nu necesită foarte multe costuri şi care au un impact pozitiv asupra biodiversităţii urbane. Fluturii noştri de pe pajişte să hrănesc cu polenul florilor, iar cu fluturii să hrănesc păsările care trec în pasaj pe lângă Dâmboviţa. (...) Acesta este un proiect-pilot. Este un experiment pe care îl facem, iar impactul lui este unul mic. Însă, dacă oraşul ajunge să integreze în planurile de dezvoltare genul aceasta de demers şi pajiştile urbane frumos colorate ajung să se dezvolte, lucrurile se schimbă", a evidenţiat Dan Bărbulescu.
Un alt beneficiu pe care îl oferă zonele cu mix mare de vegetaţie constă în fixarea particulelor poluante din aer. Spre comparaţie, gazonul, care are de obicei o înălţime de doar 5 - 10 centimetri, nu reprezintă o barieră fizică pentru astfel de particule.
Pajiştile urbane cu flori au devenit tot mai răspândite în ultimii 10 - 15 ani şi pot fi întâlnite nu doar în Marea Britanie, ci şi în ţări precum Ungaria sau Polonia. Biologul polonez Maciej Podyma, prezent în România în decembrie 2022, a vorbit despre modul în care a reuşit să convingă autorităţile locale din mai multe oraşe să renunţe la gazon în favoarea pajiştilor melifere.
"Cel mai recent exemplu pe care l-am văzut a fost în faţa unui colegiu, mi se pare că era Imperial College London, care şi-a transformat o întreagă pajişte, o suprafaţă mare, într-o zonă plină de flori, interesul principal fiind cel legat de polenizatori şi de insecte care vor avea spaţii de hrănire şi habitat. (...) Dacă ne referim la ţări din proximitatea României sau comparabile ca nivel de dezvoltare, cum ar fi Polonia sau Ungaria, la fel, sunt destul de înaintaţi. Maciej Podyma, după o activitate de zece ani, pornind de la o pajişte mică, a ajuns să convingă Primăria din Varşovia să introducă pe scară largă ideea aceasta de intervenţie în spaţii verzi", a menţionat Bărbulescu.
Amenajarea şi îngrijirea pajiştii de pe malul Dâmboviţei fac parte din proiectul "Traversăm prin verde", implementat de Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, în parteneriat cu Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti. Proiectul este finanţat prin Platforma de mediu pentru Bucureşti. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial
Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali
Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați
Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam
Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani.
Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei
O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,
Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo
Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină
Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu
Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit
CTP Arad nu găsește suficienți șoferi pentru autobuze deși oferă inclusiv școlarizare gratuită
Compania de Transport Public (CTP) Arad caută de câteva săptămâni să angajeze 25 de șoferi care ar trebui să lucreze din iunie, când tramvaiele de pe o linie principală vor fi înlocuite cu autobuze, dar la interviuri se prezintă puțini doritori, astfel că doar patru au fost angajați până acum. Directorul CTP Arad, Claudiu Godja,
Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic
Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o
Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness
Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa
Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările
Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac
Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve
Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR
În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun
Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a două noi obiective strategice necesare pentru exerciții militare NATO
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) a anunțat luni că acordă finanțare pentru reabilitarea unor străzi de interes strategic din municipiul Brașov. Ordinul a fost semnat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, iar investițiile vor fi finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a 2017-2026.