Harghita/Primarul Korodi anunţă măsuri de creştere a siguranţei publice în Miercurea-Ciuc, dar cere şi implicarea autorităţilor de la Bucureşti

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a anunţat, luni, că vor fi luate măsuri pentru creşterea siguranţei publice în oraş, cum ar fi reducerea programului sălilor de jocuri de noroc, dar solicită şi implicarea Guvernului şi a Parlamentului, întrucât este nevoie de schimbări ale legislaţiei, astfel încât liniştea publică să fie asigurată.
Primarul Korodi Attila, însoţit de cei doi viceprimari ai municipiului, Bors Bela, respectiv, Sogor Eniko, dar şi de cinci dintre consilierii UDMR, a făcut o declaraţie de presă în centrul oraşului, luând poziţie faţă de situaţia întregistrată săptămâna trecută, când două femei au fost agresate, în aceeaşi zi, de către două minore.
"Sunt furios din cauză că, periodic, se amplifică comportamentul agresiv al unor indivizi din oraş, sunt furios din cauza batjocoririi oraşului nostru liniştit şi drag. Trăim într-unul dintre cele mai calme şi mai normale oraşe din ţară, însă atunci când auzim vestea unui atac asupra cuiva, victima este întotdeauna cineva cunoscut, un vecin, o cunoştinţă a unui prieten. Cu alte cuvinte, suntem o comunitate care se cunoaşte, iar acest lucru face ca oraşul nostru să fie locuibil. Suntem într-o poziţie mult mai bună decât marile oraşe, sau decât unele regiuni, dar asta nu înseamnă că putem privi ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile fără să luăm măsuri. Ne-am săturat!', a declarat Korodi Attila.
Acesta a sintetizat, în zece puncte, paşii care trebuie urmaţi pentru îmbunătăţirea siguranţei publice din oraş, unele dintre măsuri urmând să fie implementate la nivel local, iar altele vizează decizii guvernamentale sau parlamentare.
Printre măsurile ce vor fi luate la nivel local, la următoarea şedinţă a Consiliului Local Miercurea-Ciuc, se numără reducerea orelor de funcţionare a sălilor de jocuri, care vor funcţiona doar până la ora 20.00.
"Numărul crescut de săli de jocuri creează probleme serioase de ordine publică în orele târzii ale serii. Au existat numeroase solicitări din partea cetăţenilor pentru eliminarea acestora. În plus, din cauza legislaţiei prea permisive, sălile de jocuri cauzează probleme grave pentru familii, indiferent de nivelul lor de trai", a spus Korodi.
Alte măsuri locale vizează eliminarea funcţionării 24 de ore din 24 a magazinelor alimentare cu program non-stop şi reglementarea funcţionării cluburilor de noapte.
"Eliminăm deschiderea 24 de ore din 24 a magazinelor care funcţionează non-stop. Toate magazinele alimentare trebuie să se închidă la ora 23:30. Au existat multe plângeri din partea locuitorilor care au reclamat că există o problemă constantă de consum de alcool, zgomot şi dezordine în timpul orelor de noapte, lângă magazinele deschise în sistem non-stop.(...) Funcţionarea cluburilor de noapte în cartierele rezidenţiale va fi trebui să fie reglementată. În timpul orelor de noapte, există un nivel ridicat de dezordine stradală în vecinătatea acestora. Au existat numeroase plângeri din partea rezidenţilor cu privire la funcţionarea acestora pe timp de noapte", a declarat primarul.
Korodi a enumerat şi mai multe măsuri care trebuie luate în urma unor decizii guvernamentale sau parlamentare.
El a cerut creşterea numărului de patrule de poliţişti şi jandarmi pe străzile din oraş, în contextul în care numărul acestora a scăzut semnificativ, în ultimii ani.
"Trebuie să restabilim numărul de patrule (de poliţişti - n.red.) care operau la începutul anilor 2000, nu putem avea o medie de 2-3 echipe pe străzi, pe zi, într-un oraş. Din păcate, comparativ cu începutul anilor 2000, pe străzile oraşului sunt cu 80% mai puţine echipe de patrulare, pentru că nu sunt suficienţi agenţi de patrulare. Guvernul ar trebui să elimine îngheţarea angajărilor şi să repartizeze un număr adecvat de personal pentru fiecare municipiu. Nu doar în judeţul Constanţa trebuie rezolvate problemele, trebuie să se acţioneze în toate regiunile şi judeţele. De asemenea, Guvernul ar trebui să elimine interdicţia de angajare şi în cadrul Jandarmeriei. Trebuie crescut numărul personalului de patrulare al Jandarmeriei", a spus Korodi.
Totodată, primarul a punctat faptul că Guvernul ar trebui să elimine pe termen nelimitat interdicţia ca autorităţile locale să angajeze personal în cadrul forţelor de poliţie locală, în contextul în care la Poliţia Locală Miercurea-Ciuc lucrează doar şase persoane şi nu pot fi efectuate angajări.
Korodi Attila a mai afirmat că la nivel guvernamental şi parlamentar trebuie să se adopte legislaţia necesară pentru organizarea pazei civile, care are un rol major în creşterea siguranţei publice.
"Ar trebui adoptate legi şi metodologii pentru a sprijini crearea grupurilor de pază civilă, care au un rol major la nivel de prevenire şi care pot creşte semnificativ siguranţa publică prin consolidarea prezenţei pe stradă, într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor şi prin cooperare comunitară", a spus primarul din Miercurea-Ciuc.
Totodată, acesta a pledat pentru crearea unei legislaţii uşor aplicabile pentru pedepsirea delincvenţei juvenile.
"În cazul în care infractorii provin dintr-un mediu familial care nu asigură sau nu poate asigura educaţia lor adecvată, aceştia trebuie să fie scoşi din acel mediu şi plasaţi într-o instituţie publică de plasament sau de corecţie. Aceşti tineri, dacă provin dintr-un mediu familial distrus, nu pot fi schimbaţi de un simplu sistem şcolar!", a menţionat Korodi.
El a mai susţinut că trebuie creat cadrul legal care să permită tuturor municipalităţilor să înfiinţeze întreprinderi sociale, astfel încât să se poată realiza extinderea ocupării forţei de muncă la toţi cei care beneficiază de asistenţă socială.
"Nu există beneficii sociale minime fără muncă. Sarcina de muncă în serviciul comunităţii trebuie să fie legată de plata prestaţiilor pentru toate persoanele sănătoase. Fără muncă, nu există beneficii. Este inacceptabil să avem copiii care văd exemplul unei vieţi fără muncă. De asemenea, nu este acceptabil ca cei care trăiesc în sărăcie extremă şi, în cele din urmă, încep să muncească ca şi întreţinători de familie să nu fie văzuţi ca un bun exemplu de urmat", a spus primarul municipiului.
Acesta a mai arătat că toţi cetăţenii români ar trebui să primească cărţi de identitate fără obligativitatea menţionării domiciliului stabil.
"Din păcate, multe persoane obţin o carte de identitate pe suport de hârtie doar pentru un an, din cauza situaţiei nesoluţionate a actelor de proprietate. Aceste persoane, copiii lor, nu pot trăi şi munci ca cetăţeni cu drepturi depline. În Ungaria şi în ţările occidentale există cărţi de rezidenţă şi cărţi de identitate separate. În lipsa acestora, nu va fi posibilă reintegrarea deplină a tuturor pe piaţa muncii, iar numărul persoanelor care au nevoie de prestaţii sociale va creşte", a menţionat Korodi.
El a mai adăugat că aceste chestiuni trebuie abordate la nivelul întregului Bazin Ciuc, precizând că va iniţia cooperarea cu autorităţile publice din celelalte localităţi pe tema siguranţei publice, ţinând cont că, din cauza mobilităţii, probleme de securitate publică "se răspândesc de la o localitate la alta".
"Fără punerea în aplicare a celor zece puncte, ordinea publică şi siguranţa publică nu pot fi garantate în oraşul nostru şi în majoritatea municipalităţilor, în general. Prin urmare, voi solicita parteneriatul grupului parlamentar al UDMR pentru a schimba legislaţia, pentru a forţa guvernul să fie cu adevărat activ în domeniul garantării siguranţei publice", a spus Korodi.
Primarul a mai anunţat că va fi lansată o petiţie în sprijinul acestor puncte de acţiune, pentru ca revendicările să fie luate în serios la Bucureşti.
Korodi Attila a prezentat şi măsurile adoptate de municipalitate de când el a preluat mandatul de primar, pentru creşterea siguranţei publice, cum ar fi extinderea iluminatului stradal, înfiinţarea Poliţiei Locale sau instalarea de camere de supraveghere, punctând însă că este nevoie să se corecteze şi "defectele din sistem", cu referire la chestiunile ce vizează schimbarea legislaţiei.
În cursul zilei de joi, 9 noiembrie, două femei au fost agresate în Miercurea-Ciuc, pe două străzi diferite ale oraşului, acestea reclamând că au fost bătute de trei tinere, posibil minore.
Ulterior, IPJ Harghita a anunţat că în acest caz au fost reţinute două minore, de 14 şi 15 ani, acestea fiind cercetate, în prezent, în stare de libertate.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc, procuroarea Cristina German, a precizat pentru AGERPRES că, în prezent , nu a fost identificat vreun motiv pentru care au fost agresate cele două femei.
Totodată, aceasta a mai menţionat că, deocamdată, în dosar există două persoane vătămate, dar organele de Poliţie au cunoştinţă de existenţa şi unei a treia victime, care a fost agresată în faţa unui magazin din centrul oraşului, lucru care se vede pe imaginile camerelor de supraveghere, dar care nu a fost identificată, întrucât nu a reclamat fapta.
Drept urmare, se face apel la persoana în cauză să meargă la Poliţie pentru a depune plângere sau pentru a fi audiată. AGERPRES/ (A, AS, autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial
Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali
Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați
Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam
Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani.
Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei
O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,
Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo
Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină
Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu
Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit
CTP Arad nu găsește suficienți șoferi pentru autobuze deși oferă inclusiv școlarizare gratuită
Compania de Transport Public (CTP) Arad caută de câteva săptămâni să angajeze 25 de șoferi care ar trebui să lucreze din iunie, când tramvaiele de pe o linie principală vor fi înlocuite cu autobuze, dar la interviuri se prezintă puțini doritori, astfel că doar patru au fost angajați până acum. Directorul CTP Arad, Claudiu Godja,
Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic
Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o
Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness
Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa
Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările
Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac
Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve
Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR
În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun
Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a două noi obiective strategice necesare pentru exerciții militare NATO
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) a anunțat luni că acordă finanțare pentru reabilitarea unor străzi de interes strategic din municipiul Brașov. Ordinul a fost semnat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, iar investițiile vor fi finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a 2017-2026.