Nicuşor Dan: Nu avem un model de transport funcţional; Obiectivul Planului de Mobilitate Urbană e de a dezvolta oraşul ştiinţific

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, vineri, că Bucureştiul nu are, în acest moment, un model de transport funcţional şi "foarte multe investiţii s-au făcut în abstract", fără să se ţină cont dacă blochează traficul, arătând că obiectivul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) este de a dezvolta oraşul "în mod ştiinţific".
"Planul de Mobilitate Urbană este o chestiune foarte serioasă, în primul rând pentru că întregul nostru demers este de a dezvolta oraşul în mod ştiinţific. În momentul de faţă, lipsesc foarte multe date. Dacă vorbim numai de partea de transport, nu avem în momentul de faţă un model de transport funcţional şi unul din obiectivele PMUD este să facem un model de transport funcţional, pentru că oraşul ăsta nu a avut şi autoritatea chiar nu a vrut să aibă un model de transport funcţional. Foarte multe investiţii s-au făcut în abstract, fără să-şi pună întrebarea dacă ele blochează oraşul, din perspectiva traficului sau nu. Şi în momentul în care o să avem acest instrument, vă asigur că autoritatea are voinţa de a ţine cont de modelul de transport şi de a aproba doar acele investiţii care sunt conforme şi nu produc disfuncţionalităţi oraşului", a spus Nicuşor Dan, la prima dezbatere publică din cadrul proiectului de actualizare a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti - Ilfov (PMUD).
El s-a referit la şi la Planul Urbanistic General, menţionând că este în procedura de colectare a datelor.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
"Vreau să menţionez că suntem în procedura de elaborare a Planului Urbanistic General. În această procedură colectăm, prin studiile pe care le face Universitatea de Arhitectură, împreună cu partenerii ei, colectăm foarte multe date despre oraş. De exemplu, nu am avut, lucrul cel mai banal cu putinţă, nu am avut până acum o hartă a şcolilor şi a numărului de elevi care învaţă în fiecare din aceste şcoli. Bineînţeles ca să dezvolţi oraşul şi să iei decizii trebuie să ai mult mai multe tipuri de date de acest fel", a arătat primarul general.
Edilul Capitalei a precizat că, în procedura de dezbatere a Planului Urbanistic General, 22.000 de bucureşteni au completat un chestionar despre ce doresc în privinţa oraşului, invitându-i pe cetăţeni să completeze şi chestionarele legate de Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.
"În momentul în care am solicitat bucureştenilor să completeze un chestionar despre ce îşi doresc, despre oraşul ăsta, am avut 22.000 de bucureşteni care au completat chestionarul online şi l-au trimis şi sociologii care lucrează în echipa de elaborare a Planului Urbanistic General au procesat aceste date. De aceea, sunt optimist şi invit bucureştenii să completeze chestionarele care sunt legate de acest proces de consultare pentru Planul de Mobilitate Durabilă. O să facem şi noi tot ce ţine de noi astfel încât chestionarele să ajungă la cât mai mulţi oameni şi de la ei să colectăm date cât mai relevante", a mai spus Nicuşor Dan.
Planul de Mobilitate Urbană este în proces de elaborare, fiind un termen de cinci luni pentru realizarea tuturor etapelor, a precizat Ionuţ Mitroi, reprezentant al TTL Planning, una dintre firmele care se ocupă de elaborarea PMUD.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
El a spus că "traficul auto pune mare presiune pe infrastructura rutieră", iar un obiectiv al PMUD este de a se renunţa la utilizarea autoturismului propriu pentru deplasările prin oraş şi realizarea unui "sistem de transport multi-modal, integrat şi eficient".
"Traficul auto pune mare presiune pe infrastructura rutieră şi sub obiectivele de a limita oarecum impactul asupra mediului, respectiv renunţarea la utilizarea autoturismului propriu pentru realizarea deplasărilor în zonele urbane, ne dorim să gândim un plan de mobilitate care să aibă o bază întoarsă, să se întoarcă oraşul cu faţa către oameni, în sensul în care să identificăm acele măsuri şi politici, respectiv proiecte care să încurajeze transportul public, mersul pe jos şi alte alternative de transport", a arătat acesta.
Etapele Planului de Mobilitate Urbană sunt: analiza a datelor şi elaborarea instrumentelor de analiză, identificarea problemelor şi definirea obiectivelor, stabilirea măsurilor şi proiectelor, scenariilor de mobilitate şi testarea acestora cu ajutorul modelului de transport, pregătirea planului de mobilitate, parcurgerea etapei de evaluare strategică de mediu şi implementarea PMUD care trece în responsabilitatea autorităţii contractare, a mai precizat Mitroi, menţionând că în prezent este în derulare prima etapă.
"În acest moment ne aflăm la etapa de primă consultare, până acum au fost elaborate primele rapoarte referitoare la planul de modelare, specificaţiile tehnice pentru colectarea de date, auditul planului de mobilitate şi, în perioada următoare, vom parcurge restul etapelor. Desigur durata de de realizare este extrem de redusă", a adăugat Mitroi.
În privinţa activităţii de colectare de date, cetăţenii sunt invitaţi să completeze chestionarul de mobilitate şi preferinţe, a mai spus el, menţionând că în două zile s-au înregistrat 3.000 de răspunsuri.
În paralel cu desfăşurarea anchetei de mobilitate online, o echipă de colaboratori, cu sprijinul Universităţii Politehnica şi Facultatea de Transporturi, va merge în teren, la domiciliul cetăţenilor, în câteva zone selectate reprezentative din aria urbană pentru a completa acelaşi tip de formular.
Pe de altă parte, cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov se realizează anchete pentru colectare de date la autoturisme, vehicule de marfă şi transport călători la principalele intrări din municipiul Bucureşti.
"De asemenea, avem în curs o activitate de colectare de date pentru evidenţierea fluxurilor de vehicule pe clase şi pe direcţii şi pe intervale orare. În acest sens, colegi de la Administraţia străzilor din cadrul PMB au fost la dispoziţie o serie de imagini din un set de camere disponibile pe care le vom procesa astfel încât să extragem datele necesare. În plus, faţă de aceste amplasamente, am avem în curs o activitate de extindere (...) şi urmează să realizăm montarea unui echipament de contorizare a traficului şi în zona periurbană", a mai explicat Mitroi.
El a anunţat că urmează şi o activitate de contorizare a călătorilor din transportul public, atât de suprafaţă, cât şi în subteran.
"Toate aceste date sunt necesare în vederea formalizării şi respectiv calibrării şi validării modelului de transport", a mai explicat Mitroi.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
La eveniment au participat reprezentanţi ai Facultăţii de Transporturi, ai ministerelor, ai Consiliului Judeţean Ilfov, alţi specialişti. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial
Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali
Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați
Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam
Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani.
Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei
O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,
Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo
Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină
Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu
Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit
CTP Arad nu găsește suficienți șoferi pentru autobuze deși oferă inclusiv școlarizare gratuită
Compania de Transport Public (CTP) Arad caută de câteva săptămâni să angajeze 25 de șoferi care ar trebui să lucreze din iunie, când tramvaiele de pe o linie principală vor fi înlocuite cu autobuze, dar la interviuri se prezintă puțini doritori, astfel că doar patru au fost angajați până acum. Directorul CTP Arad, Claudiu Godja,
Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic
Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o
Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness
Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa
Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările
Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac
Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve
Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR
În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun
Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a două noi obiective strategice necesare pentru exerciții militare NATO
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) a anunțat luni că acordă finanțare pentru reabilitarea unor străzi de interes strategic din municipiul Brașov. Ordinul a fost semnat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, iar investițiile vor fi finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a 2017-2026.