logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O cişmea care filtrează apă din Dâmboviţa, în zona Timpuri Noi; a fost amenajat şi un loc de odihnă

Imagine din galeria Agerpres

O cişmea publică, unde este filtrată apa din Dâmboviţa, a fost instalată în zona Splaiul Unirii nr. 160, în cadrul proiectului "Săptămâna europeană a dezvoltării durabile: Dâmboviţa Delivery 2023".

Cişmeaua face parte dintr-un ansamblu de mobilier stradal care include şi un sistem de iluminat, un loc de odihnă, precum şi un mecanism de colectare a deşeurilor din apă.

Sistemul de filtrare-dedurizare-osmoză primeşte apă din râu şi, după tratare, produce apă potabilă pentru două cişmele. Una dintre acestea este destinată adulţilor, fiind amplasată la înălţimea de 1,4 metri, iar cea de-a doua cişmea este pentru copii, aflându-se la o înălţime de 0,8 metri. Ca o completare, apa din prea-plinul ţâşnitorii pentru copii curge într-un recipient aflat la înălţimea de 0,3 metri, pentru animale.

Mecanismul-prototip de colectare a deşeurilor din Dâmboviţa a fost montat, după ce, în urmă cu şase luni, în zonă a fost amplasată o barieră plutitoare. Confecţionată din bannere publicitare recuperate şi din bidoane de plastic reutilizate, această barieră are rolul de a reţine deşeurile din apă.

Prezent vineri la evenimentul de inaugurare a mobilierului urban, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, a declarat că sistemul barierei plutitoare, care reţine deşeuri din Dâmboviţa, ar putea fi replicat în alte 11 locuri. El a remarcat că ansamblul urban din zona Splaiul Unirii nr. 160 include, alături de cişmea, şi un sistem de iluminat, în vederea diminuării riscului de accidente rutiere.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO



"Puteţi bea apă dulce şi curată din Dâmboviţa, datorită acestei iniţiative. (...) (Ansamblul, n.r.) va fi iluminat, iar dacă veţi veni seara, veţi vedea ce feerie va fi. Este aici o trecere de pietoni. Din păcate, au fost multe accidente, iar această lumină cred că va rezolva o parte din aceste probleme. Este în acest scop pusă aici", a spus el.

Laszlo Borbely a subliniat şi importanţa unui plan integrat pentru revitalizarea Dâmboviţei. Un astfel de masterplan a fost întocmit de către specialişti, dar mai este nevoie ca Primăria Capitalei să semneze un contract cu Ministerul Dezvoltării, în vederea finanţării proiectului cu fonduri europene.

"Este un masterplan care a primit de la Ministerul Dezvoltării finanţare. Acum trebuie mandatat domnul primar general, de către Consiliul General, ca să semneze contractul - bani europeni. Asta înseamnă şi lucrări hidrotehnice. (...) Eu sper să dăm semnalul către toţi cei care trebuie să urgenteze aceste semnături, aceste mandate, ca să fie un proiect care va fi şi pus în practică", a spus Laszlo Borbely.

Prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă, a remarcat efortul societăţii civile de a reda comunităţii spaţii publice din Capitală şi a subliniat că ar fi "absolut impardonabil" ca autorităţile să se nu se implice în susţinerea unor astfel de proiecte.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO



"Intenţionez, conform atribuţiilor pe care le am, să insist, cu perseverenţă, să aşezăm la aceeaşi masă absolut toţi actorii implicaţi, pentru că dacă o mână de oameni poate să facă lucruri atât de bune, cred că, stând împreună cu autorităţile, putem să facem mult mai mult. (...) În Bucureşti, trebuie să ne recâştigăm spaţiul public. A fost abandonat. Din păcate, tranziţia ne-a învăţat că spaţiul public este al nimănui. Nu e aşa. Spaţiul public e al tuturor. Al fiecăruia dintre noi. Asta e o schimbare de mentalitate pe care trebuie, împreună, să o facem", a spus el.

Sorin Baciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, a declarat că Lacul Morii şi Dâmboviţa sunt esenţiale pentru bucureşteni. El a subliniat că apa dulce reprezintă o resursă extraordinară pentru Capitală, dar că existenţa acesteia în centrul oraşului implică şi o responsabilitate "extraordinară". În acest sens, a evidenţiat rolul educaţiei ecologice şi al respectului faţă de natură şi resursele acesteia.

"Trăim într-o eră a fierberii climatice, aşa cum o spune secretarul general al Naţiunilor Unite; o perioadă pe care am traversat-o... o vară extrem de fierbinte - cea mai fierbinte din istoria măsurătorilor meteorologice - în care calculele statistice pe care le făceam în urmă cu câţiva zeci de ani referitoare la debite maxime, la inundaţii, la riscuri sunt date complet peste cap şi unde siguranţa, frumuseţea, infrastructura verde şi albastră trebuie regândite", a spus el.

Ivona Patzaichin, preşedinta Asociaţiei Ivan Patzaichin şi fiica regretatului canoist, a declarat că tatăl său şi-a dorit ca oamenii să recapete respectul faţă de natură şi să se bucure de aceasta.

"Un alt vis al lui a fost ca în Bucureşti să se întâmple lucruri, aşa cum se întâmplă în toate capitalele Europei şi în oraşele care au în aria lor un râu. Acesta a fost primul lui gând, ca şi în Bucureşti să profităm de Dâmboviţa, de lacuri, să ne bucurăm de ele. Nu putem să ne bucurăm doar trecând pe marginea lor cu maşina. Ne bucurăm în momentul în care poposim pe marginea apei, ne plimbăm cu barca pe apă", a spus ea.

Arhitecta Tamina Lolev, co-fondator Nod Makerspace, a evidenţiat importanţa prototipării în design-ul urban, astfel încât oraşele să se dezvolte eficient, inovativ şi sustenabil.

"Prototiparea ajută în primul rând la testarea şi evaluarea ideilor. Au fost nişte idei, aici, la bază. Acum o să le testăm şi o să le evaluăm, pe parcursul weekend-ului. Prototiparea ajută la implicarea comunităţii şi la reducerea riscurilor, înainte de investiţii serioase. Industriile creative sunt esenţiale în dezvoltarea oraşelor. (...) Vorbim prea puţin despre ideea de colaborare. Acolo unde mai multe organizaţii creative şi autorităţile dau mâna, acolo unde se colaborează, acolo se naşte inovaţia. Şi oraşele se pot dezvolta cu resurse financiare mai modeste şi cu oameni implicaţi", a spus ea.

Ansamblul de mobilier stradal face parte din proiectul asociaţiei Nord Makerspace şi al asociaţiei Ivan Patzaichin Mila 23, fiind realizat cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Evenimentul are loc în contextul săptămânii Dezvoltării Durabile şi al "Dâmboviţa Delivery 2023", o campanie de conştientizare şi educare privind managementul deşeurilor pe apă şi în jurul ei. Campania se desfăşoară sâmbătă şi duminică, pe Splaiul Unirii 16, în faţa Nod Makerspace. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 16-04-2025 15:28

Galați: CJ a alocat 150.000 lei pentru refacerea Școlii din Malu Alb distrusă de incendiu pe 30 martie

Consiliul Județean Galați a alocat suma de 150.000 lei pentru refacerea Școlii din localitatea Malu Alb, distrusă într-un incendiu provocat cu intenție de un localnic în vârstă de 35 de ani, în noaptea de 30 martie. 'Am alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea Școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Dră

Administratie 16-04-2025 14:54

Timiș: A fost predat amplasamentul pentru viitorul Institut Oncologic Regional

Administrația județeană a predat miercuri, către firma constructoare, amplasamentul pe care va fi ridicat viitorul Institut Oncologic Regional din Timișoara (IORT). Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat că lucrările vor începe cu demolarea ruinelor a ceea ce s-a dorit a fi, în urmă cu 30 de ani, u

Administratie 16-04-2025 14:09

Iași: Programul Primăriei și al instituțiilor din subordine, modificat în perioada Pascală

Primarul Mihai Chirica a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că în perioada 18-21 aprilie, inclusiv, va fi modificat programul municipalității și al societăților furnizoare de servicii publice. 'Conform reglementărilor legale, Primăria Municipiului Iași nu va avea program de lucru de vineri, 18 aprilie, până lu

Administratie 15-04-2025 16:23

Arad: Zece tramvaie noi vor fi cumpărate de la fabrica locală Astra Călători

Primăria Arad va cumpăra zece tramvaie Imperio noi de la fabrica Astra Călători, după ce a obținut finanțare europeană totală de 90 de milioane de lei, a informat, marți, administrația locală. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Arad, au fost semnate două contracte de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, fie

Administratie 15-04-2025 15:47

Timiș: Conacul de la Banloc, al Principesei Elisabeta, va fi administrat de Consiliul Județean și Mitropolia Banatului

Conacul din comuna timișeană Banloc, al cărui proprietar a fost Principesa Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand și a Regiei Maria, va fi administrat de Consiliul Județean (CJ) Timiș și Mitropolia Banatului, care vor să îl transforme într-un centru cultural și turistic. 'Consilierii județeni au votat în plenul extraordinar d

Administratie 15-04-2025 14:26

Timiș: Viceprimarul Timișoarei cere Prefecturii controale în internatele școlilor, după ce a descoperit muncitori cazați ilegal

Viceprimarul municipiului Timișoara, Ruben Lațcău, a cerut, marți, Prefecturii Timiș și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) să elaboreze pe parcursul zilei un plan de control în toate internatele și căminele din oraș, după ce a descoperit într-un internat, în noaptea de luni spre marți, muncitori în construcții cazați ilegal, sedii de firme

Administratie 14-04-2025 14:40

Bistrița-Năsăud: Referendum local în comuna Parva, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Cetățenii comunei Parva din județul Bistrița-Năsăud vor fi chemați la urne în 18 mai, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pentru a se pronunța și cu privire la o intenție a administrației locale de a schimba categoria de folosință pentru o suprafață de 50 de hectare de pășune, în vederea dezvoltării unor investiții turistice.

Administratie 14-04-2025 12:45

Gorj: Prefectul, despre relocarea activității din Palatul Administrativ - O problemă destul de complicat de rezolvat și de durată

Prefectul județului Gorj, Șerban Predescu, a declarat, luni, cu privire relocarea activității din instituția care urmează să fie reabilitată, că 'această problemă este destul de complicat de rezolvat și de durată'. El a menționat, într-o conferință de presă, că până la sfârșitul anului se va cunoaște constructorul care se va ocupa de

Administratie 11-04-2025 13:54

Bihor: Sistem video de înaltă rezoluție în Sala ghișeelor din Primăria Oradea

Primăria municipiului Oradea a implementat un nou sistem de supraveghere video în Sala Ghișeelor (Piramida), menit să ofere suportul tehnic adecvat, atât pentru securitatea incintei, cât și pentru orice tip de situații neprevăzute, a informat vineri, într-un comunicat, Biroul de presă al primăriei.

Administratie 11-04-2025 09:50

Maramureș: Investiție de 2,3 miliarde de lei în rețele de apă din județ

Rețeaua de apă din municipiul Baia Mare și alte 30 de localități urbane și rurale va fi schimbată și modernizată în urma unei investiții de 2,3 miliarde de lei, a informat, vineri, președintele Consiliul Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. ''Pentru prima dată în ultimii 35 de ani, Consiliul Județean Maramureș și Primări

Administratie 10-04-2025 21:39

Olguța Vasilescu (AMR): Faptul că nu există nicio variantă să se prelungească PNRR nu este o veste bună

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, președintele Asociației Municipiilor din România, a declarat, joi, că faptul că nu există nicio variantă să se prelungească durata Planului Național pentru Redresarea și Reziliență (PNRR) nu este o veste bună pentru marile orașe, în condițiile în care toate proiectele începute trebuie finalizate la

Administratie 10-04-2025 16:26

Start-Up Nation: Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat debutează pe 15 aprilie

Înscrierile pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale încep de marți, 15 aprilie, ora 10:00, conform unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT). Cursurile sunt destinate persoanelor care doresc să își dezvolte abilități esențiale pentru a înființa și conduce o

Administratie 10-04-2025 15:29

Sector 3: Târg de Florii, în weekend, în Parcul IOR

Oamenii vor putea cumpăra bunătăți culinare de la Târgul de Florii care va avea loc, de vineri până duminică, în zona 'Biserica Maramureșeană' din Parcul IOR. Reprezentanții Primăriei Sectorului 3

Administratie 10-04-2025 15:21

Peste 62% dintre români susțin realizarea de investiții mai mari în rețelele de distribuție a energiei electrice (studiu)

Peste 62% dintre români susțin realizarea de investiții mai mari în rețelele de distribuție a energiei electrice, în timp ce 27,5% consideră că ar trebui să fie încurajați mai mult cei care doresc să devină independenți energetic, reiese dintr-o cercetare sociologică realizată pentru platforma despre-energie.ro. 'Calitatea serviciul

Administratie 10-04-2025 14:52

Linia 483, deviată de pe strada Rezervelor în perioada 11 - 23 aprilie

Linia de autobuz 483 va funcționa pe un traseu deviat în perioada 11 - 23 aprilie 2025, pentru a permite efectuarea unor lucrări la rețeaua de apă potabilă și canalizare de pe strada Rezervelor, din comuna Chiajna. Potrivit unui comunicat al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI), în intervalul men