Harghita: Consilierii partidelor româneşti acuză CJ că alocă sume mai mari localităţilor cu populaţie preponderent maghiară

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a decis vineri, în şedinţă extraordinară, alocarea pentru localităţile din nordul judeţului a unor sume mult mai mici decât fondurile repartizate celor cu populaţie maghiară din cota de 6% din impozitul pe venit, fapt care a stârnit nemulţumirea consilierilor partidelor româneşti.
În şedinţa extraordinară s-a supus dezbaterii şi aprobării o hotărâre privind repartizarea către localităţile din zonele Gheorgheni şi Topliţa a sumelor din cota de 6% din impozitul pe venit, decizie care a fost amânată la precedenta şedinţă, din cauza că banii propuşi pentru alocare localităţilor româneşti erau mai mici şi de zece ori decât cei alocaţi localităţilor cu populaţie preponderent maghiară.
La şedinţa de vineri, şeful grupului PSD din CJ Harghita, Costin Hîrlav, a depus un amendament la această hotărâre prin care se diminuau sumele de la localităţile maghiare şi se majorau sumelor pentru localităţile româneşti Acest amendament a fost, însă, respins, fiind aprobată hotărârea iniţială.
Consilierul PSD Costin Hîrlav a subliniat că sunt diferenţe foarte mari, chiar şi de zece ori, între localităţile cu populaţia preponderent maghiară şi celelalte, subliind că alocările nu trebuie să se facă pe criteriu etnic, ci în funcţie de numărul de locuitori.
"Astăzi am depus un amendament prin care am considerat că se poate repara o greşeală, dar din păcate ceilalţi colegi consilieri nu au vrut. Este un gust foarte amar, pentru că mi se pare o bătaie de joc la adresa localităţilor româneşti. Ceilalţi colegi ne-au arătat că politica se bazează pe voturi, ori, noi, trei consilieri PSD plus doi de la PNL, suntem cantitate neglijabilă pentru a lua decizii Noi nu am cerut bani în plus, noi am cerut, de fapt, drepturile noastre care considerăm că ni se cuvin, în funcţie de numărul de locuitori. Nu am cerut sume aberante. Este normal ca localitatea Remetea să primească mai mult decât Sărmaş, deoarece Remetea are spre 7.000 de locuitori, Sărmaş are 3.700 de locuitori, dar nu de zece ori mai mult. Deci, Remetea a primit un milion iar Sărmaş a primit 100.000 de lei, sunt foarte mari diferenţe", a declarat Costin Hîrlav pentru AGERPRES.
Acesta a mai explicat că nu există o metodologie clară de repartizare a sumelor din cota de 6% din impozitul pe venit, alocarea fiind stabilită de conducerile UDMR din cele trei zone ale judeţului, respectiv Odorhei, Ciuc şi Gheorgheni.
"În zona Gheorgheni, domnul preşedinte Barti (preşedintele UDMR din zona Gheorgheni, Barti Tihamer, care este şi vicepreşedinte al CJ Harghita - n.r.) alocă sume foarte mari localităţilor din zona Gheorgheni iar localităţilor româneşti ceea ce mai rămâne", a spus Costin Hârlav.
El şi-a exprimat speranţa că zona Topliţa, locuită preponderent de români, va fi tratată, în viitor, ca zonă separată şi repartizarea nu va mai fi făcută de conducerea UDMR din zona Gheorgheni.
La rândul său, consilierul PNL Teodor Dobrean a precizat, pentru AGERPRES, că a sperat că se aproba solicitarea de a se aloca sume mai mari pentru localităţile româneşti, dar acest lucru nu s-a întâmplat, existând o disproporţie foarte mare faţă de banii repartizaţi comunelor cu populaţie maghiară.
"Se pare că, deşi nedeclarat, totuşi, după cum arată aceste aceste cifre alocate localităţilor româneşti, şi vorbim aici despre Topliţa, Gălăuţaş şi Sărmaş, există totuşi o disproporţie în alocare, care are, practic, un element şi etnic, deşi nu s-a vrut să recunoască în această şedinţă. Suntem total nemulţumiţi de modul în care s-a pus problema. Totuşi, suntem încă la început de lună noiembrie, mai sunt două luni în faţă, sper din suflet să se găsească rezolvare, să ne putem aşeza la masă şi să discutăm aceste alocări din ceea ce a mai rămas, sper să putem găsi înţelegere la consilieri din zona Ciuc şi Odorhei pentru a rezolva această situaţie tensionată, care trenează în acest moment", a declarat consilierul Teodor Dobrean.
Şi acesta a arătat că sumele votate în şedinţa de vineri au fost propuse de conducerea UDMR Gheorgheni fără să se ia în calcul deloc nevoile de investiţii din zona de nord.
El a dat exemplu comunei Remetea, cu populaţie preponderent maghiară, care a primit suma de un milion de lei pentru a dezvolta reţeaua de gaz, în vreme ce, pentru o investiţie similară, municipiul Topliţa a primit suma de 513.000 de lei.
De asemenea, comunele Gălăuţaş şi Sărmaş, cu populaţie majoritar românească, au primit câte 100.000 de lei, în vreme ce comunele maghiare Suseni, Ditrău şi Ciumani au primit câte 600.000 de lei, 700.000 de lei, respectiv 900.000 de lei.
Teodor Dobrean a punctat faptul că el este consilier al întregului judeţ Harghita şi pledează pentru echilibru în alocarea banilor, solicitând repartizarea unor sume mai mari şi municipiului Gheorgheni, unde populaţia maghiară este majoritară.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a ţinut să sublinieze că deciziile nu au fost niciodată bazate pe etnicitate şi a punctat că la următoarea şedinţă de consiliu se va analiza această situaţie, pentru a se găsi soluţii de rezolvare, ţinând cont că vor mai exista bani din cota de 6%, care pot fi repartizaţi pentru ca Topliţa şi celelalte localităţi să nu rămână în afara finanţării.
El a arătat că este un politician optimist, care crede că greşeala poate fi reparată şi a pledat pentru solidaritate şi găsirea de soluţii.
Vicepreşedintele CJ Harghita, Barti Tihamer, care conduce organizaţia UDMR din zona Gheorgheni şi despre care consilierii partidelor româneşti spun că a decis alocarea de fonduri considerată injustă, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere.
De asemenea, reprezentanţii fracţiunii UDMR Gheorgheni nu a răspuns întrebărilor consilierilor partidelor româneşti nici în cursul şedinţei extraordinare, desfăşurate în sistem online.
După şedinţa ordinară din luna octombrie, când această hotărâre a fost scoasă de pe ordinea de zi, dar a fost adusă în atenţia publică, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a condamnat "discriminarea instituţională săvârşită prin repartizarea inegală şi inechitabilă" de către CJ Harghita a fondurilor către comunităţile româneşti din acest judeţ, subliniind că repartizarea sumelor pe criteriu etnic este o metodă inacceptabilă. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: George Onea, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: Consiliul Judeţean (CJ) Harghita / Facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Olt: Investiție de 6,2 milioane lei la Slatina pentru iluminat pietonal și mobilier urban inteligente
Consilierii locali din municipiul Slatina au aprobat, marți, o investiție de aproximativ 6,2 milioane lei pentru un sistem inteligent de iluminat pietonal și instalarea unor elemente de mobilier urban inteligent, cu panouri de informare și prize de încărcare a dispozitivelor electronice în mai multe puncte din oraș. Primarul municipiului Sl
Argeș: Cetatea Poenari, închisă vizitatorilor după ce urșii au rupt gardul electric; animalele vor fi relocate
Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă publicului pe 14 aprilie după ample lucrări de conservare și restaurare, a fost închisă, marți, după ce gardul electric de protecție a fost rupt de urși. Consiliul Județean (CJ) Argeș a anunțat, într-un comunicat, că s-a decis închiderea temporară a accesului întrucâ
Timiș: Echipa fanion de fotbal a Banatului se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a anunțat, marți, că viitoarea echipă fanion de fotbal a municipiului de pe Bega se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara, numele fiind acceptat de Ministerul Justiției. Săptămâna trecută a început demolarea fostului Stadion 'Dan Păltinișanu', urmând
Prezidențiale2025/ Alba: Sesiuni de instruire cu cei 880 de președinți și locțiitori ai secțiilor de vot
Prefectul de Alba, Nicolae Albu, le-a transmis, luni, în cadrul unor sesiuni de instruire, președinților și locțiitorilor secțiilor de votare din județul Alba, că este ''esențial'' ca fiecare persoană implicată în organizarea alegerilor prezidențiale să cunoască ''în detaliu'' responsabilitățile ce îi revin și s
Satu Mare: Noul pod peste Someș va fi inaugurat în luna mai; se fac testele de rezistență (GALERIE FOTO)
Noul pod peste Someș din municipiul Satu Mare, cea mai mare investiție din ultimii 40 de ani, va fi dat în folosință până la finalul lunii mai, fiind efectuate testele de rezistență, a anunțat luni reprezentantul companiei constructoare, Răzvan Voinea, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila,
Marius Lăcătuș a devenit Cetățean de onoare al orașului său natal, Brașov
Fostul fotbalist de la FC Brașov și FC Steaua, Marius Lăcătuș, a devenit, luni, Cetățean de onoare al municipiului Brașov, după ce Consiliul Local a adoptat o hotărâre în acest sens. Inițiativa acordării acestui titlu fostului jucător al echipei naționale a României din perioada de glorie a fotbalului românesc aparține
Daniel Băluță: Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire a carosabilului pe Bulevardul Dimitrie Cantemir
Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire al unor porțiuni din carosabil din zona bulevardului Dimitrie Cantemir, a anunțat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, context în care a făcut apel la edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, să emită documentele necesare pentru a putea demara lucrările la Planșeul Unirii.
Bacău: Conducerea CJ cere măsuri excepționale de securitate la Maternitatea SJU, după ce o femeie a plecat cu un nou-născut
Conducerea Consiliului Județean (CJ) Bacău a cerut, luni, instituirea de măsuri excepționale de securitate la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU). Solicitarea vine după ce o femeie a intrat, duminică, în secție și a fugit cu un nou-născut. ''Dispariția unui nou-născut din incinta Mate
Aproximativ 400 de blocuri, afectate de lucrări de modernizare și reparații efectuate la rețeaua de termoficare
Aproximativ 400 de blocuri vor fi afectate de lucrările de reparații și modernizare efectuate la sistemul de termoficare din Capitală. Compania Termoenergetica anunță că în următoarele zile se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice, intervențiile având durate diferite de re
Primăria Capitalei anunță licitație pentru șapte microbuze electrice
Primăria Capitalei anunță pe SEAP licitație pentru achiziționarea a șapte microbuze electrice. Acestea vor fi folosite pentru transportul public metropolitan București - Ilfov. Mai exact, cinci microbuze pentru Municipiul București și două pentru comuna Snagov, informează PMB, luni, pe Facebook. De asemenea, vor fi achiziționate și stațiile de &
ONRC: 1.565 de societăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru din 2025
Un număr de 1.565 de societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în primul trimestru din 2025, în scădere cu 6,57% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 1.565 de societăți noi a
ANCOM a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat, sâmbătă, că a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic, care a semnalat limitarea cheltuielilor zilnice pentru propaganda electorală pe profilurile și pagina candidatului pe o anumită platformă online. 'Î
Iași: Prima lopată la 'Podul de Flori', în prezența autorităților din R.Moldova și România
Oficialități din România și Republica Moldova vor fi prezente, sâmbătă, la demararea lucrărilor primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimii 60 de ani - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. 'Podul de Flori' va uni localitatea Zagarancea
Arad: Nisip proaspăt pe Plaja Ghioroc, care poate fi deja frecventată de turiști
Plaja Ghioroc, supranumită 'Litoralul Vestului', este în curs de pregătire pentru deschiderea sezonului estival, fiind aduse sute de tone de nisip fin care va fi întins în următoarele zile, când vor fi reamplasați și cei 75 de palmieri care au schimbat imaginea zonei de agrement în ultimii ani. Primarul comunei Ghi
Sibiu: 50.000 de lalele, narcise și panseluțe plantate de Primărie au înflorit după ploile din ultimele zile
Ploile, dar și căldura din ultimele zile au făcut să înflorească cele aproape 50.000 de lalele, narcise și panseluțe din zonele verzi ale municipiului Sibiu, care au fost plantate toamna trecută, potrivit Primăriei. Primăria anunță că în luna mai urmează să planteze alte 40.000 de flori în parcurile, zonele verzi și sensurile giratorii din Si