Şoferii bucureşteni riscă amenzi şi blocarea autovehiculelor, de luni, dacă folosesc parcările municipale fără să plătească
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/15664333.jpg)
Conducătorii auto riscă sancţiuni de 200 lei pe zi şi blocarea autovehiculelor, începând de luni, 15 august, dacă folosesc parcările gestionate de Primăria Capitalei şi nu achită tarifele aferente.
Mai exact, este vorba despre un regulament aprobat de Consiliul General al Capitalei în anul 2019 şi care vizează locurile de parcare trasate cu albastru pe domeniul public. Tariful se achită doar pe durata zilei.
"Un comportament civilizat în parcările municipale vă fereşte de sancţiuni. Va rugăm să parcaţi regulamentar şi să achitaţi anticipat serviciul public de parcare. Din 15 august nerespectarea acestor reguli atrage riscul aplicării unei sancţiuni de 200 lei/zi şi imobilizarea autovehiculului până la stingerea obligaţiei de plată. Fiţi responsabili! Parcaţi legal şi evitaţi sancţionarea", transmite Compania Municipală Parking Bucureşti, pe pagina sa de internet.
Potrivit aceleiaşi surse, contravaloarea locului parcat poate fi achitată şi prin aplicaţia "Parking Bucureşti". Aceasta poate fi descărcată gratuit din AppStore sau din Google Play.
"Prin Parking Bucuresti App puteţi achita anticipat, online, tariful de parcare folosindu-vă cardul bancar sau prin SMS la numărul 7458. Rămâne, însă, valabilă şi alternativa de plată cu cash în toate parcajele gestionate de Compania Municipală Parking Bucureşti S.A.", informează compania.
Aplicaţia este utilă şi in găsirea în cel mai scurt timp a parcajelor din apropierea destinaţiei alese şi a locurilor libere.
Astfel, tarifele practicate de Compania Municipală Parking, conform HCGMB 517/2019, în intervalul orar 7.00 - 23.00, de luni până vineri, sunt următoarele:
- 10 lei/oră, în zona 0;
- 5 lei/oră în zona 1;
- 2,5 lei/oră în zona 2.
Pentru eliberarea abonamentului, riveranii (persoane fizice care posedă autoturisme şi au domiciliul pe strada unde este amenajat parcajul public) trebuie să prezinte buletinul de identitate şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului . Pentru a se putea acorda acest tip de abonament, adresa din certificatul de înmatriculare trebuie să fie aceeaşi cu cea din buletin.
Riveranii pot beneficia de abonamente, cu sau fără rezervare.
Fără rezervare (plata tarifului permite utilizarea unui loc de parcare fără rezervarea sau nominalizarea acestuia):
- 200 de lei/lună în zona 0;
- 100 lei/lună în zona 1;
- 80 de lei/lună în zona 2.
Cu rezervare (plata tarifului permite utilizarea unui loc de parcare, cu rezervarea acestuia, în intervalul 0.00-24.00):
- 900 lei/lună în zona 0;
- 700 de lei/lună în zona 1;
- 400 de lei/lună în zona 2.
Totodată, persoanele fizice pot alege abonamente de o zi, o săptămâna, o lună, un semestru sau un an pentru fiecare dintre zonele 0, 1 sau 2 ale Capitalei. De exemplu:
- pentru zona 0: 75 lei/zi, 300 de lei/săptămână, 1.050 de lei/lună;
- pentru zona 1: 38 de lei/zi, 150 de le/săptămână, 525 de lei/lună;
- pentru zona 2: 15 lei/zi, 60 lei/săptămână, 210 lei/lună.
Persoanele juridice au, la rândul lor, posibilitatea de a opta pentru abonamente de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an, iar tarifele sunt cu aproximativ 33% mai mari decât în cazul persoanelor fizice.
Zona 0 este delimitată de străzile Piaţa C.A. Rosetti, str. Tudor Arghezi, str. Dr. Dimitrie G. Gerota, str. Jean Louis Calderon, str. C.A. Rosetti, bd. Nicolae Bălcescu, str. Ion Câmpineanu, Calea Victoriei, Splaiul Independenţei, str. Halelor, Piaţa Unirii, bd. Unirii, bd. Mircea Vodă, str. Matei Basarab, bd. Hristo Botev, inclusiv străzile menţionate.
Zona 1 este cuprinsă între Zona 0 şi perimetrul format din străzile: Piaţa Francofoniei, Calea 13 Septembrie, şos. Panduri, bd. Geniului, şos Cotroceni, Splaiul Independenţei, bd. Mihail Kogălniceanu, str. Vasile Pârvan, str. Berzei, bd Gării de Nord, Piaţa Gării de Nord, Calea Griviţei, şos Nicolae Titulescu, bd Banu Manta, bd Ion Mihalache, str. Aviator Popişteanu, bd Expoziţiei, str Parcului, str Tipografilor, şos Bucureşti-Ploieşti, bd Aerogării, str Nicolae G. Caranfil, bd Beijing, bd Mircea Eliade, Calea Floreasca, str Polonă, str Mihai Eminescu, str Traian, bd Pache Protopopescu, şos Mihai Bravu, str Traian Popovici, Calea Dudeşti, bd Octavian Goga, str Nerva Traian, bd Gheorghe Şincai, str Lânăriei, Calea Şerban Vodă, bd Mărăşeşti, Piaţa Libertăţii, str. Mitropolit Nifon, Piaţa Regina Maria, bd Libertăţii, inclusiv străzile menţionate.
Zona 2 cuprinde locurile de parcare special amenajate între Zona 1 şi limita administrativă a oraşului.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat că din 15 august vor fi amendaţi toţi cei care parchează pe aşa-numitele "locurile albastre" din zona centrală a Capitalei şi nu plătesc, iar dacă problema persistă, vor fi blocate roţile autovehiculelor.
El a menţionat că în oraşele occidentale banii colectaţi din taxele de parcare reprezintă 7-8% din bugetul local, dar că această situaţie nu este valabilă şi în Bucureşti, estimările pentru primul an fiind de circa 10 milioane de lei colectaţi din aceste taxe.
"Nu ăsta este scopul (de a strânge bani din parcări - n.r.). Scopul este de a elibera zone foarte aglomerate din Bucureşti, de a stimula oamenii să folosească transportul public, de a avea, implicit, un mediu mai curat", a subliniat Nicuşor Dan, pe 8 august, la postul B1 TV.
Edilul general a adăugat că nu este normal ca în unele zone să existe parcări cu plată goale şi trotuare în apropiere pline cu maşini, în aceste situaţii Poliţia Capitalei şi Poliţia Locală urmând să ia măsuri.
Primarul a mai spus că parcările "la bordură" vor fi în continuare gratuite, acolo unde există semnul care arată că parcarea este permisă, municipalitatea având intenţia de a extinde zona cu "parcări albastre" şi pe o serie de străzi adiacente zonei centrale a Bucureştiului.
La rândul său, viceprimarul Stelian Bujduveanu preciza la începutul lunii că regulamentul de parcare ce se va aplica din 15 august restabileşte ordinea în Bucureşti, iar obiectivul principal al acestei iniţiative este să elibereze domeniul public de maşini parcate neregulamentar.
"Astăzi avem 12.190 de locuri de parcare în zona centrală. În fiecare lună, numărul acestor locuri de parcare va creşte cu câteva sute. Până anul viitor estimăm un număr de 30.000 de locuri de parcare în zona centrală, în interiorul inelului central de circulaţie", a punctat Stelian Bujduveanu.
Totodată, Nicuşor Dan a anunţat că, începând din 16 august, niciun angajat al municipalităţii nu va mai avea loc de parcare rezervat pe străzile din jurul Primăriei.
"Aplicarea regulamentului de parcare începe cu Primăria. Niciun angajat al Primăriei (nici eu) nu va mai avea loc rezervat pe străzile din jur. Începând de marţi, toate locurile de parcare din jurul Primăriei vor avea statut de 'parcări albastre' şi vor putea fi folosite, prin plata cu ora sau cu abonament, de oricine doreşte. Precizez, ca să nu persiste confuzia, că singurele modificări începând de marţi vizează 'parcări albastre'. Nu vor exista modificări la 'parcările albe', parcări de reşedinţă care ţin de Primăriile de sector şi se supun altui regim, nici pentru locuri de parcare nemarcate (de exemplu parcările la marginea bordurii)", a scris edilul, vineri, pe Facebook.
Viceprimarul Stelian Bujduveanu a precizat că este vorba despre peste 150 de locuri de parcare din jurul Primăriei Capitalei. AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vrancea: CJSU a stabilit măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul gripal și intervenții urgente în județ
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vrancea a adoptat, vineri, în cadrul unei ședințe convocate de prefectul județului, planul de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul gripal, precum și intervențiile urgente pentru siguranța infrastructurii din zona Copăcești, comuna Ruginești, a informat instituția. A
Ambasadorul Elveției: Brașovul este unul dintre cei mai buni parteneri pentru prima contribuție
Brașovul este unul dintre cei mai buni parteneri în privește implementarea proiectelor realizate cu fonduri din prima contribuție în cadrul Programului de cooperare româno-elvețian, i-a transmis, vineri, ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Massimo Baggi, primarului George Scripcaru, în timpul vizitei efectuate în
Discuții în contradictoriu în Consiliul General pe tema bugetului Capitalei; reprezentanții USR au părăsit sala de ședință
Grupul consilierilor generali ai USR a părăsit, vineri, ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB), după discuții în contradictoriu pe tema bugetului Capitalei, în contextul în care urma să fie stabilită conducerea unor subordonate ale Municipalității. În prima parte a ședinței a fost aprobată componen
Giurgiu: Poliția Locală a identificat zonele de risc ale depozitărilor ilegale de deșeuri și a inițiat o campanie de informare
Una dintre principalele acțiuni ale Poliției Locale Giurgiu este protejarea mediului și în acest sens desfășoară o campanie de informare a cetățenilor cu privire la depozitările de deșeuri în locuri neautorizate, în ultima săptămână șase persoane fiind identificate în timp ce depozitau gunoi în aceste zone.
Prahova: Ploieștiul are un nou operator de salubritate; primarul anunță eliberarea de 'mafia deșeurilor'
Primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, a anunțat, vineri, încheierea unui contract cu un nou operator de salubritate pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere și eliberarea orașului de 'mafia deșeurilor'. 'Astăzi, la trei luni de la preluarea mandatului de primar, îmi îndeplinesc promisiunea: ieșirea totală dintr-un si
Lucian Bode: Pentru Autostrada Transilvania este foarte importantă mobilizarea din teren
Autostrada Transilvania are nevoie, în 2025, de o mai bună mobilizare în teren, în opinia deputatului Lucian Bode, fost ministru al Transporturilor și actual președinte al Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților. 'Autostrada Transilvania rămâne o prioritate pentru mine ca deputat de Sălaj și sunt convin
Nicușor Dan anunță că Lucian Judele (USR) este noul administrator public al Capitalei
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a semnat vineri dispoziția de numire a lui Lucian Judele (USR) în funcția de administrator public al Municipiului București. 'Am urmărit, de-a lungul timpului, activitatea și conduita lui Lucian Judele și am apreciat profesionalismul și seriozitatea cu care acesta și-a asumat fiecare responsabilitate. Experiența sa ad
Declarație comună privind creșterea atractivității sectorului de asigurări, semnată de patronatul industriei și sindicat
O declarație comună privind creșterea atractivității sectorului de asigurări a fost semnată de Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR) și Federația Sindicatelor din Industria Financiară (FSIF), potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES. Conform sursei citate, declarația conține principalele linii strategice de acțiune pe care cele două
Anularea plății contribuției de 2 lei pentru nevalorificarea ambalajelor, binevenită (specialist)
Decizia de anulare a plății contribuției de 2 lei de către producători pentru nerealizarea obiectivelor de valorificare a ambalajelor este binevenită, întrucât pune mai puțină presiune pe costuri și, astfel, avem un impact mai mic asupra prețului final al produselor, consideră Daniela Dobre, director general al Green Environment Support. Deși RetuR
Cseke Attila: Reabilitarea interioară a Palatului greco-catolic din Oradea are finanțare de 33,5 milioane de lei
Reabilitarea interioară a Palatului greco-catolic din Oradea, ultima etapă după distrugerea în incendiul din 2018, a primit o finanțare de 33,5 milioane de lei de la bugetul Ministerului Dezvoltării, lucrările deja demarate urmând să fie finalizate în doi ani, a anunțat vineri, într-o conferință de presă ținută în curtea palatului, ministrul Cse
Concert Cargo pe stadionul 'Dan Păltinișanu' din Timișoara, înainte ca arena să fie demolată și reconstruită
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, vineri, că locuitorii județului și toți cei care s-au simțit apropiați de fotbalul timișorean sunt invitați, duminică, la un spectacol 'de rămas-bun' de la stadionul 'Dan Păltinișanu', care va intra în demolare. În loc va fi construită o arenă
Sector 4: Sesiuni gratuite de patinaj - în acest weekend, la Patinoarul Berceni Arena
Sesiuni gratuite de patinaj sunt organizate în acest weekend la Patinoarul Berceni Arena. ''Dacă nu aveți planuri pentru acest weekend, vă așteptăm alături de prieteni și familie la Patinoarul Berceni Arena să vă bucurați de momente frumoase pe gheață la sesiunile gratuite de patinaj! Este ocazia perfectă să vă petreceți timpul liber, să vă distr
O nouă ședință a CGMB pentru stabilirea comisiilor de specialitate
Consilierii generali ai Capitalei se întrunesc în ședință vineri, de la ora 10:00, pentru a stabili componența comisiilor de specialitate. În urmă cu aproximativ două săptămâni a avut loc de asemenea o ședință pentru crearea comisiilor, dar aceasta a fost întreruptă după plecarea grupului AUR. Pract
Olt: Buget de investiții de 200 de milioane de lei la Primăria Slatina
Primăria Slatina va avea anul acesta un buget de investiții de aproximativ 200 de milioane de lei, cel mai mare din ultimii patru ani, a declarat joi, într-o conferință de presă, primarul Mario De Mezzo. Edilul a menționat că draftul bugetului va fi pus în transparență în zilele următoare. ''Lucrăm la b
Președintele CJ Brașov: Obiectivul Aeroportului este atingerea pragului de 300.000 de pasageri și atragerea de destinații
Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a anunțat, joi, că principalul obiectiv al aeroportului de la Ghimbav este atingerea în 2025 a pragului de 300.000 de pasageri și atragerea a cât mai multor destinații. ''Este o provocare permanentă, știm că așteptările sunt foarte mari și ne dorim ca Brașovul să aibă