VIDEO Nicuşor Dan: În bugetul pe 2021 nu sunt prevăzute achiziţii de autovehicule, statui, campanii publicitare
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni, că în proiectul de buget pentru anul în curs al municipalităţii nu sunt prevăzute achiziţii de noi autovehicule, fonduri pentru noi statui sau campanii publicitare, fiind reduse "substanţial" şi sumele pentru festivaluri.
El a precizat că, în prezent, există o schiţă a bugetului, care va fi supusă analizei consilierilor generali, după care proiectul va fi deschis dezbaterii publice.
"Este un buget prin care stopăm risipa. Reducem substanţial banii pe festivaluri, târguri, decoraţiuni şi alte asemenea. Bugetul pentru aceste evenimente a fost în 2019, anul de dinainte de pandemie, de peste 200 de milioane de lei. Bugetul pe care îl propunem pentru 2021 este de câteva milioane de lei pentru evenimente culturale de notorietate, ajunse unele la peste zece ediţii şi pe care e bine să le păstrăm, evident în măsura în care situaţia sanitară ne-o va permite. Renunţăm pentru acest an la achiziţii de autovehicule - nu este o prioritate pentru noi. Nu alocăm bani pentru noi statui. După cum ştiţi, a fost o tradiţie a ultimilor zece ani să se aloce 10 - 20 de milioane de lei, în fiecare an, pentru noi statui. Nu alocăm bani pentru campanii publicitare", a precizat edilul general, în cadrul unei conferinţe susţinute la sediul PMB.
Potrivit primarului, salariile vor fi plafonate la nivelul anului 2020, iar instituţiile din subordinea Primăriei Capitalei vor primi de patru-cinci ori sau chiar de zece ori mai puţin faţă de suma solicitată pentru bunuri şi servicii.
"Sunt două (instituţii - n.r.) către care propunem să dăm de o sută de ori mai puţin pe bunuri şi servicii", a menţionat el.
Nicuşor Dan susţine renunţarea la "o parte importantă a stimulentelor financiare", indicând în acest sens suma alocată cuplurilor care aniversează 25 de ani de căsnicie.
"Propun să păstrăm însă alte stimulente, cum este, de exemplu, stimulentul pentru reducerea abandonului şcolar", a adăugat primarul general.
El a spus că vor fi plătite datoriile faţă de firmele care au prestat servicii pentru municipalitate.
În proiectul de buget mai sunt prevăzute sume pentru Campionatul european de fotbal, care urmează să aibă loc în acest an, dar şi pentru sprijinirea sectorului cultural independent - 3 milioane de lei pentru teatre independente; 5 milioane de lei pentru concursuri de proiect.
Conform primarului general, pentru investiţii o pondere importantă a finanţării urmează să provină din fonduri europene, în contextul în care PMB a propus pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă proiecte în valoare de 7 miliarde de euro.
"Cu resursele foarte limitate pe care le avem la dispoziţie pentru 2021, vrem să începem sau să continuăm nişte investiţii importante pentru bucureşteni - în primul rând, pe reţeaua de termoficare; (...) pentru Prelungirea Ghencea, segmentul dintre Strada Braşov şi Strada Râul Doamnei, ca să încheiem această lucrare; pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic - avem 12 şantiere deschise şi ne mai propunem deschiderea a altor 17; investiţii în reţeaua de spitale pe care le gestionăm, în special pe zona de instalaţii şi pe zona de securitate la incendiu", a explicat Nicuşor Dan.
De asemenea, vor fi prevăzute sume pentru noul Plan Urbanistic General, pentru semaforizarea inteligentă, digitalizarea Primăriei Capitalei - sistemul de management al documentelor.
El a afirmat că, atunci când şi-a preluat mandatul, Primăria Capitalei avea datorii curente de trei miliarde de lei, iar o mare parte din ultimele patru luni le-a folosit pentru a gestiona această situaţie financiară. Nicuşor Dan a susţinut că a existat riscul ca servicii esenţiale să nu poată fi furnizate pentru bucureşteni, din cauza situaţiei financiare.
"Am fost în risc de colaps financiar. A existat riscul ca servicii esenţiale să nu poată să fie furnizate. De exemplu, alimentarea cu încălzire a unui cartier sau iluminatul public sau chiar transportul public. A existat riscul ca anumite şantiere care funcţionează pe bani europeni să fie întrerupte, cu riscul de a plăti acei bani europeni. Am găsit facturi neplătite din primăvara anului 2019, care au fost eşalonate de mai multe ori. Am avut discuţii cu furnizori de servicii care mi-au spus că li s-a propus de mai multe ori să se eşaloneze datoriile şi că, de fiecare dată, primăria nu s-a ţinut de cuvânt în aceste eşalonări. Am avut discuţii cu mulţi oameni care mi-au spus că nu mai vor să audă de Primăria Capitalei, firme care nu mai vor să lucreze cu PMB", a spus edilul general.
Potrivit acestuia, proiectul de buget este unul prin care municipalitatea vrea să "iasă din minciună, din delirul grandoman" al fostei administraţii.
"Un buget prin care vrem să facem lucruri concrete, lucruri fundamentale şi nu spoiala fostei administraţii. Un buget prin care vrem să stopăm risipa şi să deschidem calea construcţiei, pentru că Bucureştiul are nevoie de construcţie", a transmis Nicuşor Dan. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Citiţi şi:
VIDEO Nicuşor Dan: Adrian Criţ, noul director al STB
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vrancea: Parc voltaic de peste 27 de milioane de lei, pentru a asigura independența energetică a orașului Focșani
Primăria municipiului Focșani a semnat, vineri, la Ministerul Energiei, contractul de finanțare pentru construcția unui parc fotovoltaic care va asigura independența energetică pentru consumul public de energie electrică al orașului, proiect în valoare de peste 27 de milioane de lei, a informat administrația locală. 'Viceprimarul municipiului Focșani
Nicușor Dan spune că Termoenergetica datorează ELCEN aproximativ 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde de lei
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri că Termoenergetica datorează ELCEN 400 - 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde, iar banii provin dintr-o o serie de regularizări care trebuie făcute între operatorii economici. 'Nu este de un miliard (datoria către Elcen, n.r.). De 15 ani, primarii Bucureștiului doresc să preia CET-urile în
Nicușor Dan: Diminuarea bugetului are mai degrabă legătură cu dorința de a păstra pavelele domnului Negoiță
Edilul Capitalei, Nicușor Dan, a apreciat vineri că diminuarea bugetului Primăriei Municipiului București ar avea mai degrabă legătură cu 'dorința de a păstra pavelele' primarului Sectorului 3, Robert Negoiță. Întrebat dacă apreciază că reducerea bugetului PMB ar avea legătură cu intenția sa de a candida la președinție, Nicușor Dan a replicat:
Nicușor Dan anunță că un miliard de lei vor fi tăiați de la bugetul PMB; el face apel la parlamentari
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, atrage atenția că prin proiectul de buget elaborat de coaliția de guvernare Primăria Capitalei ar urma să primească 4 miliarde de lei în 2025, o sumă cu un miliard de lei mai mică față de anul anterior. Edilul general a adăugat că în 2024 cele două subvenții pentru transport în comun și termie s-au ridicat la
Iași: După două încercări eșuate, consilierii locali au aprobat majorarea tarifului gigacaloriei
Consiliul Local Municipal Iași a aprobat, în ședința ordinară desfășurată vineri, creșterea prețului gigacaloriei cu 45% pentru populație și, respectiv, 130% pentru persoanele juridice. În timpul ședinței, primarul Mihai Chirica a declarat că această majorare este solicitată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energie
Directorul economic al Primăriei Oradea: E nevoie de o bancă a instituțiilor publice sau de o reformă a Trezoreriei
Directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că în România ar fi nevoie de o bancă a instituțiilor publice, pentru a sprijini autoritățile să acceseze fondurile europene, ori de o reformă a Trezoreriei, care să ofere și asemenea servicii. 'În '98, când am terminat f
Fritz: Primăria Timișoara - cel mai mare buget din țară pentru beneficiarii serviciilor sociale
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat, vineri, că municipalitatea va aloca în acest an cel mai mare buget pentru beneficiarii serviciilor sociale, în cuantum de peste 19 milioane de lei. 'Ținta noastră este ca prin acest sprijin pe care l-am crescut de la an la an, să ajungem la cât mai mulți timișoreni care au nevoie
Galați: Bob suspendat, zid de cățărare, piste de biciclete, amfiteatru și locuri de joacă și relaxare, în Pădurea Gârboavele
Consiliul Județean Galați a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de transformare a Pădurii Gârboavele într-un spațiu modern de relaxare și aventură, care va cuprinde bob suspendat, zid de cățărare, piste de biciclete, amfiteatru exterior, locuri de joacă și de relaxare pentru întreaga familie, informează CJ Galați
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 5,94% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut vineri la 5,94% pe an, de la 5,95% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Transelectrica, investiții de aproape 95 milioane de lei în stația Stâlpu, județul Buzău
București, 31 ian /Agerpres/ - Transelectrica demarează lucrările de retehnologizare a stației Stâlpu, județul Buzău, și construirea noii stații de 400 kV, o investiție de aproximativ 95 de milioane de lei, cu termen de finalizare luna ianuarie 2027. 'Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA demarează lucrările de execu
Tulcea: Subvenția pentru agentul termic furnizat în sistem centralizat va dispărea din anul 2028
Primăria municipiului Tulcea va organiza o dezbatere pe tema eficienței sistemului centralizat de termoficare, pentru a avertiza populația cu privire la faptul că din anul 2028 subvenția pentru încălzire acordată de autoritatea locală nu va mai putea fi acordată, așa că prețul gigacaloriei aproape că se va tripla din acel an. Ideea organizării acestei de
Sector 1: Primăria trebuie să achite Romprest 124 de milioane de lei; 50 de milioane au fost executate silit
Primăria Sectorului 1 trebuie să achite Romprest 124 de milioane de lei, în urma unor procese cu operatorul de salubrizare, a anunțat, joi, președintele comisiei care analizează situația titlurilor executorii, Iulian Hatmanu, care a precizat că 50 de milioane de lei au fost executate silit. 'Până în momentul de față, am reușit să facem ev
Sector 1: Primăria intenționează să creeze o arie naturală protejată la Pădurea Băneasa
Primăria Sectorului 1 intenționează să preia în administrare o suprafață de 3,3 milioane de metri pătrați din Pădurea Băneasa de la Romsilva pentru a crea o arie naturală protejată, după ce Consiliul Local a adoptat în ședința de joi un proiect de hotărâre în acest sens. 'Se solicită Consiliului General al Municipiului București ado
Timiș: Alfred Simonis afirmă că restructurările la Consiliul Județean vor aduce economii de până la 80 de milioane de lei pe an
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alfred Simonis (PSD), a declarat, joi, că va urma cea mai amplă restructurare a instituţiei şi a direcţiilor din subordine, până anul viitor estimând economii între 60 de milioane şi 80 de milioane de lei, care vor fi folosiţi în investiţii. El a afirmat că nu se urmărește atât de mult
Romașcanu (CJ Buzău): Suntem într-o zonă funcțională, fără disponibilizări; 8 colegi vor ieși la pensie
Președintele Consiliului Județean (CJ) Buzău, Lucian Romașcanu (PSD), a declarat, în contextul măsurilor de reducere a cheltuielilor din sectorul de stat, că la nivelul instituției pe care o reprezintă nu vor fi operate disponibilizări, în schimb opt angajați vor urma să iasă la pensie. La finalul ședinței ordinare de joi, președintele CJ a explica