Primarul Capitalei supune dezbaterii publice introducerea vinietei ''Oxigen''

Primarul general Gabriela Firea a anunţat miercuri introducerea în dezbatere publică a unui proiect care prevede achiziţionarea unei viniete pentru toate autoturismele care intră în Capitală, dar nu sunt înmatriculate în municipiul Bucureşti sau în judeţul Ilfov.
De asemenea, nu va fi permis accesul în zona centrală a oraşului pentru maşinile non-Euro, Euro 1 şi Euro 2.
Într-o declaraţie ulterioară, directorul executiv al Direcţiei Transporturi din cadrul PMB, Mihai Teodorescu, a explicat că aceste restricţii vor fi valabile doar în intervalul orar 7,00 - 22,00, de luni până vineri. Totodată, restricţiile nu se vor impune în perioada sărbătorilor legale, nici pentru maşinile înmatriculate în afara Capitalei, nici pentru cele care generează un grad ridicat de poluare.
"Autoturismele care nu sunt înmatriculate în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, la momentul pătrunderii în Capitală vor trebui să facă dovada că şi-au achiziţionat o vinietă de Bucureşti, vinieta Oxigen B, care va costa 10 lei pentru o zi, iar pentru un an - 1.900 de lei. Mă refer la autoturisme înmatriculate în celelalte judeţe şi în alte ţări, inclusiv Bulgaria. Cât priveşte autoturismele neînmatriculate în Bucureşti sau Ilfov, dar care au un grad ridicat de poluare, adică non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, acestea nu vor avea acces în centrul Capitalei. (...) În ceea ce priveşte autoturismele înmatriculate în Bucureşti şi în zona metropolitană Ilfov, acestea vor avea accesul interzis dacă sunt poluante, în zona centrală, începând cu 1 ianuarie 2020. Mă refer la maşinile non-Euro, Euro 1 şi Euro 2. Autoturismele Euro 3, chiar dacă sunt înmatriculate în Bucureşti şi Ilfov, vor trebui să plătească o vinietă, vinieta Oxigen C, 'C' de la centru", a precizat, miercuri, primarul general.
Gabriela Firea a spus că, deşi măsurile pot părea "dure", ele sunt insuficiente în raport cu gradul de poluare la care a ajuns municipiul Bucureşti.
Ea a atras atenţia că vor exista şi autoturisme care vor fi exceptate de la aceste reguli: maşinile pentru situaţii de urgenţă (SMURD, Ambulanţă, Poliţie), maşinile care desfăşoară lucrări de utilitate publică şi maşinile corpului diplomatic.
Pe de altă parte, potrivit proiectului, aceste excepţii nu vor fi valabile pentru riverani.
Primarul general a precizat că proiectul, care va fi supus dezbaterii publice timp de 45 de zile, urmează să fie dezbătut în şedinţa Consiliului General al Capitalei de la sfârşitul lunii septembrie.
Firea a arătat că în Bucureşti cel mai important factor de poluare este circulaţia auto "sufocantă". Ea a menţionat că, la nivelul întregii ţări, există 8,5 milioane de autoturisme înmatriculate, dintre care 1.600.000 în Bucureşti şi în zona metropolitană Ilfov. Dintre acestea: 261 de autoturisme sunt non-Euro, 7.188 sunt Euro 1, 113.729 - Euro 2, 213.000 - Euro 3, 440.000 - Euro 4, 253.000 - Euro 5 şi 331.000 sunt Euro 6. Primarul a citat datele oferite de Brigada Rutieră şi Poliţia Locală, conform cărora aproape 500.000 de maşini din alte judeţe intră zilnic în Capitală, "cele mai multe cu un grad mare de poluare".
Gabriela Firea a adăugat că într-o etapă ulterioară vizează limitarea accesului maşinilor poluante şi în alte zone ale Capitalei, nu doar în partea centrală.
Mihai Teodorescu, director executiv al Direcţiei Transporturi din cadrul PMB, a explicat că zona pentru care va trebui achiziţionată vinieta C este delimitată de: Piaţa Victoriei, bd. Iancu de Hunedoara, şos. Ştefan cel Mare, str. Polonă, str. Mihai Eminescu, str. Traian, str. Nerva Traian, bd. Gheorghe Şincai, str. Lânăriei, Calea Şerban Vodă, bd. Mărăşeşti, str. Mitropolit Nifon, bd. Libertăţii, Calea 13 Septembrie, str. Izvor, bd. Haşdeu, str. Vasile Pârvan, str. Berzei, str. Buzeşti.
"Vinieta va fi electronică, noi având mai multe aplicaţii la PMB, lansate de Municipalitate, în primul rând cea a Administraţiei Străzilor, Trafic Alert, care va conţine un buton pentru achiziţionarea acestei viniete. Se va putea achiziţiona şi prin SMS, online şi de la fiecare benzinărie, aşa cum este buna practică cu vinieta de la CNAIR. Acest sistem de monitorizare în ambele zone va cuprinde peste 194 de camere ANPR. Zona centrală va avea 58 de camere, în 20 de intersecţii, iar zona B, delimitată de penetraţiile în municipiul Bucureşti, va avea 49 de intersecţii cu 136 de camere. Acest sistem nu va ajuta numai la monitorizarea şi localizarea acestor autoturisme, dar şi la stabilirea de trasee origine-destinaţie pentru toate vehiculele care intră în Bucureşti, pentru a ne ajuta la sporirea transportului public şi fluenţa acestuia", a precizat el.
City managerul Sorin Chiriţă a explicat, la rândul său, că la fiecare intrare în Capitală vor fi montate camere video, dotate cu un sistem informatic care va permite monitorizarea traficului şi identificarea numărului de înmatriculare al autoturismelor. Aceste numere vor fi transmise Poliţiei Locale, iar în cazul abaterilor, amenzile vor fi trimise prin poştă proprietarilor. Camere video similare vor fi instalate şi la fiecare penetraţie în zona centrală.
Daniel Răşică, director general al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, a arătat că amenzile, potrivit limitelor prevăzute de Ordonanţa 15/2002, vor putea fi cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei, dar că valoarea exactă va fi stabilită în urma dezbaterii publice.
Şeful Direcţiei de Mediu, Simona Popa, a subliniat că municipiul Bucureşti se află în topul celor mai poluate capitale europene, din cauza depăşirii valorilor zilnice legal admise pentru particule în suspensie PM10.
"În 70 de zile, în anul 2018, s-au înregistrat depăşiri. Depăşirile cele mai multe s-au situat între 50 - 65 de micrograme. Cea mai mare depăşire a fost data de 1 februarie 2018: 93 de micrograme/metru cub", a spus ea.
Marius Badea, medic primar pneumolog la Spitalul Colentina, a făcut referire la studii de specialitate conform cărora viaţa într-un oraş poluat are efecte similare asupra sănătăţii cu fumatul pasiv a zece ţigarete pe zi. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Andreea Rotaru, editori online: Ady Ivaşcu, Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi
Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen
Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial
Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali
Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați
Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam
Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani.
Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei
O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,
Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo
Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină
Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu
Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit
CTP Arad nu găsește suficienți șoferi pentru autobuze deși oferă inclusiv școlarizare gratuită
Compania de Transport Public (CTP) Arad caută de câteva săptămâni să angajeze 25 de șoferi care ar trebui să lucreze din iunie, când tramvaiele de pe o linie principală vor fi înlocuite cu autobuze, dar la interviuri se prezintă puțini doritori, astfel că doar patru au fost angajați până acum. Directorul CTP Arad, Claudiu Godja,
Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic
Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o
Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness
Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa
Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările
Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac
Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve
Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR
În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun