RETROSPECTIVĂ 2018 / Primăriile de sector - demersuri pentru o nouă staţie de metrou, dezvoltare de cartiere, reabilitare şcoli
Primăriile de sector au întreprins, în 2018, demersuri într-o paletă largă de domenii, de la extindere de unităţi de învăţământ, modernizare de pieţe, reabilitare termică a blocurilor, până la o nouă staţie de metrou şi proiecte de dezvoltare de cartiere.
Totodată, au avut iniţiative legate de sănătate, salubrizare, transparentizare şi informatizare a activităţii.
*** Extinderi şi reabilitări de unităţi de învăţământ
* Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, a inaugurat, pe 30 august, o nouă creşă pe model româno-danez pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea nr. 74.
Sursa foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
* Pe 20 februarie consilierii locali ai sectorului 2 au adoptat o hotărâre de aprobare a înfiinţării Creşei Oituz în cadrul complexului de servicii de pe strada omonimă, aflat în subordinea DGASPC sector 2.
Consiliul Local (CL) sector 2 a adoptat, pe 22 iunie, o hotărâre privind reabilitarea şi modernizarea, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 - 2020, a mai multor unităţi. Este prevăzută o valoare a investiţiei de peste 231 de milioane de lei fără TVA pentru reabilitarea şi modernizarea grădiniţelor nr. 189, nr. 233, nr. 234, nr. 236, nr. 280, "Albinuţa", "Steluţa", "Luminiţa", a şcolilor nr. 4, nr. 25, nr. 27, nr. 28, nr. 32, nr. 46, nr. 51, nr. 85, nr. 307, "Maria Rosetti", "Petre Ghelmez", a liceelor "Constantin Brâncuşi", "Nicolae Tesla" şi "Sfântul Pantelimon".
Pentru reabilitarea şi modernizarea grădiniţelor nr. 7, nr. 23, a şcolilor nr. 56, nr. 77, nr. 85, "Tudor Arghezi", a liceelor "Waldorf" şi "I. C. Brătianu", a colegiilor "Victor Babeş" şi "George Coşbuc", propuse spre reabilitare şi modernizare din alte surse de finanţare, e stipulată o valoare a investiţiei de peste 75 de milioane de lei fără TVA.
Pe 30 august CL a adoptat două proiecte privind eficientizarea energetică prin reabilitare/modernizare a Şcolii nr. 64 "Ferdinand I", respectiv a Liceului "Ion I. C. Brătianu", în vederea finanţării lor în cadrul POR 2014 - 2020. Valoarea proiectelor se ridică la peste 11 milioane de lei inclusiv TVA.
Primarul sectorului 2, Toader Mugur Mihai, a inaugurat, pe 31 august, un bazin de înot modern, construit la Şcoala Gimnazială nr. 25.
Sursa foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
Pe 13 decembrie CL a adoptat un proiect privind consolidare-reabilitare la Liceul "Ady Endre", valoarea investiţiei fiind de aproximativ 8,3 milioane de lei cu TVA.
* Pe 18 iunie CL sector 3 a aprobat un proiect ce stipulează o valoare a investiţiei de peste 36 de milioane de lei cu TVA pentru lucrări de creştere a eficienţei energetice, consolidare şi modernizare la Colegiul "Anghel Saligny" - corp B, creştere a eficienţei energetice şi modernizare la corpul C2 la Colegiul "Mihai Bravu" - sediu Ion Ţuculescu, la şcolile nr. 95, nr. 20 şi la Şcoala Specială nr. 5.
Valoarea lucrărilor pentru creştere a eficienţei energetice, modernizare şi extindere la Grădiniţa nr. 24, extindere la grădiniţele nr. 68, nr. 69, nr. 70, "Peştişorul de Aur", nr. 196, la Şcoala nr. 88, modernizare şi extindere la bazinul de înot de la Grădiniţa nr. 154 şi la cel de la Grădiniţa nr. 191 şi pentru demolare şi edificarea unui imobil destinat învăţământului antepreşcolar şi preşcolar în zona Dristor trece de 83 de milioane de lei inclusiv TVA.
La aceeaşi dată consilierii locali au aprobat un proiect referitor la lucrări de peste 34 de milioane de lei inclusiv TVA pentru creşterea eficienţei energetice şi modernizare la câte un corp din Colegiul "Matei Basarab", respectiv din Şcoala Superioară Comercială "N. Kretzulescu".
Tot pe 18 iunie s-a aprobat un proiect privind creşterea eficienţei energetice, modernizare şi extindere la Creşa Trapezului, valoarea lucrărilor depăşind 16,1 milioane de lei inclusiv TVA.
În toate aceste trei proiecte se menţionează că trebuie întocmită documentaţia tehnico-economică, întrucât Strategia de Dezvoltare a sectorului se pliază pe finanţarea POR 2014-2020.
În şedinţa CL sector 3 din 26 iunie s-a decis aprobarea proiectelor de construire a câte unui complex multifuncţional pentru activităţi didactice şi sport la şcolile "Federico Garcia Lorca", "Nicolae Labiş" şi "Liviu Rebreanu", în vederea depunerii spre finanţare şi rambursării ulterioare a cheltuielilor eligibile prin POR 2014-2020. Valoarea proiectelor depăşeşte 24 milioane de lei inclusiv TVA.
La aceeaşi dată s-au aprobat proiecte privind lucrări pentru creşterea eficienţei energetice şi modernizare la Liceul "Theodor Pallady", la Colegiul "Costin Neniţescu" - corp C4, pentru modernizare la Şcoala nr. 84, modernizare şi extindere la Şcoala nr. 81, în vederea depunerii spre finanţare şi decontării ulterioare a cheltuielilor eligibile prin POR 2014-2020. Valoarea proiectelor depăşeşte 23 de milioane de lei inclusiv TVA.
Consilierii locali au adoptat, pe 11 decembrie, un proiect referitor la lucrări de extindere la Şcoala nr. 88, în vederea finanţării în cadrul POR 2014-2020. Valoarea totală a proiectului e de aproximativ 6,7 milioane de lei inclusiv TVA.
* Pe 18 iunie au început lucrări de reparaţii şi modernizare la peste 50 de şcoli şi grădiniţe din sectorul 4, autoritatea locală precizând că acestea costă aproximativ 13,5 milioane de euro şi se încheie înainte de debutul noului an şcolar.
Sursa foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO
Primăria sectorului 4 menţiona, pe 19 iunie, că au fost demarate lucrările de reabilitare şi construire a 37 de terenuri de sport în curţile şcolilor, de care vor beneficia nu doar elevii, ci şi locuitorii din zonele adiacente.
Edilul sectorului 4, Daniel Băluţă, afirma, potrivit unui comunicat din 10 iulie al autorităţii locale, că unităţile de învăţământ din sector vor beneficia de lucrări de modernizare. El preciza că este vorba despre 20 de grădiniţe şi 20 de şcoli finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), precum şi despre 15 săli de sport.
Conform autorităţii locale, proiectele de finanţare europeană pentru şcoli şi grădiniţe totalizează peste 11 milioane de euro, o mare parte din ele (9 milioane de euro) pentru îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale a Şcolii nr. 190 şi a Colegiului "Miron Nicolescu" fiind deja aprobate.
Primăria de sector a anunţat, pe 11 iulie, că au început lucrările de modernizare a nouă unităţi de învăţământ, peste 15 milioane de lei fiind alocate din bugetul local pentru reparaţii şi amenajări, în scopul obţinerii autorizaţiei ISU. Este vorba despre colegiile "Gheorghe Şincai" şi "Ion Creangă", şcolile nr. 133, nr. 79, nr. 97, nr. 194, nr. 190, nr. 129 şi "Avram Iancu".
Autoritatea locală informa, pe 20 august, că peste 8,4 milioane de lei - fonduri guvernamentale, obţinute în cadrul PNDL şi prin cofinanţare de la bugetul local - vor fi investiţi în şapte grădiniţe ("Floare Albastră", "Strop de Rouă", nr. 4, nr. 62, "Dumbrava Minunată", "Mărţişor" - corpul A şi nr. 149), pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare.
Pe 18 octombrie primăria preciza că primele construcţii modulare de tip after-school din sector sunt aproape gata să primească elevii. Pentru aceste construcţii din incinta şcolilor "Emil Racoviţă", nr. 97, nr. 100 şi nr. 165 Primăria a alocat 1,6 milioane de lei. Lucrările de construcţie au demarat la sfârşitul lui iunie.
* Consilierii locali ai sectorului 5 au aprobat pe 12 martie un proiect privind lucrări de extindere la Şcoala "Ion I.C. Brătianu", valoarea estimată a lucrărilor fiind de circa 30,7 milioane de lei cu TVA.
Pe 10 aprilie CL sector 5 a adoptat un proiect privind reabilitarea şi consolidarea Grădiniţelor nr. 35, nr. 54, nr. 242, nr. 244, reabilitarea şi extinderea Grădiniţei nr. 268 şi reabilitarea Grădiniţei nr. 269. Valoarea acestor lucrări este de peste 27 de milioane de lei cu TVA.
Pe 16 aprilie consilierii locali au adoptat o hotărâre referitoare la reabilitare clădire şi extindere clădire after-school la Şcoala nr. 2, extindere grupuri sanitare băieţi-fete aferente Şcolii nr. 124, reparaţii corp clădire la Şcoala "Grigore Tocilescu", reabilitare clădire şi extindere săli de clasă la Şcoala nr. 135, reparaţii şi reabilitare termică la Grădiniţa nr. 53, reparaţii şi extindere clădire la Grădiniţa "Floarea Soarelui", reparaţii şi modernizare Grădiniţa "Paradisul Verde", reabilitare şi consolidare la Grădiniţa nr. 245, reabilitare clădire la Grădiniţa nr. 271. Valoarea lucrărilor este de peste 36 de milioane de lei cu TVA.
În cazul acestor trei hotărâri, finanţarea investiţiilor se asigură de la bugetul local al CL sector 5.
Pe 21 mai s-a aprobat în CL o hotărâre privind extinderea Grădiniţei nr. 205 şi o alta referitoare la construirea unui corp nou de grădiniţă în incinta Şcolii nr. 125. Valoarea proiectelor se ridică la circa 14 milioane de lei cu TVA. În cazul ambelor hotărâri s-a aprobat finanţarea de la bugetul local pentru cheltuielile ce nu se finanţează prin PNDL.
Sursa foto: (c) SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO
Pe 31 mai CL a adoptat un proiect privind reparaţii şi reabilitare la trei corpuri ale Şcolii nr. 150 cu bani de la bugetul local. Valoarea investiţiei este de aproape 7 milioane de lei cu TVA.
Pe 26 iunie CL a adoptat hotărâri privind reabilitarea şi consolidarea Grădiniţei nr. 245 şi a unui corp clădire din Grădiniţa nr. 244, în vederea finanţării lor în cadrul POR 2014-2020. Valoarea estimată a proiectelor e de aproximativ 10 milioane de lei cu TVA.
Tot pe 26 iunie CL a adoptat o hotărâre privind reabilitarea şi consolidarea corpului principal de clădire al Grădiniţei nr. 168 cu bani de la bugetul local. Valoarea investiţiei depăşeşte 5 milioane de lei cu TVA.
Pe 9 iulie consilierii locali au votat un proiect privind consolidarea şi reconstrucţia Şcolii nr. 124 cu fonduri de la bugetul local. Valoarea investiţiei este de circa 17,7 milioane de lei cu TVA. Primarul sectorului 5, Daniel Florea, a anunţat, pe 18 iulie, pe pagina sa de Facebook, începerea lucrărilor de reconstruire.
Pe 10 septembrie a demarat reconstruirea Şcolii nr. 141, la care un tavan de rigips a căzut pe 25 mai 2017.
* Pe 30 ianuarie CL sector 6 a adoptat hotărâri privind construirea a trei unităţi after-school în incita şcolilor nr. 117, "Sf. Andrei", respectiv nr. 197. Valoarea investiţiilor e de peste 42 milioane de lei cu TVA.
Două hotărâri din 30 ianuarie ale CL presupun construirea a două corpuri de grădiniţe - unul în incinta cartierului ANL Brâncuşi, celălalt în cadrul Şcolii "Sfinţii Constantin şi Elena". Valoarea investiţiilor este de peste 14 milioane de lei cu TVA.
Pe 26 aprilie, printr-o hotărâre de CL, s-a aprobat construirea unui after-school în incinta Şcolii nr. 156; valoarea investiţiei e estimată la peste 9 milioane de lei cu TVA.
Pe 8 mai a fost adoptată o hotărâre privind construirea unui corp de grădiniţă în incinta Grădiniţei nr. 274 (valoarea investiţiei - peste 10 milioane de lei cu TVA) şi o alta referitoare la realizarea unui after-school în cadrul Şcolii nr. 193 (valoarea investiţiei - peste 12 milioane de lei cu TVA).
Pe 28 iunie CL a aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor privind modernizarea Şcolii nr. 164, Şcolii Speciale pentru Deficienţi de Auz "Sfânta Maria", colegiilor "Gheorghe Asachi" şi "Costin C. Kiriţescu", Şcolii gimnaziale speciale "Constantin Păunescu", Colegiului "Petru Rareş", în vederea solicitării finanţării prin POR 2014-2020. Valoarea investiţiilor se ridică la peste 59 milioane de lei cu TVA.
*** Proiecte în domeniul sănătăţii
* Pe 20 februarie CL sector 2 a aprobat demararea procedurii de înfiinţare a Centrului de sănătate multifuncţional "Ion Creangă" în subordinea DGASPC sector 2.
Sursa foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
* Primăria sectorului 4 informa, pe 11 mai, că singurul spital cu profilul medicină dentară din Capitală ce oferă servicii gratuite bucureştenilor se va muta în această zonă administrativă, că medici şi asistenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară vor fi relocaţi din mai multe clădiri, cu risc seismic ridicat.
Costurile pentru lucrările de construcţie şi utilare se ridică la aproximativ 21 de milioane de lei, iar finanţarea va fi asigurată din bugetul local al Primăriei Capitalei şi al Sectorului 4.
* CL sector 5 a adoptat, pe 28 februarie, o hotărâre privind înfiinţarea Centrului Medico-Social "Sf. Andrei" în subordinea Consiliului Local, cu sediul în strada Fabrica de Chibrituri nr. 9-11.
*** Reabilitare termică
* Primăria sectorului 1 a relansat programul de reabilitare termică a blocurilor, anunţând la mijlocul lunii februarie că alocă, în 2018, aproximativ 75 de milioane de lei pentru anveloparea blocurilor.
Sursa foto: (c) VLAD STAVRICA / AGERPRES FOTO
Autoritatea locală menţiona că va demara în 2018 procedurile investiţionale pentru inventarierea lifturilor şi identificarea soluţiilor tehnice de înlocuire a componentelor ce pun în pericol siguranţa locatarilor. Din bugetul pe 2018 au fost alocaţi pentru documentaţia necesară proiectului 150.000 de lei.
Primăria de sector mai preciza că va demara, în 2018, programul de susţinere financiară din resurse bugetare şi fonduri europene a reabilitării termice a caselor şi că va aloca, în 2018, suma de 672.000 de lei, din bugetul propriu, pentru pregătirea documentaţiei necesare atragerii de fonduri europene destinate finanţării programului.
Pe 5 decembrie CL sector 1 a aprobat modernizarea ascensoarelor din blocurile reabilitate termic. Valoarea investiţiei este de aproape 108 milioane de lei cu TVA.
* Potrivit unor date de acum aproximativ două săptămâni privind reabilitarea termică a blocurilor, postate pe site-ul Primăriei sectorului 2, un număr de 132 de imobile se află în etapa de execuţie, 532 sunt recepţionate, iar 457 - finalizate. Aceste iniţiative au fost realizate prin programul local, cu fonduri de la Primăria de sector.
Datele relevă că în cazul a două blocuri s-a primit aviz negativ de la ISC şi că în situaţia a cinci blocuri contractele s-au reziliat.
* Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat pe 19 ianuarie că până la acea dată au fost reabilitate termic aproximativ 1.200 de blocuri, cu tot cu acelea care sunt în lucru, rămânând de reabilitat aproximativ 800.
El a spus că dă în lucru alte 150 de blocuri, exprimându-şi speranţa că, până la sfârşitul anului, vor mai fi introduse în program 150.
Pe 20 aprilie Negoiţă şi ministrul Dezvoltării Regionale au semnat 20 de contracte în valoare totală de aproximativ 358 milioane de lei, având ca obiectiv creşterea eficienţei energetice pentru 184 de blocuri de locuinţe din sectorul 3, finanţarea fiind asigurată prin POR 2014 - 2020.
Negoiţă anunţa, pe 3 decembrie, că până la acea dată în sector au fost reabilitate termic aproximativ 1.500 de blocuri, dintre care circa 800 cu fonduri europene. El a spus că ar mai fi aproximativ 506 blocuri de reabilitat.
Edilul declara că, pe acest exerciţiu financiar, în cadrul POR, Primăria sectorului 3 a depus proiecte de 1,57 de miliarde de lei pentru reabilitarea termică a 850 de blocuri, dintre care 588 sunt deja finanţate, că pentru circa 50 urmează să se semeze în perioada următoare şi că 23 de proiecte sunt "în rezervă", pentru că nu mai era în acel moment finanţare disponibilă.
* Potrivit unor date din 28 noiembrie transmise de Primăria sectorului 4, au fost finalizate lucrările de reabilitare termică a 208 de imobile, alte 52 de blocuri sunt aproape finalizate, 50 de clădiri se află în fază de execuţie şi se lucrează la proiectare în cazul a 291 de imobile de locuit. Alte 1.174 de blocuri aflate pe lista de investiţii a Primăriei de sector pentru creşterea performanţei energetice urmează să intre în faza de proiectare, iar ulterior în execuţie.
"91 de blocuri din Sectorul 4 incluse în programul de finanţare pentru Creşterea Performanţei Energetice Programul Operaţional Regional (POR) 174/3/1, vor beneficia, începând din acest an, de locuinţe izolate termic. Este vorba de peste 25.000 de oameni care locuiesc în aproximativ 8.000 de apartamente. Sumele totale pentru care Primăria Sectorului 4 a semnat deja contractele de finanţare sau a depus documentaţia pentru obţinerea finanţării totalizează 49 de milioane de euro", declara primarul Daniel Băluţă.
* Pe 26 ianuarie CL sector 5 a adoptat o hotărâre privind reabilitarea termică a 94 de imobile. Valoarea totală a lucrărilor este de peste 178 de milioane de lei.
Consilierii locali au aprobat, pe 27 aprilie, o hotărâre privind reabilitarea termică a cinci imobile (valoarea lucrărilor - circa 10 milioane de lei), iar pe 21 mai una referitoare la reabilitarea termică a 18 imobile (valoarea investiţiei - peste 30 de milioane de lei cu TVA).
Toate aceste imobile au fost incluse în programul local de creştere a eficienţei energetice.
"Avem 130 de blocuri care termină procedura de licitaţie până pe 27 septembrie. Asta înseamnă că din octombrie începe, din nou, după mulţi ani, anveloparea în sectorul 5", a declarat edilul sectorului 5, Daniel Florea, într-un clip postat pe 25 septembrie pe pagina sa de Facebook.
El spunea că se pot face investiţii, deoarece a reuşit să scadă gradul de îndatorare al sectorului la 20%, de la 29,7%, cât afirmă că era când a ajuns primar.
* Edilul sectorului 6, Gabriel Mutu, a anunţat pe 1 noiembrie că lucrările de reabilitare termică se reiau în sectorul 6, un număr de 431 de blocuri urmând să intre în acest proiect în perioada următoare.
El a spus că, la preluarea mandatului, a găsit programul blocat, cu peste 1.500 de dosare neactualizate şi neconforme cu legislaţia naţională şi europeană.
Edilul a precizat că un element de noutate pe acest subiect îl reprezintă accesarea de fonduri europene. "Peste 200 de milioane de lei vor veni din fonduri europene (...) în primă fază, la care completăm cu bani alocaţi din bugetul local şi din fonduri rambursabile de la Banca Europeană de Investiţii. În acest moment avem peste 9.000 de apartamente care deja au intrat în faza de execuţie, iar pentru 357 de blocuri avem proiectele tehnice finalizate, urmând să intre în execuţie", a arătat edilul.
Gabriel Mutu a menţionat că vor fi efectuate şi lucrări de schimbare a sistemelor de iluminat interioare, iar la finalizarea reabilitării ADPDU sector 6 va reface curtea blocului şi aleile din proximitate.
*** Proiecte de dezvoltare a sectoarelor
* Pentru proiectul "Centru cultural şi social Hala Laminor" s-au alocat bani în mai multe rânduri în 2018.
CL sector 3 a aprobat, pe 11 ianuarie, majorarea capitalului social al Algorithm Residential S3 SRL cu 60 de milioane de lei, în vederea majorării capitalului social al Algorithm Construcţii S 3 SRL, sumă necesară lucrărilor de execuţie pentru punerea în siguranţă, reabilitarea şi consolidarea construcţiei Hala Laminor.
O decizie similară de majorare a capitalului social a fost luată de CL pe 31 august, de această dată fiind vorba despre 50 de milioane de lei necesari lucrărilor de execuţie a parcării subterane şi circulaţiilor aferente la obiectivul Hala Laminor.
Pe 19 decembrie CL a mai adoptat o hotărâre similară de majorare a capitalului social cu 50 de milioane de lei. Hotărârea presupune construirea unui parcaj la nivelul subsolului, cu tot cu circulaţiile necesare evacuării utilizatorilor atât la nivelul parterului, cât şi al nivelurilor superioare ce se vor realiza în viitor şi prevede că la subsol se vor mai realiza adăposturi de protecţie civilă.
La aceaşi dată, consilierii locali au aprobat valoarea de investiţie pentru lucrarea "Punerea în siguranţă a construcţiei Hala Laminor, Fabrica de Ţevi Republica, corpurile C1, C2, C3, C4, C5, C6, C61, restaurare, conservare şi construire parcare subterană cu circulaţiile aferente în subsolul Halei" până la suma de circa 49,9 milioane de euro fără TVA.
Pe 17 iulie CL a adoptat o hotărâre privind realizarea unei parcări cu o capacitate de 718 locuri în zona bulevardului Decebal. Valoarea lucrărilor trece de 119 de milioane de lei inclusiv TVA.
* Primarul sectorului 4 a declarat, pe 4 octombrie, că lucrările de reabilitare a Pieţei Berceni-Sudului încep pe 28 octombrie, iar cel mai târziu pe 1 noiembrie 2019 această investiţie va fi finalizată.
Sursa foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
El a menţionat că la 50-60 de metri de acest ansamblu se realizează o parcare de 400 de locuri pentru cei care vin la piaţă, ce are şi valenţele unei parcări park&ride. Băluţă a declarat că, dacă vor fi condiţii meteo corespunzătoare, probabil parcarea va fi finalizată în prima jumătate a anului 2019.
Potrivit edilului, valoarea investiţiei în ceea ce priveşte Piaţa Sudului este de circa 35,6 milioane de lei. Băluţă a adăugat că valoarea maximă estimată a investiţiei privind parcarea din zonă de circa 400 de locuri este în jur de 3 milioane de euro.
Autoritatea locală anunţa, pe 4 decembrie, că împreună cu SC Metrorex SA a semnat protocolul de intenţie privind prelungirea Magistralei 2 de metrou cu încă o staţie, amplasată la jumătatea distanţei dintre capătul actual al liniei, Berceni şi Centura din zona de Sud a Capitalei, fiind deja eliberat certificatul de urbanism al viitoarei construcţii.
Băluţă menţiona că această construcţie va fi realizată aproape exclusiv suprateran şi va fi suportată din bugetul local al sectorului, că parţial infrastructura există, dar va trebui dublată cu încă o cale de rulare.
Conform aceluiaşi comunicat, lucrările vor putea începe în prima parte a lui 2019 şi vor fi încheiate până la mijlocul lui 2021.
* Primăria sectorului 5 a semnat, pe 20 martie, un acord cu Banca Mondială, ce oferă suportul tehnic pentru demararea de proiecte de dezvoltare urbană.
"Pe un teren de 110 ha din zona Antiaeriană, aflat în administrarea Sectorului 5, va prinde contur un nou cartier, în care vor fi edificate 40.000 de unităţi locative, o maternitate, o sală polivalentă, un bazin olimpic de înot, un muzeu, un centru administrativ, unităţi de învăţământ şi toate funcţiunile necesare pentru o dezvoltare urbanistică la nivelul secolului XXI", menţiona autoritatea locală.
O altă prioritate în derularea colaborării o reprezintă regenerarea urbană a cartierului Ferentari. Este vizată şi dezvoltarea economică sustenabilă a zonei de sud-est a sectorului, prin demararea proiectului "Laser Valley".
În altă ordine de idei, pe 5 iulie, primarul Florea a inaugurat lucrările de reabilitare a Pieţei Rahova.
*** Salubritate, mediu, animale
* CL sector 1 a aprobat, la sfârşitul lunii iulie, un proiect ce prevede că blocurile din această zonă administrativă vor avea containere de gunoi îngropate, dotate cu senzori de umplere şi cartele electronice de acces. Valoarea investiţiei este de aproximativ 158 de milioane de lei fără TVA şi vine de la bugetul local.
CL a adoptat pe 29 martie o hotărâre referitoare la sterilizarea gratuită a 500 de câini şi 500 de pisici, animale de rasă comună şi metişi ai acestora, aflaţi în proprietatea persoanelor fizice cu domiciliul pe raza sectorului 1. Centrul de sterilizare gratuită s-a deschis pe 1 octombrie, pe strada Pajurei, nr. 13.
* Pe 27 septembrie CL sector 2 a adoptat o hotărâre care prevede că, din 15 octombrie, începe implementarea efectivă, în etape, a gestiunii în Sistem de Management Integrat (SMID) a întregii cantităţi de deşeuri municipale produse în sector de toţi beneficiarii serviciului, în calitatea lor de deţinători/generatori de deşeuri, exceptând activităţile stabilite în competenţa unităţii administrativ teritoriale a Municipiului Bucureşti, conform Legii 99/2014, termenul de finalizare a acţiunii fiind 31 mai 2019.
"Gestiunea în SMID presupune colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor menajere similare provenind din activităţi comerciale, din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, precum şi gestionarea acestora", se arată într-o anexă la hotărâre.
* Pe 31 iulie CL sector 3 a aprobat un proiect privind amplasarea a 150 de platforme subterane pentru colectarea selectivă a deşeurilor pe raza sectorului. Valoarea estimată a investiţiei este de aproximativ 11,7 milioane de lei inclusiv TVA.
Pe 14 august CL a adoptat două proiecte de hotărâre în baza cărora a fost înfiinţată Direcţia Generală de Salubritate.
14 septembrie a fost ultima zi în care Rosal a acoperit salubritatea în sectorul 3, în baza contractului încheiat în 1999; serviciul a fost preluat pentru a fi gestionat de Direcţia de Salubritate din cadrul Primăriei sectorului 3.
* Primul parc din Capitală dedicat Centenarului Marii Uniri ("Parcul 100 de stejari") s-a deschis pe 19 aprilie, în vecinătatea parcurilor Orăşelul Copiilor şi Lumea Copiilor din sectorul 4 şi e amenajat pe peste 10.000 de metri pătraţi.
Sursa foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Primăria sectorului 4 a anunţat pe 5 iulie că trei sisteme bazate pe ecologie vor fi dezvoltate în cadrul unui proiect eco smart de 700.000 de euro, ce presupune dezvoltarea a trei "laboratoare verzi", cu ajutorul fondurilor EEA şi norvegiene: Parcul Natural Văcăreşti - dezvoltarea arealului şi a unui management inovativ, astfel încât acesta să devină un obiectiv turistic de nivel european; ''Grădina cu apă de ploaie'' - se va implementa un sistem pilot de colectare a apei pluviale din zonele adiacente Parcului Natural şi direcţionarea acestora, după un proces ecologic de filtrare, către bazinul hidrografic din cadrul "grădinii" Văcăreşti; ''trotuarul permeabil'' - menit să reducă volumul apei de ploaie ce ajunge în canalizarea oraşului.
* Primarul sectorului 5, Daniel Florea, anunţa, pe 21 august, că instituţia pe care o reprezintă a semnat un contract de salubrizare şi deszăpezire cu Rosal. "Astăzi am semnat primul contract de salubrizare din istoria Sectorului 5. Este un contract încheiat pe 100% dintre străzi cu firma Rosal. Până acum a existat un contract încheiat de Primăria Generală cu firma Romprest pe 70% dintre străzile din sector", preciza Florea.
* Pe 28 iunie CL sector 6 a adoptat o hotărâre de înfiinţare a unui parc pe bulevardul Timişoara nr. 10-12. Valoarea investiţiei depăşeşte 12 milioane de lei fără TVA. Aria totală este de circa 23.000 mp.
*** Transparenţă, informatizare a activităţii
* CL sector 1 a aprobat, pe 21 martie, asumarea Declaraţiei privind principiile de guvernare deschisă, în baza căreia administraţia locală se angajează să publice în format deschis informaţiile de interes public, să încurajeze participarea cetăţenilor şi să colaboreze cu membrii comunităţii.
* Primăria sectorului 2 anunţa, pe 2 octombrie, că notarii vor obţine de la Direcţia Venituri Buget Local (DVBL) Sector 2 certificatul fiscal în format electronic, ca urmare a unui protocol încheiat între DVBL Sector 2 şi Camera Notarilor Publici Bucureşti.
* Edilul Negoiţă, declara, pe 15 martie, că în instituţie schema de personal se va reduce cu câteva sute de posturi, dintre care peste 100 erau ocupate.
CL sector 3 a adoptat, pe 28 martie, o hotărâre ce prevede că, de la 1 mai, toate contractele, parteneriatele, protocoalele, acordurile şi facturile vor fi afişate pe site-urile Primăriei sectorului 3, instituţiilor subordonate şi întreprinderilor publice având ca autoritate tutelară Sectorul 3.
Primăria de sector a lansat oficial, pe 25 mai, o aplicaţie gratuită prin care cetăţenii pot semnala probleme administrative. Aplicaţia este disponibilă pentru posesorii de tabletă ori smartphone, indiferent de sistemul de operare folosit (Android sau iOS). Serviciul electronic prin care cetăţenii pot sesiza problemele administrative este pus la dispoziţie şi pe site-ul Primăriei sectorului 3.
Pe 17 aprilie edilul Negoiţă a anunţat că sistemul informatic local se va moderniza, astfel încât cetăţenii să acceseze de pe telefonul mobil site-ul Primăriei pentru a face rezervare la creşă, Starea Civilă, Evidenţa Populaţiei.
* Din iulie cetăţenii pot trimite sesizări prin intermediul aplicaţiei mobile "Primăria Sectorului 4", ce poate fi descărcată, gratuit, atât pe Android, cât şi pe iOS.
Primarul Băluţă declara, pe 9 noiembrie, că de la 1 ianuarie 2019 taxele locale se pot achita şi la staţiile de plată SelfPay şi în reţeaua Westaco şi că s-a reuşit generarea unei platforme online de plată şi rezervare a locurilor de parcare. El a informat că, până pe 1 martie 2019, alte două platforme vor fi disponibile, una prin care certificatele de urbanism vor fi eliberate şi în online, utilizând semnătura electronică şi alta pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare de către agenţii econimici în aceiaşi modalitate.
* Din ianuarie Primăria sectorului 6 a pus la dispoziţie nouă puncte de informare şi asistenţă ce oferă servicii de prim-ajutor şi informaţii generale privind despre activitatea desfăşurată de autoritatea locală. AGERPRES / (AS - autor: Iulia Carciog, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Nicușor Dan: Continuă modernizarea infrastructurii necesare autobuzelor electrice din București
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță montarea și racordarea la curent a șase stații electrice de încărcare autobuze puse la dispoziție de STB SA, în autobazele Ferentari, Militari, Berceni, Titan, Vatra Luminoasă și Nordului. 'Continuăm modernizarea infrastructurii necesare autobuzelor electrice din București: Trustul de Clădiri M
Satu Mare: Luna Șes devine un centru de atracție și interes, afirmă primarul Aurelia Fedorca
Zona turistică Luna Șes din județul Satu Mare devine un centru de atracție și interes, pârtia fiind deschisă de la începutul anului, după ce au scăzut temperaturile, a afirmat primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, joi, pentru AGERPRES. ''Perspectivele sunt bune, ne-au încurcat un pic temperaturile ridicate
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe: Am ajuns în situația de a răscumpăra ce s-a privatizat
rimăria Sfântu Gheorghe a cumpărat în ultimii zece ani mai multe imobile închise sau abandonate după privatizare, cu scopul de a le reabilita și a le da o nouă destinație, printre acestea numărându-se fosta Fabrică de Țigarete din municipiu, fostul hotel Bodoc, precum și mai multe terenuri și clădiri din stațiunea Șugaș Băi.
VIDEO UPDATE Stelian Bujduveanu (PNL) și Adrian Vigheciu (PSD), noii viceprimari ai Capitalei; USR contestă rezultatul
Stelian Bujduveanu (PNL) și Adrian Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei, în urma votului exprimat, joi, de Consiliul General al Capitalei.
Bihor: Investițiile gestionate de Direcția Patrimoniu Imobiliar a Primăriei Oradea, mai mari de 5 ori decât cheltuielile
Valoarea investițiilor realizate de Direcția Patrimoniu Imobiliar (DPI) din cadrul Primăriei Oradea a fost, în anul 2024, de 5,6 ori mai mare decât cheltuielile operaționale, fiind continuat programul de investiții menite să îmbunătățească infrastructura orașului și calitatea vieții locuitorilor municipiului, a declarat, joi, directorul Lucian Popa.
MDLPA: Aproximativ 235 de milioane de lei au fost decontați pentru 335 de obiective realizate prin PNRR
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare de 234.912.809,80 de lei pentru 335 de obiective realizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat ministrul Cseke Attila. Potrivit unui comunicat al MDLPA transmis joi, au fost plătiți 174.967.783,16 lei pentru 18
VIDEO Ședința Consiliului General pentru constituirea comisiilor de specialitate, întreruptă după plecarea grupului AUR
Ședința Consiliului General al Capitalei în care urma să fie stabilită componența comisiilor de specialitate a fost întreruptă din cauza lipsei de cvorum. În cadrul ședinței a fost stabilită doar componența Comisiei juridice și de disciplină, fără a fi stabilită și componența altor zece comisii de specialitate, printre care c
Sesizare neobișnuită la Primăria Arad: Luminile decorative ale unui nou pod colorează 'deranjant' cerul
Primăria Arad a primit o sesizare neobișnuită de la un cetățean, care cere oprirea iluminatului arhitectural al noului pod peste Mureș construit în oraș, afirmând că este deranjat când se trezește să vadă 'cerul în culori artificiale' și recomandă ca, eventual, să se regândească sistemul ca să lumineze 'de sus în jos'
Viceprimarii Capitalei vor fi aleși joi, în ședința CGMB
Viceprimarii Capitalei urmează să fie aleși joi, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului General al Capitalei, care va începe la ora 14.00. Ședința extraordinară a fost convocată de către grupurile PSD, PNL și PUSL. În cadrul ședinței va fi dezbătut și un al doilea proiect, privind desemnarea viceprimarului care va
Protecția școlilor și prevenirea consumului de droguri, discutată de comisia privind siguranța școlară prezidată de prefectul Capitalei
Analizarea modului în care este asigurată protecția unităților de învățământ preuniversitar de instituțiile responsabile și prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor s-au regăsit pe ordinea de zi a întâlnirii de miercuri a Comisiei interinstituționale pentru creșterea gradul
Primăria Timișoara: Noul campus dual va atrage tinerii să învețe teoretic și practic în domenii de la HoReCa la robotică
Primăria Municipiului Timișoara a publicat, miercuri, proiectul pentru noul campus dual, care va fi construit în parteneriat cu mediul universitar și cel de afaceri, pentru a pregăti tinerii în cele mai diverse domenii, de la HoReCa la robotică, astfel încât aceștia să rămână în oraș, unde se înregistrează o acută lipsă de fo
UPDATE Un bloc cu 523 de apartamente va fi consolidat printr-o metodă inovativă; va fi relocată maximum o cincime dintre locatari
Un bloc cu 523 de apartamente situat pe str. Gării de Nord nr. 6-8 urmează să fie consolidat cu ajutorul unei soluții inovative, astfel încât să nu fie necesară relocarea tuturor locatarilor, anunță primarul Capitalei, Nicușor Dan. Imobilul din Sectorul 1 al Capitalei găzduiește aproximativ 900 de persoane, scrie edilul general, mi
MDLPA: Au fost aprobate proiectele standard care urmează să fie finanțate de Programul Interreg NEXT România-Ucraina
Comitetul de Monitorizare a aprobat proiectele standard care urmează să fie finanțate de Programul Interreg NEXT România-Ucraina, a anunțat miercuri Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), care este Autoritate de Management pentru acest program de cooperare. Reuniunea, care a avut loc la București, a avut dr
Tulcea: Primăria municipiului caută o asociație pentru valorificarea deșeurilor textile
Primăria municipiului Tulcea caută o organizație neguvernamentală care să preia deșeurile textile colectate de la populație, astfel încât să valorifice bunurile care pot fi valorificate și să scadă costurile reclamate de depozitarea acestor materiale și contribuția pentru economia circulară. Inspectorul de specialitate din cadrul autorități
CJ Ilfov: Razii pentru identificarea câinilor nesterilizați și nemicrocipați
Echipe mixte de la Protecția Animalelor CJ Ilfov, Poliția Română - Protecția Animalelor, Poliția Locală și Jandarmeria Română au început razii pentru identificarea câinilor nesterilizați și nemicrocipați din gospodăriile ilfovene. Potrivit unui comunicat al CJ Ilfov transmis marți, prima oprire a fost în Popești-L