Prezidențiale2025/ Urna specială - folosită în cazul persoanelor netransportabile, al celor spitalizate sau deținuților

Urna mobilă poate fi folosită la alegerile prezidențiale din 18 mai în cazul alegătorilor din țară care, din motive de boală, invaliditate sau pentru că se află internați ori execută o pedeapsă privativă de libertate, nu pot să își exercite dreptul constituțional la o secție de votare. Alegătorii din străinătate nu pot solicita urna specială.
*** Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizate în țară, la alegerile prezidențiale din 18 mai, poate vota prin intermediul urnei speciale.
Cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale, însoțită de documentele necesare, s-a putut depune fizic la secția de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formate din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției, în preziua votării.
În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege sau se constată că documentele depuse de către acesta sau în numele acestuia sunt incomplete, el este înștiințat, de îndată, prin grija președintelui biroului electoral județean, al sectorului municipiului București sau al biroului electoral al secției de votare la care a fost depusă cererea, după caz.
*** Și alegătorii care, în ziua alegerilor, se află în țară și care, din cauza specificului activității pe care o desfășoară, nu se pot prezenta la secția de votare, își pot exercita dreptul constituțional prin intermediul urnei speciale. În acest scop, era necesară o adeverință emisă de angajator din care să rezulte că, în ziua alegerilor, alegătorul nu poate părăsi locul de muncă în intervalul orar 7:00 - 21:00.
*** Totodată, pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale și alegătorii internați într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea așezăminte sociale publice sau private, precum și aparținătorii acestora sau aparținătorii persoanelor fără drept de vot internate într-o asemenea unitate.
Cererile în acest caz au putut fi depuse cel mai târziu în preziua votării, până la ora 12:00, la biroul electoral județean sau al sectorului municipiului București, prin intermediul oricărei persoane, fizic sau prin mijloace electronice.
*** De asemenea, persoanele deținute în baza unui mandat de reținere sau arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale votează prin intermediul urnei speciale.
Cererile se puteau depune la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deținere ori la o persoană desemnată în acest sens, cel mai târziu în preziua votării.
Și persoanele aflate în arest la domiciliu își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, dacă au depus o cerere în acest sens.
Aproape 21.300 de persoane private de libertate și-au exprimat în scris intenția de a vota la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a informat vineri Administrația Națională a Penitenciarelor. Un număr de 22.968 de persoane private de libertate au drept de vot la alegerile prezidențiale.
În conformitate cu dispozițiile Biroului Electoral Central, ora de începere a procesului de votare este 7:00, iar cea de finalizare 21:00. La nivelul unităților penitenciare nu a fost stabilită o oră de începere a votării, ci se va derula în intervalul orar stabilit de BEC, astfel încât activitățile curente și respectarea drepturilor deținuților să nu fie afectate (program zilnic de plimbare, acordarea vizitelor, etc), arată ANP.
XXX
În ziua votării, recomandabil până la ora 11:00, echipa va iniția deplasarea la imobilele unde se află alegătorii înscriși în extrasul din listele electorale, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne, cu următoarele materiale necesare exercitării dreptului de vot:
* urna specială, sigilată cu ștampila de control a secției de votare;
* extrasul din listele electorale care cuprinde toate datele de identificare ale persoanelor ce urmează a vota prin intermediul urnei speciale;
* o tușieră;
* o ștampilă cu mențiunea ''VOTAT'';
* cel puțin un pix, cu pastă de culoare albastră;
* buletine de vot, pe care este aplicată ștampila de control a secției de votare și timbre autocolante, în număr necesar corespunzător extrasului din listele electorale.
Se poate vota numai în baza unui act de identitate. Directorul penitenciarului sau al locului de detenție, după caz, îi eliberează alegătorului numai pentru exercitarea dreptului de vot actul de identitate aflat în dosarul individual.
Accesul cu urna specială în unitățile medicale se va face conform normelor de protecție sanitară aplicabile acestora.
În ziua votării, directorul penitenciarului sau al locului de deținere, după caz, permite accesul echipei formate pentru votul prin intermediul urnei speciale, în spațiul anume amenajat pentru votare, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului și fluiditatea procedurii de vot.
***
Echipa care se va deplasa cu urna specială va fi formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare.
Este interzisă deplasarea echipei la alte adrese decât cele prevăzute în extrasul de pe listele electorale întocmit de președintele biroului electoral al secției de votare.
Echipa nu poate primi noi cereri pentru a vota prin intermediul urnei speciale, nu poate modifica sau completa datele înscrise de președintele biroului electoral al secției de votare în extrasul de pe listele electorale. AGERPRES/(AS - redactor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Parlament: Ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Israel
Senatul și Camera Deputaților marchează marți, printr-o ședință solemnă, Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel. 'În contextul relațiilor privilegiate româno-israeliene, prin Legea 86/2024 a fost instituită data de 14 mai ca Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel.
Kelemen Hunor: Suntem deschiși dialogului și pregătiți să construim împreună cu noul președinte ales
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, luni seara, că formațiunea sa este deschisă dialogului cu președintele ales, Nicușor Dan, și totodată să construiască alături de acesta. 'Azi după-amiază m-a sunat președintele ales, Nicușor Dan, și și-a exprimat aprecierea față de comunitatea maghiară și față de UDMR pentru sprijinul acordat. Ș
Legile privind doborârea dronelor și desfășurarea pe timp de pace a misiunilor militare, publicate în Monitorul Oficial
Legea privind controlul utilizării spațiului aerian național și cea referitoare la desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român au fost publicate luni seara în Monitorul Oficial. Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat luni cele două legi. * În ceea ce p
Vâlcea/Rădulescu: PSD trebuie să se comporte ca un partid matur și să participe la consultările pentru noul guvern
Partidul Social Democrat (PSD) trebuie să se comporte ca un partid matur, care se gândește la viitorul european al României și să participe la consultările pe care viitorul președinte, Nicușor Dan, le va convoca pentru constituirea noului guvern, susține liderul organizației județene a partidului, Constantin Rădulescu. În opinia lui Rădulescu
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: Ideal ar fi ca PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile să facă un Guvern
Președintele ales, Nicușor Dan, a susținut, luni, că ar fi 'ideal' ca PSD, PNL, USR, UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale să formeze un Guvern stabil. El a precizat, pentru B1 Tv, că s-a întâlnit în cursul după-amiezii cu președintele interimar Ilie Bolojan, cu care a discutat 'extrem de mult' despre deficitul
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan spune că ar putea depune jurământul în fața Parlamentului lunea viitoare
Președintele ales, Nicușor Dan, a afirmat că ar putea depune jurământul în fața Parlamentului lunea viitoare, în condițiile în care Curtea Constituțională urmează să valideze joi rezultatul alegerilor prezidențiale. 'Dacă nu se întâmplă nimic extraordinar, o să fie o ședință a Curții Constituționale joi, la amiază, &icir
Prezidențiale2025/Observatori OSCE: Ziua alegerilor, în general, bine organizată și gestionată profesionist; au fost și inconsecvențe procedurale
Pregătirile tehnice pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale s-au desfășurat în mod 'profesionist' și 'eficient', în ciuda 'lipsei de transparență' în activitatea administrației electorale, arată un raport preliminar al misiunii de observare a Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE, prezentat lun
Daniel David afirmă că ar putea rămâne în viitorul Guvern dacă își asumă viziunea sa pentru reformare
Ministrul interimar al Educației, Daniel David, a declarat luni că ar putea să rămână în viitorul Guvern dacă acesta își va asuma în programul de guvernare viziunea sa pentru reforme în domeniu. Ministrul a prezentat luni, într-o conferință de presă, un raport de diagnostic al educației și cercetării, precum și realizările ș
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Parteneriatul strategic dintre România și Polonia trebuie consolidat, pentru securitatea cetățenilor
Parteneriatul strategic dintre România și Polonia trebuie consolidat pentru securitatea cetățenilor din cele două state, i-a transmis luni președintele ales, Nicușor Dan, premierului polonez, Donald Tusk. 'Mulțumesc mult pentru sprijin, Donald Tusk! Parteneriatul strategic dintre România și Polonia trebuie consolidat, pentru securitatea cetățen
Prezidențiale2025/Dan Nica: PSD este în cădere liberă; am pierdut încrederea multor oameni care au crezut în noi
Președintele PSD Galați, europarlamentarul Dan Nica, a declarat luni, într-un comunicat de presă, că PSD este în prezent la doar 12% încredere în sondaje și se află 'în cădere liberă', motiv pentru care are nevoie de o schimbare, 'dar nu de o rotire de scaune, de fațadă'. 'Cifrele vorbesc. Astăzi, PSD este la d
Claudiu Târziu: Voi relua discuțiile pentru constituirea unui pol conservator; am această viziune
Fostul președinte al Consiliului Național de Conducere al AUR Claudiu Târziu a anunțat că va relua de luni discuțiile pentru constituirea unui pol conservator în care să se regăsească toate partidele și organizațiile civice cu această doctrină. ''Voi relua chiar de astăzi discuțiile pentru constituirea unui pol conservator în care să
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, felicitat de Ion Iliescu: Victoria - o aspirație profundă a cetățenilor pentru o conducere responsabilă
Fostul președinte Ion Iliescu l-a felicitat, luni, pe câștigătorul alegerilor prezidențiale din 18 mai, Nicușor Dan, apreciind că victoria sa exprimă o aspirație profundă a cetățenilor pentru o conducere responsabilă. 'Stimate domnule președinte, vă adresez cele mai sincere felicitări pentru încrederea pe care poporul român v-a acordat-o
Prezidențiale2025/Nicușor Dan i-a transmis lui Mark Rutte că România va rămâne un aliat ferm în cadrul NATO
România va rămâne un aliat 'ferm' în cadrul NATO și își va concentra eforturile pe investițiile în apărare, i-a transmis luni președintele ales, Nicușor Dan, secretarului general al NATO, Mark Rutte. 'Îi mulțumesc Secretarului General al NATO Mark Rutte pentru conversația pe care am avut-o în această dimine
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: I-am transmis Robertei Metsola că România va fi o voce activă în construcția unei Europe puternice
România va continua să colaboreze cu partenerii europeni, fiind 'o voce activă și de încredere' în construcția UE, i-a transmis luni președintele ales, Nicușor Dan, președintei Parlamentului European, Roberta Metsola. 'Îi mulțumesc Președintelui Parlamentului European Roberta Metsola pentru felicitările ei. I-am transmis că
Prezidențiale2025/ Deputatul Szabo Odon (UDMR): Maghiarii au salvat România de la derapaj; ne-a trecut glonțul pe la ureche
Deputatul UDMR Szabo Odon a declarat luni, în conferință de presă, că 'maghiarii au salvat România de la derapaj, pentru a nu cădea într-o zonă extremistă și pentru a nu merge mai departe cu un discurs al urii'. 'Cu circa patru-cinci ani în urmă, am spus că, dacă nu vom fi atenți, zona extremistă din România va crește.