logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Tulcea: Obiceiul Paparudei, reînviat în Gospodăria țărănească din Enisala

Image

Elevi ai școlii gimnaziale din satul Enisala, comuna Sarichioi, au readus în atenție, joi, obiceiul Paparudei, un ritual care invocă divinitatea pentru ploi în timpul secetei, evenimentul constituindu-se în același timp într-o primă informare a populației locale cu privire la intenția Institutului de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion' (ICEM) de a restaura Gospodăria țărănească, singurul sit de acest fel din județul Tulcea.


Copiii din sat, pregătiți de profesoara pentru educație timpurie și coordonatoarea Școlii primare din satul Enisala, Ionica Mocanu, au fost îmbrăcați în costume tradiționale, au cântat și au dansat în curtea Gospodăriei țărănești, au ales cea mai frumoasă paparudă, iar la final au mâncat 'ghizman', o plăcintă din brânză, pregătită de părinții lor.


'În trecut, paparudele se împodobeau cu mult mai multă vegetație găsită din împrejurimi, ștevie, bujori și chiar pătrunjel sau leuștean', a punctat, în timpul evenimentului, reprezentanta ICEM, Iuliana Titov.


Copiilor de grădiniță care au invocat ploaia li s-au alăturat și localnicii.

'Eu sunt la gimnaziu acum, dar când eram mică am fost învățată acest obicei. Acum, sunt foarte bucuroasă că sora îl practică. Iubesc acest obicei și cred în el', a menționat Aniela Cristea, în vârstă de 14 ani.

De-a lungul timpului, obiceiul s-a modificat.

'Acum, nu se mai merge prin localitate, dar când eram mici, ne făceam fustițe din ștevie și mergeam din casă în casă, cântam cântecele pe care le-am auzit și astăzi, iar gazdele ne răsplăteau cu ingrediente pentru ghizman, lapte, mălai, făină și ouă. Ne adunam la casa unei fetițe, iar părinții ne pregăteau prăjitura aceasta cu specific local, ghizman. Mâncam și petreceam apoi. Din anul 2017, am început să organizăm aceste evenimente la Gospodăria țărănească, pentru a nu pierde acest obicei', a afirmat coordonatoarea Școlii primare din satul Enisala, Ionica Mocanu.

Reprezentanții ICEM au oferit diplome copiilor participanți la eveniment, iar în timpul degustării plăcintelor i-au anunțat pe localnici cu privire la intenția de a restaura obiectivul muzeal.

'Acest proiect își dorește să elimine fenomenele de degradare ce acționează asupra elementelor etnografice din cadrul Gospodăriei, să îmbunătățească calitatea arhitecturală, structurală, funcțională și estetică a monumentelor etnografice din gospodăriei, dar și să crească accesibilitatea la patrimoniu', a menționat cercetătorul din cadrul ICEM, Alexandru Chiselev.

El a menționat că lucrările propriu-zise de restaurare vor începe după ce toate serviciile din cadrul proiectului vor fi achiziționate și spațiul pregătit pentru acestea, cel mai probabil în toamna acestui an.

'Se va regândi și o refuncționalizare a curții, astfel încât aceasta să fie adaptată activităților culturale cu copiii, târgurilor gastronomice, șezătorilor, activități care să implice un public cât mai larg. Vorbim inclusiv despre atelierul creativ care va revaloriza deșeurile rezultate în urma restaurării, ne referim la florărie, la elementele de stuf, pentru că este una dintre condițiile principale, aceea de a refolosi materialele în scopul unei dezvoltări durabile și a reducerii pierderii resurselor', a mai spus Chiselev.

Obiectivul muzeal Gospodăria țărănească din Enisala nu este unul dintre cele mai vizitate din județ, deși reprezintă sinteza arhitecturii tradiționale din nordul Dobrogei la începutul secolului al XX-lea. Ansamblul păstrează casa cu chiler (cămară - n.r.) și anexele gospodărești - grajd, șoproane, bucătăria și cuptorul de vară, porumbarul și fântâna - prezentând unelte și instalații tehnice utilizate în practicarea ocupațiilor și meșteșugurilor.

'Este singura casă conservată in situ din județ. Practic, aici s-a locuit până în anul 1970. Casa a rămas așa cum era ea. În general, turiștii pleacă cu izul acela de amintiri din copilărie, pentru că-și închipouie cum scotea bunica plăcinta din cuptor, cum se dormea pe pridvor, lucruri care-i duc în copilărie. Zona are un potențial turistic deosebit și am văzut în ultimii ani o creștere a numărului de vizitatori. Faptul că avem în apropiere cetatea Enisala și putem vinde bilete comune, ne ajută foarte mult', a menționat custodele Gispodăriei, Mariana Stan.


Totuși, anul trecut, numărul vizitatorilor Gospodăriei țărănești din Enisala a fost de 2.431, de aproape 18 ori mai mic decât cel înregistrat de cetatea Enisala, unul dintre cele mai promovate obiective muzeale din județ, potrivit datelor publicate pe site-ul propriu de ICEM.

Situația a fost explicată de reprezentanții instituției muzeale din subordinea Consiliului Județean prin faptul că ploile au afectat acoperișul, iar anul trecut, de exemplu, timp de o lună, Gospodăria țărănească a fost închisă, după o furtună puternică.

Proiectul 'Restaurarea monumentelor etnografice din cadrul gospodăriei țărănești de la Enisala' este implementat în perioada 2024-2027, în cadrul Apelului de finanțare nerambursabilă din fonduri alocate prin programul Timbrul Monumentelor Istorice, subprogramul 'Muzee în aer liber - monumente de arhitectură vernaculară', program gestionat de Institutul Național al Patrimoniului.

Bugetul estimat al proiectului este de 2.607.210 lei, CJ Tulcea urmând să asigure o cofinanțare de 10%.

Situată pe malul complexului lagunar Razim-Sinoe și cel al lacului Babadag, comuna Sarichioi numără cinci localități, populația acesteia având ca principale activități agricultura, pescuitul și turismul. În ultimii ani, autoritățile comunale, sprijinite de CJ, au reamenajat portul din satul reședință de comună, iar la cetatea Enisala au organizat evenimente de amploare.

Cetatea Enisala, cel mai vizitat obiectiv turistic din județul Tulcea, monument de arhitectură militară unic în România, a fost construită de genovezi în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, apoi, pentru o scurtă perioadă, a revenit domnitorului român Mircea cel Bătrân, care a pierdut-o în favoarea Imperiului Otoman. AGERPRES/(A, AS - redactor: Luisiana Bîgea, editor: George Onea, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 565

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 09-05-2025 23:28

Principele Radu: Membrii Academiei și elita românească se străduiesc să îmbunătățească viața generațiilor viitoare

Membrii Academiei și elita românească se străduiesc să îmbunătățească viața generațiilor viitoare, a declarat, vineri, Principele Radu, în cadrul unui eveniment la Palatul Elisabeta care se regăsește în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. 'Regina Marg

Social 09-05-2025 22:47

Zeci de mii de participanți în Piața Victoriei la mitingul pro - Europa

Zeci de mii de oameni au participat, vineri seara, în Piața Victoriei, la manifestația pro - Europa, organizată de #Rezistența și Inițiativa România. Pe o scenă amenajată în piață, în acordurile unor piese muzicale îndrăgite, s-au perindat mai mulți reprezentanți ai societății civile (actorul Mihai Călin, omul de

Social 09-05-2025 22:18

Harghita: Continuă lucrările de impermeabilizare a zonei afectate de infiltrațiile din Salina Praid

Lucrările pentru impermeabilizarea zonei afectate de infiltrațiile produse la Salina Praid vor continua în cursul zilei de sâmbătă, în intervenție fiind implicate peste 130 de persoane. Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, în cursul zilei de vineri la sediul Saline

Social 09-05-2025 21:00

Câteva mii de persoane la manifestații pro Europa în orașe din țară - grupaj

Câteva mii de persoane au participat, vineri seara, la manifestații pro Europa, în mai multe orașe din țară, cu prilejul sărbătorii de 9 mai. *** IAȘI Aproximativ o mie de persoane au venit, vineri seara, în Piața Unirii, la manifestația intitulată 'Un singur drum: Europa!', iar după do

Social 09-05-2025 19:47

Maramureș: Băița, fostă localitate minieră, găzduiește de vineri primul muzeu al mineritului din nord-vestul țării

Primul muzeu dedicat mineritului din nord-vestul României a fost inaugurat vineri, în fosta localitate minieră Băița, a informat, vineri, pe pagina sa de Facebook, primarul orașului Tăuții Măgherăuș, Dumitru Marinescu.  

Social 09-05-2025 19:32

Mii de participanți la mitingul pro-Europa; aceștia au plecat din Piața Universității spre Piața Victoriei

Mii de persoane care participă vineri, de Ziua Europei, la marșul pro-Europa, organizat de Rezistența și Inițiativa România în Piața Universității, au plecat spre Piața Victoriei.

Administratie 09-05-2025 18:40

Maramureș: Viitorul tinerilor este în Europa, afirmă primarul băimărean Doru Dăncuș

Viitorul familiilor este în Europa, iar viitorul tinerilor și realizarea profesională a acestora se poate întâmpla doar în spațiul european, a afirmat, vineri, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Baia Mare este și va rămâne Europa! Suntem Europa prin tot ceea ce facem, zi de zi, prin ceea ce construim, prin viitorul

Social 09-05-2025 17:36

Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie a SJU Târgu Jiu, suspendată în urma depistării unor infecții nosocomiale

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a luat, vineri, măsura suspendării activității în Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, ca urmare a descoperirii unor infecții nosocomiale. 'Vorbim despre trei paciente care au fost testate și s-a descoperit infecție cu stafilococul coagulazo-negativ și două cu st

Social 09-05-2025 17:04

Canicross, la a doua ediție; cursă cu obstacole pentru echipe om-câine, dar și concurs de viteză

Evenimentul Canicross Fun Run și un târg de adopții sunt programate duminică, de la ora 10:00, în Parcul Tineretului - intrarea Cafeneaua Actorilor. 'Ne vedem în Parcul Tineretului, de la ora 10:00, unde te așteaptă nu doar o competiție plină de energie, ci și un târg de adopții! 20 de blănoși simpatici, sociabili și gata să-și găse

Social 09-05-2025 16:47

Harghita: Peste 40 de pompieri intervin la Salina Praid pentru evacuarea apei infiltrate în urma ploilor abundente

Peste 40 de pompieri harghiteni intervin pentru evacuarea apei și pentru diminuarea nivelului pârâului Corund, în urma infiltrațiilor apărute în zona de exploatare a Salinei Praid

Administratie 09-05-2025 15:49

Bistrița-Năsăud: Ministrul Cseke Attila a inaugurat creșa nr.16 din programul guvernamental 'Sfânta Ana', în Bistrița

Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a participat, vineri, la Bistrița, la inaugurarea celei de-a 16-a creșe construite la nivel național prin programul guvernamental 'Sfânta Ana', o investiție în valoare de 12,5 milioane de lei. Creșa este amplasată în cartierul Subcetate din municip

Social 09-05-2025 15:22

Mitinguri sub genericul 'Un singur drum: Europa!', anunțate în mai multe orașe din țară

În mai multe orașe din țară sunt anunțate pentru vineri seară, cu ocazia Zilei Europei, mitinguri sub genericul 'Un singur drum: Europa!'. Organizația Inițiativa Timișoara organizează, de la ora 20:00, un miting în Piața Operei / Victoriei

Social 09-05-2025 13:59

Tulcea: Traficul pe Sulina, încărcat la început de sezon estival - afirmă cel mai tânăr căpitan de navă fluvială

Traficul maritim pe brațul Sulina al Dunării este încărcat la început de sezon estival, dar în scădere față de anii trecuți, a declarat vineri, pentru AGERPRES, cel mai tânăr căpitan de navă fluvială din județul Tulcea, Mihai Herda, care s-a aflat și pe primul vas care a făcut cursa Tulcea-Periprava, pe brațul Chilia al Dunării, zonă de graniț

Social 09-05-2025 13:26

Sibiu: Deszăpezirea Tranfăgărășanului a fost oprită din cauza ninsorii

Drumarii au oprit deocamdată deszăpezirea Drumului Național 7C - Transfăgărășan din cauza ninsorii, însă dau asigurări că vor relua lucrările pentru a deschide circulația rutieră până la finalul acestei luni, a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'A nins din nou azi noapte (09.05.2025)

Social 09-05-2025 13:14

Cluj: Două persoane au murit și două sunt în stare gravă în urma accidentului din Mihăiești

Două persoane au murit și celelalte două sunt în stare gravă în urma accidentului rutier care a avut loc, vineri, în localitatea Mihăiești din județul Cluj. 'Din păcate, celelalte două persoane prezintă leziuni incompatibile cu viața. Mai exact, a fost vorba despre un bărbat și o femeie, puternic încarcerați. Pompie