Prezidențiale2025/Gelu Duminică (sociolog): Campania - destul de anostă; democrația românească se joacă serios la următoarele alegeri parlamentare

Actuala campanie electorală pentru alegerea președintelui României a fost una 'în limita obișnuită a ultimilor ani, destul de anostă' și niciunul dintre candidați nu a propus 'un proiect de țară serios', consideră sociologul Gelu Duminică, el atenționând că 'marea bătălie' pentru democrația românească se va da la următoarele alegeri parlamentare.
Campania din aprilie nu se deosebește cu nimic față de cea din octombrie anul trecut, a declarat pentru AGERPRES sociologul.
'Cu nimic, la nivel de campanie. Cu nimic. Doar că am avut 'Umbra lui Mircea la Cozia'. Da? A domnului Georgescu. În rest, nu cred că a existat o diferență majoră, la fel ca anul ăsta a fost și cealaltă. Numai că atunci am avut un candidat care a trecut sub radar și care a reușit să câștige foarte mult tocmai prin faptul că nu a fost expus. Cred că, de data asta, poate singura chestie este, parțială, dar este că am fost mai atenți poate. Poate. Și că multă lume a încercat să folosească mijloacele care s-au dovedit bune în campania domnului Georgescu, respectiv TikTok-ul. În rest nu văd mare diferență', este de părere Gelu Duminică.
El a remarcat însă 'ieșirile spectaculoase' ale unor candidați.
'În limita obișnuită a ultimilor ani, destul de anostă (n.r. - campania), până în momentul ăsta. Vedem la dezbateri, dacă or să aducă ceva nou. Dar au fost niște ieșiri spectaculoase, să zicem așa. Două la număr, pe care aș putea să le menționez. Chiar trei. Respectiv, doamna Lasconi - USR - Nicușor Dan, inundațiile domnului Ponta și scrisoarea cu ghilimelele de rigoare 'de colaborator' a domnului Antonescu. În rest, nimic nou sub soare. Simion își vede nestingherit de treabă, iar ceilalți încearcă să intre în turul doi. Anost, nimic spectaculos până în momentul de față, exceptând cele trei episoade, care, cu un singur bemol în zona domnului Antonescu, nu cred că au ajutat candidații', a spus sociologul.
Niciunul 'nu a propus un proiect de țară serios', limitându-se, în afară de Nicușor Dan, să 'muște' din electoratul fostului candidat Călin Georgescu, arată Gelu Duminică.
'Un non-combat serios pe mesaje al domnului Simion, un populism înfiorător din partea celorlalți. Mai puțin Nicușor Dan. În rest, mai toată lumea încearcă să muște din electoratul domnului Georgescu, din decembrie. În rest, nimic, în afară de faptul că populismul acum a devenit oarecum mainstream. Toată lumea se întrece cine e mai suveranist, mai patriot și mai populist în sensul pe care domnul Georgescu l-a ridicat la rang de valoare. Chiar nu am putea să zicem că am avut o campanie vie, însă suntem deja obișnuiți cu astfel de campanii de când domnul Iohannis a devenit președinte. Așa că nu este nimic nou sub soare. Ultima campanie serioasă cred că am avut-o atunci când domnul Iohannis a câștigat primul mandat', a susținut Duminică.
Acesta a făcut referire la reglementările AEP privind desfășurarea campaniei.
'Din punctul meu de vedere este o limitare. Însă pot înțelege argumentele. Știți cum e? E cam așa: eu pot să înțeleg că în epoca modernă a social media, în momentul în care un om care are 50.000 de urmăritori în social media dă un mesaj și influențează votul, și că se poate înscrie într-o definiție foarte largă a campaniei electorale. Asta vine la pachet cu faptul că eu, cetățeanul X, care puteam să influențez, de exemplu, în discuții private cu prietenii mei votul lor, într-o dezbatere cu prietenii la o bere, nu pot face asta cu prietenii virtuali', explică sociologul.
În opinia acestuia, 'AEP îngrădește, într-un fel sau altul, exprimarea liberă în rândul prietenilor fizici'.
'Ceea ce, din punctul de vedere al modului și instrumentelor de comunicare la care avem acces, este o restricție care, din punctul meu de vedere, este exagerată. Și poate, da, poate în afara Constituției. Adică, din punctul meu de vedere, în Constituție scrie clar că dreptul la liberă exprimare este garantat oricărui cetățean. Asta înseamnă că eu pot să mă exprim în piața publică sau la mine în dormitor cum vreau, atâta timp când nu încalc legislația. Legislația nu interzice ca eu, cetățeanul X, să nu pot, la bere, să-mi spun opțiunea politică sau să am o dezbatere politică pro un candidat în momentul de față. Din punctul meu de vedere, este un pic exagerată toată povestea. De înțeles, ținând cont că ne-am fript cu ciorbă în decembrie, însă cred că nu este în spiritul democrației. Consider că fiecare poate să-și exprime opinia, atâta timp cât o face din convingere. Cred că ale noastre convingeri trebuie să fie auzite. Doamne iartă-mă, agora greacă există dintotdeauna. Numai că acum s-a mutat și în zona de online', arată sociologul.
Marea problemă însă, atrage atenția Duminică, este când ești plătit și când devii un ''postac''.
'Dar pentru asta instituțiile trebuie să dovedească că eu sunt un postac. Atâta timp cât eu îmi exprim convingerile și o fac într-un mod fără a jigni, fără a încălca legislația privind demnitatea umană, nu văd de ce n-aș putea să o fac. De asta spun: și da și nu. Pot înțelege ambele variante, însă concluzia mea este că da, este o limitare a libertății de exprimare', a spus el.
Întrebat dacă la aceste alegeri ne putem aștepta la vreo surpriză în privința numelui câștigătorului, Gelu Duminică a susținut că suveranismul va fi preferat de electorat, existând 'foarte mari șanse' ca George Simion să câștige și în turul doi.
'Curentul ăsta suveranisto - naționalisto - extremist cred că va rămâne primul în preferințele electoratului, cu foarte mari șanse ca domnul Simion să câștige alegerile și în turul doi. Data trecută nu ne-a speriat cifra, ne-a speriat candidatul. Nu cifra ne-a surprins, ci candidatul. De data asta nu o să ne mai surprindă candidatul, cred. Adică zona rămâne relativ aceeași. Nu cred că vor fi multe necunoscute decât cine intră în turul doi alături de domnul Simion. Suntem la o săptămână înainte. Nu știu dacă se mai pot întâmpla foarte multe, cu toate că locul doi se joacă. (...) Nu mă aștept la o surpriză, nici măcar dacă doamna Lasconi ar intra în turul doi n-ar fi o surpriză', a menționat sociologul.
Potrivit acestuia, 'cărțile se joacă', luând în considerare și 'ce se va întâmpla, dacă vor ieși documente din zona Republicii Moldova, din zona Ucrainei' în ceea ce-l privește pe George Simion.
'Am zis 'să nu ne surprindă'. Sigur, gândiți-vă în felul următor, că totuși e o diferență mare între primul tur și turul doi. (...) În turul doi lucrurile se schimbă. Pentru că acolo e care pe care. Așadar, cărțile se joacă, dar am zis, repet, să nu ne surprindă. Pentru că domnul Simion are, totuși, posibilitatea de a cataliza multe alte voturi din rândul celor care au fost votați în primul tur, dar care, spre exemplu, nu-l vor vota sub niciun chip pe domnul Antonescu sau nu-l vor vota sub niciun chip pe domnul Nicușor Dan. Rămâne de văzut. Însă cele 3 săptămâni pe care le mai avem (...) e suficient de mult timp. Rămâne de văzut ce se va întâmpla, dacă vor ieși documente din zona Republicii Moldova, din zona Ucrainei. Dar rămâne de văzut. Adică lucrurile sunt totuși extrem de fluide și niciunul dintre posibilii viitori contracandidați în turul 2 nu poate să pună coroana de lauri pe cap. Niciunul. E o bătălie electorală sănătoasă pe care România o are', a punctat Duminică.
Marele pericol pe care România îl are este peste patru ani, atrage atenția Gelu Duminică, sociologul apreciind că 'oricare soluție pe care o avem pe masă' în alegerea unuia dintre cei trei candidați 'cu cele mai mari șanse' - George Simion, Crin Antonescu sau Nicușor Dan - 'nu este neapărat benefică'.
'Domnul Simion este o persoană declarată non grata în țările din proximitatea noastră, respectiv Republica Moldova și Ucraina. În contextul războiului și tot ceea ce se întâmplă la nivel global, domnia sa poate antagoniza foarte mult relația între Parlament și Administrația Prezidențială. Ceea ce înseamnă haos. Nu e neapărat bine', consideră sociologul.
Nici Crin Antonescu, reprezentantul 'ideii de stabilitate', nu ar fi cea mai bună soluție, arată Duminică.
'Dacă domnia sa ajunge în fotoliul de la Cotroceni această guvernare, atât de imperfectă cum este, își va continua totuși parcursul. Însă, nu ar trebui să trecem cu vederea anumite poziții pe care domnul Antonescu le-a avut față de multe subiecte care sunt mai degrabă în contradicție cu ceea ce Uniunea Europeană propune. Așa că este de așteptat ca domnia sa, în fotoliul de președinte, totuși, să impună și să ducă România într-o zonă mai degrabă mai apropiată de Ungaria, să zicem așa, decât de Polonia. Ca să dau exemple de țări din zona noastră', a punctat el.
În opinia sociologului, Nicușor Dan este, 'în oarecare măsură, similar, relativ pe un picior asemănător' cu George Simion. 'În sensul că domnia sa nu va avea parte de un sprijin parlamentar serios, care să asigure că între cele două puteri, respectiv cea prezidențială și cea guvernamentală, să existe o conlucrare. Cu toate că, în momentul în care domnul Nicușor Dan să zicem că va ajunge președinte, e foarte probabil ca PNL să fie 'foarte prietenos' cu domnul Nicușor Dan. Foarte probabil. Însă chiar și așa, PNL plus USR nu are cum să asigure o stabilitate parlamentară. Plus UDMR tot nu asigură. Și atunci trebuie să ne gândim, totuși, că, în momentul de față, cei care joacă într-un fel sau altul stabilitatea guvernamentală sunt, în ordinea numerelor de pe tricou, PSD și Forțele Suveraniste. Rămâne de văzut', a argumentat Duminică.
Gelu Duminică a subliniat că, 'în orice variantă, din păcate, lucruri bune pentru democrația românească nu ne așteaptă'.
'Poate cel mai puțin provocator, poate, repet, este posibilitatea ca domnul Antonescu să câștige alegerile. Însă și cel mai de neechilibrat. Pentru că, să zicem așa, Parlamentul de-o culoare, Administrația Prezidențială de altă culoare, poate exista un echilibru serios între puteri. Faptul că Antonescu plus Ciolacu conduc România, ținând cont de declarațiile pe care le-au avut, nu e neapărat bine. Așa că, peste patru ani, la următoarele alegeri parlamentare, se joacă serios democrația românească', conchide sociologul. AGERPRES/(A - redactor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Guvern: Nota de fundamentare a achiziției a 12 trenuri de metrou pentru Magistrala 'Gara de Nord-Străulești', pe agenda ședinței de miercuri
Proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului între guvernele României și Turciei în domeniul Educației semnat la Ankara la 21 mai 2024 și proiectul de aprobare a Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Notei de fundamentare pentru achiziția a 12 trenuri electrice de metrou pentru Magistrala 4 - 'Gara de Nord - Străulești' se numără p
CSAT se reunește în ședință; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale - pe ordinea de zi
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se reunește, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi figurând, printre altele, participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030 și proiectul de lege a apărării naționale. Pe 23 aprilie, Administrația Prezidențială a anunțat că președintele interimar Ilie Boloja
30 de ani de la înființarea Batalionului 20 Infanterie 'Dolj'; Ilie Bolojan și Angel Tîlvăr - prezenți la ceremonia de la Craiova
Președintele interimar Ilie Bolojan și ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, vor participa, miercuri, la Craiova, la ceremonia dedicată împlinirii a 30 de ani de la înființarea Batalionului 20 Infanterie 'Dolj', din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est. Evenimentul este programat de la ora 10:00.
Prezidențiale2025/ LIVE UPDATE Dezbatere ''Un preşedinte pentru România''
Televiziunea Română organizează, marți, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, dezbaterea electorală finală ''Un Președinte pentru România'', la care au fost invitați să participe toți candidații la alegerile prezidențiale. De la dezbatere lipsește președintele AUR, George Simion. UPDATE O
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan își cere scuze de la alegătorii contracandidaților: Am vrut să răspund unei șicane
Candidatul independent Nicușor Dan și-a cerut scuze, marți seara, după ce în cadrul dezbaterii electorale de la Palatul Cotroceni a declarat că nu ar trebui acordată 'așa de multă importanță candidaturii' lui Daniel Funeriu. Edilul general făcuse această apreciere după ce Funeriu susținuse că ar fi primit mai multe telefoane prin
Prezidențiale2025/ Ludovic Orban: Nu l-am sunat pe Daniel Funeriu; nu am discutat cu Nicușor Dan despre conducerea SRI
Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a precizat marți seara că nu l-a sunat pe Daniel Funeriu și nu a discutat nimic cu Nicușor Dan despre conducerea Serviciului Român de Informații. 'Este o minciună gogonată! Nu l-am sunat pe Daniel Funeriu și nu am vorbit cu el niciodată de când și-a depus candidatura. Nu am
Prezidențiale2025 - dezbatereTV/Predoiu despre Mircea Vulcănescu și Radu Gyr: Să distingem între elemente de condamnat și contribuția la cultură
Candidatul Partidului Liga Acțiunii Naționale (PLAN) la alegerile prezidențiale, Silviu Predoiu, a afirmat, marți seară, referindu-se la Mircea Vulcănescu și Radu Gyr, că, 'într-o lume normală', ar trebui făcută o distincție între elementele care sunt de condamnat în activitatea lor și contribuția acestora la cultură.
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Antonescu: E important ca procesul democratic să fie real și complet în România cu ocazia alegerilor
Candidatul Alianței electorale ''România, Înainte!'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, marți, că este important ca procesul democratic să fie real și complet în România cu ocazia alegerilor din 4 mai. El a fost întrebat, la dezbaterea organizată de Televiziunea Română la
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Silviu Predoiu ar apela într-o situație complicată la conducerea CE, președinții SUA și Turciei
Candidatul Partidului Liga Acțiunii Naționale (PLAN) la alegerile prezidențiale, Silviu Predoiu, spune că, într-o situație complicată pentru țară, ar apela la conducerea Comisiei Europene, la președintele SUA, Donald Trump, și la președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, punctând că 'nu ar fi rău' să aibă în agendă și telefonul președintel
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Ponta: În cazul unei amenințări militare, aș contacta în primul rând SUA
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat marți că, în calitate de șef al statului, în cazul în care România se va afla sub amenințare militară, l-ar contacta, în primul rând, pe președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, cu care susține că are o relație personală, iar pentru o situație
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Sebastian Popescu s-ar baza în primul rând pe vecinii țării în caz de nevoie
Candidatul Partidului Noua Românie la alegerile prezidențiale, Sebastian Constantin Popescu, a afirmat, marți seară, că în cazul în care țara ar trece printr-o situație gravă ar apela în primul rând la vecini și a spus că nu e sigur că președintele SUA ar răspunde din prima la telefon. Întrebat, la dezbatere
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Cristian Terheș: Când ai o problemă în țară, soluția nu e în afară, ci e la fiecare dintre noi
Candidatul Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale, Cristian Terheș, spune că are 'destule contacte' și acces în medii 'foarte înalte', dar atunci când ai o problemă în țară soluția nu este la cineva din afară, ci 'la fiecare dintre noi'. Acesta a fost întreba
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Funeriu afirmă că statul trebuie refondat pe baza eticii și a busolei morale
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Daniel Funeriu a declarat marți că statul român trebuie refondat pe baza 'eticii și a busolei morale'. Potrivit acestuia, în 10 august 2018 românii au dat un semnal puternic, care n-a fost înțeles și nu s-a făcut nimic în baza lui. ''
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Banu-Muscel: Cred că și noi vom putea avea un sistem medical de care să fim mândri
Candidatul independent la alegerile prezidențiale John-Ion Banu-Muscel spune că a fost 'impresionat pozitiv' de cum a fost tratat când a fost la spital la Ploiești și consideră că țara noastră poate avea 'un sistem medical de care să fim mândri'. Candidatul independent a fost întrebat, la dezbaterea 'Un pr
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Antonescu: Sun la cine trebuie într-o problemă; președintele trebuie să fie un lider
Candidatul Alianței electorale ''România, Înainte!'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a afirmat, marți, că sună 'la cine trebuie' dacă ar avea de rezolvat o problemă care privește România, menționând că îi cunoaște personal pe Ursula von der Leyen, Friedrich Merz, Antonio Tajani, Viktor Orban și Manfred