logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prezidențiale2025/Gelu Duminică (sociolog): Campania - destul de anostă; democrația românească se joacă serios la următoarele alegeri parlamentare

Imagine din galeria Agerpres

Actuala campanie electorală pentru alegerea președintelui României a fost una 'în limita obișnuită a ultimilor ani, destul de anostă' și niciunul dintre candidați nu a propus 'un proiect de țară serios', consideră sociologul Gelu Duminică, el atenționând că 'marea bătălie' pentru democrația românească se va da la următoarele alegeri parlamentare.

Campania din aprilie nu se deosebește cu nimic față de cea din octombrie anul trecut, a declarat pentru AGERPRES sociologul.

'Cu nimic, la nivel de campanie. Cu nimic. Doar că am avut 'Umbra lui Mircea la Cozia'. Da? A domnului Georgescu. În rest, nu cred că a existat o diferență majoră, la fel ca anul ăsta a fost și cealaltă. Numai că atunci am avut un candidat care a trecut sub radar și care a reușit să câștige foarte mult tocmai prin faptul că nu a fost expus. Cred că, de data asta, poate singura chestie este, parțială, dar este că am fost mai atenți poate. Poate. Și că multă lume a încercat să folosească mijloacele care s-au dovedit bune în campania domnului Georgescu, respectiv TikTok-ul. În rest nu văd mare diferență', este de părere Gelu Duminică.

El a remarcat însă 'ieșirile spectaculoase' ale unor candidați.

'În limita obișnuită a ultimilor ani, destul de anostă (n.r. - campania), până în momentul ăsta. Vedem la dezbateri, dacă or să aducă ceva nou. Dar au fost niște ieșiri spectaculoase, să zicem așa. Două la număr, pe care aș putea să le menționez. Chiar trei. Respectiv, doamna Lasconi - USR - Nicușor Dan, inundațiile domnului Ponta și scrisoarea cu ghilimelele de rigoare 'de colaborator' a domnului Antonescu. În rest, nimic nou sub soare. Simion își vede nestingherit de treabă, iar ceilalți încearcă să intre în turul doi. Anost, nimic spectaculos până în momentul de față, exceptând cele trei episoade, care, cu un singur bemol în zona domnului Antonescu, nu cred că au ajutat candidații', a spus sociologul.

Niciunul 'nu a propus un proiect de țară serios', limitându-se, în afară de Nicușor Dan, să 'muște' din electoratul fostului candidat Călin Georgescu, arată Gelu Duminică.

'Un non-combat serios pe mesaje al domnului Simion, un populism înfiorător din partea celorlalți. Mai puțin Nicușor Dan. În rest, mai toată lumea încearcă să muște din electoratul domnului Georgescu, din decembrie. În rest, nimic, în afară de faptul că populismul acum a devenit oarecum mainstream. Toată lumea se întrece cine e mai suveranist, mai patriot și mai populist în sensul pe care domnul Georgescu l-a ridicat la rang de valoare. Chiar nu am putea să zicem că am avut o campanie vie, însă suntem deja obișnuiți cu astfel de campanii de când domnul Iohannis a devenit președinte. Așa că nu este nimic nou sub soare. Ultima campanie serioasă cred că am avut-o atunci când domnul Iohannis a câștigat primul mandat', a susținut Duminică.

Acesta a făcut referire la reglementările AEP privind desfășurarea campaniei.

'Din punctul meu de vedere este o limitare. Însă pot înțelege argumentele. Știți cum e? E cam așa: eu pot să înțeleg că în epoca modernă a social media, în momentul în care un om care are 50.000 de urmăritori în social media dă un mesaj și influențează votul, și că se poate înscrie într-o definiție foarte largă a campaniei electorale. Asta vine la pachet cu faptul că eu, cetățeanul X, care puteam să influențez, de exemplu, în discuții private cu prietenii mei votul lor, într-o dezbatere cu prietenii la o bere, nu pot face asta cu prietenii virtuali', explică sociologul.

În opinia acestuia, 'AEP îngrădește, într-un fel sau altul, exprimarea liberă în rândul prietenilor fizici'.

'Ceea ce, din punctul de vedere al modului și instrumentelor de comunicare la care avem acces, este o restricție care, din punctul meu de vedere, este exagerată. Și poate, da, poate în afara Constituției. Adică, din punctul meu de vedere, în Constituție scrie clar că dreptul la liberă exprimare este garantat oricărui cetățean. Asta înseamnă că eu pot să mă exprim în piața publică sau la mine în dormitor cum vreau, atâta timp când nu încalc legislația. Legislația nu interzice ca eu, cetățeanul X, să nu pot, la bere, să-mi spun opțiunea politică sau să am o dezbatere politică pro un candidat în momentul de față. Din punctul meu de vedere, este un pic exagerată toată povestea. De înțeles, ținând cont că ne-am fript cu ciorbă în decembrie, însă cred că nu este în spiritul democrației. Consider că fiecare poate să-și exprime opinia, atâta timp cât o face din convingere. Cred că ale noastre convingeri trebuie să fie auzite. Doamne iartă-mă, agora greacă există dintotdeauna. Numai că acum s-a mutat și în zona de online', arată sociologul.

Marea problemă însă, atrage atenția Duminică, este când ești plătit și când devii un ''postac''.

'Dar pentru asta instituțiile trebuie să dovedească că eu sunt un postac. Atâta timp cât eu îmi exprim convingerile și o fac într-un mod fără a jigni, fără a încălca legislația privind demnitatea umană, nu văd de ce n-aș putea să o fac. De asta spun: și da și nu. Pot înțelege ambele variante, însă concluzia mea este că da, este o limitare a libertății de exprimare', a spus el.

Întrebat dacă la aceste alegeri ne putem aștepta la vreo surpriză în privința numelui câștigătorului, Gelu Duminică a susținut că suveranismul va fi preferat de electorat, existând 'foarte mari șanse' ca George Simion să câștige și în turul doi.

'Curentul ăsta suveranisto - naționalisto - extremist cred că va rămâne primul în preferințele electoratului, cu foarte mari șanse ca domnul Simion să câștige alegerile și în turul doi. Data trecută nu ne-a speriat cifra, ne-a speriat candidatul. Nu cifra ne-a surprins, ci candidatul. De data asta nu o să ne mai surprindă candidatul, cred. Adică zona rămâne relativ aceeași. Nu cred că vor fi multe necunoscute decât cine intră în turul doi alături de domnul Simion. Suntem la o săptămână înainte. Nu știu dacă se mai pot întâmpla foarte multe, cu toate că locul doi se joacă. (...) Nu mă aștept la o surpriză, nici măcar dacă doamna Lasconi ar intra în turul doi n-ar fi o surpriză', a menționat sociologul.

Potrivit acestuia, 'cărțile se joacă', luând în considerare și 'ce se va întâmpla, dacă vor ieși documente din zona Republicii Moldova, din zona Ucrainei' în ceea ce-l privește pe George Simion.

'Am zis 'să nu ne surprindă'. Sigur, gândiți-vă în felul următor, că totuși e o diferență mare între primul tur și turul doi. (...) În turul doi lucrurile se schimbă. Pentru că acolo e care pe care. Așadar, cărțile se joacă, dar am zis, repet, să nu ne surprindă. Pentru că domnul Simion are, totuși, posibilitatea de a cataliza multe alte voturi din rândul celor care au fost votați în primul tur, dar care, spre exemplu, nu-l vor vota sub niciun chip pe domnul Antonescu sau nu-l vor vota sub niciun chip pe domnul Nicușor Dan. Rămâne de văzut. Însă cele 3 săptămâni pe care le mai avem (...) e suficient de mult timp. Rămâne de văzut ce se va întâmpla, dacă vor ieși documente din zona Republicii Moldova, din zona Ucrainei. Dar rămâne de văzut. Adică lucrurile sunt totuși extrem de fluide și niciunul dintre posibilii viitori contracandidați în turul 2 nu poate să pună coroana de lauri pe cap. Niciunul. E o bătălie electorală sănătoasă pe care România o are', a punctat Duminică.

Marele pericol pe care România îl are este peste patru ani, atrage atenția Gelu Duminică, sociologul apreciind că 'oricare soluție pe care o avem pe masă' în alegerea unuia dintre cei trei candidați 'cu cele mai mari șanse' - George Simion, Crin Antonescu sau Nicușor Dan - 'nu este neapărat benefică'.

'Domnul Simion este o persoană declarată non grata în țările din proximitatea noastră, respectiv Republica Moldova și Ucraina. În contextul războiului și tot ceea ce se întâmplă la nivel global, domnia sa poate antagoniza foarte mult relația între Parlament și Administrația Prezidențială. Ceea ce înseamnă haos. Nu e neapărat bine', consideră sociologul.

Nici Crin Antonescu, reprezentantul 'ideii de stabilitate', nu ar fi cea mai bună soluție, arată Duminică.

'Dacă domnia sa ajunge în fotoliul de la Cotroceni această guvernare, atât de imperfectă cum este, își va continua totuși parcursul. Însă, nu ar trebui să trecem cu vederea anumite poziții pe care domnul Antonescu le-a avut față de multe subiecte care sunt mai degrabă în contradicție cu ceea ce Uniunea Europeană propune. Așa că este de așteptat ca domnia sa, în fotoliul de președinte, totuși, să impună și să ducă România într-o zonă mai degrabă mai apropiată de Ungaria, să zicem așa, decât de Polonia. Ca să dau exemple de țări din zona noastră', a punctat el.

În opinia sociologului, Nicușor Dan este, 'în oarecare măsură, similar, relativ pe un picior asemănător' cu George Simion. 'În sensul că domnia sa nu va avea parte de un sprijin parlamentar serios, care să asigure că între cele două puteri, respectiv cea prezidențială și cea guvernamentală, să existe o conlucrare. Cu toate că, în momentul în care domnul Nicușor Dan să zicem că va ajunge președinte, e foarte probabil ca PNL să fie 'foarte prietenos' cu domnul Nicușor Dan. Foarte probabil. Însă chiar și așa, PNL plus USR nu are cum să asigure o stabilitate parlamentară. Plus UDMR tot nu asigură. Și atunci trebuie să ne gândim, totuși, că, în momentul de față, cei care joacă într-un fel sau altul stabilitatea guvernamentală sunt, în ordinea numerelor de pe tricou, PSD și Forțele Suveraniste. Rămâne de văzut', a argumentat Duminică.

Gelu Duminică a subliniat că, 'în orice variantă, din păcate, lucruri bune pentru democrația românească nu ne așteaptă'.

'Poate cel mai puțin provocator, poate, repet, este posibilitatea ca domnul Antonescu să câștige alegerile. Însă și cel mai de neechilibrat. Pentru că, să zicem așa, Parlamentul de-o culoare, Administrația Prezidențială de altă culoare, poate exista un echilibru serios între puteri. Faptul că Antonescu plus Ciolacu conduc România, ținând cont de declarațiile pe care le-au avut, nu e neapărat bine. Așa că, peste patru ani, la următoarele alegeri parlamentare, se joacă serios democrația românească', conchide sociologul. AGERPRES/(A - redactor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu)

Afisari: 650

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 23-05-2025 18:52

Prezidențiale2025/AUR solicită comisiilor de specialitate să verifice 'motivul' vizitei șefului serviciilor externe ale Franței în România

AUR solicită Comisiilor parlamentare de control ale SRI și SIE să verifice 'motivul vizitei șefului serviciilor externe ale Franței în România' și cere acestora un răspuns 'oficial' și 'nesecret'. 'Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis astăzi, prin reprezentanții săi în cele două c

Politic 23-05-2025 17:43

Diaconescu: În niciun context, președintele Bolojan nu a declarat și nici nu a sugerat că România e dispusă să trimită militari în Ucraina

Consilierul prezidențial pentru Securitate națională, Cristian Diaconescu, a afirmat, vineri, că, în niciun context, oficial sau neoficial, președintele interimar Ilie Bolojan nu a declarat și nici nu a sugerat că țara noastră este dispusă sau intenționează să trimită militari români în Ucraina, iar informațiile apărute în spațiul public sunt

Politic 23-05-2025 16:01

Ministrul Apărării: Regiunea Mării Negre - crucială pentru stabilitatea Flancului estic al NATO și al UE

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat, vineri, la cea de-a noua ediție a Black Sea and Balkans Security Forum (BSBSF), context în care a afirmat că regiunea Mării Negre este crucială pentru stabilitatea Flancului estic al NATO și al Uniunii Europene. Potrivit unui comunicat al MApN, în intervenția sa, minis

Politic 23-05-2025 14:06

Ministerul Dezvoltării: Peste 94 de milioane de lei decontați pentru proiecte finanțate prin PNRR

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare totală de 94.095.665,93 de lei pentru 248 de obiective realizate prin componentele C10 - Fondul local și C15 - Educație, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat, vineri, ministrul Cseke Attila. Astfel, pentru Compon

Politic 23-05-2025 13:50

Ciprian Șerban: Ponta continuă șantajul și scandalul, atribute care i-au definit traiectul politic și caracterul

Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Ciprian Șerban, l-a acuzat, vineri, pe Victor Ponta, de șantaj politic și că atacă partidul care i-a oferit atât demnitatea de prim-ministru, cât și pe cea de președinte al PSD. 'În vreme ce România, dar și PSD, își caută drumul spre construcție, dezvoltare ș

Politic 23-05-2025 13:22

Hurezeanu: România va continua să fie alături de R. Moldova în procesul de reformă, precum și de pregătire a accederii la UE

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut, vineri, consultări cu viceprim-ministrul, ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, cu ocazia prezenței acestuia la București pentru a participa la o serie de conferințe internaționale pe teme regionale de actualitate, informează un comunicat al MAE. Potrivit surse

Politic 23-05-2025 12:52

Daniel Harpa (președinte PSD/CJ Neamț): Nu acceptăm tăierea investițiilor de la infrastructură, economie și dezvoltarea comunităților locale

Președintele filialei PSD Neamț și al Consiliului Județean (CJ) Neamț, Daniel Vasilică Harpa, a declarat, vineri, că social-democrații nu vor susține un guvern care va tăia investițiile de la infrastructură, economie și pentru dezvoltarea comunităților locale. Liderul PSD Neamț a apreciat că în această perioadă foarte complicată pentru R

Politic 23-05-2025 12:45

Nicușor Dan: Nu se pune problema creșterii cotelor de TVA de 5% și 9%

Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat vineri că nu se pune problema creșterii cotelor reduse de TVA, de 5% și 9%. El a menționat, într-o declarație acordată presei, că scenariile privind o eventuală creștere a TVA sunt 'absolut teoretice', deoarece nu iau în calcul aspecte precum creșterea evaziunii fiscale și limitare

Politic 23-05-2025 12:14

Nicușor Dan estimează că discuțiile pentru formarea noului Guvern se vor finaliza în două-patru săptămâni

Președintele ales, Nicușor Dan, estimează că discuțiile pentru formarea noului Guvern ar putea dura între două și patru săptămâni. Întrebat cât ar putea dura până ce noul Guvern va fi instalat la Palatul Victoria, el a răspuns: 'Două, trei, patru săptămâni'. Nicușor Dan a menționat că

Politic 23-05-2025 12:10

Țâgârlaș (PNL): Securitatea nu mai este demult doar o problemă militară, ci se extinde în mediul digital

Securitatea nu mai este demult doar o problemă militară, ci una care se extinde în mediul digital, a declarat senatorul liberal Cristian Niculescu Țâgârlaș, președinte al Comisiei pentru cultură, care participă la Forumul parlamentar internațional 'Intelligence and Security' de la Madrid. Evenimentul reunește parlamen

Viata Parlamentara 23-05-2025 11:57

Proiect: Mesaje de informare și avertizare privind traficul de persoane - disponibile în hoteluri, aeroporturi, la frontieră

Mesaje de informare și avertizare asupra pericolului traficului de persoane vor fi disponibile în unități de cazare, aeroporturi, agenții de plasare a forței de muncă, la punctele de frontieră terestre, în transportul rutier interjudețean, național și internațional și în agențiile de turism, potrivit unui proiect depus de parlamentarii USR la Parlam

Politic 23-05-2025 11:08

AEP: Peste 19 milioane de lei - subvenții virate partidelor în luna mai

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a virat, în luna mai, în conturile a opt partide - PSD, AUR, PNL, USR, S.O.S. România, POT, PMP, Forța Dreptei - subvenții în sumă totală de 19.001.474 lei. Potrivit site-ului AEP, Partidul Social Democrat a primit 6.304.530 de lei, Alianța pentru Unirea Românilor - 3.727.96

Politic 22-05-2025 21:07

Nicușor Dan: Respect deciziile tratatelor la care suntem parte; vrem să continuăm relația bună cu Israelul

Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat, joi, că datoria sa este să respecte tratatele convenite de România, menționând, totodată, că țara noastră dorește să continue relația 'foarte bună' cu Statul Israel. Nicușor Dan a fost întrebat dacă îl consideră vinovat de crime de război pe premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Politic 22-05-2025 19:32

Nicușor Dan: Statul român trebuie să rezolve obstacolele pe care le întâmpină investitorii

Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat, joi, că statul trebuie să soluționeze obstacolele pe care le întâmpină românii din diaspora care doresc să investească în țară. Statul trebuie să ia măsuri pentru a stimula 'economia adevărată', a transmis Nicușor Dan, la Gala RePatriot. 'Cred că la

Politic 22-05-2025 19:18

MAE avertizează asupra unei campanii de manipulare și interferență informațională străină: Prezintă caracteristicile dezinformării rusești

Ministerul Afacerilor Externe a transmis joi că este ''încă în desfășurare'' o campanie susținută de manipulare și interferență informațională străină menită să influențeze opinia publică din România, care ''prezintă toate caracteristicile dezinformării rusești''. ''Ministerul român al Afacerilor