#Ucraina observă o intensificare a ofensivei ruse în nord-est și încearcă să mențină pozițiile ocupate peste graniță

Intensitatea luptelor crește în partea de nord-est a Ucrainei, unde armata rusă a inițiat o ofensivă în regiunile Sumî și Harkov și încearcă în continuare să expulzeze de pe teritoriul rus forțele ucrainene care ocupă câteva sate în regiunile Kursk și Belgorod, relatează miercuri agenția EFE.
La opt luni de la incursiunea surpriză a Ucrainei în provincia rusă Kursk, zona aflată acum acolo sub controlul unităților ucrainene s-a restrâns la numai 31 de kilometri pătrați, de la circa 1.300 de kilometri pătrați în august, potrivit platformei ucrainene de analiză militară DeepState, după ce trupele ruse au înaintat în apropierea satului Guevo, unul dintre ultimele sate care se mai află sub control ucrainean în Kursk.
'Inamicul aproape că l-a capturat și desfășoară acolo operațiuni active de asalt. Situația este complicată', explică Roman Pogorili, cofondator al platformei DeepState.
Pe măsură ce armata rusă strânge cercul în Kursk își intensifică operațiunile și în regiunea ucraineană Sumî, situată imediat peste graniță. Potrivit lui Roman Pogorili, armata rusă acumulează trupe în satul ucrainean Basivka, la 3,5 kilometri de graniță, cu scopul de a tăia linia de aprovizionare a trupelor ucrainene rămase în Kursk.
La rândul său, un purtător de cuvânt al gărzilor de frontieră ucrainene, Andríi Demcenko, afirmă că aproape în fiecare zi mici grupuri de asalt rusești încearcă să treacă granița și să stabilească poziții pe teritoriul ucrainean.
S-au intensificat în acest timp și atacurile rusești în regiunea ucraineană Harkov din apropiere, în zona localităților Lipți și Vovceansk, fiind de asemenea intensificate atât în Harkov cât și în Sumî loviturile rusești cu dronele, artileria și aviația.
Analiștii militari ucraineni afirmă că Ucraina încearcă să continue operațiunile în provinciile ruse de graniță Kursk și Belgorod pentru a împiedica Rusia să-și intensifice ofensiva, deși suprafața controlată de armata ucraineană în acele provincii este nesemnificativă.
Unități ucrainene au trecut în urmă cu o lună granița în Belgorod și continuă acolo luptele în apropierea a două sate, Popovka și Demidovka, fără evoluții majore în ultimele zile.
Rusia are în Kursk aproximativ 70.000 de soldați și experții militari ucraineni anticipează că trupele ruse vor dezvolta de acolo ofensiva în Sumî după ce vor fi expulzat complet unitățile ucrainene de pe fâșia de teritoriu pe care acestea se mai află pe teritoriul rus.
'Este logic ca Rusia să nu-și disperseze aceste forțe pe mai multe sectoare ale liniei frontului, ci să le mențină unite și să încerce să avanseze mai adânc în regiunea Sumî', argumentează Eghen Diki, fost comandant de companie în batalionul Aidar și analist militar. Acesta mai crede că forțele ruse testează în prezent apărarea ucraineană în Sumî și va deveni clar în săptămânile următoare dacă armata rusă își va intensifica ofensiva acolo.
Ucraina și-a consolidat regiunea Sumî cu o 'apărare stratificată, fortificații și alte măsuri', a declarat săptămâna trecută un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Dmitro Lihovi.
Totuși, o victorie majoră a Rusiei în Sumî sau Harkov este puțin probabilă, întrucât armata rusă 'nu are suficiente forțe pentru a realiza o străpungere semnificativă în acest moment', estimează Oleksii Melnik, fost consilier al ministrului ucrainean al apărării și expert militar la Centrul Razumkov, acesta remarcând o încetinirea a progreselor trupelor ruse, despre care susține că suferă mari pierderi.
Purtătorul de cuvânt al gărzilor de frontieră ucrainene Andríi Demcenko susține la rândul său că în acest moment armata rusă nu are desfășurate deloc blindate în Sumî. Și un blogger militar ucrainean, cunoscut sub numele de 'Alex', afirmă că, din cauza pierderilor acumulate, armata rusă folosește vehiculele blindate cu moderație, tactică ce îi limitează capacitatea de a face progrese semnificative.
În orice caz, ofensiva rusă este o amenințare pentru Ucraina, admite Oleksii Melnik, care avertizează că 'soldații ucraineni și economia sunt într-o stare de epuizare după trei ani de lupte, în timp ce viitorul ajutorului militar al SUA este incert'.
Pentru a opri înaintarea rusă în Sumî, armata ucraineană are nevoie de suficienți soldați care să țină liniile defensive amenajate acolo, explică la rândul său fostul comandant din batalionul Aidar.
Potrivit comandantului-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, ținta de mobilizare a armatei ucrainene este de circa 30.000 de noi soldați pe lună, în timp ce el susține că armata rusă aduce în fiecare lună între 8.000 și 9.000 de noi soldați pe front. Conform datelor oficiale ucrainene, efectivele armatei ucrainene se mențin constante, la aproape 900.000 de militarii. Armata rusă avea în anul 2023 circa 700.000 de soldați pe frontul ucrainean, conform unei declarații de atunci a președintelui rus Vladimir Putin.
Războiul lansat de Rusia prin invazia asupra Ucrainei în februarie 2022 are caracteristicile unui conflict de uzură sângeros, în care ambele tabere suferă mari pierderi umane dificil de înlocuit. În timp ce Rusia încearcă în continuare să se limiteze la voluntariat, Ucraina a adoptat măsuri stricte de mobilizare care au condus la numeroase tentative de fugă din țară, la coruperea unor responsabili și la acțiuni de recrutare forțată în care ofițerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale.AGERPRES/(AS - redactor: Sorin Popescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Ayatollahul Khamenei cere SUA să părăsească Orientul Mijlociu și numește Israelul 'o tumoră canceroasă letală' în regiune
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut sâmbătă Statelor Unite să părăsească Orientul Mijlociu, pe fondul discuțiilor indirecte dintre cele două țări cu privire la programul nuclear al Iranului, și a calificat statul Israel drept 'o tumoră canceroasă periculoasă și letală în regiune', care trebuie 'extirpată', informe
Rusia a cerut Ucrainei să cedeze mai mult teritoriu în cadrul convorbirilor din Turcia (sursă ucraineană)
Negociatorii ruși la discuțiile de pace de la Istanbul au cerut Ucrainei să-și retragă trupele din toate regiunile ucrainene revendicate de Moscova înainte ca Rusia să fie de acord cu o încetare a focului, a declarat sâmbătă pentru Reuters un înalt oficial ucrainean familiarizat cu discuțiile. Această cerere, împr
Alegeri legislative în Portugalia: Alianța de guvernare este favorită
Peste 10,8 milioane de cetățeni din interiorul și din afara Portugaliei sunt așteptați să voteze duminică la cel de-al doilea scrutin legislativ din ceva mai mult de un an și al patrulea din ultimii cinci ani, într-o țară cu rate ale absenteismului în mod tradițional ridicate, informează sâmbătă EFE. În ultima parte a c
Zelenski: Rusia își conservă oportunitatea de a continua să ucidă, trebuie să facem presiuni asupra sa
Kremlinul a avut ocazia să declare vineri, la Istanbul, o încetare a focului cu Ucraina, dar nu a făcut acest lucru, conservându-și în acest fel oportunitatea de a continua să ucidă, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut din nou comunității internaționale să facă presiuni asupra Kremlinului, informează EFE.
Kremlin: O întâlnire Putin-Zelenski este posibilă dacă Rusia și #Ucraina ajung la acorduri prealabile
O întâlnire între președinții rus Vladimir Putin și respectiv ucrainean Volodimir Zelenski este 'posibilă', cu condiția ca Moscova și Kievul să fi ajuns la 'acorduri' în prealabil, a declarat Kremlinul sâmbătă, a doua zi după primele discuții directe de pace dintre cele două părți din 2022, informează AFP.
Război în #Ucraina: Macron se declară convins că Trump ''va reacționa la cinismul' lui Putin
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă, la Tirana, că este 'sigur' că omologul său american Donald Trump ''va reacționa la cinismul' președintelui rus Vladimir Putin după un nou atac rus cu drone în Ucraina, informează AFP. 'Confruntat cu cinismul președintelui Putin, cred, sunt chiar sigur,
Ministrul de externe german: Rusia 'ne amenință pe toți' în Marea Baltică
În regiunea Mării Baltice, Rusia ne amenință pe toți, a declarat sâmbătă ministrul de externe german Johann Wadephul, care a anunțat o intensificare a supravegherii în urma presupuselor acte de sabotaj ale așa-numitei flote fantomă a Rusiei asupra cablurilor și conductelor din Marea Baltică, transmite dpa. 'Noi, ca vecini
SUA iau în considerare să relocheze definitiv în Libia un milion de palestinieni din Fâșia Gaza (mass-media)
Administrația SUA ia în considerare posibilitatea de a reloca definitiv un milion de palestinieni din Fâșia Gaza în Libia, a informat vineri NBC News, subliniind totodată că un purtător de cuvânt al administrației americane a negat acest lucru, informează EFE. Planul ar fi suficient de avansat încât administ
#Ucraina: Nouă morți într-un atac rus cu dronă asupra unui autobuz care transporta civili
Un atac rus cu dronă asupra unui autobuz care transporta civili în nordul Ucrainei s-a soldat cu nouă morți și patru răniți, au declarat sâmbătă autoritățile regionale, la o zi după ce discuțiile dintre delegațiile rusă și ucraineană, la Istanbul, în Turcia, nu au reușit să ducă la un armistițiu, informează AFP. 'O dronă
VIDEO/SUA: Trump critică violent Curtea Supremă care i-a interzis să expulzeze imigranți
Președintele american Donald Trump a criticat vineri Curtea Supremă, cu majoritate conservatoare, care i-a administrat o nouă înfrângere prelungind interdicția de expulzare a imigranților venezueleni în temeiul unei legi de urgență, notează AFP. 'Curtea Supremă nu ne permite să alungăm criminalii din țara noastră', a
Gaza: Armata israeliană anunță că a lansat intensificarea ofensivei sale
Armata israeliană a anunțat sâmbătă dimineață că a lansat 'atacuri la scară largă' asupra Fâșiei Gaza în cadrul 'etapelor inițiale' ale intensificării prevăzute a ofensivei sale în teritoriul palestinian devastat de război, notează AFP. 'În această zi, armata israeliană a lansat atacuri la scară largă și a tran
Israel: Un rănit într-un atac la Ierusalim, agresorul 'neutralizat' (poliția)
Un polițist israelian a fost rănit vineri într-un atac cu cuțitul în Orașul Vechi din Ierusalim, a anunțat poliția adăugând că agresorul a fost 'neutralizat', transmite AFP. 'Un polițist a fost înjunghiat în Orașul Vechi din Ierusalim', a precizat poliția într-un comunicat. Forțele de securit
Dispariția a 43 de studenți în Mexic: Arestarea unei foste judecătoare
O fostă judecătoare a fost arestată pentru presupusa distrugere de probe în ancheta privind cei 43 de studenți dispăruți în septembrie 2014, vârful vizibil al aisbergului celor 120.000 de dispariții din țară, a anunțat vineri președinta țării, Claudia Sheinbaum, notează AFP. 'Miercuri, 14 mai, fosta președintă a Curții Su
Europenii pregătesc sancțiuni împotriva Moscovei 'în coordonare' cu Washingtonul (Macron)
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că europenii continuă să pregătească sancțiuni împotriva Rusiei 'în coordonare' cu Statele Unite pe care le-ar impune dacă Moscova va continua să refuze o încetare a focului în Ucraina, relatează AFP. 'Ceea ce rămâne relevant este (...) singura pro
Ministrul german al apărării:Bugetul apărării ca procent din PIB este nerelevant, contează completarea lacunelor în capabilități
Statele europene membre ale NATO trebuie să se concentreze pe acoperirea lacunelor în capacitățile lor militare, nu pe creșterea pur și simplu a bugetelor apărării, a declarat vineri ministrul german al apărării, Boris Pistorius, care s-a delimitat de colegul său de la Externe, Johann Wadephul, ce și-a manifestat joi sprijinul față de cererea președintelui amer