logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Tulcea: A început sezonul navelor de croazieră în Deltă

Imagine din galeria Agerpres

Prima navă de croazieră fluvială cu turiști din Europa de Vest a ajuns săptămâna aceasta în Portul Tulcea, cei aproape 170 de oaspeți din străinătate aflați la bordul ei vizitând deja mănăstirile din zona de terasă a județului, dar și Delta Dunării, războiul din Ucraina modificând programul excursiilor oferite de tur-operatori, dar neafectând impresiile turiștilor.

Nava 'Nestroy', aflată sub pavilion Elveția, a acostat vineri la Tulcea și va pleca săptămâna viitoare din județ, după ce unii călători se vor întoarce la București pentru a vedea Palatul Parlamentului și pentru a se îmbarca în avioanele cu care se vor întoarce acasă, iar alți turiști, care au vizitat deja capitala României, vor fi aduși la Tulcea pentru a urca la bordul navei de croazieră și pentru a vizita Delta Dunării și mănăstirile din zona de terasă a județului.

'Armatorul navei este un curajos care și-a dorit ca, în ciuda situației complicate din zonă, să ajungă totuși până la Tulcea. Asta presupune un efort logistic, dar, în ciuda acestei greutăți, am reușit să găsim o soluție pentru ca nava să acosteze la Tulcea și să ofere programe turistice în apropierea orașului Tulcea și la Sfântu Gheorghe. Delta este un program unic, un scop al întregii croaziere. Sunt nave care merg special la kilometrul zero (punctul de vărsare a Dunării în Marea Neagră, pe brațul Sfântu Gheorghe - n.r.) pentru acel moment când se face o manevră de întoarcere și turiștii se bucură de acel moment. E o țintă pentru turiștii care ajung pe navele de croazieră', a declarat pentru AGERPRES managerul unuia dintre cei mai mari tur-operatori ai navelor de croazieră din România, Leontin Șerbănescu.

Războiul din Ucraina a modificat programele navelor de croazieră fluvială, în ultimii ani armatorii ocolind acostările în județul Tulcea în favoarea celor din județul Brăila. Astfel, turiștii de pe navele care acostează în portul Brăila ajung în Tulcea cu autocarele, pentru a vizita ulterior Delta.

'Pentru Dobrogea, avem circa 250 de nave care ar trebui să ajungă anul acesta în zona Tulcea-Brăila. Din cauza situației actuale, navele nu vor putea acosta la Tulcea și atunci suntem nevoiți să le propunem tur-operatorilor acostarea la Brăila, ca variantă de rezervă. Este cea mai bună variantă posibilă, astfel încât să nu afectăm programele turistice și să le oferim pasagerilor exact ce au cumpărat', a mai spus managerul Șerbănescu.

Tranzitul turiștilor prin Munții Măcin reprezintă o oportunitate pentru cei mai vechi munți din România, însă pentru impunerea unui produs turistic, ca de exemplu degustări de vinuri în cramele dobrogene, este nevoie de mai mulți ani, potrivit aceleiași surse.

În ceea ce privește turismul de incoming în România, Leontin Șerbănescu a menționat că fenomenul este influențat de situația din Ucraina.

'La nivel național, turismul de incoming a supraviețuit. Acum, să spunem că suntem pe un trend ascendent. Totul e influențat de situația din Ucraina. Sunt oameni temători în legătură cu ideea de a veni și a vizita România. La fel de bine am constatat că există și oameni care știu că România este o țară sigură, că este o țară membră a NATO și, mai ales la bordul navelor de croazieră, oamenii nu au reticențe și se simt în siguranță. Încercăm să promovăm România, deși este foarte complicat în perioada asta, când toată lumea ne întreabă ce se întâmplă la granițe. Nu ne-am oprit, nu ne vom opri, dar este dificil de făcut turism cu cetățeni străini în condițiile acestea', a conchis managerul Leontin Șerbănescu.

Excursiile oferite în momentul de față turiștilor nu diferă însă de cele din perioada anterioară declanșării războiului din Ucraina.

 



'Am vizitat (sâmbătă - n.r.) mănăstirile Celic-Dere și Saon care i-au bucurat foarte mult pe vizitatori prin peisaje și viața monahală. Toată lumea este fericită. Acum, suntem într-un restaurant din Tulcea și toată lumea este fericită. Supa a fost foarte bună. Ieri (vineri - n.r.), am avut o excursie în Delta Dunării. Am pornit de la Mila 35, am ajuns până aproape de granița cu Ucraina și am văzut neașteptat de multe păsări după frigul și ninsoarea de zilele trecute. Apoi, cu vaporul am mers la Sfântu Gheorghe, iar de acolo, cu cinci bărci rapide, am făcut o excursie până la Sacalin, unde am văzut pelicani și cormorani hrănindu-se', a declarat Cosmin Moldovan, ghid de turism.

Turiștii de la bordul navei 'Nestroy' au apreciat experiența în Delta Dunării.

'Nu am simțit deloc că ar fi vreun pericol pentru noi în Delta Dunării. Ne-a plăcut foarte mult. A fost o experiență foarte interesantă. Cel mai mult ne-au plăcut pelicanii pe care i-am văzut în apropiere de insula Sacalin', a afirmat Mark, unul dintre turiștii de la bordul navei de croazieră.

Primele nave de croazieră fluvială au ajuns în Tulcea la începutul anilor 2000, numărul inițial al acostărilor fiind nesemnificativ. Ulterior, numărul vaselor care au la bord turiști din Europa de Vest a crescut, iar în ultima parte a anilor 2010 numărul acostărilor în porturile tulcene a ajuns la peste 300, anual.

Pandemia din anul 2020 a afectat major și acest tip de turism, numărul acostărilor reducându-se în acel an de aproape zece ori.

Războiul din Ucraina, declanșat în anul 2022, a atenuat dezvoltarea fenomenului turistic, iar turoperatorii navelor de croazieră au căutat soluții alternative pentru cei care vor să călătorească pe Dunăre.

 



Potrivit lui Leontin Șerbănescu, anul trecut, în județele Brăila și Tulcea au acostat circa 250 de nave de croazieră fluvială. Turiștii care se află la bordul navelor de croazieră pot alege excursii în zonele aflate în apropierea porturilor în care nava acostează, programul oferit vizitatorilor de către turoperatori fiind conceput astfel încât vizitatorii să stea cât mai puțin pe navă.

Dunărea este al doilea cel mai lung fluviu din Europa, după Volga, care se află în întregime în Rusia. De secole, Dunărea este considerată o importantă cale navigabilă, iar în antichitate era granița imperiului roman. Fluviul străbate zece țări, iar bazinul său hidrografic se întinde în tot atâtea state.

Delta Dunării, declarată Rezervație a Biosferei în anul 1990, are o suprafață totală de 4.455 de kilometri pătrați, 84% din aceasta regăsindu-se pe teritoriul României, iar restul pe cel al Ucrainei. Zonă umedă de importanță internațională, Delta Dunării este inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural al UNESCO, iar în România numără circa 12.000 de persoane care locuiesc în comunități izolate de ape. AGERPRES/(A, AS - redactor: Luisiana Bîgea; editor: George Onea, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 2832

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 27-05-2025 23:42

ANAR: Evacuare controlată din acumularea Siriu pentru prevenirea inundațiilor

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Buzău-Ialomița a decis să evacueze controlat un debit de până la 160 mc/s din acumularea Siriu, în vederea tranzitării în siguranță a viiturii înregistrate în bazinul superior al râului Buzău, potrivit unei postări a Administrației Naționale 'Apele Române' (ANAR), pe propria pagină de

Social 27-05-2025 23:27

Circulația feroviară, temporar oprită între Leșu Ilvei și Ilva Mică; trenul 12763 Iași-Timișoara Nord staționează

Circulația feroviară este temporar oprită pe raza Sucursalei Regionale de Căi Ferate Iași, între Leșu Ilvei și Ilva Mică, din cauza lipsei de tensiune în linia de contact, a anunțat, marți noaptea, CFR SA. 'Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA informează că, în data de 27 mai 2025, pe raza Sucursalei Regional

Social 27-05-2025 22:22

Harghita: Echipaje ISU din Alba și Bihor, mobilizate în sprijinul pompierilor din județ

Echipaje ale inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Alba și Bihor au ajuns, marți seara, în Harghita, pentru a interveni, alături de pompierii militari din județ, dacă situația o va impune. 'Pentru consolidarea capacității de intervenție, în sprijinul ISU Harghita, au fost mobilizate resurse suplimentare, de la

Social 27-05-2025 20:57

Vâlcea: Trafic rutier îngreunat pe DN 7, la Călinești, din cauza căderilor de pietre

Traficul rutier pe DN 7 (Valea Oltului) se desfășoară, marți seara, cu dificultate în zona localității Călinești, după ce, din cauza precipitațiilor, s-au înregistrat căderi pe carosabil de pietre de pe versanți, informează reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vâlcea. Potrivit sursei citate, este afectat s

Social 27-05-2025 20:55

Galați: Surpare de acostament la rampa pasajului Căi Ferate de pe DN2B din cauza ploilor abundente

În zona rampei pasajului Căi Ferate de pe DN2B, s-a produs, marți seară, o surpare a acostamentului din cauza precipitațiilor abundente înregistrate în ultimele ore, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Galați. Zona a fost semnalizată corespunzător cu balize și lămpi luminoase, s-a impus o restricție de viteză d

Administratie 27-05-2025 20:31

Marcel Boloș anunță un apel de proiecte de 260 milioane de euro pentru viitorul energetic al României

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va lansa săptămâna aceasta apelul de proiecte dedicat investițiilor în rețele inteligente de distribuție și transport al energiei electrice, fondurile disponibile fiind de 260 de milioane de euro, a anunțat ministrul de resort, Marcel Boloș. 'Reușim săptămâna aceasta

Social 27-05-2025 16:43

Fechet: Evoluția fenomenelor meteorologice din aceste zile este îngrijorătoare; pot apărea probleme în anumite zone

Evoluția fenomenelor meteorologice din aceste zile este una îngrijorătoare, iar în contextul în care cantitatea de precipitații înregistrată până în 26 mai este de 103 litri/mp, față de o medie climatologică multianuală de 66,5 litri/mp, este posibil să înregistrăm o lună mai în top 5 cele mai ploioase luni mai din isto

Social 27-05-2025 16:07

Bacău: Pod luat de viituri la Ciugheș; 1.800 oameni din trei localități au acces doar pedestru

Un pod provizoriu din localitatea Ciugheș, comuna Palanca, a fost luat de viituri și aproape 1.800 oameni, din trei localități, au acces doar pedestru, a informat, marți, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău. 'În urma precipitațiilor abundente din ultimele ore, podul provizoriu din satul Ciugheș a fost luat de ape. Po

Social 27-05-2025 16:05

ISUBIF: Pompierii intervin pentru îndepărtarea unui copac căzut pe 2 autoturisme în Capitală

Pompierii intervin pentru degajarea unui copac căzut pe două autoturisme, un gard și pe carosabil, pe strada G-ral Constantin Budișteanu din Sectorul 1, București. În urma evenimentului, nu au rezultat victime, informează Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUBIF). Traficul pe st

Social 27-05-2025 16:03

Prefectul Harghitei: Apa a reînceput să intre în Salina Praid cu un debit ce nu poate fi stăpânit; am pierdut lupta cu natura

Prefectul Harghitei, Petres Sandor, a declarat marți, în legătură cu situația de la salina Praid, unde apa a reînceput să intre în mină cu un debit care nu poate fi controlat, că s-a pierdut lupta cu natura și a dat asigurări că oamenii din zonă nu sunt și nu vor fi singuri în această bătălie. 'Din păcate, am pierdu

Administratie 27-05-2025 14:44

Constanța: Vizitarea Cazinoului costă 50 lei pentru adulți; reduceri și gratuități pentru anumite categorii de persoane

Tariful pentru vizitarea Cazinoului din Constanța, după finalizarea unui amplu proces de reabilitare a acestuia, este de 50 lei pentru adulți, anumite categorii de persoane beneficiind de reduceri și gratuități, potrivit hotărârii luate de marți de consilierii municipiului. În ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal Con

Administratie 27-05-2025 14:07

Președintele CJ Harghita: Cea mai mare problemă - la Salina Praid; geotextilul folosit la drenaj s-a deteriorat

Președintele Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna-Botond, a anunțat, marți, în contextul codului portocaliu de inundații și codurilor hidrologice sub incidența cărora se află județul, că problema cea mai mare se înregistrează la Salina Praid, unde geotextilul folosit pentru drenaj s-a deteriorat, ceea ce favorizează pătrunderea apei &ic

Social 27-05-2025 13:21

Buzău: Evacuări controlate de apă din Barajul Siriu, din cauza viiturilor din amonte

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Buzău-Ialomița a luat decizia de a evacua controlat până la 160 mc/s din Barajul Siriu, pe fondul viiturilor produse în amonte de acumulare, situația fiind monitorizată și pe afluenții râului Buzău, astfel încât să se evite producerea unor inundații. Precipitațiile înregis

Social 27-05-2025 13:04

Satu Mare: Maghiarii și polonezii, mai interesați de căpșuni, după desființarea vămii Petea

Maghiarii și polonezii sunt mult mai interesați de căpșunile produse în localitatea Halmeu din județul Satu Mare, după desființarea punctului de trecere a frontierei Petea fiind mai mulți străini care merg să achiziționeze, a declarat viceprimarul comunei, Joszef Fazekas, marți, pentru AGERPRES. El a explicat că producția în masă e

Social 27-05-2025 13:01

Galați: Grădinile Muzeului 'Casa Cuza Vodă' vor fi amenajate ca pe vremea domnitorului

Grădinile Muzeului 'Casa Cuza Vodă' din Galați vor fi amenajate ca pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în cadrul unui proiect transfrontalier cu finanțare europeană de peste 450.000 euro, informează, marți, președintele Consiliului Județean, Costel Fotea. 'Redăm parcului Casei Cuza Vodă strălucirea de altădată - grădi