logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Tulcea: A început sezonul navelor de croazieră în Deltă

Imagine din galeria Agerpres

Prima navă de croazieră fluvială cu turiști din Europa de Vest a ajuns săptămâna aceasta în Portul Tulcea, cei aproape 170 de oaspeți din străinătate aflați la bordul ei vizitând deja mănăstirile din zona de terasă a județului, dar și Delta Dunării, războiul din Ucraina modificând programul excursiilor oferite de tur-operatori, dar neafectând impresiile turiștilor.

Nava 'Nestroy', aflată sub pavilion Elveția, a acostat vineri la Tulcea și va pleca săptămâna viitoare din județ, după ce unii călători se vor întoarce la București pentru a vedea Palatul Parlamentului și pentru a se îmbarca în avioanele cu care se vor întoarce acasă, iar alți turiști, care au vizitat deja capitala României, vor fi aduși la Tulcea pentru a urca la bordul navei de croazieră și pentru a vizita Delta Dunării și mănăstirile din zona de terasă a județului.

'Armatorul navei este un curajos care și-a dorit ca, în ciuda situației complicate din zonă, să ajungă totuși până la Tulcea. Asta presupune un efort logistic, dar, în ciuda acestei greutăți, am reușit să găsim o soluție pentru ca nava să acosteze la Tulcea și să ofere programe turistice în apropierea orașului Tulcea și la Sfântu Gheorghe. Delta este un program unic, un scop al întregii croaziere. Sunt nave care merg special la kilometrul zero (punctul de vărsare a Dunării în Marea Neagră, pe brațul Sfântu Gheorghe - n.r.) pentru acel moment când se face o manevră de întoarcere și turiștii se bucură de acel moment. E o țintă pentru turiștii care ajung pe navele de croazieră', a declarat pentru AGERPRES managerul unuia dintre cei mai mari tur-operatori ai navelor de croazieră din România, Leontin Șerbănescu.

Războiul din Ucraina a modificat programele navelor de croazieră fluvială, în ultimii ani armatorii ocolind acostările în județul Tulcea în favoarea celor din județul Brăila. Astfel, turiștii de pe navele care acostează în portul Brăila ajung în Tulcea cu autocarele, pentru a vizita ulterior Delta.

'Pentru Dobrogea, avem circa 250 de nave care ar trebui să ajungă anul acesta în zona Tulcea-Brăila. Din cauza situației actuale, navele nu vor putea acosta la Tulcea și atunci suntem nevoiți să le propunem tur-operatorilor acostarea la Brăila, ca variantă de rezervă. Este cea mai bună variantă posibilă, astfel încât să nu afectăm programele turistice și să le oferim pasagerilor exact ce au cumpărat', a mai spus managerul Șerbănescu.

Tranzitul turiștilor prin Munții Măcin reprezintă o oportunitate pentru cei mai vechi munți din România, însă pentru impunerea unui produs turistic, ca de exemplu degustări de vinuri în cramele dobrogene, este nevoie de mai mulți ani, potrivit aceleiași surse.

În ceea ce privește turismul de incoming în România, Leontin Șerbănescu a menționat că fenomenul este influențat de situația din Ucraina.

'La nivel național, turismul de incoming a supraviețuit. Acum, să spunem că suntem pe un trend ascendent. Totul e influențat de situația din Ucraina. Sunt oameni temători în legătură cu ideea de a veni și a vizita România. La fel de bine am constatat că există și oameni care știu că România este o țară sigură, că este o țară membră a NATO și, mai ales la bordul navelor de croazieră, oamenii nu au reticențe și se simt în siguranță. Încercăm să promovăm România, deși este foarte complicat în perioada asta, când toată lumea ne întreabă ce se întâmplă la granițe. Nu ne-am oprit, nu ne vom opri, dar este dificil de făcut turism cu cetățeni străini în condițiile acestea', a conchis managerul Leontin Șerbănescu.

Excursiile oferite în momentul de față turiștilor nu diferă însă de cele din perioada anterioară declanșării războiului din Ucraina.

 



'Am vizitat (sâmbătă - n.r.) mănăstirile Celic-Dere și Saon care i-au bucurat foarte mult pe vizitatori prin peisaje și viața monahală. Toată lumea este fericită. Acum, suntem într-un restaurant din Tulcea și toată lumea este fericită. Supa a fost foarte bună. Ieri (vineri - n.r.), am avut o excursie în Delta Dunării. Am pornit de la Mila 35, am ajuns până aproape de granița cu Ucraina și am văzut neașteptat de multe păsări după frigul și ninsoarea de zilele trecute. Apoi, cu vaporul am mers la Sfântu Gheorghe, iar de acolo, cu cinci bărci rapide, am făcut o excursie până la Sacalin, unde am văzut pelicani și cormorani hrănindu-se', a declarat Cosmin Moldovan, ghid de turism.

Turiștii de la bordul navei 'Nestroy' au apreciat experiența în Delta Dunării.

'Nu am simțit deloc că ar fi vreun pericol pentru noi în Delta Dunării. Ne-a plăcut foarte mult. A fost o experiență foarte interesantă. Cel mai mult ne-au plăcut pelicanii pe care i-am văzut în apropiere de insula Sacalin', a afirmat Mark, unul dintre turiștii de la bordul navei de croazieră.

Primele nave de croazieră fluvială au ajuns în Tulcea la începutul anilor 2000, numărul inițial al acostărilor fiind nesemnificativ. Ulterior, numărul vaselor care au la bord turiști din Europa de Vest a crescut, iar în ultima parte a anilor 2010 numărul acostărilor în porturile tulcene a ajuns la peste 300, anual.

Pandemia din anul 2020 a afectat major și acest tip de turism, numărul acostărilor reducându-se în acel an de aproape zece ori.

Războiul din Ucraina, declanșat în anul 2022, a atenuat dezvoltarea fenomenului turistic, iar turoperatorii navelor de croazieră au căutat soluții alternative pentru cei care vor să călătorească pe Dunăre.

 



Potrivit lui Leontin Șerbănescu, anul trecut, în județele Brăila și Tulcea au acostat circa 250 de nave de croazieră fluvială. Turiștii care se află la bordul navelor de croazieră pot alege excursii în zonele aflate în apropierea porturilor în care nava acostează, programul oferit vizitatorilor de către turoperatori fiind conceput astfel încât vizitatorii să stea cât mai puțin pe navă.

Dunărea este al doilea cel mai lung fluviu din Europa, după Volga, care se află în întregime în Rusia. De secole, Dunărea este considerată o importantă cale navigabilă, iar în antichitate era granița imperiului roman. Fluviul străbate zece țări, iar bazinul său hidrografic se întinde în tot atâtea state.

Delta Dunării, declarată Rezervație a Biosferei în anul 1990, are o suprafață totală de 4.455 de kilometri pătrați, 84% din aceasta regăsindu-se pe teritoriul României, iar restul pe cel al Ucrainei. Zonă umedă de importanță internațională, Delta Dunării este inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural al UNESCO, iar în România numără circa 12.000 de persoane care locuiesc în comunități izolate de ape. AGERPRES/(A, AS - redactor: Luisiana Bîgea; editor: George Onea, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 2698

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 05-05-2025 14:58

TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți

Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele

Social 05-05-2025 14:30

Timiș: Centru de colectare legume-fructe pentru sprijinirea micilor producători; marfa va fi preluată de supermarketuri

Micii producători de legume și fructe din județul Timiș vor avea la dispoziție, din acest an, un prim centru de depozitare a produselor, amenajat în comuna Tomnatic. Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alin Popoviciu, a declarat, pentru AGERPRES, că marfa va fi preluată de marile lanțuri de magazine din Timișoara și nu numai, oferin

Social 05-05-2025 14:11

Vreme mai rece, regim termic oscilant și averse aproape în fiecare zi, în perioada 5-18 mai

Regimul termic va fi, în general, oscilant la nivelul întregii țări, pe parcursul următoarelor două săptămâni (5 - 18 mai), iar mediile termice maxime vor scădea în primele zile din intervalul de prognoză, în timp ce din punct de vedere pluviometric se întrevăd perioade cu averse aproape în fiecare zi, se arată în progn

Administratie 05-05-2025 14:02

Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)

Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a

Social 05-05-2025 13:46

Prahova: Controale la rafinăriile din arealul Ploieștiului după reclamațiile privind poluarea aerului

Garda de Mediu Prahova a anunțat, luni, că a demarat acțiuni de inspecție și control la rafinăriile din arealul municipiului Ploiești după ce, în ultimele zile, locuitorii au reclamat faptul că aerul este irespirabil. 'Ca urmare a disconfortului olfactiv resimțit de locuitorii municipiului Ploiești în ultima perioadă, precum și

Social 05-05-2025 11:22

STS: Peste 86.600 de apeluri la numărul de urgență 112 în minivacanța de 1 mai

Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, luni, că, în perioada 1 - 4 mai, la nivel național, au fost preluate și procesate 86.603 de apeluri primite la numărul de urgență 112. Potrivit unui comunicat al STS transmis AGERPRES, din totalul acestora, 59,27% (51.333) au reprezentat cazuri de urgență și au fost transferate către agen

Social 05-05-2025 10:30

Vreme instabilă, cu cer noros, averse și intensificări ale vântului, până joi seara în București

Meteorologii prognozează pentru București vreme instabilă pentru următoarele patru zile, cu cer noros, averse, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Capitală, în intervalul 5 mai, ora 12:00 - 6 mai, ora 9:00, deși vremea va fi deosebit de caldă

Social 05-05-2025 10:23

Informare de vreme instabilă în toată țara, până joi seara; Cod galben de averse și vânt în 25 de județe, marți

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă pe parcursul acestei zile pe raza de 25 de județe, precum și o informare de vreme rea, ce vizează toate regiunile, până joi seara. Conform prognozei de specialitate, luni, între orele 12:00 - 23:00, vor fi per

Social 05-05-2025 10:01

Giurgiu: Timp de așteptare de 70 de minute pe Podul Prieteniei, la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai

Traficul pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, Bulgaria, se desfășoară alternativ, pe o singură bandă din cauza lucrărilor de reparații la pod efectuate de partea bulgară, timpul de așteptare la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai fiind de aproximativ 70 de minute. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează că

Administratie 05-05-2025 07:51

Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale

Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv

Administratie 05-05-2025 06:51

Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău

Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care

Social 04-05-2025 20:15

Expert Forum: Sesizări privind nereguli la vot; majoritatea sunt legate de continuarea campaniei electorale

Coaliția VotCorect a centralizat, până la ora 18:30, o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 230 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro, majoritatea sesizărilor vizând

Social 04-05-2025 18:17

Alba: Turistă accidentată pe Piatra Secuiului, la Rimetea

 O turistă s-a accidentat duminică în timpul unei drumeții în zona Șanțul Mare, pe Piatra Secuiului, la Rimetea, la o zi după ce o altă femeie s-a rănit pe traseul respectiv. 'Echipajul Salvamont Alba a intervenit în cursul după-amiezii de duminică în zona Șanțul Mare, Piatra Secuiului, localitatea Rimetea, în urma unui a

Social 04-05-2025 18:15

Brașov: Un bărbat și-a fracturat picioarele după ce a căzut cu parapanta

Un bărbat, în vârstă de 48 de ani, s-a accidentat, duminică, după ce a căzut cu parapanta, a informat ISU Brașov. Accidentul a avut loc în localitatea Săcele. 'Din informațiile preliminare, bărbatul în vârstă de 48 de ani este conștient, însă a suferit fracturi la nivelul membrelor inferioare. I se acordă

Administratie 04-05-2025 17:32

Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor

Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din