Timiș: Lovrin, prima localitate rurală din țară care are încălzire cu apă geotermală

Comuna timișeană Lovrin este prima localitate rurală din România care folosește apa geotermală pentru încălzire, iar printr-un proiect cu finanțare europeană se va realiza extinderea, astfel încât să fie localitatea din România încălzită integral 100% cu ape geotermale, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Lovrin, Marius Graur.
Aproape jumătate din suprafața județului Timiș are un potențial geotermal de peste 100 de grade Celsius, fiind posibilă funcționarea centralelor geotermale pentru 8.000 de ore pe an.
Apa geotermală este folosită cel mai eficient, în momentul de față, de comuna Lovrin, unde s-a construit și un ștrand cu apă geotermală, dar și pentru încălzirea a 250 de gospodării, care plătesc facturi cu aproape o treime mai mici decât dacă ar folosi energia electrică sau gazul, potrivit primarului comunei Lovrin, Marius Graur.
'La un apartament cu trei camere, facturile la încălzire în sezonul de iarnă ajung la circa 250 de lei lunar, în comparație cu până la 800 de lei lunar, dacă foloseau curentul electric. În anii '80, localnicii foloseau apa geotermală la sere, pentru că avem nouă sonde de apă geotermală, care aparțineau de Foradex București. Forajele erau săpate la adâncimi de aproximativ 3.600 de metri, dar exploatarea era la 1.600-1.800 de metri, cu temperaturi foarte ridicate, în jur de 95 de grade Celsius. Acum funcționează o singură sondă, pentru încălzire și pentru ștrandul termal', spune Marius Graur.
Edilul anunță că Foradex are un amplu proiect, în care au inclus toate celelalte opt sonde, pentru ca, în parteneriat cu o firmă olandeză, să încălzească până la 30 hectare de sere cu tomate și legume. Spre deosebire de sistemul cu panouri solare, care pot fi utilizate doar prin încărcarea în zilele însorite, apa geotermală poate fi utilizată nonstop.
Primăria Lovrin are în derulare un proiect cu finanțare europeană care se va finaliza în următoarele trei luni și care urmărește tocmai folosirea acestei surse naturale și inepuizabile de energie, pentru asigurarea energiei termice.
'Și în anii '80, apa geotermală era folosită pentru încălzirea serelor și a solariilor. După 1990, s-au desființat serele și a rămas o singură sondă care funcționa pentru încălzire. În urmă cu doi ani, noi am conceput un proiect pe fonduri europene, pe care îl terminăm în trei luni. Suntem prima localitate rurală din România care folosim apa geotermală pentru încălzire. Am luat experiența orașelor; avem o centrală nouă și un sistem de încălzire nou cu care încălzim aproximativ 250 de numere de case actualmente. Acesta este axul principal și ulterior depunem un proiect de extindere, pentru că vrem să fim localitatea din România încălzită integral 100% cu ape geotermale. (...). Apa geotermală este folosită doar pentru calorifere, pentru încălzire, în sezonul rece. Apa are în jur de 65 de grade Celsius. Apa în piscină (ștrand, n.r.) este de 38-42 de grade Celsius. Noi avem forajul de apă geotermală cu două circuite: unul pentru încălzirea locuințelor, iarna, iar returul merge la piscină și la ștrandul termal, pe perioada de vară', explică edilul comunei Lovrin.
Spitalul Județean Timișoara va construi în Lovrin, ca secție externă, un centru de recuperare a pacienților care rămân cu atrofii musculare sau paralizii în urma unor afecțiuni grave, accidente vasculare cerebrale, traumatisme severe la orice nivel, folosind apele geotermale.
'Apele geotermale nefolosite nu dispar, ci rămân acolo. Ca și apa potabilă. Sunt straturi de apă geotermală la diferite adâncimi. Cu cât sunt adâncimile mai mari, cu atât e apa mai caldă și are calități mai bune. Depinde în ce filon nimerești. La noi în zonă, sondele care au fost forate au fost folosite la adâncimi destul de mari, iar acum sunt conservate. Oricare sondă care a fost conservată și a fost folosită în urmă cu 20-30 de ani poate fi repornită. Ele funcționează artezic, cu un compresor foarte puternic ce aduce aer în instalație și apa țâșnește de acolo. (...). Apele geotermale, după cum spun specialiștii, se pot transforma și în gaz. Economiile prin folosirea apelor geotermale sunt însemnate. Pentru un apartament cu trei camere, facturile sunt de 250 de lei lunar, în timp ce încălzirea cu curent electric ar fi constat până la 800 de lei', arată primarul Marius Graur.
Potrivit studiilor efectuate, cele mai importante resurse de energii regenerabile din județ sunt apele geotermale, energia solară, biomasa și biogazul, mai puțin eficiente părând a fi energia hidro, deoarece este un județ de câmpie, fără căderi de apă, iar cea eoliană a fost identificată de câteva studii private în vestul județului.
Pe energia geotermală, județul are 42 de puțuri.
În altă ordine de idei, muncitorii care lucrau la șantierul din zona Podului Michelangelo în anul 2013 au descoperit un izvor forat cu ape termale, la o adâncime de 600 de metri, a căror temperatură ajunge la 80-85 de grade Celsius. Forajul a fost exploatat înainte de 1990.
Primăria Municipiului Timișoara a prospectat în ultimii ani mai multe posibilități de surse alternative de încălzire a orașului. În cele din urmă, pare să prindă contur soluția apei geotermale - 'proiectul Geotermal'.
Proiectul Geotermal este un parteneriat între Primăria Municipiului Timișoara și o companie privată din domeniul energiei pentru evaluarea posibilităților de încălzire a orașului cu energie geotermală.
'Realizarea acestui proiect geotermal ar fi un pas important în istoria sistemului de termoficare spre retehnologizare și energie verde. După un proces de analiză care a durat peste doi ani, suntem în punctul în care încheiem acest protocol cu una dintre cele mai puternice firme de energie de pe piața europeană. Cred în viitorul sistemului de termoficare al Timișoarei', declara, în toamnă, primarul Dominic Fritz.
Parteneriatul se bazează pe o tehnologie inovatoare, care captează căldura din stratul de roci. AGERPRES/(A, AS - redactor: Otilia Halunga, editor: Florin Marin, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto:@Primaria Lovrin
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sector 6: Poliția Locală, preluată în cadrul aparatului de specialitate al primarului
Poliția Locală Sector 6 va deveni un compartiment în cadrul aparatului de specialitate al primarului, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Consiliul Local. Astfel, se aprobă reorganizarea aparatului de specialitate al primarului Sectorului 6 prin preluarea în cadrul acestuia, ca un compartiment funcțional, a Direcției
Hunedoara: Autoritățile dispun măsuri de punere în siguranță a barajului Valea de Pești
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara s-a întrunit miercuri într-o ședință extraordinară pentru a analiza și a dispune măsuri 'urgente' în vederea exploatării în siguranță a barajului lacului de acumulare Valea de Pești, situat în apropierea localității Câmpu lui Neag, din Valea Jiului.
Șeful SMAp - întrevedere cu comandantul Forțelor Terestre ale SUA din Europa și Africa
Consolidarea parteneriatului strategic și a cooperării militare cu Statele Unite ale Americii, în special pe componenta terestră, a fost principalul subiect al întrevederii avute miercuri de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, cu generalul Christopher Donahue, comandantul Forțelor Terestre ale SUA din Europa și Africa (USAREUR-AF)
Alba: Trei persoane evacuate din zona alunecării de teren din Lunca; traficul auto - restricționat
Trei persoane care locuiesc în apropierea alunecării de teren din satul Lunca, din județul Alba, au ales să plece la rude sau prieteni până când zona va fi pusă în siguranță, traficul auto fiind restricționat, a anunțat miercuri Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba. Alunecarea de teren s-a produs miercuri
Galați: Un bărbat care amenința că se va arunca de pe un viaduct, salvat în ultima clipă de patru polițiști
Un bărbat de 42 de ani din Galați, care amenința că se va arunca de pe un viaduct, a fost salvat în ultima clipă de patru polițiști, informează, miercuri, IPJ Galați. 'Intervenție de excepție a polițiștilor gălățeni: un bărbat salvat în ultima clipă de la un gest extrem. Spiritul de sacrificiu, promptitudinea și profesionalismu
Baza militară de la Kogălniceanu va deveni 'hub strategic'; acordurile România - SUA sunt adaptate permanent (surse)
Toate acordurile România - SUA, inclusiv cele care reglementează prezența militară americană în țara noastră, sunt în vigoare, sunt respectate și adaptate permanent la evoluțiile de securitate din mediul regional, au precizat miercuri surse din domeniul Apărării. În acest sens, facilitățile strategice găzduite în
România ar putea produce drone militare proprii până la finalul acestui an (surse)
România ar putea produce drone militare proprii până la finalul acestui an, iar în aproximativ doi ani și jumătate va începe producția de pulbere explozivă pentru armament, arată surse din Apărare. De asemenea, sunt discuții avansate pentru producerea de muniții de calibrul 155 mm prin mecanismul Foreign Military Financ
Olt: Primarul orașului Balș anunță că o investiție într-o fabrică de aluminiu va genera 400 de locuri de muncă
O nouă investiție pe platforma industrială a orașului Balș începe anul acesta și va genera 400 de locuri de muncă, fiind vorba de o fabrică de aluminiu, a anunțat miercuri, primarul localității, Cătălin Rotea, care a precizat că a semnat certificatul de urbanism pentru obiectiv. Fabrica, o investiție a companiei Delta Aluminium, va fi am
Exercițiul militar Dacian Spring - între 5 și 23 mai; un batalion de manevră belgian - dislocat în premieră pe teritoriul României
Aproximativ 4.000 de militari și 913 mijloace tehnice din Belgia, Bulgaria, Franța, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și România vor participa, în perioada 5 - 23 mai, la exercițiul multinațional Dacian Spring 2025 (DASP 25), organizat pe teritoriul țării noastre, a informat miercuri Ministerul Apărării Naționale.
Iași: Oficiali de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezenți la Festivalul 'Podul de Flori' de la Ungheni
Oficialități de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul orașului Ungheni, din Republica Moldova, pentru a lua parte, începând cu ora 12:00, la Festivalul 'Podul de Flori' organizat cu prilejul începerii lucrărilor construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrad
Zilele Brașovului - concerte, târguri și Parada Junilor în săptămâna de după Paște
Primăria Brașov organizează, în săptămâna de după Paști, Zilele Brașovului. Evenimentul cuprinde o serie de concerte și târguri tematice și integrează și manifestările organizate de cele șapte grupuri de juni din Scheii Brașovului. 'După o perioadă în care Zilele Brașovului intraseră într-un con
Harghita: Mașină cu trei pasageri, lovită de tren lângă stația CFR Gălăuțaș
Un autoturism în care se aflau trei persoane a fost lovit, miercuri, de un tren la o trecere la nivel cu calea ferată, înainte de stația CFR Gălăuțaș,, însă incidentul nu s-a soldat cu victime, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'În accident a fost implicat trenul Regio 4510 care cir
Galați: CJ a alocat 150.000 lei pentru refacerea Școlii din Malu Alb distrusă de incendiu pe 30 martie
Consiliul Județean Galați a alocat suma de 150.000 lei pentru refacerea Școlii din localitatea Malu Alb, distrusă într-un incendiu provocat cu intenție de un localnic în vârstă de 35 de ani, în noaptea de 30 martie. 'Am alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea Școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Dră
Bistrița-Năsăud: Lăcașurile de cult, în atenția ISU înainte de Paști; au fost aplicate amenzi de 2.000 de lei
Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud au efectuat, în ultimele zile, controale la lăcașuri de cult, având în vedere apropierea sărbătorilor pascale, pentru a se asigura că cetățenii vor fi în siguranță în noaptea de Înviere și la slujbele religioase organizate de Paști.
Timiș: A fost predat amplasamentul pentru viitorul Institut Oncologic Regional
Administrația județeană a predat miercuri, către firma constructoare, amplasamentul pe care va fi ridicat viitorul Institut Oncologic Regional din Timișoara (IORT). Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat că lucrările vor începe cu demolarea ruinelor a ceea ce s-a dorit a fi, în urmă cu 30 de ani, u