#Ucraina 'nu este singură': La Bruxelles, președintele Zelenski le mulțumește europenilor

La o săptămână după altercația violentă cu Donald Trump de la Washington, Volodimir Zelenski a mulțumit joi europenilor pentru sprjinul lor într-un moment în care SUA au pus în dificultate alianța transatlantică și au înghețat ajutorul lor militar pentru Ucraina, relatează AFP.
'Suntem foarte recunoscători că nu suntem singuri. Și acestea nu sunt doar vorbe. Simțim asta', a declarat șeful statului ucrainean la începutul unui summit extraordinar al celor 27 de lideri ai țărilor din UE, menit să întărească apărarea europeană.
Într-un contrast clar cu imaginea unui președinte american amenințător în Biroul Oval, Zelenski i-a avut alături pe președintele Consiliului European, Antonio Costa, și pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care au insistat asupra hotărârii de a sprijini Kievul.
Europa și Ucraina sunt într-un 'moment decisiv', a declarat Ursula von der Leyen, promițând să asigure ucrainenilor 'mijloacele pentru a se proteja și a lucra în favoarea unei păci juste și durabile'.
În aceeași linie, cancelarul federal german Olaf Scholz a respins joi la Bruxelles perspectiva unei 'păci impuse' Ucrainei, în fața apropierii între SUA și Rusia. 'Este foarte important să ne asigurăm ca Ucraina să nu trebuiască să accepte o pace impusă, ci că este vorba de o pace justă și echitabilă, care să garanteze suveranitatea și independența' țării, a declarat Scholz
În fața amenințării ruse și a celei privind dezangajarea americană, liniile se schimbă: efectuând un viraj multă vreme de neimaginat, Germania preconizează acum investiții masive pentru a-și întări armata. Până acum susținătoarea unei linii bugetare stricte, Germania vine chiar - spre stupefacția numeroșilor diplomați europeni - să pledeze pentru o reformare și relaxare a 'corsetului bugetar' al UE.
Într-un context geopolitic total schimbat, Comisia Europeană a dezvăluit un plan pentru a 'reînarma Europa', menit să mobilizeze circa 800 de miliarde de euro. Printre pistele evocate, posibilitatea pentru statele membre de a-și majora substanțial cheltuielile militare fără ca acest lucru să fie luat în calcul în stabilirea deficitului.
'Acesta este un enorm pas înainte, însă el este necesar într-o perioadă ieșită din comun', a subliniat Ursula von der Leyen.
'Vreau să cred că SUA vor rămâne de partea noastră. Însă trebuie să fim pregătiți și dacă lucrurile nu vor sta astfel', a declarat cu o zi înainte, într-o alocuțiune televizată, pe un ton sumbru, președintele francez Emmanuel Macron.
Dincolo de mesajul adresat Ucrainei, această reuniune a celor 27 nu ar urma să ducă la mari anunțuri în cifre. Circa 30 de miliarde de euro vor fi disponibile pentru Ucraina în 2025 și mai multe țări ale UE nu consideră necesar, în viitorul imediat, să fie mărită această sumă.
Washingtonul, care s-a apropiat pe față de Kremlin după conversația telefonică între Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin de pe 12 februarie, a înghețat luni ajutorul său militar pentru Ucraina.
Această suspendare, care compromite în final capacitatea Ucrainei de a se apăra în fața agresiunii ruse, privește de asemenea partajarea de informații, un element esențial pentru soldații ucraineni pe câmpul de luptă, a subliniat șeful CIA, John Ratcliffe.
Ucraina, care și-a înmulțit gesturile împăciuitoare după întrevederea catastrofală de vineri de la Washington, în timpul căreia Trump a amenințat că o va 'lăsa să cadă', a declarat că lucrează pentru noi negocieri cu americanii.
Marți, Zelenski a propus un armistițiu cu Rusia pe cer și pe mare, pentru a începe discuții asupra unei 'păci durabile' sub 'leadershipul' lui Donald Trump. El s-a declarat de asemenea dispus să semneze un acord-cadru cu privire la exploatarea de resurse naturale în Ucraina cu SUA, ceea ce președintele american cere.
Șeful statului ucrainean cere la rândul său garanții de securitate solide de la aliații săi occidentali în cadrul unor potențiale negocieri, pentru a se asigura că armata rusă nu va invada din nou țara sa după o ipotetică încetare a ostilităților.
Turcia, care dispune de a doua cea mai mare armată în cadrul NATO ca număr de oameni, a subliniat joi că este gata să desfășoare forțe în Ucraina 'dacă va fi necesar', în vederea respectării încetării luptelor.
Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a respins însă orice eventualitate privind un acord al Moscovei pentru desfășurarea de trupe europene de menținere a păcii în Ucraina pentru a garanta un eventual armistițiu. 'Nu vedem niciun compromis posibil', a declarat Lavrov.
Potrivit lui Emmanuel Macron, Rusia 'a făcut deja din conflictul ucrainean un conflict mondial' și, în acest context, 'a rămâne spectator ar fi o nebunie'.
Însă modul în care Europa ar urma să reacționeze nu se bucură de unanimitate. Liderul naționalist ungar Viktor Orban, susținător ardent al lui Donald Trump, a atenționat împotriva adoptării de concluzii scrise asupra Ucrainei la finalul summitului, făcând să planeze riscul ca aceste divizări să fie scoase și mai mult la iveală.
'Cu privire la Ucraina, obiectivul este de a se ajunge la un acord al celor 27, sau aproape', a rezumat printr-o formulă cizelată un diplomat european. 'În orice situație, vom putea merge înainte. Important este ca Ucraina să fie susținută'.AGERPRES/(AS - redactor: Adriana Matcovschi, editor: Florin Ștefan, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
O fundație umanitară anunță că intenționează să distribuie ajutoare în Gaza până la sfârșitul lunii mai
Fundația umanitară din Gaza (GHF) a anunțat miercuri că intenționează să înceapă distribuirea de ajutoare în Fâșia Gaza până la sfârșitul lunii mai, relatează AFP. Aceasta survine după 'discuții cu oficiali israelieni care vizează permiterea furnizării unui ajutor tranzitoriu către Gaza', a indicat fundați
Gaza: Foști ostatici cer premierului Netanyahu și președintelui Trump un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor
Peste 65 de persoane eliberate după ce au fost răpite în atacurile din 7 octombrie 2023 i-au cerut miercuri premierului israelian Benjamin Netanyahu și președintelui american Donald Trump să găsească o soluție negociată pentru a obține eliberarea tuturor ostaticilor încă deținuți în Gaza, relatează AFP. 'Numai revenirea i
Negocieri la Istanbul: Kremlinul prezintă delegația, fără Putin
Kremlinul a anunțat miercuri membrii delegației care se vor deplasa joi la Istanbul pentru negocieri directe cu ucrainenii, fără a menționa numele președintelui Vladimir Putin, care a fost invitat să se deplaseze acolo de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP. Delegația rusă va fi condusă de consilierul prezidențial Vladimir
#Ucraina este pregatită pentru 'orice formă de negocieri' pentru a pune capăt războiului (Zelenski)
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că este pregătit pentru 'orice formă de negocieri' pentru a pune capăt războiului cu Rusia și a afirmat că va decide asupra 'măsurilor care trebuie luate' atunci când va ști cine va reprezenta Moscova la discuțiile prevăzute joi la Istanbul, relatează AFP. '
Investiție militară de 38 de miliarde de dolari convenită în timpul vizitei lui Trump în Qatar
SUA și Qatar au semnat miercuri un memorandum pentru o 'potențială investiție' de 38 de miliarde de dolari în capacități de apărare și securitate maritimă pentru statul din Golf, înțelegere care include costuri comune pentru baza aeriană Al Udeid, cea mai mare bază militară americană în Orientul Mijlociu, relatează agenția EFE.
Lituania impune sancțiuni împotriva liderului politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik
Lituania a anunțat miercuri că a impus sancțiuni împotriva liderului politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, căutat de justiția din țara sa, unde este acuzat că a încălcat Constituția, informează AFP. Ministerul Afacerilor Externe lituanian a explicat pentru AFP într-un comunicat că aceste măsuri au fost luate de
Austriacul Johannes Hahn, desemnat emisar special al Comisiei Europene pentru problema cipriotă
Comisia Europeană l-a desemnat miercuri pe fostul comisar european Johannes Hahn drept emisar special al executivului comunitar pentru problema cipriotă, relatează Politico. Hahn, fost comisar european din partea Austriei, va fi subordonat direct președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. El va contribui la procesul de soluționare a
Consiliul Europei inițiază crearea unui tribunal special pentru #Ucraina care va încerca să îi judece pe ruși
Consiliul Europei a lansat miercuri procesul de creare a unui așa-numit Tribunal Special pentru Ucraina, care urmărește judecarea responsabililor ruși pentru invazia lansată în 2022, relatează agenția EFE. Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care și-a desfășurat reuniunea anuală la Luxemburg, l-a însărcinat pe secretarul
Israel-Hamas/Șefa guvernului italian Giorgia Meloni denunță situația umanitară 'nejustificabilă' din Gaza
Șefa guvernului italian Giorgia Meloni a estimat miercuri că situația umanitară din Fâșia Gaza este 'tot mai dramatică și nejustificabilă', într-un discurs susținut în fața deputaților, informează AFP. Evocând discuții 'adesea dificile' cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, Meloni a reiterat
Germania: Co-lidera extremei drepte, Alice Weidel, critică prestația noului cancelar
Co-lidera partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, l-a descris miercuri pe noul cancelar Friedrich Merz drept un lider de tipul ''a doua opțiune'', transmite DPA. ''Vulnerabilitatea și instabilitatea sunt semnalele trimise de startul nostru istoric fals. Sunteți un cancelar de tipul
Libia: Ministerul Apărării anunță o încetare a focului după ciocniri violente între miliții rivale la Tripoli
Ministerul libian al Apărării a anunțat miercuri o încetare a focului după ciocniri violente între miliții rivale în capitala Tripoli, transmite dpa. Potrivit ministerului, forțe de securitate neutre au fost desfășurate în zone cheie, într-un efort de a limita violențele și a restabili ordinea. Guve
Negocierea păcii în Ucraina nu va fi ușoară; ONU e decisă să ofere părților tot sprijinul, inclusiv o misiune de pace (Guterres)
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a atenționat miercuri că negocierea unei păci juste în Ucraina nu va fi 'o muncă ușoară', asigurând că ONU va oferi celor două părți orice fel de sprijin asupra căruia pot conveni, inclusiv o misiune de menținere a păcii, transmite EFE. O încetare a focului tre
Qatarul a comandat 160 de avioane Boeing în valoare de 200 de miliarde de dolari, 'un record', anunță Trump
Compania aeriană Qatar Airways a făcut o comandă de 160 de avioane în valoare totală de 200 de miliarde de dolari de la compania Boeing, a anunțat miercuri președintele american Donald Trump, în vizită oficială în Qatar, a doua etapă a turneului său în Golf, informează AFP și Reuters. 'Este cea mai importantă comand
Grupuri din Parlamentul European salută decizia judiciară referitoare la afacerea SMS-urilor privind vaccinurile anti-COVID
Grupurile Verzilor și Stângii din Parlamentul European au salutat miercuri verdictul prin care Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat decizia prin care Comisia Europeană (CE) a respins cererea cotidianului american The New York Times de acces la schimbul de mesaje dintre președinta CE, Ursula von der Leyen, și directorul general al companiei Pfizer, Al
Menținerea păcii: Ministrul de externe german atenționează că eventuala retragere a finanțării americane ar fi dificil de acoperit
Țările nu vor fi capabile să acopere diferența apărută în cazul în care Statele Unite își retrag finanțarea pentru misiunea de pace a ONU, a susținut miercuri noul ministru de externe german Johann Wadephul, transmite Reuters. ''Nu vom putea fi integral capabili să acoperim diferența dacă SUA se retrag din finanțarea