logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

MARTIE LA FEMININ/Angela și Melania, paramedici SMURD: Lucrând cu băieții, ești tratată ca o mică prințesă

Image

Angela Nemes Sikolodi și Melania Kovacs, paramedici pe ambulanțele SMURD ale Stației de Pompieri din Miercurea Nirajului, ambele mame a câte doi copii, lucrează în ture de câte 24 de ore, dar sunt fericite că au ales această meserie, mai ales că, lucrând mai mult alături de bărbați, se simt tratate ca niște 'mici prințese'.



'Am 31 de ani, am doi copii minunați, Krisztian și Olivia, și lucrez la Stația de Pompieri din Miercurea Nirajului de cinci ani. Am terminat Facultatea de asistenți medicali și, între timp, am fost și voluntară mai mult de patru ani la SMURD. Atunci am văzut cu adevărat ce înseamnă medicina de urgență, lucrând alături de colegii de pe ambulanță. Așa că am luat decizia că vreau să ajut oamenii, să salvez vieți. Puteam să aleg și un loc în spital, ca asistentă medicală, dar întrucât sunt o persoană destul de activă și îmi place adrenalina, în spital nu cred că găseam ceea ce găsesc pe ambulanță: adrenalină și situații noi. Visul meu din copilărie era să mă fac inginer, dar, nu știu, pe parcurs s-au schimbat lucrurile. Înainte să lucrez la SMURD, am lucrat 5 ani în construcții, însă atunci nu aveam familie, nu aveam copii. Lucram în laborator, nu făceam analize, dar tot timpul eram pe drumuri în țară, nu prea am fost acasă. Lucram de dimineața până seara și în weekend, ceea ce nu e foarte compatibil cu familia, mai ales dacă ai și copii. Acum sunt mama unei fetițe de 2 ani și a unui băiețel de 3 ani', a declarat, pentru AGERPRES, Angela Nemes Sikolodi.

 



Angela spune că îi este un pic dificil să stea departe de micuții ei timp de 24 de ore, însă se străduiește să recupereze în zilele libere.

'Îmi este un pic greu, dar având în vedere că soțul meu mă susține foarte mult, la fel și părinții și socrii mei, copilașii au parte de toată atenția. Dar ca mamă e greu să stai 24 de ore departe, să nu stai cu copiii. Dar mai știu că eu am ales astfel și sunt fericită. Munca de paramedic se pretează personalității mele. Familia m-a susținut, mai ales că toți știu că sunt foarte hotărâtă și dacă vreau să fac ceva, atunci fac. Câteodată mă trezesc mai devreme să pregătesc cele necesare pentru familia mea, mă culc mai târziu. Dar acum, din fericire, copiii merg la creșă, iar atunci e mai ușor. Când sunt bolnavi e un pic mai greu. Profesia noastră este tot timpul în proximitatea pericolului, dar la ieșirea din tură, chiar dacă sunt obosită, mă simt fericită că poate că am salvat un om, poate viața aceea a fost în mâinile mele și am reușit să o salvez. Sunt fericită că am ales meseria asta. Atunci când faci o astfel de alegere trebuie să te obișnuiești cu ceea ce ai ales, că viața ta se desfășoară între viață și moarte', a subliniat Angela.

A luat decizia de a fi paramedic pe când era voluntar SMURD și a participat la un accident în care o fetiță și-a pierdut viața.

'Eram voluntară și atunci am hotărât definitiv că vreau să lucrez pe ambulanță. Era o copilă de 3 ani pe care a lovit-o tatăl ei din greșeală, fiindcă a sărit în fața mașinii. Eu zic că acela a fost momentul în care am decis 100% ce vreau să fac. Din nefericire, fetița a murit în spital. Atunci am simțit că partea aceasta de prim-ajutor este mult mai potrivită pentru mine. Mă gândeam că dacă era cineva acolo sau mai aproape, un paramedic sau un asistent, poate că fetița ar fi trăit. Dar având în vedere că părinții s-au speriat și nu au știut ce să facă, poate astfel s-a pierdut timp prețios', Angela Nemes Sikolodi.

Cea mai mare bucurie a ei o reprezintă familia, iar pe colegii de la Stația de Pompieri din Miercurea Nirajului îi consideră a doua ei familie.

'Evident că familia și copiii mei sunt pe primul loc, iar profesional, serviciul meu, tura mea, simt ca și cum colegii mei ar fi a doua mea familie. Să lucrezi cu bărbații, câteodată e mai ușor decât să lucrezi cu femeile. Adică asta e experiența mea de dinainte să vin aici, la Miercurea Nirajului. Înainte am lucrat în birou, cu fete, dar aici, cu băieții, mă înțeleg mult mai bine și eu simt că lucrând cu ei ești tratată ca o mică prințesă', a afirmat Angela Nemes Sikolodi.

Colega ei, Melania Kovacs, în vârstă de 29 de ani, mama a doi copii, lucrează ca paramedic la Stația de Pompieri Miercurea Nirajului de cinci ani.

'Am doi copii minunați, David și Bencze, sunt o mamă singură, divorțată, dar am noroc cu familia mea, cu părinții mei, fiindcă tot timpul m-au ajutat și m-au susținut. Ei au grijă de copii când sunt eu la muncă și încerc să găsesc un echilibru între casă și serviciu. Așa că mă străduiesc să las problemele de serviciu acolo unde sunt, astfel încât să petrec timp de calitate cu copiii mei. Am doi băieți de 6 și de 9 ani. Munca pe ambulanță a fost visul meu dintotdeauna, de când eram mică tot asta mi-am dorit: să lucrez pe ambulanță, să ajut oamenii. Am lucrat doi ani la o clinică de pediatrie, tot în sistemul medical, și atunci mi-am dat seama că ambulanța e tot ce mi-am dorit, că e mai bine pentru mine. Fiecare solicitare e diferită și nu știm niciodată ce ne așteaptă acolo unde mergem, simțim adrenalină la fiecare solicitare și o mare bucurie dacă putem să ajutăm și încheiem intervenția cu succes. Atunci suntem fericite', a declarat Melania Kovacs.



Melania spune că nu s-a simțit niciodată în pericol, fiindcă munca alături de cei doi colegi cu care face echipă îi oferă multă siguranță, iar la nevoie toți se susțin reciproc.

'Visul meu era să fiu paramedic, să lucrez pe ambulanță, tot timpul asta mi-am dorit de când era mică. I-am întrebat pe părinții mei dacă în copilăria timpurie voiam să fac altceva, dar mi-au spus că inclusiv la grădiniță tot timpul mă îmbrăcam, la carnaval, în medic sau în asistent medical. Nu știu unde a pornit, dar de când eram mică tot asta făceam. Când bunica a fost bolnavă, aveam în jur de 13-14 ani, dar am stat acolo lângă ea și am ajutat-o. Visul meu de a lucra pe ambulanță s-a împlinit și lucrez în ture de 24 de ore, cu două zile libere, timp pe care îl petrec cu copiii', a afirmat Melania.

Cele mai dificile intervenții, mărturisește Melania Kovacs, sunt cele în care sunt implicați copii.

'Intervențiile cu copii sunt mai dificile. Când e vorba de copii, atunci sunt mai sensibilă. După o tură cu astfel de cazuri, când merg acasă simt nevoia să-i iau în brațe pe copiii mei și să fiu recunoscătoare cât sunt de norocoasă fiindcă am doi copii sănătoși. Cea mai mare bucurie a mea a fost când copilul meu, David, a zis că vrea să devină pompier. Și de fiecare dată când mă duc acasă mă întreabă la ce intervenții am fost, ce am făcut, dacă am avut vreun incendiu. Tot timpul îmi spune că vrea să devină pompier. Înseamnă că sunt un exemplu pentru el și asta mă face să fiu foarte mândră și fericită. La fel ca el, și eu am un vis: să devin un paramedic mai bun, astfel încât în orice situație că pot să fac față la orice', a mai spus Melania.

Cât despre munca între pompieri, a recunoscut că ea și celelalte colege ale ei sunt răsfățate de colegii lor.

'Am noroc cu băieții, chiar am o tură foarte faină, și mă susțin tot timpul. Suntem trei fete în trei ture diferite, așa că lucrăm în echipaje mixte, în fiecare tură câte o fată. Înainte de a funcționa în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Horea' al județului Mureș am activat ca paramedic în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, iar trecerea la un regim militarizat, să spunem, a fost interesantă, un pic mai dificil la început, dar cu siguranță este mult mai bine. Eu am lucrat mai puțin în SVSU, așa că m-am adaptat repede. Având acum grade pe umeri consider că sunt și niște responsabilități. Dar e o muncă ce îți oferă multe satisfacții. De aceea, le-aș recomanda tinerilor să facă voluntariat, fiindcă atunci își pot da seama dacă le place în sistemul nostru, să devină pompieri sau paramedic. Cred că vor vedea cât de frumos e să lucrezi aici și să ajuți oamenii', a subliniat Melania Kovacs.


Șeful gărzii de intervenție la Stația de Pompieri Miercurea Nirajului, plutonier adjutant șef Sergiu Cotea, a afirmat că cele doamnele paramedic sunt privite ca și egalele bărbaților, acestea fiind dedicate muncii lor.

'Din iunie 2022, am preluat conducerea turei la Stația Miercurea Nirajului, unde îmi desfășor activitatea împreună cu colegele de pe ambulanța SMURD. Chiar dacă ele sunt fete, eu le privesc ca și egalele noastre, ca și colege. Fiecare este încadrat pe autospeciala pe care își desfășoară activitatea și participăm împreună la misiuni, atât de salvare, cât și de stingere, prin cooperare. La toate misiunile mergem împreună, de obicei. Cele mai delicate sunt intervențiile la descarcerare, unde participăm împreună, ca o echipă mare. Doamnele își desfășoară activitatea cu profesionalism, le cunosc îndemânarea și dedicarea fiindcă lucrăm împreună de mai mulți ani. Ne-am format deja ca echipă și participăm la misiuni împreună fără nicio problemă. Avem intervenții multe și diversificate la care participăm împreună, inclusiv pe partea de descarcerare. Am avut și anul trecut câteva misiuni mai grele, la care am participat cu brio și ne-am desfășurat activitatea fără nicio problemă', a arătat plutonier adjutant șef Sergiu Cotea.

La Stația de Pompieri Miercurea Nirajului cele mai frecvente misiuni sunt pe partea de ambulanță SMURD, apoi sunt incendiile, salvări de persoane din diferite situații, salvări de animale și descarcerări.

'Este o zonă preponderent rurală și există numeroase persoane în vârstă la care trebuie acordat primul ajutor. Stația Miercurea Nirajului are un areal destul de mare, trei orașe, 50 de comune și satele aferente, deci este o suprafață mare de acoperit, dar facem față cu brio la provocările care apar', a precizat plutonier adjutant șef Sergiu Cotea. AGERPRES/(A - redactor: Dorina Matiș, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Foto: (c) Dorina Matiș/AGERPRES

Afisari: 1053

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 15-05-2025 10:02

Dolj: Echipajele ISU au reluat căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval

Căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval din dreptul localității Rast, produs miercuri după-amiază, au fost reluate joi dimineața cu trei bărci, un echipaj de p

Social 15-05-2025 09:55

Arad: Comunitatea evreiască se simte amenințată după ultimele incidente cu morminte vandalizate

Comunitatea evreiască din Arad se simte amenințată după ultimele incidente cu morminte vandalizate și atrage atenția că, de această dată, autorii au acționat cunoscând semnificația unor inscripții pe care le-au făcut pe monumente funerare, care au caracter legionar, fapt confirmat de anchetatori. Președintele Comunității Evreiești din Arad, Raoul

Social 15-05-2025 08:20

Suceava: Un autoturism a fost lovit de trenul Timișoara - Iași

Un autoturism a fost lovit, joi dimineață, de trenul Timișoara - Iași, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit ISU, accidentul feroviar a avut loc pe raza localității Păltinoasa, la o trecere la nivel cu calea ferată de pe drumul național DN 2E. 'La fața locului s-au

Social 15-05-2025 08:13

Cod galben de instabilitate atmosferică și vijelii în 21 de județe, joi

Instabilitatea atmosferică se va accentua joi și vor fi averse ce vor avea și caracter torențial în Maramureș, Crișana, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei și în zona de munte, potrivit unei atenționări Cod galben emise de Administrația Națională de Meteorologie. În 21 de județe din aceste regiuni, cantitățile de apă vo

Social 15-05-2025 08:00

Silvicultorii, feroviarii și rezerviștii militari protestează joi, în Piața Victoriei

Federația Silva va susține, joi, în intervalul 12:00 - 15:00, împreună cu sindicatele din transporturi feroviare și cele ale rezerviștilor militari din cadrul Confederației Sindicale Naționale Meridian, un miting de protest, la sediul Guvernului României, în Piața Victoriei. 'Prin această acțiune de protest, sindica

Social 15-05-2025 06:00

Tulcea: Începe Festivalul Piraților, la Sulina

Festivalul Piraților, eveniment care a luat amploare în Delta Dunării în ultimii ani, începe joi, 15 mai, la Sulina, singurul oraș din rezervație, organizatorii anunțându-i pe participanți că duminică vor putea și vota în secția amenajată la Liceul teoretic 'Jean Bart'. Potrivit unui comunicat transmis de

Social 14-05-2025 21:31

MApN: 13 pacienți pediatrici și aparținători ai lor din Gaza, aduși în România cu o aeronavă militară

O aeronavă militară C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române a decolat miercuri către aeroportul Ramon din Israel pentru repatrierea a 13 pacienți pediatrici și 20 aparținători, în contextul deteriorării situației de securitate din Fâșia Gaza, transmite MApN. Potrivit sursei citate, aeronava a aterizat în Baza

Social 14-05-2025 18:44

Alba: Tururi ghidate gratuite prin Cetatea Alba Carolina

Turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina beneficiază din nou, de vineri, la fiecare sfârșit de săptămână, până în 28 septembrie, de tururi ghidate gratuite, serviciu oferit prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia. 'Unul dintre cele mai apreciate servicii turistice oferite de Centrul

Social 14-05-2025 18:02

Dolj: Accident naval pe fluviul Dunărea, în localitatea Rast; două ambarcațiuni mici și o barjă implicate

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au fost solicitați să intervină, miercuri după-amiază, la un accident naval produs pe fluviul Dunărea, în dreptul localității Rast, în care ar fi fost implicate două ambarcațiuni mici și o barjă. Potrivit ISU Dolj, din primele informații, este posibil ca trei perso

Social 14-05-2025 17:26

Alertă de călătorie MAE: Libia - cetățenii români sunt sfătuiți să părăsească imediat această țară

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește cetățenilor români, în contextul celor mai recente evoluții ale situației de securitate din Libia, că pentru această țară este în vigoare o alertă de călătorie de nivel maxim - 'Părăsiți imediat țara!'. Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare accentuată

Administratie 14-05-2025 16:37

Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi

Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen

Social 14-05-2025 16:03

Vâlcea: Bărbat căzut într-o fântână din comuna Ștefănești, salvat de alpiniștii ISU

Un bărbat de 58 de ani din comuna Ștefănești a ajuns, miercuri după-amiază, la spital cu răni la cap și hipotermie după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri și cu un diametru de 90 de centimetri din localitate, el fiind salvat de alpiniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea după o intervenție contracronometr

Social 14-05-2025 16:00

REPORTAJ Zeci de elevi fac practică la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Focșani

Un parteneriat între Colegiul Economic 'Mihail Kogălniceanu' și Primăria Municipiului Focșani, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, oferă o experiență inedită pentru elevii din clasele terminale cu specializarea turism: practică reală, interacțiune directă cu turiștii și posibilitatea finalizării atestatelor de tehnician în t

Social 14-05-2025 15:32

Mureș: Grupul Milvus caută voluntari pentru realizarea Atlasului Păsărilor din Brașov

Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus din Târgu Mureș a anunțat, miercuri, că inițiază documentarea pentru realizarea Atlasului Păsărilor care cuibăresc în orașul Brașov, după experiența acumulată pentru realizarea atlaselor din Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc, astfel că se caută voluntari care să participe la culegerea da

Social 14-05-2025 14:54

Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz' - pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc

Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz', un eveniment ce aduce în prim-plan moștenirea culturală a comunității armene din România și din diaspora, cu un focus special pe contribuția esențială a jazzmanilor armeni la conturarea scenei românești de jazz, va avea loc pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc din Capitală.