logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

MARTIE LA FEMININ/Angela și Melania, paramedici SMURD: Lucrând cu băieții, ești tratată ca o mică prințesă

Image

Angela Nemes Sikolodi și Melania Kovacs, paramedici pe ambulanțele SMURD ale Stației de Pompieri din Miercurea Nirajului, ambele mame a câte doi copii, lucrează în ture de câte 24 de ore, dar sunt fericite că au ales această meserie, mai ales că, lucrând mai mult alături de bărbați, se simt tratate ca niște 'mici prințese'.



'Am 31 de ani, am doi copii minunați, Krisztian și Olivia, și lucrez la Stația de Pompieri din Miercurea Nirajului de cinci ani. Am terminat Facultatea de asistenți medicali și, între timp, am fost și voluntară mai mult de patru ani la SMURD. Atunci am văzut cu adevărat ce înseamnă medicina de urgență, lucrând alături de colegii de pe ambulanță. Așa că am luat decizia că vreau să ajut oamenii, să salvez vieți. Puteam să aleg și un loc în spital, ca asistentă medicală, dar întrucât sunt o persoană destul de activă și îmi place adrenalina, în spital nu cred că găseam ceea ce găsesc pe ambulanță: adrenalină și situații noi. Visul meu din copilărie era să mă fac inginer, dar, nu știu, pe parcurs s-au schimbat lucrurile. Înainte să lucrez la SMURD, am lucrat 5 ani în construcții, însă atunci nu aveam familie, nu aveam copii. Lucram în laborator, nu făceam analize, dar tot timpul eram pe drumuri în țară, nu prea am fost acasă. Lucram de dimineața până seara și în weekend, ceea ce nu e foarte compatibil cu familia, mai ales dacă ai și copii. Acum sunt mama unei fetițe de 2 ani și a unui băiețel de 3 ani', a declarat, pentru AGERPRES, Angela Nemes Sikolodi.

 



Angela spune că îi este un pic dificil să stea departe de micuții ei timp de 24 de ore, însă se străduiește să recupereze în zilele libere.

'Îmi este un pic greu, dar având în vedere că soțul meu mă susține foarte mult, la fel și părinții și socrii mei, copilașii au parte de toată atenția. Dar ca mamă e greu să stai 24 de ore departe, să nu stai cu copiii. Dar mai știu că eu am ales astfel și sunt fericită. Munca de paramedic se pretează personalității mele. Familia m-a susținut, mai ales că toți știu că sunt foarte hotărâtă și dacă vreau să fac ceva, atunci fac. Câteodată mă trezesc mai devreme să pregătesc cele necesare pentru familia mea, mă culc mai târziu. Dar acum, din fericire, copiii merg la creșă, iar atunci e mai ușor. Când sunt bolnavi e un pic mai greu. Profesia noastră este tot timpul în proximitatea pericolului, dar la ieșirea din tură, chiar dacă sunt obosită, mă simt fericită că poate că am salvat un om, poate viața aceea a fost în mâinile mele și am reușit să o salvez. Sunt fericită că am ales meseria asta. Atunci când faci o astfel de alegere trebuie să te obișnuiești cu ceea ce ai ales, că viața ta se desfășoară între viață și moarte', a subliniat Angela.

A luat decizia de a fi paramedic pe când era voluntar SMURD și a participat la un accident în care o fetiță și-a pierdut viața.

'Eram voluntară și atunci am hotărât definitiv că vreau să lucrez pe ambulanță. Era o copilă de 3 ani pe care a lovit-o tatăl ei din greșeală, fiindcă a sărit în fața mașinii. Eu zic că acela a fost momentul în care am decis 100% ce vreau să fac. Din nefericire, fetița a murit în spital. Atunci am simțit că partea aceasta de prim-ajutor este mult mai potrivită pentru mine. Mă gândeam că dacă era cineva acolo sau mai aproape, un paramedic sau un asistent, poate că fetița ar fi trăit. Dar având în vedere că părinții s-au speriat și nu au știut ce să facă, poate astfel s-a pierdut timp prețios', Angela Nemes Sikolodi.

Cea mai mare bucurie a ei o reprezintă familia, iar pe colegii de la Stația de Pompieri din Miercurea Nirajului îi consideră a doua ei familie.

'Evident că familia și copiii mei sunt pe primul loc, iar profesional, serviciul meu, tura mea, simt ca și cum colegii mei ar fi a doua mea familie. Să lucrezi cu bărbații, câteodată e mai ușor decât să lucrezi cu femeile. Adică asta e experiența mea de dinainte să vin aici, la Miercurea Nirajului. Înainte am lucrat în birou, cu fete, dar aici, cu băieții, mă înțeleg mult mai bine și eu simt că lucrând cu ei ești tratată ca o mică prințesă', a afirmat Angela Nemes Sikolodi.

Colega ei, Melania Kovacs, în vârstă de 29 de ani, mama a doi copii, lucrează ca paramedic la Stația de Pompieri Miercurea Nirajului de cinci ani.

'Am doi copii minunați, David și Bencze, sunt o mamă singură, divorțată, dar am noroc cu familia mea, cu părinții mei, fiindcă tot timpul m-au ajutat și m-au susținut. Ei au grijă de copii când sunt eu la muncă și încerc să găsesc un echilibru între casă și serviciu. Așa că mă străduiesc să las problemele de serviciu acolo unde sunt, astfel încât să petrec timp de calitate cu copiii mei. Am doi băieți de 6 și de 9 ani. Munca pe ambulanță a fost visul meu dintotdeauna, de când eram mică tot asta mi-am dorit: să lucrez pe ambulanță, să ajut oamenii. Am lucrat doi ani la o clinică de pediatrie, tot în sistemul medical, și atunci mi-am dat seama că ambulanța e tot ce mi-am dorit, că e mai bine pentru mine. Fiecare solicitare e diferită și nu știm niciodată ce ne așteaptă acolo unde mergem, simțim adrenalină la fiecare solicitare și o mare bucurie dacă putem să ajutăm și încheiem intervenția cu succes. Atunci suntem fericite', a declarat Melania Kovacs.



Melania spune că nu s-a simțit niciodată în pericol, fiindcă munca alături de cei doi colegi cu care face echipă îi oferă multă siguranță, iar la nevoie toți se susțin reciproc.

'Visul meu era să fiu paramedic, să lucrez pe ambulanță, tot timpul asta mi-am dorit de când era mică. I-am întrebat pe părinții mei dacă în copilăria timpurie voiam să fac altceva, dar mi-au spus că inclusiv la grădiniță tot timpul mă îmbrăcam, la carnaval, în medic sau în asistent medical. Nu știu unde a pornit, dar de când eram mică tot asta făceam. Când bunica a fost bolnavă, aveam în jur de 13-14 ani, dar am stat acolo lângă ea și am ajutat-o. Visul meu de a lucra pe ambulanță s-a împlinit și lucrez în ture de 24 de ore, cu două zile libere, timp pe care îl petrec cu copiii', a afirmat Melania.

Cele mai dificile intervenții, mărturisește Melania Kovacs, sunt cele în care sunt implicați copii.

'Intervențiile cu copii sunt mai dificile. Când e vorba de copii, atunci sunt mai sensibilă. După o tură cu astfel de cazuri, când merg acasă simt nevoia să-i iau în brațe pe copiii mei și să fiu recunoscătoare cât sunt de norocoasă fiindcă am doi copii sănătoși. Cea mai mare bucurie a mea a fost când copilul meu, David, a zis că vrea să devină pompier. Și de fiecare dată când mă duc acasă mă întreabă la ce intervenții am fost, ce am făcut, dacă am avut vreun incendiu. Tot timpul îmi spune că vrea să devină pompier. Înseamnă că sunt un exemplu pentru el și asta mă face să fiu foarte mândră și fericită. La fel ca el, și eu am un vis: să devin un paramedic mai bun, astfel încât în orice situație că pot să fac față la orice', a mai spus Melania.

Cât despre munca între pompieri, a recunoscut că ea și celelalte colege ale ei sunt răsfățate de colegii lor.

'Am noroc cu băieții, chiar am o tură foarte faină, și mă susțin tot timpul. Suntem trei fete în trei ture diferite, așa că lucrăm în echipaje mixte, în fiecare tură câte o fată. Înainte de a funcționa în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Horea' al județului Mureș am activat ca paramedic în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, iar trecerea la un regim militarizat, să spunem, a fost interesantă, un pic mai dificil la început, dar cu siguranță este mult mai bine. Eu am lucrat mai puțin în SVSU, așa că m-am adaptat repede. Având acum grade pe umeri consider că sunt și niște responsabilități. Dar e o muncă ce îți oferă multe satisfacții. De aceea, le-aș recomanda tinerilor să facă voluntariat, fiindcă atunci își pot da seama dacă le place în sistemul nostru, să devină pompieri sau paramedic. Cred că vor vedea cât de frumos e să lucrezi aici și să ajuți oamenii', a subliniat Melania Kovacs.


Șeful gărzii de intervenție la Stația de Pompieri Miercurea Nirajului, plutonier adjutant șef Sergiu Cotea, a afirmat că cele doamnele paramedic sunt privite ca și egalele bărbaților, acestea fiind dedicate muncii lor.

'Din iunie 2022, am preluat conducerea turei la Stația Miercurea Nirajului, unde îmi desfășor activitatea împreună cu colegele de pe ambulanța SMURD. Chiar dacă ele sunt fete, eu le privesc ca și egalele noastre, ca și colege. Fiecare este încadrat pe autospeciala pe care își desfășoară activitatea și participăm împreună la misiuni, atât de salvare, cât și de stingere, prin cooperare. La toate misiunile mergem împreună, de obicei. Cele mai delicate sunt intervențiile la descarcerare, unde participăm împreună, ca o echipă mare. Doamnele își desfășoară activitatea cu profesionalism, le cunosc îndemânarea și dedicarea fiindcă lucrăm împreună de mai mulți ani. Ne-am format deja ca echipă și participăm la misiuni împreună fără nicio problemă. Avem intervenții multe și diversificate la care participăm împreună, inclusiv pe partea de descarcerare. Am avut și anul trecut câteva misiuni mai grele, la care am participat cu brio și ne-am desfășurat activitatea fără nicio problemă', a arătat plutonier adjutant șef Sergiu Cotea.

La Stația de Pompieri Miercurea Nirajului cele mai frecvente misiuni sunt pe partea de ambulanță SMURD, apoi sunt incendiile, salvări de persoane din diferite situații, salvări de animale și descarcerări.

'Este o zonă preponderent rurală și există numeroase persoane în vârstă la care trebuie acordat primul ajutor. Stația Miercurea Nirajului are un areal destul de mare, trei orașe, 50 de comune și satele aferente, deci este o suprafață mare de acoperit, dar facem față cu brio la provocările care apar', a precizat plutonier adjutant șef Sergiu Cotea. AGERPRES/(A - redactor: Dorina Matiș, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Foto: (c) Dorina Matiș/AGERPRES

Afisari: 1011

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Social 17-04-2025 20:19

Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald

Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă

Social 17-04-2025 19:55

Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol

Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s

Social 17-04-2025 19:35

Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)

Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.

Social 17-04-2025 18:41

Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial

Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i

Social 17-04-2025 17:45

Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei

Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația

Administratie 17-04-2025 17:37

Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita

Administratie 17-04-2025 16:54

Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic

Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de

Administratie 17-04-2025 16:49

Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%

Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede

Social 17-04-2025 15:56

S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România

Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un

Social 17-04-2025 14:48

Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai

Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de

Social 17-04-2025 13:31

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici

Social 17-04-2025 13:28

Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro

Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă

Social 17-04-2025 13:20

Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone

Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d

Social 17-04-2025 12:57

Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore

Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p