REPORTAJ/Tot mai mulți unguri vin la cumpărături de weekend în magazinele din Arad, după intrarea în Schengen

Intrarea României în Spațiul Schengen are efecte economice benefice în localitățile de frontieră cu Ungaria, spun mai mulți primari din județul Arad, care au constatat că numărul clienților în magazinele locale a crescut considerabil datorită ungurilor care vin la cumpărături, în special în weekend, pentru a profita de prețuri mai mici.
Orașul Pecica se învecinează cu orașul ungar Bătania, de unde mulți localnici au început să vină la cumpărături în țara noastră, după ce au constatat că prețurile sunt mai mici, mai ales la alimentele de bază, dar și la materialele de construcții sau carburanți.
Foto: (c) Marian Buga/AGERPRES
Sâmbătă, în prima zi de weekend, înainte de ora prânzului, în parcarea unui supermarket din Pecica erau circa 40 de autoturisme, din care 11 aveau numere de Ungaria, ceea ce înseamnă că un sfert dintre clienții din acel moment erau de peste graniță.
Un cuplu de pensionari din Bătania și-a umplut coșul cu sticle de ulei, caserole de carne de pui și porc, paste făinoase, conserve cu hrană pentru câini, role de prosoape de bucătărie din hârtie și alte produse. Cei doi clienți spun că au pus în coș nu doar ce le trebuie urgent în casă, ci și ce este mai ieftin în comparație cu magazinele din Ungaria.
Foto: (c) Marian Buga/AGERPRES
'La noi în Bătania locuiesc și români și suntem prieteni cu unii. Ei ne-au spus că e mai rentabil să venim aici la cumpărături și așa este. La alimentele de bază, am găsit prețuri mai mici cu 20 - 30 %, dar am găsit și diverse oferte. De exemplu, hrana pentru câini a fost la jumătate de preț, așa că am cumpărat mai multe conserve. Drumul de acasă până aici e de doar 20 de kilometri, deci ieșim pe câștig. Suntem a doua oară la cumpărături la Pecica și ne propunem să venim o dată la două săptămâni', a spus pensionarul maghiar.
Doi tineri au venit din satul Dombegyhaz, care este la o distanță de 30 de kilometri pe Pecica, însă la fiecare drum ei fac și plinul la benzină în țara noastră, tot datorită prețurilor mai mici.
'Noi venim pentru prima dată la Pecica, am mai fost la Arad la cumpărături, însă de această dată am ales să venim aici pentru că este zi de piață. Am luat de la piață unelte pentru gospodărie la jumătate de preț, iar de la magazin am cumpărat mai ales alimente de bază, care sunt mai ieftine decât la noi. Am găsit un sortiment de făină care este cu 40% mai ieftină în România, dar și alte produse sunt mai rentabile - uleiul, carnea, ouăle sau laptele. Dacă trag linie, ies mai ieftin cu aproximativ 20% în România', a spus tânărul din Dombegyhaz.
Foto: (c) Marian Buga/AGERPRES
O angajată a supermarketului a constatat că nu este dificil să comunice cu noii clienți, pentru că mulți înțeleg și limba română.
'Când văd coșul plin, știu că sunt clienți din Ungaria, pentru că cei locali cumpără doar cât au nevoie pentru câteva zile. Nu e greu să comunicăm cu ei, unii știu destul de bine limba noastră, dar mai știm și noi puțină maghiară. Deja sunt clienții care vin săptămânal la noi și fac cumpărături și pentru rude', a spus o angajată de la casa de marcat.
Pecica are aproximativ 12.000 de locuitori, dar și multe afaceri mici, care beneficiază, de asemenea, de numărul de clienți în creștere din țara vecină, după aderarea la Schengen.
Primarul orașului, Petru Antal, spune că mulți producători locali se bucură de noua clientelă, iar afacerile au perspective de dezvoltare.
Foto: (c) Marian Buga/AGERPRES
'Ungurii mai veneau la cumpărături și înainte de aderarea la Schengen, însă după 1 ianuarie numărul lor a crescut considerabil. Ei vin mai ales în weekend, când au timp de călătorii și cumpărături. Sigur că cei mai mulți merg la supermarket, dar și producătorii locali mi-au spus că beneficiază. De exemplu, în zilele de piață vin mulți unguri la cumpărături. De asemenea, depozitele de materiale de construcții vând tot mai mult clienților din Ungaria, la fel stațiile de carburanți. În ansamblu, deschiderea completă a granițelor s-a dovedit foarte benefică pentru afacerile locale', a declarat, pentru AGERPRES, primarul din Pecica.
La rândul său, primarul comunei Pilu, Casian Toma, spune că localitatea de frontieră Vărșand a devenit un loc de aprovizionare pentru mulți localnici din satele de peste graniță.
Foto: (c) Marian Buga/AGERPRES
'Chiar zilele trecute am fost la o intervenție la un incendiu la Vărșand și am oprit apoi la un supermarket. În parcare am văzut câteva mașini cu numere de Ungaria, iar în magazin erau clienți unguri cu coșurile pline de cumpărături. În Vărșand sunt două supermarketuri și ambele au acum clienți din Ungaria. Mulți șoferi unguri vin la noi chiar și numai pentru a-și face plinul la mașină cu benzină sau motorină', a spus edilul.
Orașul Pecica are în vedere să înființeze o linie de autobuz care să facă legătura directă cu Bătania, pentru a facilita accesul ungurilor la magazinele românești, dar și pentru întărirea legăturilor dintre cele două comunități care sunt oficial înfrățite din 1994. Pentru ca autobuzele să fie introduse, înainte va fi refăcut un drum istoric care lega cele două orașe, dar care acum nu este practicabil pentru mașini. Asfaltarea acestui drum va însemna scurtarea distanței rutiere de la 20 de kilometri la 12 kilometri între Pecica și Bătania. În acest moment, cele două primării colaborează pentru găsirea finanțării lucrărilor la drum, în timp ce documentația tehnică este deja în lucru. AGERPRES/(AS - redactor: Marian Buga, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Principele Radu: Membrii Academiei și elita românească se străduiesc să îmbunătățească viața generațiilor viitoare
Membrii Academiei și elita românească se străduiesc să îmbunătățească viața generațiilor viitoare, a declarat, vineri, Principele Radu, în cadrul unui eveniment la Palatul Elisabeta care se regăsește în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. 'Regina Marg
Zeci de mii de participanți în Piața Victoriei la mitingul pro - Europa
Zeci de mii de oameni au participat, vineri seara, în Piața Victoriei, la manifestația pro - Europa, organizată de #Rezistența și Inițiativa România. Pe o scenă amenajată în piață, în acordurile unor piese muzicale îndrăgite, s-au perindat mai mulți reprezentanți ai societății civile (actorul Mihai Călin, omul de
Harghita: Continuă lucrările de impermeabilizare a zonei afectate de infiltrațiile din Salina Praid
Lucrările pentru impermeabilizarea zonei afectate de infiltrațiile produse la Salina Praid vor continua în cursul zilei de sâmbătă, în intervenție fiind implicate peste 130 de persoane. Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, în cursul zilei de vineri la sediul Saline
Câteva mii de persoane la manifestații pro Europa în orașe din țară - grupaj
Câteva mii de persoane au participat, vineri seara, la manifestații pro Europa, în mai multe orașe din țară, cu prilejul sărbătorii de 9 mai. *** IAȘI Aproximativ o mie de persoane au venit, vineri seara, în Piața Unirii, la manifestația intitulată 'Un singur drum: Europa!', iar după do
Maramureș: Băița, fostă localitate minieră, găzduiește de vineri primul muzeu al mineritului din nord-vestul țării
Primul muzeu dedicat mineritului din nord-vestul României a fost inaugurat vineri, în fosta localitate minieră Băița, a informat, vineri, pe pagina sa de Facebook, primarul orașului Tăuții Măgherăuș, Dumitru Marinescu.
Mii de participanți la mitingul pro-Europa; aceștia au plecat din Piața Universității spre Piața Victoriei
Mii de persoane care participă vineri, de Ziua Europei, la marșul pro-Europa, organizat de Rezistența și Inițiativa România în Piața Universității, au plecat spre Piața Victoriei.
Maramureș: Viitorul tinerilor este în Europa, afirmă primarul băimărean Doru Dăncuș
Viitorul familiilor este în Europa, iar viitorul tinerilor și realizarea profesională a acestora se poate întâmpla doar în spațiul european, a afirmat, vineri, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Baia Mare este și va rămâne Europa! Suntem Europa prin tot ceea ce facem, zi de zi, prin ceea ce construim, prin viitorul
Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie a SJU Târgu Jiu, suspendată în urma depistării unor infecții nosocomiale
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a luat, vineri, măsura suspendării activității în Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, ca urmare a descoperirii unor infecții nosocomiale. 'Vorbim despre trei paciente care au fost testate și s-a descoperit infecție cu stafilococul coagulazo-negativ și două cu st
Canicross, la a doua ediție; cursă cu obstacole pentru echipe om-câine, dar și concurs de viteză
Evenimentul Canicross Fun Run și un târg de adopții sunt programate duminică, de la ora 10:00, în Parcul Tineretului - intrarea Cafeneaua Actorilor. 'Ne vedem în Parcul Tineretului, de la ora 10:00, unde te așteaptă nu doar o competiție plină de energie, ci și un târg de adopții! 20 de blănoși simpatici, sociabili și gata să-și găse
Harghita: Peste 40 de pompieri intervin la Salina Praid pentru evacuarea apei infiltrate în urma ploilor abundente
Peste 40 de pompieri harghiteni intervin pentru evacuarea apei și pentru diminuarea nivelului pârâului Corund, în urma infiltrațiilor apărute în zona de exploatare a Salinei Praid
Bistrița-Năsăud: Ministrul Cseke Attila a inaugurat creșa nr.16 din programul guvernamental 'Sfânta Ana', în Bistrița
Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a participat, vineri, la Bistrița, la inaugurarea celei de-a 16-a creșe construite la nivel național prin programul guvernamental 'Sfânta Ana', o investiție în valoare de 12,5 milioane de lei. Creșa este amplasată în cartierul Subcetate din municip
Mitinguri sub genericul 'Un singur drum: Europa!', anunțate în mai multe orașe din țară
În mai multe orașe din țară sunt anunțate pentru vineri seară, cu ocazia Zilei Europei, mitinguri sub genericul 'Un singur drum: Europa!'. Organizația Inițiativa Timișoara organizează, de la ora 20:00, un miting în Piața Operei / Victoriei
Tulcea: Traficul pe Sulina, încărcat la început de sezon estival - afirmă cel mai tânăr căpitan de navă fluvială
Traficul maritim pe brațul Sulina al Dunării este încărcat la început de sezon estival, dar în scădere față de anii trecuți, a declarat vineri, pentru AGERPRES, cel mai tânăr căpitan de navă fluvială din județul Tulcea, Mihai Herda, care s-a aflat și pe primul vas care a făcut cursa Tulcea-Periprava, pe brațul Chilia al Dunării, zonă de graniț
Sibiu: Deszăpezirea Tranfăgărășanului a fost oprită din cauza ninsorii
Drumarii au oprit deocamdată deszăpezirea Drumului Național 7C - Transfăgărășan din cauza ninsorii, însă dau asigurări că vor relua lucrările pentru a deschide circulația rutieră până la finalul acestei luni, a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'A nins din nou azi noapte (09.05.2025)
Cluj: Două persoane au murit și două sunt în stare gravă în urma accidentului din Mihăiești
Două persoane au murit și celelalte două sunt în stare gravă în urma accidentului rutier care a avut loc, vineri, în localitatea Mihăiești din județul Cluj. 'Din păcate, celelalte două persoane prezintă leziuni incompatibile cu viața. Mai exact, a fost vorba despre un bărbat și o femeie, puternic încarcerați. Pompie