#Ucraina: Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție despre război care nu numește Rusia stat agresor

Consiliul de Securitate al ONU a votat luni o rezoluție a guvernului american privind Ucraina care cere o încetare rapidă a războiului, dar care nu numește Rusia stat agresor, după ce un text similar propus de Washington în Adunarea Generală nu a putut fi adoptat în aceeași formă, relatează dpa și AFP.
Este pentru prima dată când cel mai puternic organism al ONU a ajuns la o decizie comună privind războiul, notează dpa. Zece țări au votat în favoarea rezoluției și cinci s-au abținut, existând majoritatea necesară pentru trecerea rezoluției.
SUA au votat împreună cu Rusia și China, în timp ce cele cinci țări europene din Consiliu - Regatul Unit, Franța, Slovenia, Danemarca și Grecia - s-au abținut. Toate amendamentele propuse de statele europene pentru a introduce o referire la agresiunea rusă și integritatea teritorială a Ucrainei au fost respinse.
În teorie, Regatul Unit și Franța au dreptul de a-și folosi dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție, dar nu l-au folosit din 1989.
Rezoluțiile din Consiliul de Securitate al ONU sunt obligatorii în conformitate cu legea internațională.
Documentul adoptat, intitulat 'Calea către pace', nu numește Moscova ca agresor în război și nu cere o retragere a Rusiei, ci doar un sfârșit rapid al războiului.
Ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward, s-a pronunțat în mod clar împotriva rezoluției: 'Nu poate exista o echivalență între Rusia și Ucraina în modul în care acest Consiliu se referă la război', a precizat ea într-un discurs înaintea Consiliului de Securitate care a fost făcut public într-un comunicat.
Votul a avut loc în ziua în care s-au împlinit trei ani de la declanșarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei.
'Astăzi, ne amintim de milioanele de ucraineni strămutați, de zecile de mii de civili uciși, de viețile distruse de ambiția imperială a președintelui (rus Vladimir) Putin', a mai spus Woodward.
Ambasadorul la ONU al Franței, Nicolas de Riviere, a spus că pacea și securitatea nu sunt posibile dacă agresiunea este răsplătită.
Ambasadorul american Dorothy Shea a spus că rezoluția este un prim pas.
'Suntem mândri că Consiliul de Securitate' a adoptat 'un acord istoric, un jalon, primul în trei ani', a afirmat ea, în condițiile în care până acum Consiliul de Securitate a fost paralizat până atunci de utilizarea dreptului său de veto de către Rusia.
'Această rezoluție ne pune pe calea păcii', a spus Shea.
'Este un prim pas, dar unul crucial, unul de care ar trebui să fim mândri cu toții. Acum trebuie să-l folosim să construim un viitor pașnic pentru Ucraina, Rusia și comunitatea internațională', a mai afirmat Dorothy Shea.
Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că rezoluția propusă de SUA este 'un punct de plecare' pentru eforturile viitoare către o soluționare pașnică.
'Textul adoptat nu este perfect, dar este, în esență, prima încercare a Consiliului de a produce un document constructiv și de perspectivă care vorbește despre o cale către pace, mai degrabă decât să aprindă flăcările conflictului', a spus Nebenzia, citat de agenția de presă chineză Xinhua.
Nebenzia a mai declarat că acest conflict are origini complexe și nu poate fi redus la o simplă confruntare între Rusia și Ucraina, îndemnând să nu li se permită forțelor externe să deraieze eforturile de pace atât din partea Rusiei, cât și ale Statelor Unite.
La rândul său, reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Fu Cong, a cerut luni Consiliului de Securitate al ONU să joace un rol constructiv în obținerea unui consens pentru pace și pentru promovarea negocierilor de pace, transmite Xinhua. 'În prezent, când chestiunea ucraineană se află într-un moment critic pentru o soluționare negociată, ne așteptăm ca comunitatea internațională să creeze o atmosferă favorabilă pentru promovarea unei soluții politice la criză', a declarat Fu, care a insistat că soluția definitivă a oricărui conflict se află la masa negocierilor.
Deși pozițiile părților s-ar putea să nu fie aliniate, dialogul este totuși mai bun decât confruntarea, iar discuțiile sunt mai bune decât luptele, a apreciat Fu, adăugând că China sprijină toate eforturile dedicate păcii și sprijină acordul SUA-Rusia de a începe discuțiile de pace. 'China se așteaptă ca toți sponsorii și părțile interesate să participe la negocierile de pace la un moment adecvat, astfel încât să găsească o soluție justă și durabilă care să țină cont de preocupările celorlalți și să ajungă la un acord de pace obligatoriu, acceptabil pentru toate părțile implicate', a spus el.
Fu a îndemnat Europa să joace rolul său în favoarea păcii, să abordeze în comun cauzele fundamentale ale 'crizei' și să găsească un cadru de securitate echilibrat, eficient și durabil, astfel încât să obțină securitatea și stabilitatea pe termen lung pe continentul european
Mai devreme în cursul zilei de luni, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție cu sprijinul țărilor europene, dar nu și al SUA, care identifică Moscova drept agresor în război și cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean. Această rezoluție a fost adoptată cu 93 de voturi pentru, 18 împotrivă și 65 de abțineri, dintr-un număr total de 193 de state membre.
SUA au votat împotriva rezoluției propuse alături de Belarus, Mali, Nicaragua, Coreea de Nord, Ungaria, dar și Rusia, ambasadorul Vasili Nebenzia numind-o 'o bucată de hârtie antirusă'.
Sfidând Kievul și aliații lor europeni, SUA au propus Adunării o rezoluție concurentă care cerea încheierea rapidă a conflictului fără a face nicio referire la integritatea teritorială a Ucrainei, într-un moment în care Donald Trump a început o apropiere de Kremlin și l-a jignit pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.
Textul foarte scurt care cere 'să se pună capăt conflictului în cel mai scurt timp și pledează pentru o pace durabilă' nu a fost supus la vot așa cum era. El a fost modificat puternic cu mai multe amendamente ale țărilor europene care acuză clar Rusia pentru acest conflict, afirmându-și atașamentul pentru integritatea teritorială a Ucrainei și cerând o 'pace justă'.
Textul modificat a fost votat cu 93 de voturi pentru, 8 împotrivă și 73 de abțineri.
Spre deosebire de cele ale Consiliului de Securitate, rezoluțiile adoptate de Adunarea Generală nu sunt constrângătoare din punct de vedere legal, dar un vot în cele mai mare organism al ONU este văzut drept un test global al sentimentului față de o anumită chestiune.
Textul american original a fost însă apoi supus votului în Consiliul de Securitate, unde a înregistrat o victorie.
'UE a obținut totuși o victorie morală în Adunare', a declarat Richard Gowan, din cadrul International Crisis Group. Dar diplomații europeni 'se vor îngrijora că Rusia și SUA îndreaptă alte rezoluții privind Ucraina spre Consiliul de Securitate, inclusiv pentru a susține un eventual acord încheiat de Trump și Putin'. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Ștefan, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Apartamente papale au fost sigilate după moartea papei
Apartamentul Papei Francisc, atât cel din reședința sa de la Casa Santa Marta, cât și cel din Palatul Apostolic, pe care nu l-a folosit, au fost sigilate, așa cum cere tradiția, după decesul său, luni, la vârsta de 88 de ani, transmite EFE. Ritualul de sigilare este efectuat pentru a asigura siguranța tuturor documentelor și
Donald și Melania Trump vor participa la funeraliile Papei Francisc
Președintele american, Donald Trump, și prima doamnă Melania Trump se vor deplasa la Roma pentru a asista la funeraliile Papei Francisc, potrivit declarațiilor făcute luni chiar de președinte, transmite EFE. 'Melania și cu mine mergem la funeraliile Papei Francisc la Roma. Așteptăm cu nerăbdare să fim acolo!', a postat președintele pe
Prima congregație a cardinalilor pentru a organiza succesiunea Papei Francisc va avea loc marți
Vaticanul a început să aprobe primele numiri pentru a organiza succesiunea Papei Francisc, care a murit luni. Prima congregație a cardinalilor care vor gestiona procesul va avea loc marți, transmite EFE. După ritualul de confirmare a
Papa Francisc și-a petrecut ultima zi lucrând, în pofida ordinelor medicilor
După ce a petrecut mai mult de cinci săptămâni în spital din cauza unei pneumonii duble, medicii i-au spus Papei Francisc că are nevoie de două luni de odihnă - dar liderul celor 1,4 miliarde de catolici din lume a continuat să lucreze până la sfârșit, relatează Reuters. În Duminica Paștelui, cu o zi înainte
VIDEO Trump ordonă arborarea drapelelor în bernă, în onoarea Papei Francisc, 'un om bun'
Donald Trump a ordonat luni ca drapelele americane să fie arborate în bernă pe clădirile publice din întreaga țară în semn de omagiu adus Papei Francisc, pe care l-a descris drept un 'om bun' care 'a muncit din greu', transmite France Presse. 'El a iubit lumea. Este o onoare să fac acest lucru', a decl
Discuții privind conflictul din #Ucraina: Zelenski anunță că reprezentanți ucraineni se vor afla miercuri la Londra
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că reprezentanți ucraineni se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o 'încetare necondiționată a focului' cu Rusia și apoi o 'pace reală și durabilă', relatează AFP. 'Miercuri, reprezentanții noștri vor fi la Londra. Ucraina, Regatul Unit
Luptele din #Ucraina s-au reluat după armistițiul de Paște, dar Moscova e deschisă la inițiative de pace, spune Putin
Luptele din Ucraina s-au reluat după armistițiul de Paște, a declarat luni președintele rus Vladimir Putin, adăugând că Moscova este deschisă oricăror inițiative de pace și se așteaptă la o atitudine similară din partea Kievului, relatează Reuters. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de mii de atacuri și încălcarea încetări
Mașinăria de comunicare a Vaticanului, la turație maximă pentru a anunța lumii decesul Papei
Mașina de comunicare a Vaticanului s-a pus în mișcare luni, după moartea subită a Papei Francisc, răspândind treptat vestea în multe limbi ale lumii, inclusiv vietnameză și bantu, și schimbând imaginea sa pe internet, transmite EFE. ''Osservatore Romano'', ziarul oficial al Sfântului Scaun care ser
Din Africa în America Latină, lideri din toată lumea îi aduc omagii Papei Francisc
Lideri din întreaga lume au continuat luni să-i aducă omagii Papei Francisc, decedat în dimineața zilei la Vatican, la vârsta de 88 de ani, transmit agențiile internaționale d
Vaticanul, statul condus de Papă
Vaticanul este cel mai mic stat din lume și scena conclavului care îl va alege pe succesorul lui Francisc, decedat luni, este alcătuit din două entități juridice, Guvernoratul Cetății Vat
Donald Trump și Joe Biden îi aduc un omagiu Papei Francisc
Președintele american Donald Trump i-a adus un omagiu Papei Francisc, decedat luni dimineața, transmițând un scurt mesaj în memoria sa pe rețeaua Truth Social, informează Reuters și
Moartea papei Francisc: Șapte zile de doliu în Argentina, unde Jorge Bergoglio nu s-a mai întors
Guvernul argentinian a anunțat luni că va decreta șapte zile de doliu în semn de omagiu față de papa Francisc, pe numele său real Jorge Bergoglio, decedat în cursul dimineții, relatează EFE. ''Președintele națiunii va decreta șapte zile de doliu pentru moartea Sfântului Părinte'',
Amprenta geopolitică a lui Francisc: punți dincolo de Occident (EFE)
Papa Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, a fost cel care a redirecționat puternicul aparat diplomatic al Vaticanului către sudul și estul lumii, bătând la uși noi și până atunci închise, precum China comunistă sau lumea arabă, comentează EFE. Bergoglio, primul papă latino-american și neeuropean din istor
Moartea papei Francisc: Spania decretează trei zile de doliu (guvern)
Spania a decretat trei zile de doliu oficial după moartea papei Francisc, a anunțat luni ministrul președinției, justiției și relațiilor parlamentare Felix Bolanos, potrivit AFP.
Moartea papei Francisc: Omagiu unanim al liderilor din lumea întreagă
Lideri din lumea întreagă au adus un omagiu unanim papei Francisc după anunțul făcut luni de Vatican privind decesul Suveranului Pontif la vârsta de 88 de ani.