logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#Ucraina: Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție despre război care nu numește Rusia stat agresor

Image

Consiliul de Securitate al ONU a votat luni o rezoluție a guvernului american privind Ucraina care cere o încetare rapidă a războiului, dar care nu numește Rusia stat agresor, după ce un text similar propus de Washington în Adunarea Generală nu a putut fi adoptat în aceeași formă, relatează dpa și AFP.

Este pentru prima dată când cel mai puternic organism al ONU a ajuns la o decizie comună privind războiul, notează dpa. Zece țări au votat în favoarea rezoluției și cinci s-au abținut, existând majoritatea necesară pentru trecerea rezoluției.

SUA au votat împreună cu Rusia și China, în timp ce cele cinci țări europene din Consiliu - Regatul Unit, Franța, Slovenia, Danemarca și Grecia - s-au abținut. Toate amendamentele propuse de statele europene pentru a introduce o referire la agresiunea rusă și integritatea teritorială a Ucrainei au fost respinse.

În teorie, Regatul Unit și Franța au dreptul de a-și folosi dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție, dar nu l-au folosit din 1989.

Rezoluțiile din Consiliul de Securitate al ONU sunt obligatorii în conformitate cu legea internațională.

Documentul adoptat, intitulat 'Calea către pace', nu numește Moscova ca agresor în război și nu cere o retragere a Rusiei, ci doar un sfârșit rapid al războiului.

Ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward, s-a pronunțat în mod clar împotriva rezoluției: 'Nu poate exista o echivalență între Rusia și Ucraina în modul în care acest Consiliu se referă la război', a precizat ea într-un discurs înaintea Consiliului de Securitate care a fost făcut public într-un comunicat.

Votul a avut loc în ziua în care s-au împlinit trei ani de la declanșarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

'Astăzi, ne amintim de milioanele de ucraineni strămutați, de zecile de mii de civili uciși, de viețile distruse de ambiția imperială a președintelui (rus Vladimir) Putin', a mai spus Woodward.

Ambasadorul la ONU al Franței, Nicolas de Riviere, a spus că pacea și securitatea nu sunt posibile dacă agresiunea este răsplătită.

Ambasadorul american Dorothy Shea a spus că rezoluția este un prim pas.

'Suntem mândri că Consiliul de Securitate' a adoptat 'un acord istoric, un jalon, primul în trei ani', a afirmat ea, în condițiile în care până acum Consiliul de Securitate a fost paralizat până atunci de utilizarea dreptului său de veto de către Rusia.

'Această rezoluție ne pune pe calea păcii', a spus Shea.

'Este un prim pas, dar unul crucial, unul de care ar trebui să fim mândri cu toții. Acum trebuie să-l folosim să construim un viitor pașnic pentru Ucraina, Rusia și comunitatea internațională', a mai afirmat Dorothy Shea.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că rezoluția propusă de SUA este 'un punct de plecare' pentru eforturile viitoare către o soluționare pașnică.

'Textul adoptat nu este perfect, dar este, în esență, prima încercare a Consiliului de a produce un document constructiv și de perspectivă care vorbește despre o cale către pace, mai degrabă decât să aprindă flăcările conflictului', a spus Nebenzia, citat de agenția de presă chineză Xinhua.

Nebenzia a mai declarat că acest conflict are origini complexe și nu poate fi redus la o simplă confruntare între Rusia și Ucraina, îndemnând să nu li se permită forțelor externe să deraieze eforturile de pace atât din partea Rusiei, cât și ale Statelor Unite.

La rândul său, reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Fu Cong, a cerut luni Consiliului de Securitate al ONU să joace un rol constructiv în obținerea unui consens pentru pace și pentru promovarea negocierilor de pace, transmite Xinhua. 'În prezent, când chestiunea ucraineană se află într-un moment critic pentru o soluționare negociată, ne așteptăm ca comunitatea internațională să creeze o atmosferă favorabilă pentru promovarea unei soluții politice la criză', a declarat Fu, care a insistat că soluția definitivă a oricărui conflict se află la masa negocierilor.

Deși pozițiile părților s-ar putea să nu fie aliniate, dialogul este totuși mai bun decât confruntarea, iar discuțiile sunt mai bune decât luptele, a apreciat Fu, adăugând că China sprijină toate eforturile dedicate păcii și sprijină acordul SUA-Rusia de a începe discuțiile de pace. 'China se așteaptă ca toți sponsorii și părțile interesate să participe la negocierile de pace la un moment adecvat, astfel încât să găsească o soluție justă și durabilă care să țină cont de preocupările celorlalți și să ajungă la un acord de pace obligatoriu, acceptabil pentru toate părțile implicate', a spus el.

Fu a îndemnat Europa să joace rolul său în favoarea păcii, să abordeze în comun cauzele fundamentale ale 'crizei' și să găsească un cadru de securitate echilibrat, eficient și durabil, astfel încât să obțină securitatea și stabilitatea pe termen lung pe continentul european

Mai devreme în cursul zilei de luni, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție cu sprijinul țărilor europene, dar nu și al SUA, care identifică Moscova drept agresor în război și cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean. Această rezoluție a fost adoptată cu 93 de voturi pentru, 18 împotrivă și 65 de abțineri, dintr-un număr total de 193 de state membre.

SUA au votat împotriva rezoluției propuse alături de Belarus, Mali, Nicaragua, Coreea de Nord, Ungaria, dar și Rusia, ambasadorul Vasili Nebenzia numind-o 'o bucată de hârtie antirusă'.

Sfidând Kievul și aliații lor europeni, SUA au propus Adunării o rezoluție concurentă care cerea încheierea rapidă a conflictului fără a face nicio referire la integritatea teritorială a Ucrainei, într-un moment în care Donald Trump a început o apropiere de Kremlin și l-a jignit pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Textul foarte scurt care cere 'să se pună capăt conflictului în cel mai scurt timp și pledează pentru o pace durabilă' nu a fost supus la vot așa cum era. El a fost modificat puternic cu mai multe amendamente ale țărilor europene care acuză clar Rusia pentru acest conflict, afirmându-și atașamentul pentru integritatea teritorială a Ucrainei și cerând o 'pace justă'.

Textul modificat a fost votat cu 93 de voturi pentru, 8 împotrivă și 73 de abțineri.

Spre deosebire de cele ale Consiliului de Securitate, rezoluțiile adoptate de Adunarea Generală nu sunt constrângătoare din punct de vedere legal, dar un vot în cele mai mare organism al ONU este văzut drept un test global al sentimentului față de o anumită chestiune.

Textul american original a fost însă apoi supus votului în Consiliul de Securitate, unde a înregistrat o victorie.

'UE a obținut totuși o victorie morală în Adunare', a declarat Richard Gowan, din cadrul International Crisis Group. Dar diplomații europeni 'se vor îngrijora că Rusia și SUA îndreaptă alte rezoluții privind Ucraina spre Consiliul de Securitate, inclusiv pentru a susține un eventual acord încheiat de Trump și Putin'. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Ștefan, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 950

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 20-05-2025 23:36

SUA: Șeful Pentagonului cere o anchetă asupra retragerii din Afganistan sub administrația Biden

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat marți o analiză a retragerii haotice a forțelor americane din Afganistan în 2021, de mult timp țintă a criticilor republicanilor la adresa fostei administrații Joe Biden, relatează AFP. 'Am ajuns la concluzia că avem nevoie de o analiză amănunțită pentru a ne asigura că vor fi

Politic Ex 20-05-2025 22:49

'Hobby de a ucide bebeluși': Polemică în Israel după afirmații ale liderului stângii

'O țară sănătoasă nu-și face un hobby din a ucide bebeluși': declarațiile lui Yair Golan, liderul stângii israeliene, au stârnit controverse marți, în timp ce țara și-a intensificat ofensiva militară asupra Fâșiei Gaza, transmite AFP. Întrebat de un jurnalist la radioul public, acest fost general al armate

Politic Ex 20-05-2025 22:22

Gaza: Israelul își recheamă responsabilii cu negocierile și lasă o echipă la Doha

Israelul a anunțat marți că recheamă 'pentru consultări' înalți responsabili însărcinați cu negocierile la Doha în vederea unui acord privind eliberarea ostaticilor în schimbul unei încetări a focului în Gaza și menține o echipă de lucru în capitala Qatarului, relatează AFP. Israelul a acceptat

Politic Ex 20-05-2025 21:51

UE va oferi sprijin financiar postului Radio Europa Liberă (Kallas)

Uniunea Europeană va debloca 5,5 milioane de euro pentru a ajuta Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) să-și continue activitățile după ce Statele Unite au înghețat finanțarea radiodifuzorului, a declarat marți șefa diplomației UE, Kaja Kallas, relatează AFP. 'Această sumă va ajuta la sprijinirea activității vitale a Radio Europ

Politic Ex 20-05-2025 20:19

Kaja Kallas anunță revizuirea Acordului de asociere UE-Israel

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan: Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a anunțat marți seară revizuirea Acordului de asociere între UE și Israel în lumina ultimelor evenimente, afirmând că decizia e reversibilă și că depinde de progresul în deblocarea ajutorului pentru populația palestiniană din Gaza. 'Am avut o

Politic Ex 20-05-2025 19:55

Marco Rubio afirmă că Siria ar putea fi în pragul unui nou 'război civil la scară largă'

Secretarul de stat american Marco Rubio a avertizat marți că Siria ar putea fi la câteva săptămâni distanță de un nou 'război civil la scară largă', dar a spus că speră ca autoritățile siriene de tranziție vor reuși să evite acest lucru, relatează AFP. 'De fapt, credem că, sincer, autoritatea de tranziție, având în vedere pr

Politic Ex 20-05-2025 18:59

Germania: Ministrul de interne afirmă că nu există suficiente dovezi pentru a interzice partidul AfD

Ministrul german de interne, Alexander Dobrindt, a declarat marți că o decizie recentă a serviciului de informații interne de a clasifica partidul Alternativa pentru Germania (AfD) drept o organizație extremistă de dreapta confirmată nu este suficientă pentru a justifica interzicerea partidului, relatează dpa. Serviciul, denumit Oficiul Federal pentru Protecți

Politic Ex 20-05-2025 18:14

Moscova speră ca la Kiev să prevaleze cel puțin 'instinctul de conservare a rămășițelor statului', declară Zaharova

Rusia a declarat marți că Ucraina trebuie să decidă dacă va coopera sau nu la discutarea memorandumului care să preceadă un potențial viitor acord de pace pe care Moscova l-a invocat în discuțiile cu SUA. În acest sens, Rusia mizează ca la Kiev să prevaleze 'instinctul de conservare a rămășițelor statului', ceea ce ar obliga partea ucraineană să adopte o

Politic Ex 20-05-2025 18:07

Rusia: Lavrov afirmă că grupuri militante radicale comit 'epurări etnice' în Siria

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este profund îngrijorată de ceea ce el a numit 'epurări etnice' comise de 'grupuri militante radicale' în Siria, a relatat marți agenția de știri rusă Tass, transmite Reuters. 'Grupuri militante radicale comit o adevărată epurare etnică, ucideri în masă de per

Politic Ex 20-05-2025 17:41

OMS: China anunță o contribuiție suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru a atenua criza declanșată de plecarea SUA

Guvernul Chinei a anunțat marți o contribuție suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru următorii cinci ani către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), afectată de o criză financiară gravă în urma retragerii SUA, până acum principalul său contributor, transmite EFE. Decizia a fost anunțată în cadrul adunării anuale a OMS de la Geneva

Politic Ex 20-05-2025 16:53

Secretarul american al sănătății, Robert Kennedy Jr., numește 'muribundă' Organizația Mondială a Sănătății

Secretarul american al sănătății, Robert Kennedy Jr., a calificat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind 'muribundă', într-o înregistrare video prezentată oficialilor din domeniul sănătății reuniți marți pentru adunarea anuală a organizației ONU de la Geneva, relatează Reuters. Statele Unite, principalul donator al agenției ONU, au

Politic Ex 20-05-2025 16:35

UE sancționează în premieră 27 de indivizi și entități pentru activități destabilizatoare ale Rusiei peste hotare

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Consiliul UE a decis marți să includă pe lista sa de sancțiuni 21 de indivizi și șase entități cu responsabilități în activități destabilizatoare ale Rusiei peste hotare, informează un comunicat al instituției difuzat în timpul reuniunii Consiliului Afaceri Externe. UE a adoptat o

Politic Ex 20-05-2025 16:25

China afirmă că independența Taiwanului este incompatibilă cu pacea în strâmtoare

China a afirmat marți că 'pacea în Strâmtoarea Taiwan' și 'independența' insulei sunt în mod 'fundamental incompatibile', după declarațiile făcute în aceeași zi de președintele taiwanez, William Lai, care a reiterat disponibilitatea de a dialoga cu Beijingul, deși menținând o poziție suveranistă, informează EFE și AFP.

Politic Ex 20-05-2025 16:01

Polonia/alegeri: Liderul de extremă dreapta, Slawomir Mentzen, stabilește condițiile pentru sprijinul său în turul doi

Candidatul de extremă dreapta care a ieșit pe locul al treilea în primul tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, Slawomir Mentzen, și-a anunțat marți condițiile în schimbul sprijinului său pentru unul dintre cei doi candidați, un proeuropean și un naționalist, care se vor confrunta în turul doi, programat pentru 1 iunie, relatează AFP. S

Politic Ex 20-05-2025 14:47

Belgia: Șapte persoane arestate în cadrul unei anchete pentru fraudă electorală

Șapte persoane au fost arestate marți într-o anchetă pentru fraudă electorală în orașul belgian Ninove, unde extrema dreaptă a câștigat alegerile municipale din octombrie 2024, relatează agenția belgiană de știri Belga, potrivit dpa. Autoritățile investighează potențiala utilizare a unor procuri și a unor certificate medicale falsificate &ici