Moțiune de cenzură: Guvernul Ciolacu II deja acumulează un bilanț rușinos de abuzuri și eșecuri

Semnatarii moțiunii de cenzură 'Premierul NORDIS trebuie să plece, românii s-au săturat de umilință', depusă marți la Camera Deputaților de AUR, S.O.S. România și POT, susțin că Guvernul actual este 'ilegitim' și, deși se află în funcție de doar două luni, acumulează 'un bilanț rușinos de abuzuri și eșecuri'.
'Premierul Marcel Ciolacu a fost impus de către președintele ilegitim Klaus Iohannis, în perioada în care acesta își încheiase deja mandatul constituțional. Prin urmare, acest Guvern și acest prim-ministru sunt lipsiți de orice urmă de legitimitate, reprezentând de fapt prelungirea abuzivă a unui regim respins categoric de cetățeni. În ceea ce privește capacitatea sa executivă, într-o democrație funcțională nici măcar nu ar fi fost nevoie de o moțiune de cenzură pentru a-l înlătura - acest Guvern nu ar fi trebuit să existe vreodată. Voința populară exprimată la alegerile din decembrie a fost clară: românii au cerut schimbare. Ce avem însă astăzi? O coaliție condusă de Marcel Ciolacu și aliații săi, la care a aderat UDMR, mereu dispusă să se așeze la masa succesorală. În acest joc de culise atât de previzibil, UDMR a primit ministere-cheie, dar și răspunderea de care fuge Marcel Ciolacu, acesta încercând astfel să se eschiveze de responsabilitatea prăbușirii economice provocate de ultimele măsuri fiscale și de politicile haotice adoptate în ultimele luni. Însă această manevră nu face decât să confirme că guvernarea actuală funcționează pe baza trocurilor politice, fără nicio preocupare reală pentru bunăstarea românilor, nici măcar pentru o siguranță minimală a acestora', se afirmă în moțiune.
În opinia semnatarilor, premierul și-a pierdut credibilitatea, imaginea acestuia și a unor membri 'marcanți' ai Cabinetului fiind 'compromisă' prin 'asocierea cu monstruosul scandal 'Nordis', o fraudă de proporții uriașe, de zeci de milioane euro, care a lăsat în urmă aproape 1.000 de români înșelați de complicitatea inacceptabilă dintre politicieni corupți și afaceriști interlopi'.
'O țară întreagă a privit cu indignare cum un ministru, extrem de apropiat de premier, s-a afișat ostentativ alături de afaceriștii din gruparea Nordis la o masă într-un club de lux, unde nota de plată a ajuns la zeci de mii de euro. Un asemenea dezmăț sfidător reprezintă o manifestare a disprețului față de poporul român, în contextul în care peste 32% dintre români sunt expuși riscului de sărăcie, iar 250.000 de copii se culcă flămânzi în fiecare seară. Premierul Ciolacu a beneficiat de zboruri cu avioane private către destinații de lux de pe Coasta de Azur, plătite cu zeci sau chiar sute de mii de euro de către gruparea Nordis. În fața acestor dezvăluiri, explicațiile sale au fost incoerente, jenante și deloc convingătoare, încercând să ascundă o realitate pe care românii o văd limpede: corupția a ajuns vizibilă la vârful Guvernului', mai susțin semnatarii.
Conform acestora, în aceste condiții, prim-ministrul 'nu mai poate rămâne în funcție, iar demiterea sa este o necesitate pentru a reabilita viața publică și pentru a reda încrederea cetățenilor în instituțiile statului'.
'Cât despre soluțiile sale pentru români, ele sunt la fel de credibile ca și diploma sa de bacalaureat. Apropos, ați găsit-o, domnule Ciolacu? (...) Guvernul Ciolacu II este descalificat pentru că și-a încălcat propriul program de guvernare, aprobat prin Hotărâre a Parlamentului României. (...) După anii de risipă și jaf, coaliția din jurul lui Marcel Ciolacu nu doar că nu dă înapoi, ba chiar își adâncește mâna în buzunarele românilor mai mult ca niciodată. La doar o săptămână de la primirea votului de încredere, Guvernul, sub conducerea lui Ciolacu, a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 din 30 decembrie 2024, în fapt, un pachet de măsuri nepopulare, adoptat fără votul Parlamentului, încălcând flagrant HP nr. 33 din 2024. Ce a promis premierul în Parlament în cuvântul și sub semnătura sa și ce a livrat? Doar înșelăciune și austeritate impusă peste noapte', se mai susține în moțiune.
Parlamentarii semnatari îl acuză pe Marcel Ciolacu de 'minciuni' privind facilitățile fiscale, 'atac asupra microîntreprinderilor', majorarea impozitelor 'fără nicio jenă', 'pensii înghețate', 'incompetență' în gestionarea fondurilor europene.
'România are alocate 31 de miliarde de euro prin Fondurile Structurale și de Coeziune (FSC) pentru perioada 2021 - 2027. Cu toate acestea, la finalul anului 2024, rata efectivă de absorbție era de doar 2%, adică 618 milioane de euro. Acestea sunt datele oficiale ale Ministerului Finanțelor, date ce arată un eșec care ar fi trebuit să alerteze deja Guvernul și să genereze acțiuni urgente încă din primele zile ale lui 2025. În lipsa unor măsuri rapide, România riscă să piardă miliarde euro, bani care ar fi putut finanța investiții esențiale', se arată în moțiunea de cenzură.
Semnatarii mai acuză Guvernul că 'tratează persoanele cu dizabilități ca fiind o povară a statului' și este 'profund imoral' deoarece invocă presiunea deficitului pentru a justifica înghețarea pensiilor și a alocațiilor.
'Prin refuzul de ajustare a pensiilor, Executivul condamnă pensionarii la o pierdere continuă a puterii de cumpărare, transformând o măsură economică într-o nedreptate socială. Înghețarea pensiilor, fără a le indexa măcar cu inflația, reprezintă o măsură profund regresivă, care afectează exact categoriile sociale pe care un Guvern condus de un premier social-democrat ar trebui să le sprijine. Peste 910.000 dintre pensionari primesc doar pensia minimă garantată, de 1.281 lei, iar aproape 3 milioane dintre pensionari au pensii mai mici de 3.000 de lei, cu un sfert mai puțin decât coșul minim de consum pentru o persoană, cifrat la 3.972 de lei. (...) Mai mult, pentru a agrava situația românilor, pe lângă neindexarea pensiilor, se adaugă și înghețarea alocațiilor distribuite celor 3,6 milioane de copii ai României. Unu din patru copii din țara noastră trăiesc în sărăcie extremă, iar 13% dintre copiii noștri sunt subnutriți', se menționează în document.
Potrivit acestuia, Guvernul este, totodată, 'incapabil să asigure dezvoltarea sănătoasă a națiunii române'.
'Bugetul alocat sănătății este la jumătatea mediei europene ca pondere în PIB, iar bugetul alocat prevenției este de trei ori mai mic decât media europeană, împingând astfel sistemul medical spre o situație evitată de toate celelalte state europene: aglomerarea spitalelor. Faptul că 22.000 de medici au ales să profeseze în străinătate plasează țara noastră pe locul trei global la ' exportul' de medici (după India și Pakistan) și pe primul loc în lume ca pondere din totalul profesiei (37%) a acestui nedorit 'export'. 600 de localități nu au niciun medic de familie și actualul Guvern nu își propune nicio măsură pentru a compensa acest lucru', argumentează semnatarii moțiunii.
Ei susțin, de asemenea, că Guvernul este 'abuziv și instrumentează practici profund străine democrației'. 'Campania de intimidare a cetățenilor critici la adresa politicilor guvernamentale prin descinderi ale Poliției la domiciliile acestora este inacceptabilă într-o societate democratică. În fapt, premierul a transformat Poliția într-un instrument politic, iar Guvernul răspunde în solidar pentru abuzurile girate de la nivel înalt. Abuzurile comise împotriva unor cetățeni pașnici, cu opinii politice diferite, subminează fundamentul democrației și erodează încrederea în instituțiile statului. (...) Guvernul condus de către Marcel Ciolacu este un Guvern ilegitim, anacronic, necredibil, incompetent, imoral și abuziv', mai transmit parlamentarii semnatari ai moțiunii de cenzură. AGERPRES/(AS - redactor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Petrișor Peiu: AUR propune modificarea legislației pentru investițiile străine directe
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care vizează modificarea legislației privind investițiile străine directe în România, inițiativă ce urmărește reducerea birocrației și alinierea la standardele europene, astfel încât România să devină mai atractivă pentru investitori, ''fără a compromite'&
Prezidențiale 2025/ Moșteanu: Elena Lasconi este omul dialogului; dialogul și negocierea fac parte din politică
Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat miercuri că Elena Lasconi este ''omul dialogului'' și de fiecare dată când a fost nevoie a stat la masă și a evaluat propuneri pentru a ajunge la soluții bune pentru România. Moșteanu a fost întrebat cum vede USR propunerea lui Nicușor Dan de a se iniția nego
Prezidențiale2025/ Pricopie: Nicușor Dan caută o ieșire elegantă din cursa prezidențială
Candidatul la alegerile prezidențiale Nicușor Dan caută ''o ieșire elegantă'' din cursa prezidențială, de trei săptămâni fiind în scădere ''accelerată'' în sondaje, a afirmat miercuri rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, Remus Pricopie. ''Nicușor Dan caută o
Camera Deputaților/ Ministrul Muncii - chemat la ''Ora Guvernului'' pe 7 aprilie
Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, o solicitare a parlamentarilor USR privind chemarea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în vederea susținerii dezbaterii politice organizate la ''Ora Guvernului'' din data de 7 aprilie 2025, în legătură cu prezentarea în fața Parlamentului a unor teme de interes majo
Kelemen Hunor i-a cerut ministrului de Interne să sancționeze persoanele care au agresat tineri maghiari, la Cluj-Napoca
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să sancționeze persoanele care au agresat mai mulți tineri maghiari la Cluj-Napoca, după un meci de fotbal. Într-o
Moțiune simplă/ Silviu Vexler: Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România
Candidatul independent la președinția României Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România, a afirmat miercuri reprezentantul comunității evreiești din România în Parlament, deputatul Silviu Vexler, la dezbaterea moțiunii simple depusă de AUR împotriva ministrului de Interne.
Moțiune simplă - dezbateri/ Porumboiu (POT): Susținătorii lui Georgescu - persecutați cu armele acestui sistem politic mafiot
Deputata POT Gabriela Porumboiu a afirmat, miercuri, că susținătorii lui Călin Georgescu sunt ''persecutați'' în fiecare zi de ''sistemul politic mafiot'' și i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să își scrie demisia. ''După cum vedeți, nu arăt nici fascistă, nici legionară și nu
Moțiune simplă - dezbateri/ Moșteanu: USR votează pentru demiterea lui Cătălin Predoiu
USR votează pentru demiterea ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, și pentru aprobarea moțiunii simple împotriva acestuia, a declarat miercuri liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu. ''Problema este că sub mandatele domnului ministru Predoiu nu rămâne nimic solid în urmă. Și de asta noi, USR, vom vota pentru demit
Bogdan Ivan: Aderarea României la OCDE va aduce beneficii importante pentru mediul de afaceri
Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică va aduce beneficii importante pentru mediul de afaceri, debirocratizare, creșterea capacității de creditare și împrumut și creșterea ratingului de țară, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, la conferința ''România și OCDE - Principalul proiect de țar
Predoiu: Există în continuare în spațiul online o serie de postări și curente care subminează încrederea în instituțiile statului
Există în continuare în spațiul online o serie de postări și curente care subminează încrederea în instituțiile statului, a declarat, miercuri, la Parlament, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Întrebat dacă are Poliția Română anchete în momentul de față privind atacuri hibride la adresa sec
Luca Niculescu: Există toate premisele să închidem anul viitor aderarea la OCDE
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Luca Niculescu, coordonator național pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, a declarat, miercuri, că există ''toate premisele'' ca anul viitor să se încheie integrarea țării noastre în OCDE. '&
Prezidențiale2025/ Grindeanu: Strategia lui Nicușor Dan - să pună presiune pe candidații pro-europeni să se dea la o parte în favoarea sa
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri că strategia primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, pentru alegerile prezidențiale, ar fi una ''simplistă'', de a pune presiune pe candidații pro-europeni să renunțe în favoarea sa. ''Nicușor Dan a dat, din nou, startul la tumbele electorale de
Prezidențiale2025/ Zamfir (PSD) îi îndeamnă pe Nicușor Dan și Elena Lasconi să renunțe la candidaturi și să revină în administrația locală
Liderul senatorilor PSD, Daniel Zamfir, i-a îndemnat miercuri pe primarul Capitalei, Nicușor Dan, și pe lidera USR, Elena Lasconi, să renunțe la candidaturile pentru Președinția României și să revină la administrația locală. Declarația a fost făcută în contextul în care, potrivit PSD, Nicușor Dan ar refuza să pună &icir
Ministrul Predoiu: Moțiunea în sine a fost subțire, n-a fost deloc argumentată
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a susținut miercuri că moțiunea simplă depusă împotriva sa de AUR și respinsă de Camera Deputaților a fost ''subțire'', pentru că ''n-a fost deloc
Ziua Instituției Prefectului/ Predoiu: Prefectul - o verigă de legătură între administrația centrală și comunitățile locale
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a dat asigurări, miercuri, Instituțiilor prefectului de întregul sprijin al MAI, subliniind că prin consolidarea acestora administrația va fi mai puternică, mai coerentă și mai aproape de cetățean. Predoiu a transmis un mesaj cu ocazia