Prahova: Criza deșeurilor la Ploiești - locuitorii se roagă să continue gerul ca să nu miroasă gunoaiele

Municipiul Ploiești este de o săptămână într-o criză a deșeurilor care a generat scandal, acuzații grave și plângeri penale, în timp ce locuitorii orașului, împărțiți în tabăra celor care îl susțin pe primarul Mihai Polițeanu în lupta cu ceea ce el numește ''mafia gunoaielor'', respectiv tabăra celor care îl acuză că a provocat și întreținut această criză, se roagă să fie în continuare ger astfel încât gunoaiele să nu înceapă să miroasă.
Încă de la începutul mandatului său, Polițeanu a declarat război ''mafiei gunoaielor'', iar bulgărele a început să se rostogolească odată cu ieșirea orașului din ADI Deșeuri, pe 12 decembrie 2024, ''printr-un act unilateral de voință'' exprimat prin votul reprezentanților ploieștenilor din Consiliul Local.
Demersul a fost urmat de încheierea unui contract cu firma Brantner, în urma unei notificări fără publicitate, edilul avertizând că există posibilitatea ca fostul operator Bin Go Solutions (fostă UWS/Rosal) să saboteze serviciul de salubritate în următoarele zile.
''Pe 17 februarie, compania Brantner va prelua colectarea și transportul deșeurilor în municipiul Ploiești. Începând cu aceeași dată, vor fi ridicate autorizațiile de acces în municipiul Ploiești pentru autospecialele Rosal'', a spus atunci edilul Polițeanu.
Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO
Din 17 februarie, deșeurile menajere nu au mai fost, însă, ridicate la Ploiești. Cauza - un blocaj instituțional; noul operator nu are autorizație de mediu pentru a-și putea începe activitatea.
Între timp, în cele șapte zile scurse de la debutul crizei, platformele au ajuns să fie acoperite cu munți de gunoaie. Pubelele dau pe dinafară de mizerie și nu mai fac față, deși numărul lor a fost suplimentate.
''Față de data trecută, când criza ne-a prins în plină vară, iar mirosurile au fost înfiorătoare, de data asta măcar a nins peste gunoaie, iar gerul a împiedicat descompunerea lor, ferindu-ne de mirosurile de care încă ne mai aducem aminte și acum'', a afirmat, pentru AGERPRES, ploieșteanul George Marian.
Un alt locuitor al orașului, Elena Dobre, spune că un episod similar s-a mai petrecut în urmă cu câțiva ani.
''Am mai trecut prin așa ceva în urmă cu câțiva ani, diferența este că atunci era vară, exista risc sanitar mare și nimeni nu făcea nimic. Acum pare să fie altceva, primarul e prezent și activ, se aduc tomberoane noi... Ploieștiul este îngropat în gunoi pentru că unii nu știu când să renunțe la ciolan, nu din cauza primarului. Și dacă vom avea un oraș curat va fi datorită primarului, că nu a renunțat'', a declarat Elena Dobre pentru AGERPRES.
Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO
Mesajele de susținere a primarului, dar și acuzațiile curg deopotrivă pe pagina sa de socializare la fiecare dintre postările zilnice referitoare la situația din oraș.
''Criza este creată de dumneavoastră. Înainte gunoiul se lua în fiecare săptămână. Schimbarea operatorului nu trebuia să fie resimțită de cetățeni. După ani întregi de administrație slabă, chiar puteați să acționați altfel. Așa ați promis! Acum doriți ca primul ministru sau chiar președintele țării să vă rezolve problemele', 'Asta se numește lipsă de experiență și incompetență din partea dumneavoastră, domnule primar. Un om chibzuit își pregătea cu atenție terenul înainte să acționeze. Acum că v-ați împotmolit, încercați să pasați responsabilitatea la oricine altcineva', 'Lăsați omul să și facă treaba. Este singur împotriva unui sistem corupt. Este destul de transparent cu cetățenii. Nimănui nu-i place că stă cu gunoiul la ușă, nici mie. Sperăm că vom scăpa de gunoaie cât mai curând', 'Felicitări. Așa trebuie lucrat. M-am săturat cel puțin în ultimii 8 ani de conducerea județului și orașului'' - sunt doar câteva dintre sutele de mesaje adresate primarului.
Mihai Polițeanu susține că problema privind autorizația de mediu a noului operator este în curs de rezolvare.
''Am vorbit în această dimineață cu șeful ANPM (Agenția Națională pentru Protecția Mediului - n. r.), sunt în curs de a rezolva problema autorizației de mediu. (...) Aștept să revină cu un telefon pentru că înțeleg că ANPM va avea un call cu cei de la APM Mehedinți și APM Prahova să accelereze eliberarea autorizației de mediu. Am primit asigurările că se va rezolva. (...) Totul e blocat la Prahova'', a afirmat edilul, luni, pentru AGERPRES.
Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO
Implicarea APM Mehedinți în această situație, explicase anterior Polițeanu, s-a produs după ce ANPM i-a delegat operațiunea de eliberare a autorizației de mediu pentru noul operator. Mai mult, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a trimis Corpul de control la APM Prahova.
''Chiar și în aceste condiții, după ce APM Mehedinți a eliberat avizul tehnic necesar autorizației de mediu pentru noul operator, APM Prahova continuă să blocheze procedura prin refuzul de a emite un punct de vedere final'', preciza primarul în urmă cu câteva zile.
De cealaltă parte, directorul APM Prahova, Florin Diaconu, spune că APM Mehedinți a solicitat un punct de vedere și se fac verificări pe documente.
''Ne-au cerut un punct de vedere și acum ne uităm și noi pe acte ca să dăm un punct de vedere. (...) Sunt foarte multe documente, contracte. (...) Un prim punct de vedere a fost negativ. (...) Nu era foarte clar care este trasabilitatea deșeurilor, trebuie să respecte niște condiții. (...). Trasabilitatea deșeurilor pe Prahova este aprobată prin planul de gestiune a deșeurilor și trebuie să respecte Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor. (...) Colegii verifică. Sunt multe documente care se bat cap în cap și trebuie să le punem la punct'', a precizat Diaconu, pentru AGERPRES.
Acesta a arătat că marea ''încurcătură'' este generată de faptul că vechiul operator de salubritate, Bin Go Solutions, are autorizație de mediu inclusiv pe zona Ploieștiului.
''Din câte știu, și aici este marea încurcătură, la ora actuală este un alt operator care are autorizație de mediu inclusiv pe zona Ploiești. Aici este problema, ar trebui anulată cealaltă autorizație. (...) Suntem într-o zonă de verificare a tuturor actelor. (...) La noi, autorizația de mediu a lui Bin Go este încă valabilă'', a explicat directorul APM Prahova.
Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO
Între timp, Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova au demarat controale.
''Noi am început controalele la Primăria Ploiești, la fostul operator, la stația de tratare și suntem în derulare cu controalele. (...) Să vedem care este situația, care sunt autorizațiile, ce demersuri s-au făcut'', a declarat directoarea Gărzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache.
Reprezentanții DSP Prahova au emis o serie de recomandări în urma verificărilor efectuate.
''Deocamdată amenzi nu au fost dispuse, doar o serie de recomandări. Au fost făcute controale în teren pe partea de platforme și de spitale și am lăsat un termen de remediere de 48 de ore. Vineri au fost controalele, deci marți expiră termenul. Am cerut primăriei remedierea situației'', a precizat, pentru AGERPRES, directorul DSP, Cătălin Albu.
Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Ploiești a solicitat, vineri, Instituției Prefectului județului Prahova acordul pentru declararea stării de alertă în oraș, Prefectura anunțând că a solicitat puncte de vedere de la mai multe instituții în acest sens.
Până la rezolvarea situației, ploieștenii se bucură de temperaturile negative și se roagă să fie ger în continuare ca să nu miroasă gunoaiele. AGERPRES/(AS - redactor: Anamaria Constantin, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai
O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit
Maramureș: Patru ucraineni, recuperați din munte în condiții meteo dificile - ploaie, vânt și ceață
Patru cetățeni ucraineni au fost recuperați de salvatori din Munții Maramureșului în condiții meteo dificile de vânt puternic, ceață și ploaie, a informat, joi, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont, Dan Benga. Potrivit acestuia, primul ucrainean, un tânăr de 28 ani, a fost găsit, în urma unui apel de u
Sălaj: Accident cu doi răniți, pe DN 1H; unul dintre ei a fost transportat la spital cu elicopterul SMURD
O femeie de 41 de ani și un bărbat de 42 de ani, din municipiul Zalău, au fost răniți, joi, după autoutilitara în care se aflau a părăsit partea carosabilă, intrând într-un șanț, între localitățile Lemniu și Răstoci. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sălaj precizează, într-un comunicat de presă, că aflat la
Parlament/Proiect: Munții Apuseni - sărbătoriți anual pe 21 septembrie
Munții Apuseni ar putea fi sărbătoriți anual pe data de 21 septembrie, potrivit unei propuneri legislative depusă la Parlament de un grup de senatori și deputați PSD și PNL. 'Se instituie ziua de 21 septembrie ca Ziua Munților Apuseni', se arată în proiect. Potrivit acestuia, sărbătorirea anuală a Zilei Munților Ap
REPORTAJ/Tulcea: Obiceiul Paparudei, reînviat în Gospodăria țărănească din Enisala
Elevi ai școlii gimnaziale din satul Enisala, comuna Sarichioi, au readus în atenție, joi, obiceiul Paparudei, un ritual care invocă divinitatea pentru ploi în timpul secetei, evenimentul constituindu-se în același timp într-o primă informare a populației locale cu privire la intenția Institutului de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion
Mureș: Campania 'Vecini, nu străini!', lansată de Asociația Suryam și MureșHub la peste 1.170 de zile de război în Ucraina
Asociația Suryam și MureșHub au anunțat, joi, lansarea campaniei 'Vecini, nu străini!', la mai bine de 1.170 de zile de la începutul războiului din Ucraina, o inițiativă menită să promoveze empatia, solidaritatea și înțelegerea între oameni. Potrivit președintelui Asociației Suryam, Marius Dumitrescu, odată cu lansare
Luminița Popescu (ANES): Egalitatea de șanse între femei și bărbați - un indicator al sănătății unei democrații
Egalitatea de șanse între femei și bărbați nu este doar o cerință legală sau un ideal abstract, reprezintă un indicator clar al sănătății unei democrații, a transmis, joi, Luminița Popescu, secretar de stat la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). 'Femeile reprezintă jumătate din populație
Reprezentanți ai Sindicatului Liber Navalistul protestează vineri în fața Ministerului Economiei și a Guvernului
Sindicatul Liber Navalistul (SLN) organizează, vineri, două acțiuni de protest, în fața Ministerului Economiei și în fața Guvernului, în contextul agravării situației de la Damen Shipyards Mangalia (DSMa), cel mai mare șantier naval din România, conform unui comunicat de presă. După luni de promisiuni fără rezultat, navaliștii cer acțiu
MDLPA: Lucrări de cadastru gratuite pentru cetățeni în 97% dintre localități
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează, gratuit pentru cetățeni, lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în 2.779 de unități administrativ-teritoriale (UAT), din cele 2.860 în care nu este finalizată înregistrarea proprietăților.
Hunedoara: Scările de acces spre Cascada Lolaia, din Retezat, au fost reabilitate pentru siguranța turiștilor
Scările de acces spre Cascada Lolaia au fost reabilitate, în această săptămână, de rangerii Administrației Parcului Național Retezat (APNR), astfel încât turiștii să poată vizita acest obiectiv în cele mai bune și sigure condiții. 'Rangerii Administrației Parcului Național Retezat au realizat lucrări de reabil
Iași: Compania de transport public renunță la biletele de hârtie, de la 1 septembrie
Compania de Transport Public (CTP) Iași anunță că, începând cu data de 1 septembrie, biletele de călătorie tipărite pe hârtie vor fi eliminate din circulație. Începând cu data de 1 septembrie, biletele de călătorie vor putea fi achiziționate prin carduri electronice nenominale. Acestea pot fi încărcate at&ac
Botoșani: Număr de trei ori mai mare de persoane în azilul din Dorohoi în raport cu capacitatea autorizată
Numărul persoanelor internate în Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități 'Casa Elena' din municipiul Dorohoi era de trei ori mai mare decât numărul de locuri autorizat, se arată, joi, într-un comunicat de presă transmis de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani.
Bihor: Cartea de identitate electronică, disponibilă și la Oradea
Cartea de identitate electronică poate fi solicitată, începând de joi, și la Oradea, în cadrul unui program național finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și datorită investițiilor realizate de Primăria Oradea pentru modernizarea infrastructurii Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, în val
Hunedoara: Jumătate din florile de salcâm, calamitate de înghețul târziu; va fi mai puțină miere
Mai mult de jumătate din pădurile de salcâm din țară au fost calamitate de înghețul târziu din luna aprilie, context în care și producția de miere de salcâm va fi cu cel puțin 50% mai mică față de un an normal din punct de vedere meteorologic. 'Înghețul târziu a afectat baza meliferă de pe în
Harghita: CLSU Praid a declarat stare de alertă la nivel local, în urma infltrațiilor produse la salină
Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Praid a declarat stare de alertă la nivel local, pentru o perioadă de 15 zile, în urma situației de la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații din cauza ploilor din ultima perioadă. Potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Hargh