logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Mureș: Ultimul 'verșuitor' din Deleni a plecat fără vers

Image

Ultimul 'verșuitor' din satul Deleni, comuna Băgaciu, cantorul Victor Bogdan, cel care a scris sute de versuri pentru localnicii decedați timp de 50 de ani, prin care provoca hohote de plâns și lacrimi mai amare decât cele stoarse de bocitoare atunci când își recita și cânta propria creație la înmormântări, a plecat fără ca cineva să îi facă și lui vreun vers.

Cantorul Victor Bogdan (27 noiembrie 1934 - 2 februarie 2011), cunoscut în Deleni ca Victoru' lu' Niculae a' Buții, era văduv de mai mulți ani și a fost găsit mort la un pasaj dintre două curți, cel mai probabil înghețat, pe o vreme geroasă.

'În seara de 1 februarie 2011, Victoru' lu' Niculae a' Buții din Deleni, cantor și verșuitor, se pregătea să treacă prin portița dintre curți, să-și vadă sora. Era văduv, s-o fi dus la cină, în povești, ori să-și facă împreună rugăciunile de seară. Acolo s-a întâmplat să cadă, lângă portiță, să agonizeze până când gerul nopții l-a răpus. L-au înmormântat fără vers. Cei care l-au știut, spun și azi că Buța, înainte de a trece prin cealaltă portiță, și-a făcut propriul vers. Ultimul', a arătat muzeograful Carmen Lucia Petru, de la Muzeul din Târnăveni, autoarea studiului 'Deleni, 2 februarie 2011, Ultimul verș'.

Fiul lui Victor Bogdan, Nicolae, a declarat, pentru AGERPRES, că tatăl său avea o voce apropiată de cea a cântărețului Nicolae Furdui-Iancu și că i s-a oferit o șansă de a învăța preoția, însă părinții nu i-au permis, întrucât nu avea cine să îngrijească oile.

'Tata a avut patru clase și, odată cu alfabetizarea din perioada comunismului, a primit diploma de opt clase. A avut o atracție foarte, foarte puternică față de biserică. Pe vremea aceea, la Deleni erau greco-catolici, nu erau ortodocși, iar părintele greco-catolic l-a îndrăgit foarte tare și i-a zis bunicului 'bade Niculae, dă-mi-l pe copilul ăsta mie să-l fac popă'. Iar bunicul i-a răspuns; 'nu pot să vi-l dau, dom părinte, că n-are cine să meargă cu oile'. Așa se punea problema atunci. Au fost cinci copii, trei băieți și două fete, iar tata a fost cel mai mic dintre băieți. Dintre băieții mai mari, unul era acasă, unul a fost trimis slugă la cineva bogat de aici, din sat, iar tata era cu oile. Tata avea un talent aparte, cânta foarte frumos. Pe vremea pe când a început cu Cântarea României, a insistat foarte mult învățătoarea mea pe lângă el să meargă, dar n-a vrut sub nicio formă. Multă lume a vrut să-l scoată din anonimat, dar el nu voia. El era mulțumit cu faptul că mergea la biserică și îi plăceau animalele, avea și serviciu, fiindcă a lucrat la gaz. Ãsta era mediul lui în care îi plăcea. Doar oile nu-i plăceau din cauza copilăriei petrecută la coada oilor. În momentul în care mi s-a destăinuit, mi-a spus: 'mă, copile, dacă mă dădea tata atunci la popa Bordeanu și eu eram om în ziua de astăzi'. A avut o voce foarte foarte bună, puternică ceva ca timbru apropiat de Furdui-Iancu. Era o voce foarte puternică. El chiar dacă încerca să cânte mai piano, tot tare cânta', a declarat Nicolae Bogdan.

Victor Bogdan a scris numeroase pricesne, care au rămas la biserica din Deleni, la fel ca multe dintre caietele sale de 'verșuri' pentru cei morți. Din versurile care au rămas în posesia fiului său, Nicolae, putem deduce impactul emoțional pe care aceste strofe îl aveau asupra cortegiului funerar.

 


Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES


'Tata a scris sute de poezii cu tematica aceasta, a înmormântării. A avut un teanc mare de caiete, 48 de file are un caiet, să zicem două file de versuri la fiecare mort, faceți un calcul... Foarte multe i-au rămas la biserică, pentru că a compus și pricesne de-a lungul anilor, pentru că pe vremea comunismului nu erau tipărite și s-au transmis și alea exact așa, pe foi de caiet, scrise de mână. Pricesnele le cânta la biserică în zilele de sărbători. Versurile pentru morți le cânta după ce se termina slujba de înmormântare. Ultimul cuvânt era al lui, înainte de 'Tatăl nostru'. Acesta era ultimul moment, iar dacă preoții nu reușeau să stoarcă lacrimi, vă spun eu cu mâna pe inimă și pe cuvânt, dacă vreți să mă credeți, când cânta tata versurile sale, era festival de plâns. Lumea plângea când începea să cânte primele strofe deja. Toată adunarea plângea', își amintește Nicolae.

 


Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES


Fiul 'verșuitorului' din Deleni ne-a istorisit cum era atmosfera în casa lor atunci când tatăl său crea, mai ales că toată familia locuia într-o singură cameră.

'Oamenii erau foarte impresionați când era el în activitate și se apuca cânte. Noi am avut o casă cu trei camere, în camera din față, cum era la țară, era camera neatinsă. În camera din mijloc locuiau bunicii și noi locuiam în camera din spate. Și noi eram patru într-o cameră, eu, sora, mama și tata. În momentul în care el se apuca de actul creației, nu se mai discuta acasă, se făcea liniște. La început n-am înțeles. După aceea, noi, fiind copii mici, ne-am adaptat și mama nu mai ne făcea semn să tăcem. Nici ea nu vorbea cu el. Dacă el punea vreo întrebare, era bine, dacă nu, se retrăgea. Se ducea în grajd la vite, își lua catrafusele și se ducea acolo sau se ducea prin grădină. Acolo se gândea, apoi venea și așternea totul pe hârtie. Vara era mai comod, pentru că se ducea undeva, la umbră, se așeza și își făcea treaba. Eu îmi amintesc că, la înmormântări, atunci când începea să cânte primele strofe, eram tare impresionat. Poate și pentru că moartea pare teribilă pentru un copil, indiferent cine moare. Dar când vezi că e așa de evidențiată moartea și a scris cu atâta jale, era impresionat și plângeam pur și simplu', a mai spus Nicolae Bogdan.

 


Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES


'Verșuitorul' fluiera toată ziua și cânta, îi plăcea mult muzica populară și, de multe ori, compunea versuri în timp ce fredona o melodie.

'Îi plăcea foarte mult pe vremea să asculte muzică populară la radio, nu aveam televizor când eram copii mici. Era așa într-o dispoziție... Cred că așa se calma într-un fel și era în lumea lui și, uneori, cântând își crea versurile. El și-ar fi dorit să devină preot. Era dorința lui din copilărie, dar și marele său regret că nu a ajuns. Își amintea asta adesea când eram necăjiți și lucram cot la cot cu el, până m-am însurat - dar mergeam și îl ajutam și după aceea. Zicea în momentele de tristețe: 'Tată, tată, de ce nu m-ai lăsat să mă fac popă?' (...). A fost apreciat, nu pot să zic că nu a fost, deși a avut el necazurile lui, plus altele, fiindcă îi plăceau mult femeile', ne-a mai relatat Nicolae.

 


Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES


Bătrânul său tată a locuit singur în ultima vreme a vieții sale și 'ca omul singur, era morocănos tot timpul'.

'Chiar în perioada aia, și asta regret pentru tot restul vieții, noi am avut o relație mai tensionată pentru că el a făcut niște treburi, poate fără să-și dea seama. A suferit în ultima parte a vieții de epilepsie, i-a fost descoperită târziu, pe la 65 de ani, și asta cred că i-a cam afectat un pic și modul de gândire. Așa că a început să împartă din pământul care-l aveam din partea mamei la verii mei și ne-am cam supărat pe el, eu și sora mea. Chiar înainte de moartea lui am avut o discuție mai tensionată și m-am supărat pe el și am rămas supărați (...), mă duceam rar pe la el. Am fost tare necăjit când am fost sunat că l-au găsit. Avea o cărare pe care mergea la sora lui (...). Pentru a trece peste o brazdă avea o scară rezemată de un salcâm. Ce s-a întâmplat? Numai el și Dumnezeu știe, dimineața m-a sunat o vecină și mi-a zis că l-a văzut pe tata că zace lângă gard, iar noaptea au fost -15 grade Celsius. Eu cred că a făcut infarct și a căzut. Știți de ce? Pentru că el a căzut cu față pe niște ramuri de salcâm, nici o zgârietură nu a avut pe față. Vă dați seama? Nici cea mai mică zgârietură! Vremea era ca exact ca acum, un pic de zăpadă, dar cu ger. Nu avea urme de lovituri', a mai arătat Nicolae.

Muzeograful Carmen Lucia Petru a arătat în cercetarea sa că Victor Bogdan a compus versurile după inspirație, în funcție de propria trăire legată de defunct, fiecare compoziție fiind originală, evitând formulările repetitive și că doar finalul se repetă cu fidelitate, la fiecare vers: 'Iar tu jalnică adunare/ La-amea înmormântare/ Ziceț acum pentru mine Dui doamne sufletu-n bine./ Fămi doamne și mie parte Din a ceriului dreptate/ Undei locul făr de chin /Săl petrec în veci AMIN'.

 


Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES


'Regăsim în aceste versuri o virtute cathartică, pe măsura intensității maxime a deprimării. O acalmie atât de necesară restabilirii echilibrului psihic, o împăcare a sufletului popular cu soarta lui atât de labilă, într-un cosmos devenit familiar, prin puterea minunată a poeziei. Moartea, post existența, lumea de dincolo, nu pot fi conștientizate decât prin moartea celuilalt', a spus muzeograful.

Victor Bogdan din Deleni a fost cantor din anul 1960, a urmat școala cantorală la Cluj, în 1981, a compus și a cântat versuri din anul 1961, inspirându-se, la început, dintr-un model adus de o consăteancă, Măricica lui Ciovica.

Până când Victor Bogdan a început să compună versuri, în Deleni mai erau câteva bocitoare, foarte pricepute la cântatul după mort, spune Carmen Lucia Petru în lucrarea sa 'Deleni, 2 februarie 2011. Ultimul verș'.

'Specie tributară imaginației și talentului personal, versul păstrează un repertoriu tradițional de motive poetice. În creațiile lui Victor Bogdan regăsim o bună parte din acest repertoriu, în versuri, unice, de certă valoare poetică. Iată câteva exemple: vestirea morții: 'Clopotele în sat răsună' (Verșul Morții lui Teofil Manciu, 6 V 1986), 'Duminecă spre-n serat/ Vestea rea sa-uzea-n sat' (Garincea, 23 XII 1990), 'Duminecă-n amiaza mare/ Un groaznic val de-n tristare/ S-a abătut peste sat/ Când clopotele au răsunat' (Aurelian Popa, 3 VIII 1987). Apoi despre boala mortului care a fost fără leac: 'Dureri și chinuri amare/ Boală făr de vindecare' (Damian Maria, 25 VIII 2001), 'Zile grele și amare/ Boală făr de vindecare' (Maria Șincu, 7 VII 1988), 'Că mi-a fost boala așa/ Să mă vindece moartea' (loan Porime, 8 X 1995)', se mai arată în studiul muzeografului.

Cât a trăit Buța, versul era perceput în Deleni ca un act tradițional obligatoriu al ritualului funerar, mai spune muzeograful, care consideră că 'el întărea credința că moartea nu-i sfârșit, ci începutul unui alt fel de a fi'.

Victoru' lu' Niculae a' Buții a fost primul mort din Deleni, după 50 de ani, care a fost înmormântat fără 'verș' și, nu doar atât, era să nici nu fie înmormântat, ca urmare a înțelegerii greșite a unor rânduieli bisericești de către un preot. AGERPRES/(A - redactor: Dorina Matiș, editor: George Onea, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 568

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 13-05-2025 16:07

Brașov: Patru turiști străini, blocați în Bucegi; ei nu ar avea echipament adecvat

Salvamontiștii brașoveni intervin, marți, în Masivul Bucegi în sprijinul a patru turiști străini, pentru evacuarea acestora fiind solicitat și elicopterul SMURD Brașov. Conform Salvamont Brașov, cei patru au rămas blocați pe Brâna Caprelor, sub Vârful Bucșoiu, iar un salvator montan este în contact telefonic permanent cu e

Social 13-05-2025 15:04

UPDATE Vrancea: Şoferul autoutilitarei implicată în accidentul feroviar de la Haret-Modruzeni a decedat

Șoferul autoutilitarei implicată, marți, în accidentul feroviar produs la trecerea la nivel cu calea ferată Haret-Modruzeni, pe magistrala București - Suceava, un a decedat, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Potrivit sursei citate, este vorba de un bărbat de 57 de ani, din județul Galați. Accidentul a avut loc &ic

Administratie 13-05-2025 13:39

Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea

Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit

Administratie 13-05-2025 11:02

Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic

Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o

Social 13-05-2025 11:01

Sector 6: Grădini inspirate din cărți, decorațiuni și proiecții pe apă la 'West Side Flower Fest'

Decorațiuni de până la cinci metri înălțime, cincisprezece grădini inspirate din cărți și proiecții pe apă se numără printre atracțiile festivalului 'West Side Flower Fest', organizat de Primăria Sectorului 6, care va avea loc, în perioada 30 mai - 1 iunie, în Parcul Drumul Taberei. Potrivit unui comunicat al au

Social 13-05-2025 10:01

Sibiu: S-a înregistrat cea mai friguroasă noapte din ultimii 46 de ani la Bâlea Lac

Meteorologii au înregistrat o temperatură minimă de minus 6,3 grade Celsius în cursul nopții la Bâlea Lac, aceasta fiind cea mai friguroasă noapte de 12 mai din ultimii 46 de ani, după ce termometrele au arătat minus 5,5 grade în 1979 aici, a declarat, pentru AGERPRES, meteorologul Narcisa Milian, purtător de cuvânt de la Serviciul Regio

Social 13-05-2025 09:56

Harghita: Continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița

Pompierii militari și civili, precum și polițiștii, continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița, a anunțat Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'În această dimineață (marți - n.red.), s-au reluat căutările persoanei posibil în

Social 13-05-2025 09:39

Sibiu: Trafic alternativ pe DN 7 Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil

Traficul rutier se desfășoară marți, alternativ, pe pe DN 7, Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, Isabela Brad. 'Vă informăm că astăzi, până la ora 19.00, pe DN 7, Valea Oltului, pe tronsonul cuprins într

Social 13-05-2025 09:25

Primarul municipiului Piatra-Neamț anunță o serie de reduceri și gratuități pentru transportul cu telegondola

Primarul municipiului Piatra-Neamț, Adrian-Vasile Niță, a anunțat o serie de gratuități permanente pentru mai multe categorii de persoane, atât din oraș și zona limitrofă cât și pentru cei care vin din alte județe pentru diverse evenimente și vor să se plimbe cu telegondola. Astfel, locuitorii din Piatra-Neamț, Gârcina, Alexa

Social 13-05-2025 08:47

Buzău: Senzori de impact instalați pe versanți la Siriu, unde au loc frecvente căderi de roci în zona DN 10

Pe versanții din zona localității Siriu, de-a lungul DN 10 Buzău-Brașov, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunță instalarea unor senzori de impact care permit alertarea autorităților în situația în care au loc desprinderi de rocilor, facilitând intervenția rapidă și punerea în siguranță a circulației rutiere.

Social 13-05-2025 07:17

Argeș: Microbuz cu pasageri lovit de un tren, la Pitești; nu s-au înregistrat victime

Un microbuz în care se aflau 11 persoane a fost lovit de un tren, marți dimineață, la o trecere la nivel cu calea ferată din municipiul Pitești. Potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș, accidentul s-a produs în cartierul Prundu din zona de sud a municipiului Pitești

Administratie 12-05-2025 19:04

Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness

Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa

Administratie 12-05-2025 18:18

Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările

Social 12-05-2025 18:06

Emisiunea 'Florile livezilor' - de marți, în magazinele Romfilatelia

Romfilatelia anunță introducerea în circulație, începând de marți, a emisiunii filatelice 'Florile livezilor', compusă din patru mărci poștale și un plic 'prima zi'. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, imaginile mărcilor poștale ilustrează florile următorilor pomi fructiferi: Mărul (

Administratie 12-05-2025 16:46

Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac

Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve