SUA presează România să nu blocheze candidatura lui Călin Georgescu (Bloomberg)

Autoritățile române se află sub o presiune puternică din partea administrației președintelui american Donald Trump pentru a garanta continuarea nestingherită a campaniei electorale a lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale din luna mai, scrie marți publicația Bloomberg, care îl califică pe Georgescu drept candidat de extremă dreapta.
În întâlniri private cu omologii români din ultimele zile, oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv pe vot, avertizându-i să nu blocheze campania lui Călin Georgescu, un susținător al lui Trump care a denunțat NATO și l-a lăudat pe președintele rus Vladimir Putin, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile și care au dorit să-și păstreze anonimatul, precizează Bloomberg.
Insistența echipei Trump asupra crizei politice din România a fost scoasă la iveală de vicepreședintele american JD Vance, care s-a folosit de un discurs important susținut săptămâna trecută la Munchen pentru a contesta decizia României din decembrie de a anula scrutinul prezidențial, după ce oficiali din domeniul securității au stabilit că intervenția Rusiei a contribuit la propulsarea lui Georgescu spre o victorie uimitoare în primul tur, pe 24 noiembrie, adaugă publicația.
Oficialii de la București au fost prinși cu garda jos de tirada de vineri a lui Vance la Conferința de Securitate de la Munchen, în care acesta i-a condamnat pe liderii europeni pentru marginalizarea grupurilor de dreapta, și au fost derutați de insistențele SUA cu privire la Georgescu, a spus unul dintre oficiali.
Efectele victoriei neașteptate a lui Georgescu și decizia instanței de a anula alegerile au devenit un prilej de unire pentru extrema dreaptă din Europa, notează publicația. În timp ce autoritățile române se pregătesc pentru repetarea alegerilor în mai, vicepreședintele american a invocat această decizie ca un exemplu în care puterea mainstream suprimă ascensiunea politică a grupurilor populiste.
Bloomberg mai scrie că au avut loc schimburi între ministrul de externe român Emil Hurezeanu și Keith Kellogg și Richard Grenell, trimișii lui Trump la conferința de la Munchen. Ministrul economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit cu Vance la un summit privind inteligența artificială la Paris, la începutul acestei luni.
Dincolo de aceste întâlniri și alte puncte de contact, guvernul de la București s-a străduit să deschidă un canal susținut de comunicare cu administrația Trump, prin care ar putea atenua îngrijorările cu privire la vot, a spus persoana citată. Casa Albă a trimis solicitarea Bloomberg de a face comentarii către Departamentul de Stat al SUA, care a refuzat să comenteze oficial.
Georgescu, un fost inginer agricol în vârstă de 62 de ani, era cotat sub 10% în sondaje când o campanie pe rețelele de socializare care a prezentat videouri pe TikTok de înaltă calitate l-a ajutat să obțină o victorie șocantă în primul tur de scrutin în noiembrie, reamintește Bloomberg. Dar rezultatul a fost anulat printr-o decizie a instanței, care a invocat constatări că respectiva campanie digitală a beneficiat de sprijin extern.
Georgescu rămâne favorit și înaintea scrutinului reluat din mai - și a fost impulsionat de criticile sale stridente la adresa anulării ca fiind o 'lovitură de stat' susținută de Bruxelles. Pe măsură ce se amplifică speculațiile cu privire la posibilitatea ca lui Georgescu să i se interzică să candideze, sondajele arată că un număr semnificativ de români privesc într-un mod negativ decizia instanței, mai scrie Bloomberg.
Vance, al cărui discurs de la Munchen abia dacă a menționat securitatea europeană sau războiul din Ucraina, a spus că decizia instanței s-a bazat pe informații 'subțiri' - și a atacat stabilitatea instituțiilor democratice din România.
'Dacă democrația voastră poate fi distrusă cu câteva mii de dolari sub formă de reclame dintr-o țară străină, atunci din start nu era foarte puternică', a spus vicepreședintele SUA vineri.
Premierul Marcel Ciolacu, care a declarat că România s-a angajat să organizeze 'alegeri libere și corecte', a cerut președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, să convoace o reuniune a celui mai înalt organism de securitate al țării pentru a discuta despre discurs și despre alegeri.
România, țară la Marea Neagră care împarte cea mai lungă graniță cu Ucraina dintre toate statele membre ale Uniunii Europene și a fost un susținător ferm al eforturilor occidentale de a sprijini Kievul, se luptă să se adapteze la turnura adusă de Trump, adaugă publicația citată.
Ca și în cazul colegilor din UE, oficialii guvernamentali de la București se tem că manevrele agresive de la Washington și amestecul direct în procesul electoral ar putea duce la ruperea relațiilor cu un aliat crucial, a spus unul dintre oficiali. România găzduiește mii de militari la o bază NATO poziționată pentru a proteja flancul estic al Europei.
La o zi după discursul lui Vance, cancelarul german Olaf Scholz a condamnat deschiderea vicepreședintelui SUA către extrema dreaptă din Germania ca o intervenție directă, înaintea alegerilor germane de la 23 februarie. După discursul său de la Munchen, vicepreședintele american s-a întâlnit cu co-lidera partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, în capitala bavareză.
'Nu vom accepta străini care intervin în democrația noastră, în alegerile noastre, în formarea democratică a opiniilor în favoarea acestui partid', a spus Scholz la aceeași conferință. 'Asta nu se face - cu siguranță nu între prieteni și aliați', a adăugat el.
Elon Musk, aliatul miliardar al lui Trump, l-a susținut și el pe candidatul Călin Georgescu, reamintește Bloomberg. El a publicat marți o postare pe platforma sa X în care citează o promisiune a lui Georgescu conform căreia va interzice organizațiile legate de filantropul George Soros dacă va deveni președinte.
'România merită să fie suverană', a scris Musk, care a stârnit indignare pentru sprijinul deschis pentru diverse grupuri, inclusiv AfD din Germania.
Campania lui Georgescu și reprezentanții săi fac obiectul unei serii de investigații, după ce candidatul a spus că nu a primit finanțare pentru campania sa prezidențială. Orice decizie privind valabilitatea candidaturii sale ar urma să fie luată de biroul electoral și de o instanță care să evalueze dacă îndeplinește criteriile pentru a candida.
Dar sistemul judiciar, care este înțesat de numiți din partidele politice consacrate, este privit de mulți români ca fiind politizat și corupt, notează Bloomberg.
Georgescu a valorificat frustrarea alegătorilor față de corupție și sărăcie și a împărtășit multe dintre teoriile conspirației adoptate de extrema dreaptă. Într-un interviu la un podcast cu provocatorul american de dreapta Alex Jones luna trecută, candidatul a spus că anularea alegerilor a fost 'ordonată din străinătate și implementată de sistemul globalist', încheie publicația. AGERPRES/(AS - redactor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Noi acuzații la adresa lui Andrew Tate: O fostă iubită îl dă în judecată în SUA pentru agresiune sexuală
Controversatul influencer britanic de pe social media Andrew Tate se confruntă cu un nou proces, de această dată în Statele Unite, o fostă iubită acuzându-l de agresiune sexuală și acte de violență, transmit sâmbătă PA Media și dpa. Avocații care îl reprezintă pe Tate, care se confruntă, de asemenea, cu acuzații de abuz
România/Alegerile locale din 2024: Recurgerea la ordonanțe de urgență în materie electorală, doar în mod excepțional (Congresul Consiliului Europei)
România ar trebui să se abțină de la a face modificări substanțiale ale cadrului legal cu puțin timp înainte de alegeri sau de la recurgerea la ordonanțe de urgență pentru a aborda probleme sensibile din punct de vedere politic, reiese din recomandările emise într-un raport al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, cu referire
Daniel Buda, despre afacerea Huawei: Nu am avut cunoștință că în spatele scrisorii ar putea exista o acțiune ilegală
Eurodeputatul PNL Daniel Buda a declarat miercuri că nu a avut niciun moment cunoștință că în spatele scrisorii despre care publicația Politico scrie că este vizată de o anchetă a procurorilor belgieni vizând obținerea de foloase necuvenite de la Huawei ar putea exista vreo acțiune ilegală și susține că a semnat-o gândindu-se exclusiv la necesitatea
Procurorii belgieni anchetează dacă Huawei a plătit pentru o scrisoare semnată de opt foști și actuali eurodeputați (Politico)
Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a efectuat plăți ilegale pentru a obține, în 2021, o scrisoare elaborată și semnată de opt eurodeputați care apăra interesele gigantului tehnologic din China, potrivit unor documente judiciare consultate de
Comisia Europeană prezintă miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore
Comisia Europeană (CE) își va prezenta miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore, care pot varia de la un accident nuclear la război, atacuri asupra infrastructurii critice sau pandemii, informează marți EFE. Vicepreședinta executivă a CE pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregăt
Amenințarea rusă în Europa nu este teoretică, avertizează ministrul francez de externe, amintind de alegerile din România
Amenințarea unei agresiuni ruse în Europa 'nu este una teoretică', a avertizat marți ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, după ce emisarul președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a spus că nu crede într-o astfel de eventualitate, relatează France Presse. În acest sens, șe
SUA suspendă oficial intrarea României în Programul Visa Waiver
Guvernul american revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP), în scopul asigurării respectării cerințelor stricte de securitate impuse de acest program, a anunțat marți Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite întrerup implementarea Sis
Parchetul rus, sesizat în legătură cu o pretinsă 'imixtiune a României' în afacerile interne ale Rusiei
O comisie specială a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, a trimis Parchetului General și Ministerului de Externe din Rusia materiale cu privire la ceea ce consideră a fi 'acțiuni ostile ale autorităților române față de Federația Rusă', potrivit agenției oficiale de presă ruse TASS. Un anunț în aces
Artiști români în concert la Bruxelles pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei
Ambasada României în Regatul Belgiei și ICR Bruxelles au marcat Ziua Internațională a Francofoniei printr-un concert extraordinar susținut luni de tineri artiști români de excepție pe una dintre cele mai prestigioase scene de operă din Belgia, Opera La Monnaie din Bruxelles, recent restaurată. Evenimentul, devenit tradițional
Românii, printre europenii care cred cel mai puțin în creșterea rolului UE în materie de securitate (Eurobarometru)
Doar 47% dintre români au afirmat la ultimul sondaj Eurobarometru că își doresc ca Uniunea Europeană să își asume un rol mai important în protejarea lor în fața crizelor globale și a riscurilor la adresa securității, proporție cu 19 puncte procentuale mai mică decât media europeană (66%). Pe de altă parte, românii sunt mult m
Un român, ucis cu focuri de armă la o nuntă în Germania; un francez s-a predat și a mărturisit că este autorul atacului
Un cetățean francez s-a predat poliției franceze și a mărturisit că este autorul unui atac armat în care un român a fost ucis duminică la o nuntă în orașul german Furth, relatează luni agenția DPA. Un purtător de cuvânt al poliției din orașul german Nurnberg a declarat că se investighează dacă acest suspect este într-adevăr autoru
Elevi și profesori din România, Bulgaria și Grecia s-au reunit la Plovdiv în cadrul Programului 'Școli-ambasador' al PE
Elevi și profesori de la școli din București au participat la sfârșitul săptămânii trecute la o reuniune internațională organizată la Plovdiv în cadrul Programului 'Școli-ambasador' al Parlamentului European (EPAS). Evenimentul a reunit în total 100 de elevi și 20 de profesori din Bulgaria, România și Grecia, precum și șefii Biro
BTA: Cascada Krushuna vizitată de 80.000 de turiști în 2024
În 2024, Cascada Krushuna a fost vizitată de 80.000 de turiști, majoritatea români, a declarat pentru BTA primarul municipiului Letnitsa, dr. Krasimir Dzhonev, adăugând că turismul este unul dintre sectoarele cele mai prioritare ale economiei în municipalitate. Veniturile din parcare și taxele de intrare la Cascada Krus
Un șofer român de camion, reținut în Bulgaria după ce asupra lui s-au găsit peste 14 kg de aur de contrabandă
O cantitate record, de 14,266 kg de aur de contrabandă, a fost confiscată joi de ofițerii vamali bulgari la punctul de frontieră Lesovo (la granița cu Turcia), în timpul inspectării unui camion condus de un șofer român, care a fost reținut pentru 72 de ore, a anunțat vineri Agenția Vamală bulgară, potrivit agenției de presă BTA. Șo
UE salută declarațiile lui Trump cu privire la un ajutor suplimentar în materie de apărare antiaeriană pentru #Ucraina
Declarațiile președintelui american Donald Trump cu privire la un ajutor suplimentar în materie de apărare antiaeriană pentru Ucraina sunt ''extrem de importante'', a salutat joi șefa diplomației europene Kaja Kallas, informează AFP. ''Mă bucură anunțul președintelui Trump conform căruia SUA încearcă să găse