logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comisia Europeană și-a prezentat foaia de parcurs pentru un sector agricol și agroalimentar prosper în UE

Image

Comisia Europeană și-a prezentat miercuri 'Viziunea pentru agricultură și alimentație', o foaie de parcurs ambițioasă privind viitorul agriculturii și al alimentației în Europa, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Această foaie de parcurs pregătește terenul pentru un sistem agroalimentar atractiv, competitiv, rezilient, orientat spre viitor și echitabil pentru generațiile actuale și viitoare de fermieri și operatori agroalimentari. Simplificarea în continuare a politicilor noastre și creșterea gradului de adoptare a inovării și a digitalizării sunt condiții prealabile pentru toate acțiunile prezentate în viziune. Ulterior, în 2025, Comisia va propune un pachet cuprinzător de simplificare a actualului cadru legislativ agricol, împreună cu o strategie digitală a UE pentru agricultură, pentru a sprijini tranziția către o agricultură pregătită pentru digitalizare.

'Avem nevoie ca sectorul agroalimentar să prospere și să concureze pe o piață globală echitabilă, cu suficientă reziliență pentru a face față crizelor și șocurilor. De asemenea, trebuie să ne asigurăm propria suveranitate alimentară, având în vedere riscurile și vulnerabilitățile actualei lumi aflate în schimbare rapidă. Foaia de parcurs pe care o prezentăm astăzi stabilește calea de abordare a numeroaselor presiuni cu care se confruntă fermierii din UE. Aceasta va face sectorul mai durabil și va ajuta agricultura să rămână un sector atractiv și profitabil, astfel încât un număr suficient de tineri să se alăture profesiei', a declarat comisarul pentru agricultură, Christophe Hansen.

'Viziunea pentru agricultură și alimentație' are patru domenii prioritare: atractivitate, competitivitate și reziliență, adaptarea la exigențele viitorului precum și condiții de viață și muncă echitabile în zonele rurale.

Potrivit Executivului comunitar, agricultura trebuie să aibă stabilitatea necesară pentru a încuraja tinerii să intre în profesie, inclusiv prin venituri echitabile și printr-un sprijin public mai bine direcționat. De asemenea, acestea trebuie să fie sprijinite în mod activ pentru a profita de beneficiile inovării și ale noilor modele de afaceri, inclusiv de creditele pentru carbon și natură, ca surse complementare de venit. Comisia se angajează să se asigure că fermierii nu sunt obligați să își vândă în mod sistematic produsele sub costurile de producție și va lua măsuri concrete în acest scop, inclusiv prin revizuirea Directivei privind practicile comerciale neloiale. Comisia va prezenta, de asemenea, o strategie de reînnoire a generațiilor în 2025, cu recomandări privind măsurile necesare atât la nivelul UE, cât și la nivel național/regional pentru a aborda barierele din calea accesului tinerilor și al persoanelor noi la profesie.

În paralel, UE va continua să acorde prioritate securității și suveranității alimentare în diferite moduri. Negocierile și acordurile comerciale vor fi utilizate pe deplin, protejând în același timp interesele fermierilor europeni.

Viziunea răspunde, de asemenea, solicitărilor fermierilor, cetățenilor și societății în general privind o mai bună aliniere a standardelor de producție pentru produsele importate, pentru a garanta că standardele ambițioase ale UE nu conduc la dezavantaje concurențiale.

Din acest motiv, Comisia va începe să ia măsuri în 2025 pentru a asigura o mai mare coerență a standardelor în ceea ce privește pesticidele periculoase interzise în UE și bunăstarea animalelor. În plus, aplicarea riguroasă și controalele riguroase ale standardelor de siguranță alimentară rămân o prioritate nenegociabilă. Comisia își va consolida accentul pus pe creșterea animalelor pentru a promova viitorul pe termen lung al sectorului.

De asemenea, viziunea recunoaște necesitatea de a reconcilia acțiunile climatice cu securitatea alimentară și cu provocările specifice cu care se confruntă sectorul. Fermierii ar trebui recompensați pentru adoptarea unor practici ecologice. În acest context, Comisia va analiza cu atenție orice nouă interdicție privind utilizarea pesticidelor în cazul în care nu sunt disponibile alternative într-un termen rezonabil și va simplifica accesul la biopesticide pe piața UE.

Comisia va elabora, de asemenea, un sistem voluntar de evaluare comparativă,'busola sustenabilității în cadrul fermei', pentru a-i ajuta pe fermieri să își măsoare și să își îmbunătățească performanța la nivel de fermă. Totodată, va fi pregătită o strategie privind reziliența în domeniul apei pentru a răspunde nevoii urgente de utilizare mai eficientă a apei.

Comisia va prezenta un plan de acțiune rurală actualizat pentru a se asigura că zonele rurale rămân dinamice, funcționale și profund legate de patrimoniul cultural și natural al UE. De asemenea, va fi lansat un dialog anual privind alimentele cu o gamă largă de actori, inclusiv consumatori, fermieri, industrie și autorități publice, pentru a găsi soluții la probleme precum accesibilitatea alimentelor și inovarea. Reducerea risipei de alimente și abordarea preocupărilor societale legate de bunăstarea animalelor vor fi, de asemenea, analizate îndeaproape de către Comisie în viitor.

Privind în perspectivă, viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) va fi mai simplă și mai bine direcționată, sprijinul fiind direcționat mai mult către fermierii care se implică activ în producția de alimente, cu un accent deosebit pe tinerii fermieri și pe cei care practică agricultura în zone care se confruntă cu constrângeri naturale. Vor fi favorizate stimulentele, mai degrabă decât condițiile. AGERPRES/(AS - autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 629

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 31-03-2025 14:11

Airbus: Gestionăm mai bine perturbările din lanțurile de aprovizionare

Perturbările din lanțurile de aprovizionare, care întârzie livrările de aeronave, se reduc, și Airbus le gestionează din ce în ce mai bine, a afirmat luni Benoit de Saint-Exupery, vicepreședinte responsabil de vânzări al diviziei de avioane comerciale, în Taiwan, transmite Reuters. Conform datelor publicate recent

Economic Extern 31-03-2025 13:18

Comisia Europeană sprijină 135 de proiecte pentru a ajuta statele membre să pună în aplicare agenda de reforme

Comisia Europeană a aprobat, luni, o nouă rundă de 135 de proiecte în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic (IST), pentru a susține statele membre să pregătească, să conceapă și să pună în aplicare în total 390 de reforme în 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Proiectele selectate vor ajuta statele membre

Economic Extern 31-03-2025 12:26

Gazprom va majora livrările de gaze prin conducta TurkStream în luna aprilie, susține operatorul slovac SPP

Grupul rus Gazprom își va majora semnificativ livrările de gaze spre Slovacia prin conducta TurkStream, începând din aprilie, a declarat luni directorul firmei de stat SPP, operatorul rețelei de gazoducte din Slovacia, Vojtech Ferencz, transmite Reuters. Luna trecută, SPP a anunțat că Gazprom a reluat furnizarea de gaze naturale către Slovaci

Economic Extern 31-03-2025 12:19

Profitul Huawei a scăzut puternic în 2024 pe fondul majorării cheltuielilor cu cercetarea

Gigantul chinez din domeniul tehnologiei pro a raportat luni o scădere de 28% a profitului net în anul 2024, după ce compania a majorat cheltuielile cu cercetarea și dezvoltarea (R&D), transmite Reuters. Anul trecut, Huawei a înregistrat un profit net de 62,6 miliarde yuani (8,63 miliarde dolari), comparativ cu un rezultat net de 87 miliarde yu

Economic Extern 31-03-2025 11:09

Tarifele lui Trump ar trebui să lanseze 'un marș spre independență' în Europa, spune Christine Lagarde

Războiul comercial demarat de președintele SUA, Donald Trump, ar trebui să antreneze 'un marș spre independență' în Europa, a afirmat luni președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, transmite AFP. Trump ar urma să anunțe miercuri un set de tarife vamale, în ceea ce liderul de la Casa Albă a denumit deja 'Liberation Da

Economic Extern 31-03-2025 10:59

Rusia și SUA discută proiecte privind exploatarea metalelor de pâmânturi rare, declară un emisar al lui Putin

Rusia și SUA au inițiat discuții despre proiecte comune în domeniul metalelor de pământuri rare, precum și despre alte proiecte în Rusia, iar unele companii și-au exprimat deja interesul față de acestea, conform unor declarații făcute luni de trimisul președintelui Vladimir Putin pentru investiții, citate de Reuters. În

Economic Extern 31-03-2025 10:24

Taxele vamale americane vor viza 'toate țările', declară Donald Trump

Taxele vamale reciproce pe care Washingtonul intenționează să le anunțe miercuri vor viza 'toate țările' și nu doar pe cele care prezintă cele mai mari dezechilibre comerciale cu SUA, a declarat duminică Donald Trump, informează luni AFP. 'Vom începe cu toate țările, vom vedea', a declarat Trump în fața jurnaliștilo

Economic Extern 31-03-2025 09:27

Al treilea producător mondial de oțel a înregistrat pierderi de aproape un miliard de dolari în 2024

Grupul chinez Angang Steel, al treilea producător mondial de oțel, a raportat luni pierderi de aproape un miliard de dolari pentru anul 2024, o nouă dovadă a condițiilor dificile în industria siderurgică, pe fondul scăderii cererii și prăbușirii prețurilor, transmite AFP. Într-un comunicat remis autorităților bursiere, Angang Steel Co Ltd., divizia

Economic Extern 31-03-2025 08:47

Cotația aurului a trecut de 3.100 de dolari uncia pe fondul războaielor comerciale

Aurul a început săptămâna cu un nou maxim istoric, pe măsură ce investitorii se îndreaptă spre activele sigure în contextul îngrijorărilor că noile tarife vamale anunțate de președintele SUA, Donald Trump, vor intensifica un război comercial global, transmite Bloomberg. Pe piața spot, uncia de aur se tranzacționa, în jurul o

Economic Extern 31-03-2025 04:27

Beijingul descoperă un câmp petrolier în Marea Chinei de Sud

Compania petrolieră chineză CNOOC a descoperit un câmp petrolier important în estul Mării Chinei de Sud, cu rezerve dovedite de peste 100 de milioane de tone, a informat luni agenția de presă Xinhua, preluată de AFP. Potrivit Xinhua, câmpul identificat, Huizhou 19-6, este situat la aproximativ 170 de kilometri în largul

Economic Extern 29-03-2025 21:52

Chile: Președintele Boric merge în India în căutarea diversificării piețelor în fața incertitudinii globale aduse de administrația Trump

Președintele chilian Gabriel Boric începe duminică o vizită oficială în India cu scopul de a extinde relațiile bilaterale și de a accelera o nouă strategie de diversificare a piețelor într-un context internațional marcat de incertitudinile ce decurg din deciziile economice și politice ale Statelor Unite după revenirea la Casa Albă a președintelui Do

Economic Extern 29-03-2025 17:46

UE subliniază că legăturile cu China trebuie să se bazeze pe 'deschiderea simetrică a piețelor'

Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a subliniat vineri interesul blocului comunitar de a construi o relație cu China bazată pe 'condiții egale' și 'deschidere simetrică a piețelor', după ce a avut o întâlnire la Beijing cu ministrul chinez al Comerțului, Wang Wentao, informează EFE. 'Trebuie să ne

Economic Extern 29-03-2025 12:19

Țările UE studiază noi instrumente pentru a face stocarea de gaze mai flexibilă

Statele membre UE analizează posibilitatea de a împuternici Comisia Europeană astfel încât aceasta să permită obiective mai flexibile cu privire la umplerea depozitelor de gaze, dacă prețurile explodează din cauza speculațiilor sau a manipulării pieței, transmite Bloomberg. După criza energetică din 2022, Bruxelles-ul a impus

Economic Extern 29-03-2025 10:00

BTA: IAG a început să producă vehicule militare la o fabrică din Burgas

Compania International Armored Group (IAG) a început să producă vehicule blindate la noua sa uzină construită la Burgas, a informat compania într-un comunicat de presă transmis marți, transmite BTA. IAG a subliniat că acest lucru a fost posibil grație unui parteneriat cu firme din industria de apărare din Bulgaria, precum și cu org

Economic Extern 28-03-2025 20:06

SUA caută ouă în Europa pentru a reduce prețurile acasă

Guvernul american a demarat o vânătoare globală de ouă, încercând să obțină exporturi din partea țărilor din Europa și alte părți, pentru a răspunde la o gravă criză care a dus prețurile la ouă în magazinele din SUA la valori record, transmite AP. Germania, Italia, Polonia și Suedia se numără printre țările contactate de Departamentul a