logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Divergențele dintre SUA și Europa în privința Ucrainei au dominat Conferința de Securitate de la Munchen (analiză EFE)

Image

Divergența puternică dintre Europa și SUA cu privire la procesul de negociere pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina a dominat Conferința de Securitate de la Munchen (14-16 februarie), care s-a încheiat duminică cu îngrijorarea larg răspândită că Washingtonul vrea să excludă Bătrânul Continent de la masa negocierilor, relatează EFE într-o analiză.

Liderii europeni au repetat ca o mantră în ultimele trei zile în capitala bavareză ideea că nu poate exista un proces de negociere fără Ucraina și fără Europa, nicio discuție despre viitoarea arhitectură de securitate a continentului fără Europa.

Keith Kellogg, emisarul special al președintelui american Donald Trump pentru războiul din Ucraina, a declarat deschis că nu consideră că europenii ar trebui să fie implicați direct în negocieri.

Washingtonul susține că procesul de la Minsk din 2014 și 2015 pentru încetarea focului în regiunea Donbas din Ucraina a eșuat pentru că au fost prea multe părți implicate.

În plus, președintele Donald Trump a sugerat că un acord de pace implică mai întâi un pact între el și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și nu cu președintele țării invadate, Volodimir Zelenski. Astfel, europenii nu sunt îngrijorați doar pentru că nu au nicio voce la masa negocierilor, ci și pentru că nu sunt consultați sau chiar informați despre tipul de pace pe care SUA doresc să o propună pentru Ucraina.

Președintele leton Edgars Rinkevics a insistat duminică asupra necesității de a continua sprijinirea Ucrainei astfel încât aceasta să se afle într-o situație de forță care să nu permită negocieri pe la spatele său. Rinkevics a mai spus că dacă Europa trebuie să își asume mai multă responsabilitate în privința Ucrainei, așa cum doresc SUA și cum este dispusă să facă, atunci trebuie să aibă un rol în negocieri.

'Sunt convins că SUA vor să pună capăt războiului. Cel în care nu am încredere este Vladimir Putin și există pericolul ca SUA să se înșele în privința sa. Pentru că, despre ce vorbim? O pace durabilă sau o încetare a focului care să permită Rusiei să se reînarmeze?', a spus președintele leton.

În ceea ce privește posibilele concesii făcute Rusiei, cum ar fi cele propuse în ultimele zile de secretarul american al apărării, Pete Hegseth, când a calificat ideea revenirii la granițele din 2014 ca fiind nerealistă, unii lideri europeni au menționat o comparație cu politica împăciuitoristă a premierului britanic Neville Chamberlain față de naziști care s-a reflectat în rezultatele Conferinței de la Munchen din 1938.

'Ca turist, îmi place locul (Munchen). Lumea e amabilă, berea perfectă, galeriile de artă excelente. Ca istoric și politician, astăzi pot spune doar că niciodată, din nou, Munchen', a declarat premierul polonez Donald Tusk pe contul său de X.

S-au făcut comparații și cu Conferința de la Ialta de acum 80 de ani în care Uniunea Sovietică, Marea Britanie și SUA au definit arhitectura Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. 'Spiritul de la Ialta' s-a opus 'spiritului de la Helsinki', aluzie la cea de-a 50-a aniversare a Actului de la Helsinki, în care URSS s-a angajat, la fel ca SUA și restul țărilor europene, să respecte drepturile omului și libertățile fundamentale și să respecte dreptul internațional.

'Vin dintr-o țară mică care are nevoie de Helsinki mai mult decât de Ialta. Cred că trebuie să-i reînviem spiritul', a declarat duminică președintele finlandez Alexander Stubb ca o concluzie a perspectivei europene.

Liderii europeni se așteptau la o explicație din partea SUA în privința planului lor de pace, dacă există vreunul, dar ceea ce au auzit pe scena principală a Conferinței de Securitate de la Munchen au fost critici la adresa modelului democratic al Europei, o dovadă în plus a fisurilor care au apărut sau au reapărut în relațiile transatlantice odată cu revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump.

În discursul său de vineri, vicepreședintele american J.D. Vance a declarat că amenințarea nu vine din Rusia sau China, ci din interiorul Europei. El a denunțat ceea ce consideră că este o deficiență a libertății de exprimare pe Bătrânul Continent care, a spus el, trebuie să elimine cordoanele sanitare și vetou-rile pe care le opune 'vocilor alternative', cum ar fi populiștii de extremă dreapta și de stânga.

Fostul ministru spaniol de externe și actualul rector al Școlii de Științe Politice și Relații Internaționale din Paris, Arancha Gonzalez Laya, a descris în declarații pentru EFE ceea ce s-a întâmplat la conferința de securitate cu delegația SUA ca fiind 'un punct de cotitură' în relațiile transatlantice.

Cu toate acestea, ea a subliniat că această schimbare de ton într-o administrație americană din ce în ce mai asertivă era deja previzibilă deoarece vine după o serie de măsuri și anunțuri ale președintelui Trump privind impunerea de tarife Europei și solicitarea pentru o creștere considerabilă a cheltuielilor destinate apărării, precum și după discuția sa telefonică cu Vladimir Putin.

'Toate acestea au precedat Munchen și acum și aici s-au cristalizat printr-o contestare fără precedent' a democrației europene, a estimat Arancha Gonzalez Laya. AGERPRES/(AS - redactor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: Munich Security Conference/facebook

Afisari: 629

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 17-05-2025 01:29

Dispariția a 43 de studenți în Mexic: Arestarea unei foste judecătoare

O fostă judecătoare a fost arestată pentru presupusa distrugere de probe în ancheta privind cei 43 de studenți dispăruți în septembrie 2014, vârful vizibil al aisbergului celor 120.000 de dispariții din țară, a anunțat vineri președinta țării, Claudia Sheinbaum, notează AFP. 'Miercuri, 14 mai, fosta președintă a Curții Su

Politic Ex 16-05-2025 22:12

Europenii pregătesc sancțiuni împotriva Moscovei 'în coordonare' cu Washingtonul (Macron)

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că europenii continuă să pregătească sancțiuni împotriva Rusiei 'în coordonare' cu Statele Unite pe care le-ar impune dacă Moscova va continua să refuze o încetare a focului în Ucraina, relatează AFP. 'Ceea ce rămâne relevant este (...) singura pro

Politic Ex 16-05-2025 20:33

Ministrul german al apărării:Bugetul apărării ca procent din PIB este nerelevant, contează completarea lacunelor în capabilități

Statele europene membre ale NATO trebuie să se concentreze pe acoperirea lacunelor în capacitățile lor militare, nu pe creșterea pur și simplu a bugetelor apărării, a declarat vineri ministrul german al apărării, Boris Pistorius, care s-a delimitat de colegul său de la Externe, Johann Wadephul, ce și-a manifestat joi sprijinul față de cererea președintelui amer

Politic Ex 16-05-2025 19:54

Procurorul-șef al CPI se retrage temporar, pe parcursul unei anchete privind un presupus comportament sexual inadecvat

Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, vizat din noiembrie de o anchetă pentru o 'presupusă abatere', s-a retras temporar din funcție, a anunțat vineri biroul său, relatează AFP, Reuters și dpa. Magistratul britanic este ținta unor acuzații de comportament sexual inadecvat. 'Procurorul și-a anunțat decizia de a-

Politic Ex 16-05-2025 19:48

Summitul CPE: Premierul albanez îngenunchează în fața Giorgiei Meloni și îi spune lui Macron 'Majestatea Voastră'

Premierul socialist albanez Edi Rama, care a găzduit vineri la Tirana un summit al Comunității Politice Europene (CPE), a dat acestei reuniuni un ton vesel, cu o serie de glume și gesturi neobișnuite, precum îngenuncherea în fața omoloagei sale italiene Georgia Meloni sau adresarea către președintele francez Emmanuel Macron cu formula 'Majestatea Voas

Politic Ex 16-05-2025 19:24

Reducerea forțelor americane în Europa: Discuțiile vor începe în acest an, anunță ambasadorul SUA la NATO

Statele Unite vor începe în acest an discuțiile cu aliații săi europeni în legătură cu reducerea forțelor americane din Europa, a afirmat vineri ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, transmite Reuters. ''Cu siguranță va fi după summitul NATO (de la Haga, din 24-25 iunie), cândva ulterior în cursul anu

Politic Ex 16-05-2025 18:53

#Ucraina: Zelenski, nemulțumit de negocierile cu Rusia de la Istanbul, cere din nou sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat vineri regretul cu privire la ceea ce el a numit o șansă de pace ratată, după ce la Istanbul a avut loc o primă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia după mai mult de trei ani, relatează agenția DPA. Un armistițiu și o întâlnire directă între Volodimir Zelenski

Politic Ex 16-05-2025 18:22

Organizatorii marșului Pride de la Budapesta fac apel la UE să-l sancționeze pe Orban

Organizatorii marșului Pride de la Budapesta, amenințat de o interdicție după adoptarea unei noi legi ungare, au cerut vineri Uniunii Europene să ia măsuri împotriva guvernului lui Viktor Orban și inițiativelor acestuia de restrângere a drepturilor comunității LGBT+, relatează AFP. Legea în cauză, adoptată în această pr

Politic Ex 16-05-2025 18:12

Serbia: Președintele Aleksandar Vucic afirmă că în termen de 18 luni sunt posibile alegeri anticipate

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, s-a arătat vineri deschis față de ideea organizării de alegeri legislative anticipate, poziție adoptată în premieră după începerea protestelor antiguvernamentale în urmă cu șase luni, transmit DPA și Tanjug. ''Alegeri parlamentare pot avea loc în termen de 18 luni dacă ins

Politic Ex 16-05-2025 17:38

Negocierile între #Ucraina și Rusia: Un armistițiu, o întâlnire Putin-Zelenski și un schimb de prizonieri, principalele teme abordate

Negociatorii ruși și ucraineni au anunțat vineri, după tratativele desfășurate Istanbul, că au discutat despre posibilitatea unui armistițiu, organizarea unei întâlniri între președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, și efectuarea unui schimb de 1.000 de prizonieri din fiecare tabără, schimb care este singura înțelegere concretă conven

Politic Ex 16-05-2025 17:14

Germania ar fi o 'țară mai săracă' fără imigrație, spune președintele Steinmeier

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a făcut apel vineri la dezbateri 'raționale' cu privire la migrație, pe fondul intensificării controalelor la frontieră decise de noul guvern al țării, relatează dpa. 'Imigrația nu a fost niciodată ușoară', a declarat Steinmeier la Berlin, la un eveniment care a marcat cea de-a 50-a a

Politic Ex 16-05-2025 16:30

Prima rundă de negocieri între #Ucraina și Rusia s-a încheiat fără progrese

Prima rundă de negocieri de pace între Rusia și Ucraina după mai mult de trei ani s-a încheiat vineri la Istanbul și a durat mai puțin de două ore, fără vreun semn aparent de progres, dar, potrivit surselor din ambele părți, discuțiile ar putea continua tot vineri după o pauză, relatează agențiile Reuters, AFP și EFE. Potrivit agen

Politic Ex 16-05-2025 15:44

Zelenski: O încetare a focului necondiționată, prima prioritate a Ucrainei în discuțiile cu Rusia de la Istanbul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că prima prioritate a Ucrainei în discuțiile cu Rusia de la Istanbul este să asigure o încetare a focului necondiționată pentru a crea o bază pentru viitoare discuții privind un acord de pace, a consemnat Reuters. Liderul ucrainean a făcut aceste remarci în capitala

Politic Ex 16-05-2025 15:24

Familiile ostaticilor israelieni din Gaza îi cer premierului Netanyahu să nu rateze o 'ocazie istorică' de a-i elibera

Cea mai mare asociație de familii ale ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza i-a cerut vineri premierului Benjamin Netanyahu să nu rateze o 'ocazie istorică' de a-i elibera din mâinile islamiștilor palestinieni, transmite AFP. 'Familiile ostaticilor s-au trezit azi-dimineață cu inimile grele și cu o mare îngrijorar

Politic Ex 16-05-2025 14:38

#Ucraina vrea să negocieze cu Rusia o viitoare întâlnire directă Zelenski-Putin (sursă)

Ucraina vrea să negocieze o viitoare întâlnire directă între președintele Volodimir Zelenski și omologul său rus Vladimir Putin, în timpul discuțiilor programate vineri între cele două părți la Istanbul, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică ucraineană. 'O posibilă întâlnire între președi