logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Sălaj: Roland, elevul considerat geniu în infomatică; 'iese fum din tastatură' când începe să codeze

Image

Roland Petrean, elev în clasa a X-a la Colegiul Național 'Silvania' Zalău, este considerat de către profesorul său un adevărat geniu în domeniul informaticii, el având deja în palmares mai multe medalii câștigate la competiții naționale și internaționale, printre care și titlul de campion european la juniori.

Atât el, cât și dascălul său, Florin Morar, au fost de acord să împărtășească, pentru AGERPRES, câteva gânduri, trăiri și experiențe ce stau la baza succeselor obținute.

Mă lipesc de un grup zgomotos de tineri, îmbrăcați exclusiv în negru, și intru astfel în curte fără a mai fi legitimat la poartă. Liceul nu s-a schimbat foarte mult, față de perioada în care eram și eu elev aici. Poate doar faptul că și-a pierdut grădina generoasă și nu se mai numește 'mate-fizică' sau LMF, cum îi spuneam noi, ci astăzi este Colegiul Național 'Silvania' (CNS), unul dintre reperele învățământului liceal din Sălaj.

La intrarea în clădirea principală mă întâmpină directorul Florin Morar, o persoană ce te impresionează din prima clipă prin statură, alura sportivă și vocea baritonală. Nu degeaba e și antrenor de fotbal. Dar nu despre el este vorba astăzi și nici despre fotbal, ci despre unul din elevii săi de la orele de informatică, pe care încă le mai predă.

'Ne așteaptă deja în biroul meu', îmi spune directorul. Pe vremuri, în biroul directorului ajungeai doar dacă făceai vreo năzbâtie. Acum însă, e 'de bine'. Intrăm în birou, unde mă întâmpină, cu mâna întinsă, un adolescent cu părul dezordonat, echipat regulamentar, așa cum se cum se cuvine într-un liceu de prestigiu: sacou bleumarin cu sigla liceului agățată în piept, bluză albă și blugi asortați cu sacoul.

'Roland Petrean', se prezintă tânărul, întinzându-mi o mână cu degete subțiri și delicate. Ne așezăm toți trei confortabil la o masă imensă ce domină încăperea, iar Florin Morar începe discuția abrupt, fără prea multă introducere.

'Colaborăm cu Roland de câțiva ani deja. Ce să spun? Dacă ar fi să-l caracterizez pe Roland, foarte pe scurt, ar fi cuvântul 'geniu' care i s-ar potrivi. Roland este un elev care a progresat foarte mult. Creșterea lui este exponențială. De la o lună la alta, aș spune. Este la un nivel extraordinar de ridicat. Prin ceea ce a demonstrat Roland în ultimul an de zile, este cel mai bun elev din țară la nivelul lui de vârstă. Nu este un rezultat venit întâmplător. Este un rezultat în urma unei munci asidue. După părerea mea, la Roland s-au întâlnit pasiunea, munca și, evident, capacitatea intelectuală extraordinară. Și toate acestea au conjugat spre aceste rezultate, care spuneam că vin oarecum natural și firesc', afirmă, cu convingere, cel care îi este lui Roland mentor și profesor la orele de Informatică.

Pasionat de informatică și programare, Roland a câștigat sau a fost medaliat, în ultimii ani, la numeroase competiții interne, dar și internaționale, începând cu clasica olimpiadă organizată de Ministerul Educației și Cercetării. Ultima 'ispravă' este o medalie de aur pentru un loc trei (se acordă medalie de aur pentru primii patru clasați - n.r) obținut la concursul internațional Info(1)Cup, ediția a IX-a, desfășurat luna aceasta. Concursul face parte din Calendarul competițiilor internaționale pe discipline școlare și se adresează elevilor juniori, școlarizați de Centrele Județene de Excelență din Romania și unor echipe de elevi din țări cu tradiție și rezultate de prestigiu în informatică. Potrivit organizatorilor - Centrul de Excelență din Prahova, scopul principal al acestui proiect este de a oferi tuturor elevilor șanse egale de a atinge niveluri ridicate de performanță în domeniul informaticii, pentru a le stimula pasiunea pentru disciplina Informatică și, de asemenea, pentru a promova tinerii capabili de astfel de performanțe.

Roland a fost al treilea, depășit de doi elevi din Kazahstan, însă în fața unor elevi din țări precum Italia, Egipt, Ungaria, Ucraina sau Anglia.

'Ca să vă dați seama la ce nivel este Roland, după ce în prima zi a avut punctaj maxim la acest concurs internațional, a doua zi a fost extrem de supărat că n-a avut punctajul maxim, dar el este primul din țară, din România. L-au bătut doi elevi din Kazahstan, dar acest lucru nu se va mai întâmpla. Nu, Roland? Cam acesta este Roland', susține cel care îl pregătește pe tânăr.

Roland nu pare în asentimentul profesorului său și dă din mână, dezamăgit: 'Eu nu sunt chiar așa mulțumit, dar e decent rezultatul. Am mers în prima zi și am luat 300 de puncte. De asta am fost foarte mulțumit. Ideea e că în a doua zi am făcut foarte prost. M-am blocat pe o problemă, care mi-a stricat concursul. Mi s-a părut că trebuia să iau 100 de puncte la ea. N-am luat, că am făcut ceva greșeală, pe acolo. N-am făcut bine și asta m-a cam deraiat tot restul concursului'.

'Adică, concluzia-i după acest rezultat: Roland e supărat, nu-i bucuros că e locul trei. Nu suportă să fie cineva deasupra lui', se amuză Florin Morar. 'Ceea ce e bine. Competiția poate să ducă numai la progres. Dar vă spun, Roland e la un alt nivel. Și mai spun ceva, cu toate că poate n-ar trebui să o spun. Ne va fi dor până când în județul Sălaj vom mai avea un copil cu rezultatele lui Roland. Ne va fi foarte dor', conchide directorul.

Dar poate cel mai prestigios trofeu din scurta 'carieră' a lui Roland este titlul de campion european și medalia de aur, cucerite anul trecut, în luna august, la Chișinău, la a VIII-a ediție a Olimpiadei Europene de Informatică pentru juniori (EJOI). În capitala Republicii Moldova au fost prezente echipaje din 26 de țări europene, totalizând circa 100 de participanți.


Cele două rezultate nu au apărut însă peste noapte. Ele înseamnă, așa cum subliniază profesorul lui, extraordinar de multă muncă: 'Roland este un copil care asta face toată ziua - informatică, programare, IT'.

Concret, Roland și-a descoperit pasiunea și înclinații în acest domeniu încă din ciclul gimnazial.

'Păi eu programez de foarte mult timp. Și înainte e clasa a V-a. Dar pur și simplu pentru că am vrut să fac site-uri sau jocuri. Și în clasa a V-a m-a pus doamna profesoară să merg la Olimpiada Județeană. Am fost și am luat locul întâi, doar că nu s-a mai ținut faza națională, pentru că a fost COVID-ul. După aceea am făcut cumva o pauză de la Olimpiada. Eu tot programam acasă, ca și un hobby. Adică scriam chestii, dar nu prea le terminam. Și în a VII-a m-a convins iar doamna profesoară să merg la Olimpiadă. Am luat locul II pe județ. Apoi am luat bronz la națională. Și cumva, de atunci, m-am gândit că, nu știu, mi-au plăcut problemele de la națională și m-am gândit că ar fi bine să lucrez mai mult, să devin mai bun. Am luat din nou bronz la națională, anul următor, dar am intrat în lot și m-am și calificat la Olimpiada Europeană, ceea ce a fost o surpriză. Asta era în clasa a VIII-a. Apoi am fost la Olimpiada Europeană. În anul acela am luat argint și anul trecut am luat locul întâi la lotul de juniori, la Olimpiada Națională și am luat locul întâi și la Olimpiada Europeană, în Moldova, la Chișinău', își rezumă Roland parcusul de până acum.

Toate aceste rezultate vin, pe lângă munca intensă, și din pasiunea lui Roland pentru informatică și înșiruirile de semne, numite coduri de programare.

'Îmi place să rezolv probleme, sunt interesante, sunt stimulante intelectual. Cred că e util să particip la Olimpiadă pentru că, până la urmă, poți să aprofundezi foarte mult într-un anumit domeniu sau materie. Și asta e distractiv. Și normal, și concursurile sunt distractive. Poți să te întâlnești cu oameni noi, să-ți faci prieteni. Și concursul în sine e interesant, da. E intens. Adică trec cinci ore și tu nici nu-ți dai seama. Cred că lucrez destul de mult, adică fac probleme, dar fac cumva din plăcere. Sunt și zile sau săptămâni în care nu fac deloc, că n-am chef, dar perioadele astea sunt mai rare. Adică de obicei am chef, de obicei lucrez. Dacă e chiar înainte de un concurs, de exemplu, și stau acasă și mă pregătesc intens, pot să fac și opt ore pe zi și mai mult', se destăinuie tânărul.

O faptă ce dă măsura valorii sale s-a petrecut anul trecut, la faza județeană a Olimpiade de Informatică, unde a rezolvat una dintre probleme în doar cinci minute, în condițiile în care alți elevi au rezolvat-o în două ore și jumătate dintre participanți nu au mai rezolvat-o.

Dacă totul merge bine și foarte bine în domeniul informaticii, restul materiilor școlare sunt rezumate de Roland cu un singur cuvânt: plictisitoare.

'Da, ăsta e marele lui of și oarecum are dreptate. La Liceul Internațional de Informatică de la București, copiii vin la școală și fac, unii chimie, unii matematică, unii informatică, unii... Roland trebuie să le facă pe toate. Și atunci, clar, când ești pasionat de ceva, celelalte nu-ți mai plac. Are sens, când faci ceva la un nivel foarte ridicat. E evident că toate celelalte pe el îl deranjează: biologie, fizică, chimie, toate îl deranjează. E clară chestia asta. Aici e datoria noastră, a mea și ca director și ca și profesor de informatică: să încerc să-i fac să înțeleagă și pe colegii mei, să-l fac să înțeleagă și pe Roland că este, totuși, într-o școală de stat, unde se încheie medii la toate disciplinele. Dar n-am avut probleme și țin să mulțumesc colegilor mei că au înțeles ce briliant avem printre noi, care întâmplarea face că acum e la informatică. Doamne dă, peste cinci ani să avem un elev bun la biologie. Va trebui să avem grijă de el', punctează Florin Morar.

Până atunci, dascălul încearcă să aibă grijă și să 'șlefuiască' diamantul pe care îl are, încercând să pună cât mai mult în valoare calitățile lui Roland. Calități printre care se numără și o viteză impresionantă de tastare a cuvintelor, ce îl ajută și în exercițiile de codare.

'Roland scrie 200 de cuvinte pe minut. E enorm. E ceva ce, dacă se uită un necunoscător, crede că este imposibil. Deci, 200 de cuvinte pe minut este enorm. Așa, ca viteză de tehnoredactare. Eu n-am mai văzut niciodată așa ceva. Are un stil personal de a gândi problemele, Roland. Stă, le gândește, după care, în momentul în care începe să codeze, iese fum din tastatură', susține cadrul didactic.

Nu e 'fumul' ce anunță un nou papă, ci 'fumul' unui nou geniu al informaticii, dacă e să acceptăm părerea profesorului său.

La finalul discuției noastre, le propun celor doi să încheiem întâlnirea cu câteva fotografii. 'Aici, cu harta județului pe fundal', indică Florin Morar locul cel mai potrivit pentru imortalizarea momentului.

Facem fotografiile și pe drumul de ieșire din liceu ne mai oprim un moment, pentru o ultimă fotografie, cea diplomei ce atestă medalia de aur cucerită de Roland, anul trecut, la Olimpiada Europeană de Informatică. E pusă la loc de cinste, pe holurile liceului, astfel încât să fie văzută de toți cei care trec pragul unității de învățământ.

Pentru că, înainte de toate, Roland Petrean este elev la CNS. 'Geniul' elev de la CNS. AGERPRES/(A - redactor: Sebastian Olaru, editor: George Onea, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 1010

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu