Reacții internaționale după convorbirea telefonică dintre președinții Trump și Putin

Convorbirea telefonică de miercuri, de mai bine de o oră și jumătate, dintre președinții american Donald Trump și rus Vladimir Putin, în care cei doi șefi de stat au convenit să înceapă negocieri 'imediate' cu privire la Ucraina, a provocat un val de reacții internaționale, transmit joi agențiile de presă. Dacă țări precum China s-au limitat să salute convorbirea dintre cei doi președinți și să insiste că dialogul este calea către pace, liderii europeni au fost mai vocali, insistând pe nevoia obținerii unei 'păci juste și durabile' în care Ucraina și Europa să aibă un cuvânt important de spus în viitoarele negocieri.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: Nu trebuie să existe o pace impusă în Ucraina
Nu trebuie să existe o pace impusă în Ucraina și orice soluție a conflictului trebuie să implice Statele Unite, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu pentru Politico publicat joi, transmite Reuters.
'Pentru mine este foarte clar că nu trebuie să existe o soluție care să nu implice și SUA', a insistat Scholz. 'Următoarea sarcină este să ne asigurăm că nu există o pace impusă', a adăugat el.
Reuters menționează că nu a fost imediat clar dacă interviul cu Scholz a fost realizat înainte sau după apelul telefonic.
Lars Klingbeil, co-liderul Partidului Social-Democrat, al cancelarului german Olaf Scholz, a declarat joi pentru Reuters că Europa și Germania trebuie să își asume mai multe responsabilități.
'Ceea ce este nevoie acum este un semnal rapid și ferm și, de asemenea, o ofertă făcută Statelor Unite', a spus Klingbeil.
Ministrul de externe german, Annalena Baerbock: Europa trebuie să fie implicată în discuțiile privind Ucraina
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a declarat joi că Ucraina și Europa trebuie să fie implicate în discuțiile de pace despre Ucraina.
Cu doar câteva zile înainte de împlinirea a trei ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, MAE german a reamintit că Kievul 'vrea pace, noi europenii vrem pace, americanii vor pace'.
'O pace durabilă pentru Ucraina poate fi realizată doar cu garanții de securitate puternice și dintr-o poziție de forță', a comentat MAE german pe canalul său de socializare X, în care a citat-o pe Annalena Baerbock.
'Nu putem avea discuții fără implicarea Ucrainei. Pacea în Europa este în joc, de aceea noi, europenii, trebuie să intervenim', a afirmat Baerbock într-un interviu pentru radio Deutschlandfunk.
Ministrul de externe german a specificat că nu a fost informată în prealabil despre această convorbire telefonică.
'Așa funcționează administrația Trump. De aceea este necesară o comunicare reciprocă constantă cu diverși jucători. Și asta este diferit de alte vremuri. Nu așa fac alții politica externă, dar aceasta este acum realitatea', a deplâns Baerbock, membră a Partidului Verzilor.
Ministrul afacerilor europene francez, Benjamin Haddad: Orice acord cu privire la Ucraina trebuie să garanteze o pace stabilă și durabilă
Ministrul afacerilor europene din Franța, Benjamin Haddad, a insistat joi că orice acord de încheiere a războiului din Ucraina trebuie încheiat cu ucrainenii și europenii și a avertizat că nu orice compromis este valabil, ci unul care garantează o pace stabilă și de durată, potrivit EFE.
'Ideea nu este să semnezi o bucată de hârtie', ci 'cum să garantezi pacea într-un mod stabil și de durată', a subliniat Haddad într-un interviu acordat postului de radio France Info, când a fost întrebat despre riscul ca un acord încheiat acum să nu fie în realitate altceva decât pregătirea pentru un viitor război.
La întrebarea dacă președintele american pare să se alinieze la unele dintre pozițiile lui Vladimir Putin, după conversația telefonică de miercuri, oficialul francez a subliniat că 'nu poate exista o pace durabilă fără ucraineni' și 'nu poate exista o pace durabilă fără europeni'.
În ceea ce privește posibilitatea ca Franța și alte țări europene să trimită trupe în Ucraina, ca garanție a unui acord de pace, el a spus că 'nu este cazul să anticipăm' și că în primul rând trebuie să căutăm să obținem 'condițiile unei negocieri echitabile'.
Haddad a insistat totodată că 'interesul nu doar al europenilor, ci și al americanilor este să nu-i ofere o victorie ușoară lui Vladimir Putin'.
În acest caz, 'toată lumea ar pierde, începând cu Statele Unite', a remarcat el, adăugând că este convins că Statele Unite sunt conștiente de acest lucru și de aceea continuă să facă presiuni economice asupra Rusiei.
Premierul Poloniei, Donald Tusk: Ucraina, SUA și Europa trebuie să conlucreze pentru a aduce pacea
Ucraina, Europa și Statele Unite ar trebui să conlucreze pentru a ajunge la o pace justă în Ucraina, a declarat miercuri seara prim-ministrul polonez Donald Tusk.
'Avem nevoie de pace. O PACE JUSTÃ', a scris Tusk într-o postare pe X.
'Ucraina, Europa și Statele Unite ar trebui să conlucreze la acest lucru. ÎMPREUNÃ', a adăugat șeful executivului de la Varșovia.
Ministrul apărării din Belgia, Theo Francken: Planul de pace al lui Trump pentru Ucraina este 'o adevărată victorie pentru Putin'
Ministrul apărării belgian, Theo Francken, a declarat joi că planul de pace în Ucraina gândit de SUA este 'o adevărată victorie' pentru președintele rus Vladimir Putin și 'o veste proastă pentru Occident'.
Putin 'a spus întotdeauna că nu vrea ca Ucraina să devină membră a NATO și că (Rusia) nu ar trebui să renunțe la niciun teritoriu câștigat', a reamintit ministrul belgian pentru radioul public flamand VRT.
Francken nu a exclus posibilitatea ca trupele belgiene să facă parte dintr-o eventuală forță de menținere a păcii în Ucraina. 'Va trebui să discutăm despre asta la momentul respectiv. Poziția Belgiei este clară: susținem Ucraina și susținem suveranitatea țării'.
'Ucraina este o țară suverană, cu integritate teritorială, care trebuie apărată întotdeauna în temeiul dreptului internațional', a subliniat el.
Francken a avertizat că există posibilitatea ca Putin să continue să-și dezvolte capacitățile și să ia în considerare să acționeze în Republica Moldova, Georgia și țările baltice Lituania, Letonia și Estonia, ultimele trei fiind membre ale NATO și ale Uniunii Europene.
'Dacă acesta nu este un semnal de alarmă, atunci nu va fi niciodată' să investești mai mult în apărare, a remarcat el.
În opinia ministrului belgian, membrii NATO trebuie să profite de timpul de care Putin are nevoie pentru a-și reface forțele după uzura pe care o presupun cei trei ani de război în Ucraina. 'Aceasta este cea mai mare provocare pentru Occident în următorii 20 de ani, sau poate chiar în următorii cinci sau șase ani', a spus el.
China, încântată de dialogul dintre Washington și Moscova, care reprezintă 'singura cale de ieșire din criză'
China a afirmat joi că dialogul este 'singura cale de ieșire' din războiul din Ucraina și a salutat convorbirea telefonică purtată miercuri între Trump și Putin.
'Rusia și Statele Unite sunt două puteri importante și influente și salutăm consolidarea dialogului lor. În ceea ce privește Ucraina, dialogul este singura cale de ieșire din criză. Încă de la început, președintele chinez Xi Jinping a pledat pentru discuții de pace', a declarat purtătorul de cuvânt al MAE cinez, Guo Jiakun, într-o conferință de presă.
Guo a adăugat că China 'va continua să depună eforturi' pentru pace și va juca 'un rol constructiv' pentru a pune capăt conflictului european.
De asemenea, el a reiterat că Beijingul sprijină 'orice efort care duce la pace' și a subliniat că țara asiatică speră să 'mențină comunicarea cu toate părțile' în acest scop. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Aderarea Ucrainei la UE: Viktor Orban și Robert Fico se opun abolirii unanimității în deciziile de politică externă
Premierul ungar Viktor Orban și omologul său slovac Robert Fico au avertizat luni Uniunea Europeană cu privire la o eventuală abolire a regulii unanimității, opțiune evocată de diplomați pentru a contracara veto-ul Budapestei privind aderarea Ucrainei la blocul comunitar, transmit AFP și MTI. ''Imaginați-vă că unanimitatea nu ar fi nec
Ministrul pakistanez al apărării se așteaptă la o incursiune militară iminentă din partea Indiei
Ministrul pakistanez al apărării, Khawaja Muhammad Asif, a declarat luni într-un interviu acordat agenției Reuters că este iminentă o incursiune militară a Indiei, după atacul unor militanți care au ucis 26 de oameni în Kashmir săptămâna trecută. Oficialul de la Islamabad a adăugat că Pakistanul nu va recurge la armamentul at
Brazilia: Miniștrii de externe din BRICS discută un răspuns comun la politicile comerciale ale lui Trump
Miniștrii de externe ai statelor din grupul BRICS s-au reunit luni la Rio de Janeiro, în Brazilia, pentru a lua în discuție o apărare comună a sistemului comercial global, coordonându-și răspunsul la avalanșa de noi tarife impuse de președintele american Donald Trump, transmite AFP. Se așteaptă ca reuniunea de la Rio de Janei
Președintele german Steinmeier marchează 70 de ani de la aderarea la NATO cu o chemare la reînarmarea țării
Președintele Frank-Walter Steinmeier a descris luni reînarmarea Germaniei ca fiind cel mai important proiect politic al țării în următorii ani, declarație făcută cu ocazia marcării a 70 de ani de la aderarea Germaniei la NATO, transmite dpa. 'Sunt convins că cea mai importantă misiune a noului guvern german este să întăre
#Ucraina prezintă o contraofertă la armistițiul de trei zile declarat de președintele rus Vladimir Putin
Ucraina a răspuns la armistițiul de trei zile declarat luni de președintele rus Vladimir Putin cu o contraofertă de încetare a focului imediată și pe termen lung, transmite DPA. ''Dacă Rusia vrea pace cu adevărat, ea trebuie să oprească focul imediat'', a scris pe platforma X ministrul de externe ucrainean Andrii Sî
Israelul respinge armistițiul pe cinci ani propus de Hamas (presă)
Israelul a respins un armistițiu pe cinci ani propus de organizația islamistă palestiniană Hamas, a transmis luni radioteleviziunea israeliană de stat Kan, preluată de Xinhua. Inițiativa prevedea eliberarea tuturor ostaticilor israelieni care se mai află în Fâșia Gaza. Un înalt oficial israelian a declarat presei locale că st
Germania: Conservatorii au aprobat acordul de coaliție cu Partidul Social-Democrat
Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a aprobat luni după-amiază acordul de coaliție guvernamentală cu Partidul Social-Democrat (SPD), fiind astfel depășit încă un obstacol în calea formării viitorului guvern, transmit DPA, AFP și Reuters. O majoritate a delegaților a votat în favoarea acordului de 144 de pagini intitulat 'Resp
Alegeri în Canada: liberalii au un mic avantaj în sondaje, rezultatul este deschis
În Canada au loc luni alegeri parlamentare anticipate; circa 29 de milioane de alegători sunt chemați la urne pentru a-i desemna pe cei 343 de membri ai Camerei Comunelor, camera inferioară a legislativului, informează Reuters și AFP. Principalele formațiuni în cursa electorală sunt partidele Liberal, condus de premierul în e
Polonia: Candidatul puterii, Rafal Trzaskowski, continuă să conducă în sondaje înaintea alegerilor prezidențiale din 18 mai
Candidatul Coaliției Civice (KO), Rafal Trzaskowski, actual primar al Varșoviei, continuă să conducă în sondajele de opinie înaintea alegerilor prezidențiale din 18 mai, cu 31% din intențiile de vot, indică un sondaj al agenției CBOS, citat luni de Reuters. Karol Nawrocki, candidatul principalului partid de opoziție, Lege și Justiț
Europa unită este amenințată, avertizează viitorul cancelar german Friedrich Merz
Viitorul cancelar german Friedrich Merz a atenționat luni că ''Europa unită este amenințată'' în egală măsură de războiul dus de Rusia contra Ucrainei și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern, relatează AFP. Europa ''este amenințată din exterior de un război imperialist și autoritar la Est și,
Japonia și Vietnam își întăresc cooperarea, cu accent pe domeniul semiconductorilor
Japonia și Vietnam au încheiat luni, la Hanoi, patru protocoale de înțelegere, mai ales în domeniul semiconductorilor, într-un context de redefinire a echilibrelor comerciale în urma ofensivei protecționiste americane, transmite AFP. 'Întărirea relațiilor dintre Japonia și Vietnam va contribui la stabili
Iranul anunță că s-a apărat de un atac informatic împotriva infrastructurii
Iranul s-a apărat de unul din cele mai sofisticate atacuri informatice din istoria sa, a declarat luni Behzad Akbari, adjunct al ministrului comunicațiilor de la Teheran, citat de AFP. Atacul 'împotriva unei infrastructuri a țării' a fost detectat duminică 'datorită eforturilor echipelor de securitate și tehnice ale ministeru
SUA: Poliția a arestat un suspect în cazul furtului genții șefei Departamentului de Securitate Internă
Un suspect a fost arestat în ancheta lansată de autoritățile americane după ce șefei Departamentului de Securitate Internă a SUA, Kristi Noem, i-a fost furată geanta într-un restaurant din Washington DC în duminica de Paște, transmite luni Reuters. Potrivit lui Noem, individul arestat trăia în Statele Unite în mod
Președintele rus Vladimir Putin declară un armistițiu de trei zile în #Ucraina, în mai
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni un armistițiu de trei zile în conflictul din Ucraina, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria aliată împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, transmit luni agențiile internaționale de presă. Încetarea focului va intra în vigoare la miez
Bulgaria poate juca un rol esențial în apărarea europeană, declară la Sofia președintele Consiliului European
Bulgaria poate juca un rol esențial în eforturile de apărare ale Europei prin intermediul industriei sale militare, a declarat președintele Consiliului European, Antonio Costa, după întrevederea avută duminică, la Sofia, cu premierul bulgar Rosen Jeliazkov, informează luni Euractiv. Costa se află în Bulgaria pentru o vizită d