Uniunea Europeană va sprijini #Ucraina în acest an cu peste 30 de miliarde de euro

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina în acest an va fi de peste 30 de miliarde de euro și este nevoie ca UE să susțină Kievul atât timp cât va fi necesar, a declarat marți reprezentantul președinției poloneze a Consiliului UE, ministrul afacerilor europene Adam Szlapka, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European.
''Ne apropiem de o aniversare tragică - trei ani de la începerea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina. În 24 februarie 2022, Rusia a lansat un atac ilegal, neprovocat și nejustificat contra Ucrainei, încălcând principii de bază ale Cartei ONU. Rusia a atacat infrastructura energetică esențială și pe cea de stocare a alimentelor în porturile ucrainene, iar efectele se simt și în afara Ucrainei, printre care creșterea substanțială a prețurilor alimentelor și energiei'', a spus Szlapka.
El a menționat că în ultimii trei ani, sprijinul UE pentru Ucraina și populația sa a depășit 134 de miliarde de euro. O componentă esențială a acestui sprijin se referă la asistența pentru refugiați. În această privință, reprezentantul Consiliului UE a amintit că în vara anului trecut i-a fost livrată Kievului o primă tranșă în valoare de 1,5 miliarde euro.
În intervenția sa, comisarul european pentru extindere Marta Kos a afirmat că UE va continua să folosească veniturile obținute din valorificarea activelor rusești înghețate pentru a ajuta la înarmarea Ucrainei.
De asemenea, Kos a reafirmat poziția constantă a UE de continuare a sancțiunilor impuse Moscovei.
''Vom susține în continuare reformele Ucrainei în vederea aderării la UE. Ucraina este parte a familiei noastre europene, vom fi alături de Ucraina și o vom aduce în UE, unde îi este locul'', a transmis reprezentanta executivului UE.
În intervențiile lor, majoritatea eurodeputaților au afirmat că UE trebuie să sprijine economic, politic și militar Ucraina în războiul contra Rusiei început în urmă cu aproape trei ani.
''La Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele Zelenski a spus că între Europa și Rusia nu există niciun fel de ocean. Avem nevoie de un plan clar pentru victoria Ucrainei. Trebuie să acționăm rapid și nu mă refer doar la furnizarea de arme. Fără o victorie a Ucrainei, nu va exista pace în Europa'', a accentuat eurodeputata Rasa Jukneviciene (grupul Partidului Popular European, PPE).
La rândul său, Nicolas Pascual de la Parte (grupul PPE) a pledat în favoarea unui plan de pace care să țină cont de libertatea Ucrainei și a ucrainenilor de a-și alege singuri viitorul.
În numele grupului S&D, eurodeputatul Yannis Maniatis a evidențiat necesitatea continuării sprijinului european pentru Kiev, astfel încât Ucraina să își revină economic.
''Trebuie să aplicăm un principiu asemănător cu 'poluatorul plătește'. Considerăm că se impune confiscarea activelor rusești din străinătate'', a spus el.
Potrivit lui Thijs Reuten, membru al aceluiași grup politic, promisiunile legate de încheierea rapidă a unei păci cu (președintele rus) Vladimir Putin nu vor funcționa. ''Putem ajuta militar Ucraina și consolida sancțiunile pentru a limita influența lui Putin în Europa. De aceea, trebuie să investim azi în Ucraina'', a afirmat eurodeputatul olandez.
Europarlamentarul Csaba Domotor (grupul 'Patrioți pentru Europa', PfE) a condamnat agresiunea rusă contra Ucrainei, ''ce are dreptul de a-și apăra integritatea teritorială''. Colega sa Viktoria Ferenc a pus accentul pe nevoia începerii rapide a negocierilor de pace în Ucraina, pentru a se pune capăt ''secerării de vieți nevinovate''.
La rândul său membră a PfE, eurodeputata austriacă Petra Steger a acuzat UE că ''încurajează războiul și pierderile de vieți omenești''.
În opinia lui Adam Bielan (grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni), nu trebuie uitate ''costurile enorme plătite de Ucraina pentru a apăra securitatea Europei''.
Bielan a amintit că țara sa, Polonia, a fost prima care a trimis arme pentru Ucraina, avioane de luptă și muniție pentru forțele ucrainene, în timp ce colegul său Michal Dworczyk a insistat că UE trebuie să pună mai mult accent pe securitatea comună europeană.
Petras Austrevicius, din grupul europarlamentar Renew, a declarat că ''UE va trebui să participe la orice negocieri de pace care vor avea loc, să continue asistența militară pentru Ucraina, să-i ofere garanții de securitate maxime și să lucreze asiduu pentru a ajuta la reformarea Ucrainei''.
Din același grup politic,eurodeputata Hilde Vautmans a insistat pe nevoia încheierii războiului printr-o victorie a Ucrainei: ''Sancțiunile au fost aplicate doar pe jumătate. Trebuie să ne amintim care este costul acestui război - prețul energiei a ajuns la un maxim istoric. Războiul trebuie să se termine, trebuie să trimitem arme și să se aplice integral sancțiunile''.
Eurodeputatul Villy Sovndal (grupul Verzilor) a atenționat că ''de trei ani poporul ucrainean este terorizat zi de zi'' și că este important ca Europa să îi ''transmită clar'' lui Putin că nu poate învinge.
Reprezentant al grupului Stângii din PE, Danilo Della Valle a subliniat că Europa nu poate fi lăsată în afara viitoarelor negocieri pentru pace în Ucraina. El le-a acuzat pe șefa diplomației europene Kaja Kallas, pe președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și pe șefa executivului italian Giorgia Meloni că ''nu au făcut altceva decât să slăbească Europa în lume, iar prețul este plătit de cetățenii europeni''. AGERPRES/(A - editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) RONALD WITTEK / EPA
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Delegația Hamas a sosit în Egipt pentru a discuta 'noi idei' în vederea unei încetări a focului în Gaza
O delegație a grupării islamiste palestiniene Hamas a sosit marți la Cairo pentru a discuta 'noi idei' pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza, după ce Egiptul și Qatarul au prezentat o nouă propunere de armistițiu, au declarat pentru EFE surse apropiate discuțiilor. Un oficial Hamas a declarat, sub protecția anonim
Republica Moldova: Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, așteptată joi la Chișinău
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, va întreprinde în zilele de 23 și 24 aprilie prima sa vizita în Republica Moldova de la instalarea în funcție, relatează marți portalul Deschide.md. Cu această ocazie, potrivit
Washingtonul nu a epuizat 'toate instrumentele' pentru a pune presiune pe Moscova, afirmă șefa diplomației UE
Șefa diplomației europene Kaja Kallas a apreciat marți că SUA nu au utilizat 'toate instrumentele' aflate la dispoziția lor pentru a exercita presiune asupra Rusiei, acuzând Moscova că a căutat să câștige timp cu armistițiul său de Paște în Ucraina, relatează AFP. 'Ei nu au respectat armistițiul. Este clar că Rusia face jocuri, &i
Președintele Columbiei afirmă că nu mai poate călători în SUA pentru că i s-a retras viza
Președintele Columbiei, Gustavo Petro, a declarat luni că guvernul american i-a revocat viza și prin urmare nu mai poate călători în SUA, relatează agenția EFE. 'Nu mai pot merge (în SUA) întrucât am impresia că mi-au anulat viza. Nu aveam neapărat nevoie de viză, dar asta e situația. L-am văzut deja pe Rățoiul Donald de mai
SUA: Administrația Trump reorganizează Departamentul de Stat
Departamentul de Stat al SUA va fi reorganizat pentru a fi desființate birourile redundante și unele programe care nu corespund intereselor externe ale SUA sub președinția lui Donald Trump, a anunțat marți șeful diplomației americane, Marco Rubio, transmite Reuters. 'Această abordare privește Departamentul începând cu baza sa, de la birouri și
Emisarul lui Trump, Steve Witkoff, așteptat săptămâna aceasta la Moscova (consilier al lui Putin)
Emisarul american Steve Witkoff va efectua o nouă vizită săptămâna aceasta în Rusia pentru consultări privind planul Casei Albe de soluționare pașnică a conflictului în Ucraina, relatează EFE. 'Îl așteptăm', a răspuns Iuri Ușakov, consilierul președintelui rus Vladimir Putin pentru afaceri internaționale, întrebat dacă Witkoff va
Putin introduce în legislație conceptul de 'genocid împotriva poporului sovietic' și înăsprește reglementările contra 'agenților străini'
Președintele rus Vladimir Putin a introdus luni în legislație conceptul de 'genocid împotriva poporului sovietic' comis în timpul Marelui Război Patriotic, cum numește Rusia al Doilea Război Mondial, înainte de aniversarea pe 9 mai a 80 de ani de la victoria Armatei Roșii asupra Germaniei naziste, relatează agenția EFE. Potrivit
Suedia, Finlanda, Norvegia și Lituania intenționează să achiziționeze în comun câteva sute de vehicule de luptă CV90
Premierul suedez Ulf Kristersson a anunțat marți că țara sa, împreună cu Finlanda, Norvegia și Lituania, intenționează să achiziționeze în comun câteva sute de vehicule de luptă CV90, informează AFP. Salutându-l pe omologul său lituanian Gintautas Paluckas la Stockholm, Ulf Kristersson a declarat în cadrul unei conferințe de presă
Rusia spune că nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind încetarea atacurilor asupra țintelor civile
Kremlinul a declarat marți că, în prezent, nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind o încetare a atacurilor cu drone și rachete asupra infrastructurilor civile, propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează EFE și Reuters. 'Nu există planuri concrete, dar președintele (Vladimir) Putin și-a confirmat disponibil
JD Vance vede India ca partener ideal al SUA și critică lipsa de ambiție a unor lideri occidentali
Vicepreședintele american J.D. Vance a descris marți India drept un partener comercial și politic ambițios al SUA, spre deosebire de Occident, pe unii dintre liderii căruia îi consideră fricoși în luarea deciziilor, și a susținut că legăturile dintre SUA și India vor modela evoluția acestui secol despre care a estimat că 'ar putea fi foarte întunecat pe
Funeralii Papa Francisc - Polonia declară doliu național și președintele Duda va participa la funeralii
Președintele polonez Andrzej Duda și soția sa, Agata Kornhauser-Duda, vor participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc, a anunțat marți președinția poloneză, potrivit agenției EFE. De asemenea, președintele Duda a decis că 'ziua funeraliilor Papei Francisc va fi o zi de doliu național' în Polonia, țară majoritar catolică.
Putin a promulgat acordul de asociere strategică între Rusia și Iran, ce nu prevede asistență militară reciprocă
Președintele rus Vladimir Putin a promulgat luni Acordul Integral de Asociere Strategică cu Iranul, document care nu prevede crearea unei alianțe militare între Rusia și Republica Islamică, relatează agenția EFE. Spre deosebire de acordul semnat de Rusia cu Coreea de Nord, acesta nu menționează acordarea reciprocă de asistență militară în c
Spania va atinge obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare chiar în 2025, anunță premierul Sanchez
Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat marți că executivul său va atinge obiectivul NATO privind alocarea a cel puțin 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru cheltuieli de apărare chiar în acest an, cu mult înainte de termenul limită pe care guvernul și l-a impus anterior, de 2029, informează Reuters. Sanchez a anunțat un plan pentru majorarea
Rusia își intensifică atacurile hibride contra Europei, avertizează serviciile de informații militare olandeze
Rusia își intensifică atacurile hibride menite să submineze societatea în Olanda și aliații săi europeni, iar hackerii ruși au țintit deja serviciile publice olandeze, a avertizat marți serviciul de informații al armatei olandeze (MIVD), potrivit Reuters. ''Vedem că amenințarea rusă contra Europei este în creștere, inclusiv după o eve
Zeci de universități americane acuză guvernul Trump de amestec politic
Zeci de universități americane, printre care celebrele Yale, Princeton și Harvard au condamnat marți 'amestecul politic' al guvernului condus de președintele SUA, Donald Trump, informează AFP. 'Vorbim cu o singură voce împotriva amestecului guvernamental fără precedent și a interferenței politice care amenință învățăm&a